Σε βάρος των πέντε στελεχών των δύο εταιρειών, για τους οποίους εκδόθηκε ήδη διάταξη για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, ασκήθηκε από την Εισαγγελέα, Πόπη Παπανδρέου,..
συμπληρωματική δίωξη για τα αδικήματα της λαθρεμπορίας σε βαθμό κακουργήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης.
Οι συλληφθέντες, Αριστείδης Φλώρος, Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Στέφανος Σιαφάκας, οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή Σπ. Γεωργουλέα και έλαβαν προθεσμία για την Παρασκευή, προκειμένου να ετοιμάσουν τις απολογίες τους. Εκτός Ελλάδας βρίσκεται ο Χαράλαμπος Σμυρλιάδης ο οποίος, μέσω των συνηγόρων του ενημέρωσε τον ανακριτή ότι την Παρασκευή θα είναι στην χώρα και θα παρουσιαστεί ενώπιόν του.
Οι πέντε είναι ήδη κατηγορούμενοι καθώς έχει ασκηθεί εδώ και καιρό ποινική δίωξη σε βάρος τους, για υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, καθώς εμφανίζονται να μην αποδίδουν στα κρατικά ταμεία τα ποσά που προβλεπόταν από τις συμβάσεις τους με για την εμπορία ρεύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα των εισαγγελικών αρχών προέκυψαν νέα επιβαρυντικά στοιχεία και νέοι τραπεζικοί λογαριασμό στο εξωτερικό.
Η ζημιά που, κατά το κατηγορητήριο, υπέστη το δημόσιο υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ.
Το colpo grosso που «φέσωσε» ΔΕΗ και Δημόσιο
Πώς Energa και Hellas Power «άλλαξαν τα φώτα» στο κράτος στέλνοντας τα χρήματα που εισέπρατταν από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελβετία.Η ζημιά του Δημοσίου και της ΔΕΗ μπορεί να ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ! Είναι απίστευτο!». Με αυτή τη φράση, απολύτως αρμόδια πηγή του τομέα της ενέργειας εκτιμά στο «ΘΕΜΑ» το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί σε τελική ανάλυση τα συμφέροντα των ίδιων των φορολογουμένων, αφού τα λεφτά αυτά λείπουν από τα ταμεία του Δημοσίου (χαράτσι για τα ακίνητα), τη ΔΕΗ (το κράτος έχει το 51%) και τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) που τελεί υπό δημόσιο έλεγχο, την ώρα που η Energa και η Hellas Power τα έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Το ποσό για το ειδικό τέλος ακινήτων υπολογίζεται τουλάχιστον σε 120 εκατ. ευρώ και οι δύο εταιρείες, που ελέγχονται πλέον από ένα... ρωσοαραβικό fund, τη Worldwide Energy, λένε ότι θα τα αποδώσουν στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ το φέσι προς τη ΔΕΗ είναι σχεδόν 70 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν εισπραχθεί από τους πελάτες μέσω των λογαριασμών ως κόστη χρήσης του δικτύου και ως υποχρεώσεις κοινής ωφελείας. Προς, δε, τον ΔΕΣΜΗΕ τα χρέη είναι περίπου 120 εκατ. ευρώ (επίσης έχουν εισπραχθεί, μέσω των λογαριασμών, ως τέλος ΑΠΕ).
