ΧΑ : Γιατί η Αθήνα θα ανέβει και χωρίς την Coca – Cola


Εκτός πραγματικότητας ήταν - όπως λένε παράγοντες της αγοράς- οι χθεσινές αναφορές του Bloomberg ότι, η Αθήνα είναι μικρότερο χρηματιστήριο με 31 δισ. ευρώ ακόμη και από το Βιετνάμ (35 δισ. ευρώ), εξαιτίας της μεταφοράς  των μετοχών της Coca – Cola στο Λονδίνο, ως πρώτη επιλογή ( premium )..


Οι μετοχές της Coca – Cola θα παραμείνουν στην ελληνική αγορά και στην χειρότερη περίπτωση θα έχουν το 1/5 των συναλλαγών του Λονδίνου – αν και όπως αναφέρουν έμπειροι χρηματιστές αν στην αγορά της Αγγλίας οι συναλλαγές ανέλθουν στα 180 εκατ. τεμάχια, τότε στο ελληνικό χρηματιστήριο θα πραγματοποιούνται τουλάχιστον οι μισές.            
Το δεύτερο στοιχείο που θα αποφέρει μελλοντικές επιδράσεις στην Αθήνα- είναι ότι, η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου θα αντιστοιχεί το 2013 στο 16% του ΑΕΠ !!( εκτιμώμενο ΑΕΠ 193 δισ. ευρώ)  

Σε κανένα χρηματιστήριο του κόσμου δεν έχει δημιουργηθεί τέτοια δυσαναλογία εξαιτίας της κρίσης δανεισμού- η οποία μετατράπηκε   αφελώς σε κρίση χρέους από την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία απ όλες τις παγκόσμιες, οι κεφαλαιοποιήσεις των χρηματιστηρίων ανέρχονται τουλάχιστον μέχρι το 50% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η συμμετοχή της Coca- Cola  ήταν εντελώς  στρεβλή καθώς η κεφαλαιοποίηση  μια μόνο εταιρείας αντιστοιχεί στο 16% της συνολικής κεφαλαιοποίησης.      

Η στροφή στις μικρές εταιρείες θα αυξήσει την κεφαλαιοποίηση

Έλληνες και ξένοι διαχειριστές ήδη έχουν στραφεί προς μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπως δείχνουν οι αποδόσεις στον σαραντάρη.
( Ιντραλοτ, Σιδενορ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή…κα )  

Όταν αποκατασταθεί η ισορροπία στις τράπεζες και ολοκληρωθούν οι  αυξήσεις κεφαλαίου «οι σημερινές αποδόσεις δεν θα είναι τίποτα μπροστά σ αυτά που θα συμβούν», όπως λέει Έλληνας διαχειριστής του εξωτερικού ο οποίος βγάζει αποδόσεις όχι από τις εταιρείες του εικοσάρη, αλλά από υγιείς επιχειρήσεις με δυνατούς ισολογισμούς.

Ο ίδιος δεν θα μπορούσε να βγάζει λεφτά για τους πελάτες του.
Και έχει δίκιο αν αναλογιστεί κανείς το φιάσκο με τις μετοχές του ΟΠΑΠ που ζημίωσε Έλληνες και ξένους επενδυτές.      

Συνεπώς, η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου μπορεί σήμερα να υπολείπεται του αντίστοιχου του Βιετνάμ, ωστόσο τον ερχόμενο Ιούλιο – εφόσον όλα ολοκληρωθούν – η Αθήνα θα είναι πολύ υψηλότερα, όπως άλλωστε δείχνει ήδη η απόδοση της εδώ κι ένα τρίμηνο.
PHGH

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...