Στο fast track το Κάβο Σίδερο Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 267,7 εκατ. ευρώ

Στον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track) εντάχθηκε η τουριστική επένδυση «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ» στην περιοχή Κάβο Σίδερο του νομού Λασιθίου, μετά από απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), η οποία συνεδρίασε την Πέμπτη υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη..

Η επένδυση, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε 267,7 εκατ. ευρώ. αφορά στην τουριστική ανάπτυξη περιοχής 25.000 στρεμμάτων στη θέση «Χερσόνησος Σίδερο» του Νομού Λασιθίου της Κρήτης, κοντά στο φοινικόδασος του Βάι. Περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών και βοηθητικών υποδομών, ενώ σε ένα από τα ξενοδοχεία θα κατασκευαστεί κέντρο ευεξίας (SPA). Φορέας της επένδυσης είναι η βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του Ομίλου Minoan Group Plc, ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Η επένδυση προβλέπεται να δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας και αναμένεται να συμβάλει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου.

Η τουριστική επένδυση μετρά σχεδόν 20 χρόνια στην Ελλάδα, καθώς το 1992 ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την έκταση της Μονής Τοπλού, το 1998 υπογράφηκε η σύμβαση και το 2007 εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τον Απρίλιο του 2009 η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε άκυρη την υπουργική απόφαση του 2007, μετά από προσφυγή κατοίκων από τους δήμους Ιτάνου και Σητείας και περιβαλλοντικών οργανώσεων του νησιού. Στις 31 Μαρτίου 2011 η εταιρία υπέβαλε νέο φάκελο στο Invest in Greece και μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, αποφασίστηκε η ένταξή της στο fast track.

Εν τω μεταξύ τα τελευταία δύο χρόνια στη Σκωτία ο όμιλος Minoan Group Plc έχει προβεί στην εξαγορά τεσσάρων εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα (King World Travel, John Semple Travel, Stewart Travel Centre και Ski Travel Centre), καθώς και σε δύο συμφωνίες, αναλαμβάνοντας την εκπροσώπηση στη Σκωτία της πώλησης πακέτων κρουαζιέρας της εταιρείας Cruise118.com, μέλους της αμερικάνικης Cruise.com καθώς και την αποκλειστική αντιπροσώπευση πωλήσεων (General Sales Agent) για τις πτήσεις της Sunwing Airlines μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Καναδά.

Στη συνεδρίαση της ΔΕΣΕ μετείχαν οι υπουργοί Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ε. Λιβιεράτος, Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλης, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Τζαβάρας, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ν. Μηταράκης και Εξωτερικών κ. Δ. Κούρκουλας, ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Π. Σελέκος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Επενδύστε στην Ελλάδα» (Invest in Greece) κ. Σ. Ησαΐας.

«Η προσπάθεια για επενδύσεις στην Ελλάδα σήμερα είναι μια προσπάθεια κόντρα στον άνεμο», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης μετά τη συνεδρίαση της Διϋπουργικής. Ο ίδιος τόνισε ότι «είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε επενδύσεις περισσότερο παρά ποτέ. Ξέρουμε ότι η προσπάθειά μας θα είναι σε πιο σταθερές βάσεις όταν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και εξαλειφθούν οι αμφιβολίες για το μέλλον της χώρας». Από την πλευρά του ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι η «η επένδυση στην Κρήτη αναμένεται να δημιουργήσει 1.200 άμεσες νέες θέσεις εργασίας. Θα επενδυθούν 267,7 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου, 1936 κλινών. Θα είναι ένα έργο φιλικό για το περιβάλλον. Προβλέπεται ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο το 16% της δόμησης που επέτρεπε ο νόμος».

«Είμαστε ευτυχείς διότι σήμερα η Ελληνική Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής της πολιτικής ενέταξε, την επένδυσή μας «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ» στην Κρήτη, στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της Minoan Group Plc κ. Κρίστοφερ Ιγκλετον. «Η σημερινή απόφαση, υποδηλώνει την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης σε μία από τις σημαντικότερες ξένες επενδύσεις στη Ελλάδα, που αναγνωρίζεται ως στρατηγική για τη χώρα, με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον και η οποία θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για την Εθνική και τοπική οικονομία και θα δημιουργήσει περίπου 1.200 νέες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

Φωτοβολταϊκά και Τατόι
Παράλληλα η ΔΕΣΕ ενημερώθηκε για την εξέλιξη της επένδυσης της εταιρείας SPES SOLARIS - SOLAR CONCEPT A.E., για την κατασκευή 39 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 131,074 MW, προϋπολογισμού 301,470 εκατ. ευρώ, στις περιοχές Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, που είχε ενταχθεί στη διαδικασία του fast track ήδη από το 2011.

Επίσης σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αξιοποίησης της ελληνικής περιουσίας στο Τατόι, ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι αναμένεται «το ΤΑΙΠΕΔ να προτείνει στην Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων την μεταβίβαση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων ώστε να μπουν στη διαδικασία αποκρατικοποίησης. Στις περισσότερες, αν όχι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, δεν μελετάται η πώληση δημόσιας γης, αλλά αντίθετα η μακροχρόνια χρονομίσθωση με στόχο απο τη μία να πετύχουμε την άμεση αξιοποίηση και κατά δεύτερον να παραμείνουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στο δημόσιο τομέα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...