Τι έκαναν οι δύο εταιρείες; Απλώς εισέπρατταν αλλά δεν απέδιδαν ως όφειλαν με βάση την κείμενη νομοθεσία! Για πόσο διάστημα; Τουλάχιστον από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και είχε γίνει η πρώτη κλήση τους για εξηγήσεις από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Το δημοσίευμα του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑτος την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012 (Αριθμός Φύλου 362)
Των Σωτήρη Χιωτάκη, Γιώργου Παπασταφίδα
«Το φέσι σε βάρος του Δημοσίου και της ΔΕΗ μπορεί να ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ! Είναι απίστευτο!». Με αυτή τη φράση, απολύτως αρμόδια πηγή του τομέα της ενέργειας εκτιμά στο «ΘΕΜΑ» το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί σε τελική ανάλυση τα συμφέροντα των ίδιων των φορολογουμένων, αφού τα λεφτά αυτά λείπουν από τα ταμεία του Δημοσίου (χαράτσι για τα ακίνητα), τη ΔΕΗ (το κράτος έχει το 51%) και τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) που τελεί υπό δημόσιο έλεγχο, την ώρα που η Energa και η Hellas Power τα έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Το ποσό για το ειδικό τέλος ακινήτων υπολογίζεται τουλάχιστον σε 120 εκατ. ευρώ και οι δύο εταιρείες, που ελέγχονται πλέον από ένα... ρωσοαραβικό fund, τη Worldwide Energy, λένε ότι θα τα αποδώσουν στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ το φέσι προς τη ΔΕΗ είναι σχεδόν 70 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν εισπραχθεί από τους πελάτες μέσω των λογαριασμών ως κόστη χρήσης του δικτύου και ως υποχρεώσεις κοινής ωφελείας. Προς, δε, τον ΔΕΣΜΗΕ τα χρέη είναι περίπου 120 εκατ. ευρώ (επίσης έχουν εισπραχθεί, μέσω των λογαριασμών, ως τέλος ΑΠΕ).
Τι έκαναν οι δύο εταιρείες; Απλώς εισέπρατταν αλλά δεν απέδιδαν ως όφειλαν με βάση την κείμενη νομοθεσία! Για πόσο διάστημα; Τουλάχιστον από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και είχε γίνει η πρώτη κλήση τους για εξηγήσεις από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Πώς πιάστηκαν στη φάκα
Ωστόσο, η αφορμή για να ξεσκεπαστεί το παιχνίδι που είχε στηθεί ήταν άλλη: την προηγούμενη εβδομάδα ο ΔΕΣΜΗΕ παρατήρησε κάτι ιδιαίτερα παράδοξο: οι δύο εταιρείες εμφανίστηκαν να πραγματοποιούν μεγάλες εξαγωγές ρεύματος προς τα Σκόπια και την Αλβανία, εισπράττοντας τιμές χαμηλότερες από αυτές που είχαν πληρώσει για να εισάγουν το ρεύμα που πωλούν στους πελάτες τους! Με λίγα λόγια, πουλούσαν με ζημία, ζημιώνοντας και τον ΔΕΣΜΗΕ που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρισμού.Τώρα, γιατί συνέβαινε αυτό μάλλον είναι κάτι που θα το μάθουμε -αν το μάθουμε- από την ανάμιξη της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η οποία έχει παρέμβει σε σχέση με τις μεταβιβάσεις των δύο εταιρειών στο ρωσοαραβικό fund που εμφανίζεται να έχει έδρα τη ζώνη ελεύθερων οικονομικών συναλλαγών της... Σαουδικής Αραβίας. Η παρέμβαση της Αρχής έφερε και το μπλοκάρισμα των λογαριασμών των δύο εταιρειών, το οποίο οι εκπρόσωποί τους επικαλέστηκαν στις συσκέψεις που ακολούθησαν υπό την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι δεν κατέβαλαν, όπως είχαν συμφωνήσει, μέρος της οφειλής προς τον ΔΕΣΜΗΕ και, συγκεκριμένα, περί τα 27 εκατ. ευρώ.
Η μη καταβολή του συγκεκριμένου ποσού έφερε τη διαγραφή των δύο εταιρειών από τα Μητρώα Προμηθευτών Ηλεκτρισμού και έτσι οι πελάτες τους ηλεκτροδοτούνται πλέον από τη ΔΕΗ, σε μια εξέλιξη που συνιστά γι’ αυτούς και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στον λογαριασμό ρεύματος, καθώς η ΔΕΗ αύξησε προσφάτως τα δικά της τιμολόγια.
