Ο νοτιοαφρικανικός όμιλος εξόρυξης χρυσού Gold One ανακοίνωσε σήμερα την απόλυση περισσότερων από 1.400 εργαζόμενων,

Ν.Αφρική: Χιλιάδες μεταλλωρύχοι απολύθηκαν επειδή συμμετείχαν στις απεργίες.Ο νοτιοαφρικανικός όμιλος εξόρυξης χρυσού Gold One ανακοίνωσε σήμερα την απόλυση περισσότερων από 1.400 εργαζόμενων.. ενώ η μικρή εταιρεία εξόρυξης πλατίνας Atlasa θα απολύσει 2.161 μεταλλωρύχους που συμμετέχουν σε παράνομη απεργία από την 1η Οκτωβρίου.

Η διοίκηση της Gold One, που αρχικά είχε θέσει σε διαθεσιμότητα τους απεργούς του χρυσωρυχείου του Εζουλουίνι, δυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ, όταν το δικαστήριο είχε κρίνει παράνομες τις κινητοποιήσεις τους, «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπήρχαν επαρκείς λόγοι για να μην επιβληθεί η ποινή της απόλυσης», όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της.


Οι 1.435 μεταλλωρύχοι που απολύθηκαν, σε σύνολο 1.900 εργαζόμενων στο Εζουλουίνι, μπορούν να ασκήσουν έφεση μέχρι την Πέμπτη.


Η εταιρεία είχε απολύσει ήδη από τον Ιούνιο περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους στο κεντρικό χρυσωρυχείο της στο Μόντερ Ιστ, έπειτα από μια παράνομη απεργία. Έκτοτε οι περισσότεροι επαναπροσλήφθηκαν, από τις συγκρούσεις όμως σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι, σύμφωνα με τη διοίκηση της Gold One.


Παρόμοια είναι η κατάσταση στην εταιρεία Atlasa. Οι μεταλλωρύχοι του ορυχείου Μποκόνι, το οποίο ανήκει κατά 51% στην Atlasa και κατά 49% στην πρώτη στον κόσμο εταιρεία εξόρυξης πλατίνας Amplats, έχουν περιθώριο μέχρι αύριο Τετάρτη να ασκήσουν έφεση.


Εξάλλου η Amplats είχε ανακοινώσει την Παρασκευή την απόλυση 12.000 μεταλλωρύχων, περισσότεροι από το 40% των εργαζομένων στο ορυχείο του Ρούστενμπουργκ, το οποίο έχει παραλύσει από τις 12 Σεπτεμβρίου οπότε οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους.


Η ίδια εταιρεία έχει επίσης απειλήσει ότι θα απολύσει ακόμη 8.000 μεταλλωρύχους από το ορυχείο του Νόρθαμ.Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...