Κίνα: Η παλιά φρουρά αναμένεται να χρίσει τους νέους ηγέτες Κρίσιμο το συνέδριο του ΚΚΚ που θα διεξαχεί τον επόμενο μήνα

Πολύβουη κυψέλη θυμίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) τον τελευταίο καιρό, ενόψει του κρίσιμου συνεδρίου που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα και θα καθορίσει τη μεταβίβαση της εξουσίας σε μια νεότερη γενιά ηγετών..

Το ΚΚΚ το οποίο μετράει 82 εκατομμύρια μέλη, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό τις διεργασίες ανασχηματισμού των προσώπων που θα στελεχώσουν τις θέσεις κλειδιά και αναλάβουν τα ηνία του κόμματος και της χώρας για την επόμενη δεκαετία. Η ελίτ του κόμματος έχει ήδη ενημερωθεί ότι πιθανότατα το συνέδριο θα ξεκινήσει μεταξύ 15-18 Οκτωβρίου.

Ανάμεσα στις μετακινήσεις που αναμένονται είναι και ο διορισμός σε κορυφαία θέση ενός σημαντικού συμμάχου του προαλειφόμενου για την ηγεσία της χώρας και νυν αντιπροέδρου Σι Ζινπίνγκ.

Η ακριβής ημερομηνία του 18ου συνεδρίου του ΚΚΚ που θα ξεκινήσει τις διαδικασίες εγκατάστασης του Σι στον προεδρικό θώκο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως. Το Πεκίνο παραμένει ασαφές, λέγοντας ότι το συνέδριο θα διεξαχθεί αργότερα εφέτος. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αρκετές πιθανολογίες στον κινεζικό Τύπο ότι το συνέδριο ίσως αναβληθεί εξαιτίας εσωκομματικών διαμαχών και πολιτικής αστάθειας σχετικά με την τύχη του πρώην ανερχόμενου αστέρα του ΚΚΚ Μπο Σιλάι.

Το σκάνδαλο που περιβάλλει τον 63χρονο Μπο, ο οποίος έχασε τη θέση του ως ηγέτης του ΚΚΚ στην πόλη Τσονκίνγκ τον Μάρτιο, συνεχίζει να ρίχνει τη σκιά του στο επερχόμενο συνέδριο, αφότου η σύζυγός του Γκου Καϊλάι καταδικάστηκε για τη δολοφονία του βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ και καταδικάστηκε σε θάνατο με αναστολή. Η γρήγορη ολοκλήρωση της δίκης της Γκου ίσως σημαίνει ότι επετεύχθη μια συμφωνία η οποία θα βοηθήσει τον νυν πρόεδρο Χου Ζιντάο να δώσει τέλος στις εσωκομματικές έριδες, να εξασφαλίσει την υστεροφημία του και την άνετη μετάβαση στην προεδρία για τον Σι. Το ΚΚΚ σκοπεύει να δείξει ένα προσωπείο ενότητας ενόψει του συνεδρίου.

Ο 69χρονος Χου θα παραιτηθεί από την ανώτατη θέση του κόμματος, δηλαδή εκείνη του γενικού γραμματέα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ενώ θα εγκαταλείψει την προεδρία σε μια κοινοβουλευτική συνάντησης, τον Μάρτιο, λήγοντας την 10ετή του παραμονή στο «τιμόνι» της Κίνας. Παρόλα αυτά υπάρχουν ερωτηματικά για το κατά πόσον ο Σι θα μπορέσει να αναλάβει πλήρεις εξουσίες.

Ο Λι Ζανσού, πρώην επικεφαλής της νοτιοδυτικής επαρχίας Γκιζού και σημαντικός σύμμαχος του Σι ανακοινώθηκε ότι θα είναι ο νέος επικεφαλής του πανίσχυρου γενικού γραφείου του Πολιτικού Γραφείου (θεσμός αντίστοιχος με εκείνον του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου στις ΗΠΑ), γεγονός που παρέχει στον Λι τον έλεγχο των καθημερινών υποθέσεων του κόμματος και αυξάνει την στήριξη του Σι. Ο Λι αντικαθιστά τον Λινγκ Ζιχουά, τον κορυφαίο σύμβουλο του Χου, ο οποίος ονομάστηκε επικεφαλής του Τμήματος Εργασιών του Ενωμένου Μετώπου.
Σύμφωνα με το εθιμοτυπικό, συνηθίζεται ο απερχόμενος ηγέτης της Κίνας να καλύπτει τις υψηλότερες βαθμίδες της εξουσίας με συμμάχους και υποστηρικτές του. Στον Χου πήρε χρόνια να διώξει τους υποστηρικτές του προηγούμενου ηγέτη Ζιανγκ Ζεμίν από την επιτροπή ηγεσίας και ο ο Ζιανγκ συνέχισε να ελέγχει τον στρατό επί δύο χρόνια αφότου παραιτήθηκε από τις άλλες ηγετικές του θέσεις. Ο Λι Κεκιάνγκ αναμένεται να αναλάβει τη θέση του νυν πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο.

Επτά μέλη του πολίτμπιρό αποχωρούν, συμπεριλαμβανομένου του Χου, ο οποίος είναι και επικεφαλής της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής που ελέγχει τις ένοπλες δυνάμεις. Υπάρχουν έντονες εικασίες σχετικά με το αν τα μέλη της πανίσχυρης Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου θα παραμείνουν εννέα, αν θα μειωθούν σε επτά ή αν θα αυξηθούν σε 11, όπως ακούγεται σε κάποιους κύκλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...