Οι Ισραηλινοί γνώριζαν για την επίθεση των ισλαμιστών στο Σινά

Ισραηλινός στρατιώτης προσπερνά αιγυπτιακό στρατιωτικό όχημα που πυρπολήθηκε κοντά στη μεθόριο Αιγύπτου-Ισραήλ από ισλαμιστές κατά την επίθεση της Κυριακής. (REUTERS/Amir Cohen)
Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ είχαν πληροφορίες για επικείμενη επίθεση από την αιγυπτιακή Χερσόνησο του Σινά και, συνεπώς, ήταν σε θέση να αντικρούσουν την τελευταία επίθεση - κατά πάσα πιθανότητα - ισλαμιστών, οι οποίοι ευθύνονται για τον θάνατο 12 αιγύπτιων μεθοριακών φρουρών..
σε συνοριακό φυλάκιο και την κλοπή δύο οχημάτων, με τα οποία και προσέκρουσαν σε φράκτη ασφαλείας στο Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.

Η επίθεση που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής στα σύνορα Αιγύπτου-Ισραήλ, την οποία αμφότερες οι χώρς αποδίδουν σε ισλαμιστές της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Χερσόνησο του Σινά, ήταν από τις πιο αιματηρές των τελευταίων ετών.

Ενέτεινε μάλιστα τους φόβους του Ισραήλ για ενδεχόμενη επανάκτηση ελέγχου της Αιγύπτου στο Σινά. Κατά τις τρεις δεκαετίες που ακολούθησαν την υπογραφή του ειρηνευτικού συμφώνου Ισραήλ-Αιγύπτου δεν είχε σημειωθεί σχεδόν κανένα επεισόδιο στα σύνορα των δύο χωρών. Από τότε όμως που ανατράπηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, η κατάσταση έχει τεθεί εκτός ελέγχου.

Ισλαμιστές, εκμεταλλευόμενοι το κενό ασφαλείας που ακολούθησε την πτώση του Μουμπάρακ, εξαπέλυσαν τον τελευταίο χρόνο τρεις επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τη Χερσόνησο του Σινά, καθώς και διασυνοριακή επίθεση τον περασμένο Αύγουστο που κόστισε τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους.

Το Ισραήλ διατείνεται ότι πυρήνες της Αλ Κάιντα και παλαιστίνιοι ισλαμιστές από τη Λωρίδα της Γάζας έχουν διεισδύσει στη περιοχή, όπου κατασκευάζει φράχτη κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, για να αποτρέψει πιθανές επιθέσεις και να εμποδίσει την είσοδο παράνομων αφρικανών ισλαμιστών.

Ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μόρσι κατηγόρησε τους ενόπλους για «προδοσία» και προειδοποίησε ότι «θα πληρώσουν ακριβά» την επίθεση της Κυριακής η οποία κατά τον ισραηλινό στρατό ήταν «μέρος σχεδίου απαγωγής ισραηλινού στρατιώτη».

Ωστόσο, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ είχαν πληροφορίες για επικείμενη διείσδυση και έστειλαν αεροσκάφος, το οποίο χτύπησε το δεύτερο όχημα που είχαν κλέψει οι ισλαμιστές από τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις. «Ημασταν προετοιμασμένοι, γι' αυτό και χτυπήσαμε», δήλωσε ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον υπουργό άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ, οκτώ μαχητές σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις που χτύπησαν από αέρος, καθώς και με τανκ και πυροβολικό. Οι ένοπλοι είχαν στην κατοχή τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, οπλοπολυβόλα και χειροβομβίδες, δήλωσε ο Μορντεχάι, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο στρατός απέτρεψε μείζονα επίθεση στο νότιο Ισραήλ.

Δεν υπήρξαν απώλειες για τους Ισραηλινούς. Οι ισραηλινοί κάτοικοι της περιοχής έλαβαν διαταγές να παραμείνουν στα σπίτια τους έως και το πρωί, ώστε να διευκολυνθεί η έρευνα του στρατού για τυχόν εναπομείναντες ισλαμιστές.

Ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ ζήτησε από την Αίγυπτο να λάβει περισσότερα μέτρα ασφαλείας και να αποτρέψει επιθέσεις από το Σινά. «Ελπίζουμε αυτό να αποτελέσει δυνατό κίνητρο για ανάληψη περαιτέρω δράσης από τους Αιγύπτιους», δήλωσε στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας του ισραηλινού κοινοβουλίου.

Η επίθεση σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής σε συνοριακό σημείο ελέγχου, κοντά στη μεθοριακή πόλη της Ραφάχ, την ώρα που τα στρατεύματα γευμάτιζαν στα πλαίσια της καθημερινής νηστείας του Ραμαζανιού. Αμέσως μετά, η Αίγυπτος έκλεισε το συνοριακό πέρασμα της Ραφάχ στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ, φοβούμενο επιθέσεις ισλαμιστών, απαγόρευσε την είσοδο στα εδάφη του μέσω της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα το πέρασμα της Ραφάχ - το μοναδικό πέρασμα από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ - να είναι η μοναδική πύλη για τον έξω κόσμο.

Η Χαμάς καταδίκασε «το αποτρόπαιο έγκλημα που διαπράχθηκε σήμερα εναντίον των αιγύπτιων στρατιωτών και στέλνει συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, στον πρόεδρο της Αιγύπτου και στην κυβέρνηση του».

Από τότε που ανατράπηκε ο Μουμπάρακ, το Ισραήλ έχει επιτρέψει στην Αίγυπτο να στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Σινά, το οποίο, όπως προβλεπόταν στο ειρηνευτικό σύμφωνο του 1979 μεταξύ των δύο χωρών, είχε σχεδόν αποστρατιωτικοποιηθεί. Η επίθεση της Κυριακής ωθεί την Αίγυπτο σε τροποποίηση της συνθήκης, ώστε να επιτραπούν περισσότερα στρατεύματα στο Σινά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...