Γιατί έφυγαν νωρίς Verbund - Μελισσανίδης
Οι δύο εταιρείες, πάντως, και υπό το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς προκαλούσαν κατά καιρούς φέσια ερμηνεύοντας με τον δικό τους τρόπο τον νόμο. Είχαν κληθεί από τη ΡΑΕ για τη μη απόδοση των υποχρεώσεων κοινής ωφελείας στη ΔΕΗ, τις οποίες είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους! Αμέσως μετά το ξέσπασμα του πρώτου θορύβου, είχαν αποχωρήσει από την Energa οι Αυστριακοί της Verbund, μιας ιδιαίτερα σοβαρής εταιρείας με ευρωπαϊκή παρουσία, στην οποία συμμετέχει και το Αυστριακό Δημόσιο. Το ότι τότε η Verbund άφηνε μόνο του τον κ. Αριστείδη Φλώρο στην εταιρεία, αποσύροντας και το όνομά της, είχε αποδοθεί από την Energa σε επιχειρηματική επιλογή των Αυστριακών σε σχέση με την ελληνική αγορά. Μάλλον, όμως, δεν ήταν έτσι, καθώς η Verbund διατηρεί τη δική της άδεια προμήθειας...Ενα μεγάλο επιχειρηματικό όνομα είχε φέρει δίπλα του για κάποιο διάστημα και ο κ. Βασίλης Μηλιώνης. Ο λόγος για την Aegean του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, η οποία προφανώς είχε δει προοπτικές στη συγκεκριμένη αγορά από τη στιγμή που υπήρχε περιθώριο για πώληση ρεύματος στις εμπορικές επιχειρήσεις σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση προς εκείνες της ΔΕΗ.
Εξ ου και η μετονομασία της Blue Energy σε Aegean Power, ονομασία που κράτησε λίγο, αφού δεν ήταν δυνατό ένας τέτοιος επιχειρηματικός όμιλος να μη βλέπει κάποια κακώς κείμενα στον χώρο όπου βρέθηκε. Ετσι, η Aegean Power έγινε Hellas Power, με τον κ. Μηλιώνη να... διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι δεν έχει καμία σχέση με την εταιρεία -άρα και με τα όσα ακολούθησαν- εδώ και δύο μήνες...
«Μου χρωστάς, δεν σου χρωστάω!»
Energa και Hellas Power αντιτείνουν ότι το Δημόσιο ουσιαστικά τους έχει στερήσει 340 εκατ. ευρώ, μέσω υπερχρεώσεων και κάποιων τεχνικών κακώς κειμένων στην εγχώρια αγορά. Ανεπισήμως, δε, οι δύο εταιρείες μιλούν για στημένο παιχνίδι ώστε να περάσουν και πάλι 220.000 πελάτες -μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, τραπεζικά καταστήματα, νοσοκομεία και μεγάλα νοικοκυριά- στο πελατολόγιο της ΔΕΗ και επιτίθενται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στη ΡΑΕ και στον ΔΕΣΜΗΕ, κατηγορώντας τους για απαξιωτική και εχθρική αντιμετώπιση.Απειλούν, μάλιστα, με προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη κατά της χώρας μας, με αντικείμενο τη διατήρηση του μονοπωλίου στην ενεργειακή αγορά. Το σίγουρο είναι ότι η μετάβαση των καταναλωτών... στις αγκάλες της ΔΕΗ έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα ηλεκτροδότησης, ήδη από την περασμένη Τετάρτη.
Αύριο η ΡΑΕ θα εκδώσει αναλυτικές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές από εδώ και πέρα - απαντήσεις δίνει και η γραμμή 2142142000 της ΔΕΗ-, ενώ θα ακροαστεί τους εκπροσώπους των δύο εταιρειών, με πιθανότερο αποτέλεσμα την ανάκληση των αδειών τους. Οσο για τα φέσια, αυτά βάσει νόμου θα τα επιμεριστούν οι άλλες εταιρείες της αγοράς, δηλαδή κυρίως η ΔΕΗ...
