Με πρωτοβουλία της «Ομόνοιας» Ξεκίνησε η απογραφή του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού

Ξεκίνησε την Δευτέρα ή διαδικασία καταγραφής των μελών της Εθνικής  Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, με πρωτοβουλία της «Ομόνοιας» του κόμματος που εκπροσωπεί τον Ελληνισμό στη γειτονική χώρα.
Βασικός στόχος της διαδικασίας, είναι η δημιουργία μιας φερέγγυας βάσης – δεδομένων για τα αριθμητικά μεγέθη της μειονότητας σε όλη την Αλβανία και όχι μόνο στην περιοχή των 99 χωριών του Αργυροκάστρου, όπου τα Τίρανα αναγνωρίζουν ως επίσημη μειονοτική περιοχή..

Η ελληνική μειονότητα, μποϋκόταρε και δεν συμμετείχε στην πρόσφατη απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία, λόγω των περιορισμών στη διαδικασία, απέναντι στις μειονότητες, η οποία θεωρείται άκυρη από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
«Επειδή από πλευράς των θεσμών του Συμβουλίου της Ευρώπης θεωρούνται άκυρα τα αποτελέσματα της προσφάτως διενεργηθείσας Απογραφής Πληθυσμού στην Αλβανία, σε ότι αφορά τις εθνικές, γλωσσικές και πολιτιστικές μειονότητες και καλείται η πολιτεία να μην τα λάβει υπόψη στη διαμόρφωση πολιτικών σχετικά με αυτές, η βάση δεδομένων που προσδοκούμε να δημιουργήσουμε δύναται να χρησιμοποιηθεί στις σχετικές συζητήσεις. Ουδεμία όμως υπόνοια υπάρχει για την υποκατάσταση μηχανισμών όπως οι κρατικές διαδικασίες Απογραφής. Απεναντίας, παραμένει ακέραια η ανάγκη και η απαίτησή μας για την υλοποίησή της, όπως αναφέρουν και προσφάτως οι σχετικές με την Αλβανία εκθέσεις των Ευρωπαϊκών οργανισμών» δήλωσε στο protothema.gr o πρόεδρος της «Ομόνοιας» κ.Βασίλης Μπολάνος.
Το κόμμα έχει συστήσει Ειδική Επιτροπή Καταγραφής και ήδη απογραφείς ξεκίνησαν στη συλλογή στοιχείων απαραίτητων για τη συμπλήρωση του σχετικού Ερωτηματολογίου Καταγραφής, όπου κατοικούν ομογενείς.
«Γι’ άλλη μια φορά καλούμε τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας να εμπιστευθούν τη διαδικασία που ξεκινήσαμε  και επίσημα και σε όλο το χώρο όπου ιστορικά και σε σημαντικούς αριθμούς ζουν μέλη και συγκροτημένες κοινότητες της και να συμμετέχουν χωρίς δισταγμούς. Το Ερωτηματολόγιο έχει καταρτιστεί περιέχοντας τα εντελώς απαραίτητα στοιχεία και η επεξεργασία θα γίνει με την ευθύνη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, υπό συνθήκες πλήρους εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας» επεσήμανε ο κ.Μπολάνος.
Με τα αποτελέσματα της απογραφής, τα στελέχη της μειονότητας, φιλοδοξούν να διαψεύσουν  τους ισχυρισμούς των Τιράνων, πως ο Ελληνισμός στην Αλβανία, δεν ξεπερνάει αριθμητικά τα 50.000 μέλη.  Πληροφορίες για την διαδικασία, μπορείτε να διαβάσετε και στην ιστοσελίδα της «Ομόνοιας» : http://www.deem-omonoia.com
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...