Ρωσία: «Σόου Πούτιν» η 200η επέτειος από τη μάχη του Μποροντίνο Η θεαματική αναπαράσταση της τσαρικής νίκης κατά των Γάλλων

Ο Πούτιν συγχαίρει μερικούς από τους πρωταγωνιστές της αναπαράστασης της κρίσιμης μάχης του Μποροντίνο, του 1812.
Τη διακοσιοστή επέτειο από τη μάχη του Μποροντίνο γιόρτασε η Ρωσία και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε να την κάνει όσο πιο θεαματική μπορούσε, ώστε να οικειοποιηθεί τη λάμψη της τσαρικής νίκης εναντίον των γάλλων εισβολέων του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Με μία αναπαράσταση της μάχης- κλειδί, που έγινε τον Σεπτέμβριο του 1812 και η οποία.. έκρινε την έκβαση του γαλλορωσικού πολέμου, ο πρόεδρος θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες, να αφυπνίσει το πατριωτικό αίσθημα του ρωσικού λαού, να υπενθυμίσει τη στρατιωτική ισχύ της χώρας και να δώσει μια φαντασμαγορική παράσταση.
Η αναπαράσταση τελέστηκε την περασμένη Κυριακή στο μνημείο που βρίσκεται στο σημείο της μάχης, 120 χλμ. δυτικά της Μόσχας και στοίχισε στην κυβέρνηση τουλάχιστον 880.000 ευρώ. Δεκάδες χιλιάδες ρώσοι και ξένοι επισκέπτες συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν τους 3000 εθελοντές που έλαβαν μέρος στην τελετή, ενώ, για να δημιουργηθεί η αίσθηση μιας σκηνής μάχης, χρησιμοποιήθηκαν εννέα αεροπλάνα που έριχναν καπνούς.




Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, με αφορμή την παρουσία του οποίου ο Πούτιν δήλωσε: «Τον πιο πολύ καιρό ήμασταν σύμμαχοι και όχι εχθροί. Η Γαλλία ήταν πάντα στρατηγικός μας σύμμαχος».

Η μάχη του Μποροντίνο- η πιο αιματηρή της γαλλικής εισβολής- κόστισε τη ζωή σε 70.000 στρατιώτες και ήταν αποφασιστικής σημασίας παρόλο που η έκβαση της δεν ήταν ξεκάθαρη. Τα ρωσικά στρατεύματα εγκατέλειψαν τη Μόσχα στα χέρια των Γάλλων- μία επί της ουσίας τακτική νίκη της Γαλλίας- προστατεύοντας όμως έτσι τα στρατιωτικά τους αποθέματα σε άνδρες, όπλα και πυρομαχικά.

Υποβάλλοντας τους γάλλους εισβολείς σε πόλεμο φθοράς, οι Ρώσοι κατάφεραν να τους αναγκάσουν σε αναδίπλωση, ωσότου τελικώς αποσυρθούν εκτός ρωσικών συνόρων. Πρόκειται για μία επική μάχη, πηγή εθνικής υπερηφάνειας για τους Ρώσους, μνεία στην οποία γίνεται και στο κορυφαίο μυθιστόρημα του Λέοντος Τολστόι «Πόλεμος και Ειρήνη» και για την οποία ο Τσαϊκόφσκι συνέθεσε την «Οβερτούρα 1812».

 
Αυτή την ατμόσφαιρα εθνικής υπερηφάνειας αξιοποίησε και ο πρόεδρος Πούτιν για να εκφωνήσει τον επετειακό του λόγο-ύμνο στις αρετές των Ρώσων, και να τους καλέσει «να συνασπιστούν, απαλλαγμένοι από τις όποιες εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές».

Ο Πούτιν, που βρίσκεται ξανά στο ύπατο αξίωμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τον Μάιο, αντιμετωπίζει έντονη κριτική από τη διογκούμενη αντιπολίτευση, ενώ η εξέγερση των ισλαμιστών του νότιου Καυκάσου εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την κυβέρνηση. Η δολοφονία ενός μουσουλμάνου ιερέα στην επαρχεία Ταταρστάν, στην καρδιά της Ρωσίας, αποδεικνύει ότι η βία μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές στις οποίες επικρατεί το μουσουλμανικό στοιχείο. Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που ο Πούτιν ζητά από τους Ρώσους να επιδείξουν εθνική ενότητα.

 Οι «Γάλλοι» νίκησαν στην αμφίρροπη μάχη του Μποροντίνο, αλλά οι Ρώσοι επωφελήθηκαν για να ανασυγκροτηθούν και να εκδιώξουν, τελικά, τους εισβολείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...