Ερευνα στα Nησιά Μάρσαλ
Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι αληθινό -και αποδεικνύεται από το έγγραφο που έχει στην κατοχή του το «ΘΕΜΑ»- το ότι λίγες ημέρες προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο, οι δύο εταιρείες, υπό το νέο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, το οποίο, πάντως, δεν αποδέχεται η ΡΑΕ με βάση τους κανόνες που διέπουν την ενεργειακή αγορά, έστελναν σημειώματα στους πελάτες τους αναφέροντας τα εξής: «Παρακαλούμε από εδώ και στο εξής όλες οι πληρωμές των λογαριασμών προς την εταιρεία μας να γίνονται στον κάτωθι λογαριασμό». Και όπως εύκολα προκύπτει από το ΙΒΑΝ, πρόκειται για λογαριασμό τράπεζας στην Ελβετία! Λογαριασμό τίνος ακριβώς στην Ελβετία; Και εδώ έχει τον λόγο η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με τις σχετικές πληροφορίες να κάνουν λόγο για έρευνες ακόμη και στις... Nήσους Μάρσαλ!Τα «πιτσιρίκια» που έστησαν τις εταιρείες
Ο ακριβοθώρητος «killer» και ο κοσμικός του Κολωνακίου
Πίσω από όλη αυτή την απίστευτη υπόθεση βρίσκονται δύο 30άρηδες, νέοι επιχειρηματίες με διαφορετικές αφετηρίες.Ο 33χρονος κ. Αριστείδης Φλώρος της Energa προέρχεται από ενεργειακό τζάκι - άλλωστε, πέραν των εισαγωγών και της προμήθειας ηλεκτρισμού, η Energa ασχολείται πλέον και με την παραγωγή του, μέσω ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 5 μεγαβάτ στη Θήβα. Το όνομα του πατέρα του έγινε γνωστό από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 με την πολύκροτη υπόθεση της κατασκευής της πρώτης ιδιωτικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού στο Λαύριο, επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη και με τον κ. Στέφανο Μάνο αρμόδιο υπουργό. Ο πατέρας Φλώρος ήταν το πρόσωπο-κλειδί για την έλευση της εταιρείας Tractebel, η οποία επρόκειτο να κατασκευάσει το εργοστάσιο που δεν έγινε ποτέ λόγω των πολιτικών και συνδικαλιστικών αντιδράσεων.
Ο αρκετά... ακριβοθώρητος Αριστείδης, Αρης γι’ αυτούς που τον γνωρίζουν καλά και «killer» στη δουλειά για κάποιες... όχι και τόσο κακές γλώσσες, έχει σπουδάσει στο Λονδίνο Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου. Πάντως, και η πρώτη ουσιαστική ανάμιξή του, προ πενταετίας, με τον τομέα της πώλησης ηλεκτρισμού σε μεγάλους -τότε- βιομηχανικούς καταναλωτές ήταν επίσης θυελλώδης, υπό την έννοια ότι από κάποια στιγμή και μετά -λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των καυσίμων, η οποία είχε οδηγήσει στο «μαύρο» 2008 με ζημίες 400 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ- συνέφερε την εταιρεία του να πουλά το ρεύμα που εισήγε μόνο στη χονδρική, επιβαρύνοντας βεβαίως την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού που το αγόραζε.
Ο 31χρονος κ. Βασίλης Μηλιώνης σαφώς είναι πιο «ουρανοκατέβατος» στον ελληνικό ενεργειακό χώρο, αλλά και πιο γνωστός σε κοσμικά στέκια του Κολωνακίου και του Ψυχικού. Η εμφάνισή του σε…νηπιακή επιχειρηματική ηλικία με πανάκριβα ντυσίματα και με αυτοκίνητα τύπου Porsche που συχνά έκαναν «πλατείες» στα στέκια ανέκαθεν προκαλούσε συζητήσεις, πόσο δε μάλλον που κάποιοι του απέδιδαν μια ιδιαίτερα φιλική σχέση με σημερινό βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, γιο παλαιότερου πανίσχυρου κομματικού παράγοντα επί της κυβέρνησης Καραμανλή. Η δε μητέρα του, κυρία Ρία Μηλιώνη, ήταν ιδιοκτήτρια μεταφορικής εταιρείας και είχε ιδιαίτερα καλές σχέσεις με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο κ. Μηλιώνης έχει σπουδάσει Business Administration στο City University του Λονδίνου, ενώ κατέχει MSc in Energy, Trade and Finance από το Cass Business School του Λονδίνου. Εργάστηκε στην Clarksons London, Oil and Gas Trading Department καθώς επίσης και στην Teletrans Group of Companies ως managing director. Στην Ελλάδα, η εταιρεία του εμφανίστηκε αρχικά ως Blue Energy και, μάλιστα, είχε αγοράσει μια μεγάλη έκταση στους Αγίους Θεοδώρους προκειμένου να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο ηλεκτρισμού που θα λειτουργούσε μόνο σε ώρες αιχμής. Μάλιστα, σε ενεργειακό νομοσχέδιο που είχε προωθηθεί επί Τίνας Μπιρμπίλη, μια διάταξη που τελικά αποσύρθηκε από την ίδια την υπουργό είχε εκτιμηθεί ως φωτογραφική για την προνομιακή τιμολόγηση της ενέργειας που θα πωλούσε το συγκεκριμένο εργοστάσιο, το οποίο δεν κατασκευάστηκε ποτέ.
Ο κ. Μηλιώνης εμφανίστηκε πρόσφατα από δημοσιεύματα του τύπου διατεθειμένος να επενδύσει στα πλοία ξηρού φορτίου, ενώ προσφάτως εμφανίστηκε ως αγοραστής σημαντικού αριθμού μετοχών της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείας Dionic, λίγο προτού ο τίτλος της εταιρείας απογειωθεί και καταγράψει σημαντικά κέρδη σε διαδοχικές συνεδριάσεις...
Ο ίδιος, με επίσημες δηλώσεις του, τονίζει πάντως ότι έχει πάψει να έχει οποιαδήποτε σχέση με την Hellas Power από τις 13 Νοεμβρίου, οπότε και μεταβίβασε τον έλεγχό της, αποποιούμενος έτσι οποιασδήποτε ευθύνης για τα όσα ακολούθησαν.
Η ξέφρενη ζωή του mr. Hellas Power
Ξημερώματα Σαββάτου, 11 Φεβρουαρίου ώρα 03.00, Ιερά Οδός.
Το κέντρο διασκέδασης όπου εμφανίζεται ο γνωστός τραγουδιστής Γιώργος Μαζωνάκης σφύζει από κόσμο κάθε ηλικίας.
Η εικόνα στη πρώτη σειρά των τραπεζιών δείχνει βγαλμένη από την «χρυσή» εποχή του χρηματιστηρίου.
Στους δυο κεντρικούς καναπέδες αριστερά και δεξιά της πίστας οι Moet και οι Beluga ρέουν άφθονες, τα πούρα αναβοσβήνουν σαν λαμπατέρ, ενώ το … πρωτοπαράδοτο έθιμο της ρίψης λουλουδιών τιμάται δεόντως με τους λογαριασμούς να φουσκώνουν με πολλά μηδενικά.
Στον ένα εκ των δυο καναπέδων, διασκεδάζει ο πρώην ιδιοκτήτης της Hellas Power μαζί με φίλους του και περιστοιχισμένος από όμορφες παρουσίες.
Συναγωνίζονται ποιος θα καταφέρει να ρίξει τα περισσότερα λουλούδια με αποτέλεσμα να δημιουργείται γύρω από τα πόδια του τραγουδιστή ένα μικρό βουνό από γαρύφαλλα.
Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τις λουλουδούδες να βρίσκονται ακροβολισμένες και σε στάση προσοχής γύρω από το τραπέζι περιμένοντας με αγωνία το επόμενο νεύμα του κ. Μηλιώνη.
« Του αρέσει να διασκεδάζει και όταν βρίσκεται σε κάποιο μαγαζί της αρεσκείας του δεν διστάζει να ξοδέψει. Θυμάμαι ότι σε ένα κλαμπ της Μυκόνου είχε ξοδέψει μέσα σε μια βραδιά 2.500 ευρώ μόνο σε μπουκάλια βότκας» αναφέρει ένας άλλος παράγοντας της νύχτας.
Διαμέρισμα στην Ηρώδου Αττικού με ενοίκιο 8.000 ευρώ
Ο κ. Βασίλης Μηλιώνης έχει σπουδάσει Business Administration στο City University του Λονδίνου, ενώ κατέχει MSc in Energy, Trade and Finance από το Cass Business School του Λονδίνου. Εργάστηκε στην Clarksons London, Oil and Gas Trading Department καθώς επίσης και στην Teletrans Group of Companies ως managing director.Θεωρείται λάτρης της καλής ζωής, και τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία στα πανάκριβα αυτοκινήτα έχοντας στην κατοχή ένα Mercedes GLK και ένα BMW 750. Έχει λάβει μέρος δυο φορές στο Dustball 4000 ( διεθνής αγώνας πολυτελών αυτοκινήτων) οδηγώντας μια Cayenne Porsche turbo.
