Δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ το 2013 και όχι 7,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο προϋπολογισμού «σφραγίζει» μέσα στις επόμενες ημέρες, έως την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου, το οικονομικό επιτελείο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα..
Mάλιστα, το βαρύτερο φορτίο θα κληθούν να φέρουν οι συνταξιούχοι, καθώς τα μέτρα που τους αναλογούν φθάνουν στα 4,9 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.
Το πρόσθετο αυτό ποσόν θα προέλθει:
1 Από την περικοπή των δώρων των συντάξεων του ΟΓΑ (από τις οποίες πάντως δεν θα περικοπούν τα 30 ευρώ, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός).
2 Από την αύξηση των ποσοστών περικοπών των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ (έναντι αρχικού σχεδιασμού για περικοπές 2%-10%).
Αυτά έρχονται να προστεθούν στην περικοπή των δώρων από όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, στη μείωση των εφάπαξ και των συντάξεων άγαμων θυγατέρων, και βεβαίως στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.
Από τα θέματα που παρέμεναν ανοιχτά και απασχολούσαν έντονα τις διαπραγματεύσεις μέχρι χθες ήταν το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, το οποίο αυξάνεται αντί να μειώνεται οδηγώντας στη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η τρόικα ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να ληφθούν πρόσθετα μέτρα εφέτος για να καλυφθεί το κενό αυτό.
Τελικά, μάλλον συμβιβάζεται με τη δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει άμεσα τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία του φαρμάκου. Κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Το οικονομικό επιτελείο έδωσε σκληρή μάχη για να περιορίσει το πακέτο των μέτρων του 2013 και να κάνει την προσαρμογή ηπιότερη. Συνάντησε όμως «τοίχο» στο πρόσωπο του εκπροσώπου του ΔΝΤ, ο οποίος επέμεινε μέχρι τέλους ότι χωρίς αυτά τα μέτρα το πρόγραμμα «δεν βγαίνει». Και αυτό διότι αφενός η ύφεση και αφετέρου οι αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού έχουν δυσχεράνει την επίτευξη του τελικού στόχου, που είναι η εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ.
«ΕΠΙΠΛΕΟΝ 6,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ». Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός το 2014, όπως προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός, χρειάζονται μέτρα 20 δισ. ευρώ και όχι 13,5 δισ. ευρώ που παίρνει η κυβέρνηση.
Ετσι, όταν η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλάει για διετή επιμήκυνση, εννοεί για το επιπλέον ποσό, πέραν των 13,5 δισ. ευρώ, εξηγούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Το σενάριο αυτό πάντως δεν το συμμερίζεται το υπουργείο Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ελπίζει να αποφύγει τα πρόσθετα μέτρα με τη ρήτρα αιρεσιμότητας, την οποία τελικά μετά κόπου εξασφάλισε, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Με βάση αυτή τη ρήτρα, αν τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα (με άλλα λόγια, αν το σενάριο της κυβέρνησης αποδειχθεί πιο αξιόπιστο από του ΔΝΤ), θα αποσυρθούν αντίστοιχα μέτρα. Εννοείται ότι, αν είναι χειρότερα, θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα.
Να σημειωθεί ότι στο τραπέζι πλέον έχουν τεθεί όλα τα θέματα:
- Το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ.
- Τα διαρθρωτικά μέτρα που θα χαρακτηριστούν προαπαιτούμενα για τη δόση.
- Η επιμήκυνση και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
- Η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
πηγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου