Νεκροί και τραυματίες στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη

Βίαιη τροπή πήραν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι διαδηλώσεις στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, με το θάνατο στη Σαναά τεσσάρων διαδηλωτών από τα πυρά της αστυνομίας.
Οι αστυνομικοί προσπάθησαν απωθήσουν, για δεύτερη φορά σε μία ημέρα, το πλήθος που προσπαθούσε να εισβάλει στην πρεσβεία των ΗΠΑ, την ώρα που, στο Κάιρο της Αιγύπτου, η αμερικανική πρεσβεία βρισκόταν και πάλι στο στόχαστρο των διαδηλωτών, που αντιδρούν στην ταινία-«σκάνδαλο» για το Ισλάμ, «Innocence of Muslims»..

  Οργισμένοι νέοι κατάφεραν να εισβάλουν στον περίβολο της αμερικανικής πρεσβείας στη Σαναά και πυρπόλησαν τρία αυτοκίνητα. Η αστυνομία, η οποία πυροβολούσε στον αέρα και έκανε χρήση αντλιών νερού, κατάφερε να διαλύσει τη διαδήλωση.
Ωστόσο, οι διαδηλωτές επέστρεψαν αργότερα και η αστυνομία πυροβόλησε εκ νέου, με αποτέλεσμα τέσσερις εξ αυτών να σκοτωθεί και άλλοι 35 να τραυματιστούν.
  Ο πρόεδρος της Υεμένης, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, δήλωσε συντετριμμένος και εξέφρασε "τη λύπη του στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και στον αμερικανικό λαό". Ο Χάντι έδωσε εξάλλου εντολή για τη σύσταση μιας επιτροπής έρευνας, ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
  Παράλληλα, στο Κάιρο, στην Αίγυπτο, οι συγκρούσεις συνεχίζονταν σποραδικά γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα βίαια επεισόδια, τα οποία άρχισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  Λίβυοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν εξάλλου τη σύλληψη υπόπτων στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγουν για την επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη, που προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων Αμερικανών, μεταξύ των οποίων και του Αμερικανού πρεσβευτή στη χώρα.
  Παράλληλα, στο Ιράκ χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της χώρας, κατόπιν αιτήματος του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στη βλάσφημη ταινία.
  Στην Σαντρ Σίτι, προπύργιο των σιιτών, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, πολλές χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και βουλευτές, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για περίπου μια ώρα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
  Σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι καταδίκασε εν γένει τις βλάσφημες ενέργειες και ιδιαιτέρως την ταινία αυτή με τίτλο "Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων", η οποία προκάλεσε τις αντιδράσεις καθώς περιγράφει το Ισλάμ ως "καρκίνο".
  Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία εξέφρασε την καταδίκη της για την ταινία, αλλά και τις βίαιες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής.
  Τo φάντασμα της τρομοκρατίας πλανάται εκ νέου πάνω από τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό κόσμο.
Αναλυτές διεθνών θεμάτων εκφράζουν φόβους για κοινωνική έκρηξη στην ευρύτερη περιοχή κάνοντας λόγο για «Αραβικό Φθινόπωρο». Σε αυτό το πλαίσιο ο  πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με δήλωσή του εξέφρασε την ανησυχία του ότι στην περιοχή της Μέσης Ανατολής θα επικρατήσει χάος.
Σε μια δήλωση που θα προκαλέσει ποικίλα σχόλια προέβη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας στο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Telemundo αναφορικά με την νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου.Συγκεκριμένα ο κ Ομπάμα είπε ότι: «Δεν πιστεύω ότι τους θεωρούμε συμμάχους, αλλά όχι και εχθρούς. Πρόκειται για μία νέα κυβέρνηση που προσπαθεί να βρει τον δρόμο της».
Ο Αμερικανός πρόεδρος προσέθεσε ότι μέχρι στιγμής η αιγυπτιακή κυβέρνηση «έχει πει τα σωστά πράγματα και έχει κάνει τα σωστά βήματα» αλλά έχει επίσης αντιδράσει σε γεγονότα με τρόπο που «δεν συμβαδίζει με τα συμφέροντά μας». Ο Ομπάμα είπε ότι περιμένει από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να προστατεύσει την αμερικανική πρεσβεία και το προσωπικό της στο Κάιρο από το πρόσφατο ξέσπασμα βίας.
«Αν δεν λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, όπως κάνουν άλλες χώρες όπου διατηρούμε πρεσβείες θα είναι πρόβλημα» προσέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις αμερικανικές πρεσβείες του κόσμου.




phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...