Λίστα με δωροδοκίες Ελλήνων από τέσσερις πολυεθνικές

Τον «καυτό» φάκελο με ονόματα Ελλήνων αξιωματούχων, μεσαζόντων και άλλων προσώπων που έχουν έμμισθη εργασία με το Δημόσιο και φέρεται ότι συναλλάχθηκαν με τέσσερις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες έδωσαν μεγάλα ποσά για να δωροδοκήσουν ώστε να προωθηθούν στη χώρα μας τα δικά τους προϊόντα, έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς..

Η λίστα με τα ονόματα και άλλα στοιχεία ήρθαν στα χέρια του γενικού γραμματέα Διαφάνειας, Γιώργου Σούρλα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και σύμφωνα με αυτά στις τέσσερις εταιρείες έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 350 εκατ. δολ. για παράνομες πρακτικές δωροδοκιών που ακολούθησαν, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πρόστιμο 70.000.000 δολαρίων πλήρωσε η Jonhson & Jonhson, η οποία κρίθηκε ότι δωροδοκούσε γιατρούς του ελληνικού Δημοσίου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για να προωθούν ιατρικό εξοπλισμό συμφερόντων της.
Πρόστιμο 185.000.000 δολαρίων πλήρωσε και η Daimlair Chrysleyer για δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων από το 1998 και για μία δεκαετία σε 22 χώρες, ενώ 22.000.000 εκατομμύρια δολάρια κλήθηκε να πληρώσει και η Smith& Nephew, εταιρεία νοσοκομειακών υλικών, επίσης για δωροδοκίες γιατρών του δημοσίου, για μία δεκαετία.
Παράνομες πληρωμές
Υπό κατηγορία ήταν όμως και η Comverse Technology για παράνομες πληρωμές σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Ουσιαστικά τα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε εκτεταμένη δωροδοκία, προκειμένου οι παραπάνω εταιρείες να προωθήσουν σε οργανισμούς του Ελληνικού Δημοσίου τα προϊόντα τους, φαρμακευτικά, ορθοπεδικά, ιατρικές συσκευές, αυτοκινητοβιομηχανίας και τηλεπικοινωνίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, τα ποσά αυτά επιβλήθηκαν κατ' ελάχιστον, λαμβανομένου υπόψη ότι είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού, αφού οι μητρικές εταιρείες δέχθηκαν ότι διαπράχθηκε το αδίκημα της δωροδοκίας στην Ελλάδα και ακόμη τους επεβλήθη επιτήρηση από τις αρμόδιες αρχές ώστε να λειτουργούν με διαφάνεια στο εξής. Κατά την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων, μεταξύ άλλων, αποκαλύφθηκε ότι κατέβαλαν στους Ελληνες μεσάζοντες εκατομμύρια δολάρια σε εικονικές εταιρείες και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις δρούσαν και για λογαριασμό άλλων χωρών, όπως των Σκοπίων, όπου καταβλήθηκε σε ένα μεσάζοντα το ποσό των έξι εκατομμυρίων δολαρίων για την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων συγκεκριμένης εταιρείας τηλεπικοινωνιών.
Στους εισαγγελείς
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στους εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη για να διερευνήσουν ποιοι Ελληνες δωροδοκήθηκαν και πόσα χρήματα πήραν. Η υπόθεση ανακινήθηκε έπειτα από τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε η χώρα μας από τον ΟΟΣΑ, καθώς βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ως προς την εφαρμογή της Συνθήκης κατά της Διαφθοράς. Αμερική και Γερμανία κρατούν τα σκήπτρα της πρωτιάς γιατί κλείνουν έστω και με συμβιβασμό και υψηλά πρόστιμα, υποθέσεις που τις απασχολούν, έχοντας επιβάλει ποινές σε περισσότερα από 200 άτομα και 100 επιχειρήσεις.
Τον περασμένο Ιούνιο, μάλιστα, ο οργανισμός χτύπησε καμπανάκι στην Ελλάδα ώστε να φροντίσει με σοβαρότητα την έρευνα και τη δίωξη υποθέσεων διαφθοράς, αφού στη χώρα μας οι αποδέκτες των δωροδοκιών βρίσκονται ακόμη και σήμερα στο απυρόβλητο.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η παραοικονομία στην Ελλάδα ανέρχεται στα 70 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 28% του ΑΕΠ.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...