Το καλοκαίρι μετακόμισε στον πιο ακριβό δρόμο της Αθήνας, την Ηρώδου Αττικού νοικιάζοντας πολυτελή διαμέρισμα με ενοίκιο 8.000 ευρώ διακοσμώντας το με ό,τι πιο ακριβό διαθέτει η αγορά.
Τα καλοκαίρια συνηθίζει να νοικιάζει πολυτελείς θαλαμηγούς και να επισκέπτεται τα ελληνικά νησιά με προτίμηση τη Μύκονο.
Υπουργείο Οικονομικών
«Κανένας λόγος ανησυχίας για τους πελάτες»
Να φυλάξουν όμως τις αποδείξεις πληρωμής του τέλους ακινήτωνΗ ανακοίνωση - διαβεβαίωση των Energa και Hellas Power προς τους πελάτες τους, που μέσω των λογαριασμών έχουν πληρώσει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, ότι η καταβολή του ποσού προς το Δημόσιο «θα γίνει κανονικά και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους πελάτες που το έχουν εξοφλήσει», δημιούργησε μάλλον περισσότερες ανησυχίες στους πολίτες. Κι αυτό γιατί οι δύο εταιρείες παραδέχονται ότι δεν έχουν αποδώσει στο Δημόσιο το ποσό που έχουν εισπράξει και το οποίο, σύμφωνα με υπολογισμούς της ΔΕΗ, είναι της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ! Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι πολίτες δεν έχουν κανέναν λόγο ανησυχίας. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να φυλάξουν την απόδειξη εξόφλησης του λογαριασμού του ηλεκτρικού, η οποία συμπεριλαμβάνει και την πληρωμή του τέλους ηλεκτροδοτούμενων χώρων.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν στο «ΘΕΜΑ» ότι εφόσον οι ιδιωτικές εταιρείες κλείσουν και δεν μπορεί να γίνει έλεγχος στα συστήματά τους, σε περίπτωση διαφωνίας ο πολίτης και πελάτης τους πρέπει να έχει κρατήσει την απόδειξη πληρωμής που δείχνει πότε, τι και γιατί πλήρωσε ώστε να αποφύγει τις περιπέτειες.
Κωστής Χ. Πλάντζος
Εισαγγελική έρευνα για τα εκατο μμύρια που «έφυγαν»
Της Βασιλικής ΚόκκαληΣτο εισαγγελικό μικροσκόπιο έχει μπει εδώ και λίγα 24ωρα η υπόθεση των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με τις εταιρείες Hellas Power και Energa. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα 120 εκατ. ευρώ που οι δύο ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας ηλεκτρισμού έπρεπε να έχουν αποδώσει στον ΔΕΣΜΗΕ. Αντί γι’ αυτό όμως, όπως προκύπτει από το πόρισμα του επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Νικολούδη, προτίμησαν να τα βγάλουν έξω από τη χώρα και να τα καταθέσουν σε ελβετικές τράπεζες. Με βάση το πόρισμα του κ. Νικολούδη, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, κυρία Ελένη Ράικου, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης την οποία ανέθεσε στην εισαγγελέα κυρία Πόπη Παπανδρέου, γνωστή από τη διερεύνηση του σκανδάλου των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων. Το εντυπωσιακό είναι πως οι δυο εταιρείες, που αποφάσισαν να κινηθούν δικαστικά με προσφυγές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να ακυρώσουν τις αποφάσεις των ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ και ΡΑΕ σχετικά με την καταγγελία των συμβάσεών τους, εισέπρατταν το ειδικό τέλος ακινήτων για τους ηλεκτροδοτούμενους χώρους, το οποίο δεν φέρονται να έχουν μέχρι στιγμής αποδώσει στο κράτος, ως όφειλαν. Η εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να κινηθεί και προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς έγινε με αυτά τα χρήματα και να αποδώσει ποινικές ευθύνες όπου και αν αυτές εντοπιστούν. Η κίνηση των 120 εκατ. ευρώ, πάντως, έχει μπλοκαριστεί από την αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου