Ομπάμα: Μην εμπιστευτείτε κάποιον που θεωρεί 'θύματα' το 47% των Αμερικανών
Περισσότεροι από εξήντα εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν από τη σκηνή του Πανεπιστημίου Χόφστρα στο Χέμπστιντ, 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Νέας Υόρκης τη δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση διάρκειας ενενήντα λεπτών μεταξύ του Μπάρακ Ομπάμα και του αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ, τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου..
Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ, διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και εσωτερικών ζητημάτων. Την τηλεμαχία, μετέδωσαν απευθείας όλα τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Γενικώς, το debate της Νέας Υόρκης, το δεύτερο κατά σειρά, ανάμεσα σε Ομπάμα και Ρόμνεϊ ήταν γεμάτο αιχμές. Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία αντιπαρατέθηκαν πολλές φορές σε επιθετικό ύφος, κατά τη δεύτερη τηλεμαχία τους, η οποία χαρακτηρίστηκε από την έντονη ανταλλαγή θέσεων και απόψεων για την ενεργειακή πολιτική και το χρέος, με τον Ομπάμα να τηρεί πιο μαχητική στάση, σε σχέση με την πρώτη χαμένη για αυτόν τηλεμαχία.
Ο απερχόμενος πρόεδρος φαίνεται να κερδίζει το χαμένο έδαφος. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CBS News, το 37% των ερωτηθέντων τον θεωρεί νικητή, ενώ το 30% ψήφισε υπέρ του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.
Στο δεύτερο -από τα τρία- debate, το επιθετικό ύφος κυριάρχησε σχετικά με την ενεργειακή πολιτική και το χρέος, με τον Ομπάμα να τηρεί πιο μαχητική στάση.
Συντονίστρια της τηλεοπτικής αναμέτρησης ήταν η Κάντι Κρόουλι του CNN (CNN Chief Political Correspondent), δίνοντας διαφορετική μορφή από την πρώτη, καθώς το κοινό είχε ενεργό ρόλο, θέτοντας ερωτήσεις στους δύο υποψήφιους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τηλεμαχία δεν υπήρχε πόντιουμ, το οποίο βοηθά στο να κρύβει κάποιος τη νευρικότητά του ή να καλύπτει τυχόν λάθη. Αντιθέτως η κάμερα είχε τη δυνατότητα να καταγράφει τη γλώσσα του σώματος που συχνά πυκνά προδίδει τους υποψήφιους.
Ομπάμα και Ρόμνεϊ ξεκίνησαν την τηλεμαχία τους με τοποθετήσεις σχετικά με την αμερικανική οικονομία με τον Αμερικανό πρόεδρο να ασκεί πίεση στον για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε από την πρώτη τηλεμαχία και τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο να «γυρνάει» ξανά και ξανά γύρω από το ίδιο θέμα: την αποτυχία του Ομπάμα να αναβαθμίσει την οικονομική ευρωστία των Αμερικανών πολιτών.
Στο επίκεντρο βρέθηκε και η Ελλάδα και το οικονομικό της πρόβλημα, καθώς ο Ρόμνεϊ, λίγο μετά την έναρξη της συζήτησης, κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι οδηγεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στο "δρόμο της Ελλάδας" λόγω της διόγκωσης του δημοσίου χρέους.
"Έχουμε τέσσερα συναπτά έτη κατά τη διάρκεια των οποίων είπε ότι το έλλειμμα θα μειωθεί κατά το ήμισυ. Αντί γι αυτό διπλασιάστηκε" ανέφερε ο Μιτ Ρόμνεϊ, κατηγορώντας τον Ομπάμα για τα αποτελέσματα της τετραετούς οικονομικής πολιτικής του. "Περάσαμε από ένα εθνικό χρέος ύψους 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα εθνικό χρέος ύψους 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό μας βάζει στο δρόμο που ακολουθεί η Ελλάδα" ήταν η χαρακτηριστική φράση του Μιτ Ρόμνεϊ κατά τη διάρκεια της δεύτερης προεδρικής συζήτησης τους.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, απάντησε ότι ο πρώην κυβερνήτης της Μασσαχουσέττης δε λέει την αλήθεια, για το οικονομικό του πρόγραμμα.
Αυτή ήταν η μια από τις πολλές φορές που Ομπάμα και Ρομνεϊ αντιπαρατέθηκαν σε επιθετικό ύφος. Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά, χρησιμοποίησε τη... γκάφα του αντιπάλου του, που σε χορηγούς του είχε χαρακτηρίσει το 47% των Αμερικανών που ψήφισαν Ομπάμα "θύματα, που δεν αναλαμβάνουν προσωπική ευθύνη".
"Πιστεύω ότι ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ είναι καλός άνθρωπος και αγαπάει την οικογένειά του. Αλλά όταν είπε πίσω από κλειστές πόρτες πως το 47% είναι θύματα, σκεφτείτε για ποιους μιλούσε: για ανθρώπους που δουλεύουν μια ζωή αλλά δεν βγάζουν αρκετά, που πληρώνουν φόρους, για βετεράνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, για στρατιώτες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Εγώ θέλω να παλέψω γι' αυτούς"...
Το τρίτο debate θα φιλοξενηθεί στη Φλόριντα, πολιτεία-κλειδί στη μάχη για το Λευκό Οίκο, στις 22 Οκτωβρίου με επίκεντρο την εξωτερική πολιτική.
πηγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου