Μέρκελ - Πούτιν: Νέα επιχείρηση προσέγγισης

Η «σιδηρά κυρία» θα πραγματοποιήσει στις 16 Νοεμβρίου την πρώτη επίσκεψή της στη Ρωσία μετά την εκλογή Πούτιν. Η Μέρκελ δέχεται εσωτερικές πιέσεις να ασκήσει κριτική στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Βερολίνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στη Μόσχα την ερχόμενη Παρασκευή είναι η πρώτη στη Ρωσία από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέλαβε για τρίτη φορά καθήκοντα προέδρου τον περασμένο Μάιο
Η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στη Μόσχα την ερχόμενη Παρασκευή είναι η πρώτη στη Ρωσία από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέλαβε για τρίτη φορά καθήκοντα προέδρου τον περασμένο Μάιο

Είναι τόσο πολλά αυτά που ενώνουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν με την Ανγκελα Μέρκελ. Ο μεν γερμανόφωνος Ρώσος πρόεδρος και πρώην πράκτορας της KGB έζησε πέντε ολόκληρα χρόνια στη Δρέσδη, κατά την περίοδο παρακμής της Ανατολικής Γερμανίας. Η δε Γερμανίδα καγκελάριος, φυσικός και γνώστρια της ρωσικής γλώσσας, μεγάλωσε στο Ανατολικό Βερολίνο. Ομως, παρά την εξοικείωση του ενός με την πατρίδα και τη γλώσσα του άλλου, το γεγονός ότι είναι σχεδόν συνομήλικοι (εκείνος 60, εκείνη 58) και τα κοινά παιδικά τους χρόνια στην Ανατολική Ευρώπη, είναι τόσο πολλά και αυτά που τους χωρίζουν.

Την επόμενη Παρασκευή η Μέρκελ θα πραγματοποιήσει την πρώτη της επίσκεψη στη Ρωσία από τότε που ο Πούτιν ανέλαβε για τρίτη φορά καθήκοντα προέδρου τον περασμένο Μάιο, σε μια προσπάθεια προσέγγισης με τη Μόσχα, τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας για μια σκληρότερη στάση απέναντι στη Μόσχα.

Εν όψει των ρωσογερμανικών διαβουλεύσεων της 16ης Νοεμβρίου και του κοινωνικού φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν Μέρκελ και Πούτιν, βουλευτές του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού ζήτησαν χθες από τη Μέρκελ να πιέσει τη Μόσχα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρωσία, να κάνει έκκληση για περισσότερη δημοκρατία και για σεβασμό των δικαιωμάτων των ακτιβιστών, όπως των φυλακισμένων μελών του πανκ συγκροτήματος «Pussy Riot».

Ελπίδες
Η Ρωσία έχει απογοητεύσει τον μεγάλο της εταίρο στην Ευρώπη και επί Πούτιν και επί προεδρίας Μεντβέντεφ, στον οποίο είχαν εναποτεθεί περισσότερες ελπίδες από το Βερολίνο. Λίγο πριν από την επανεκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν για τρίτη προεδρική θητεία, η Γερμανία είχε πιέσει για συμβολική αποφυλάκιση του πρώην ολιγάρχη, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, κάτι που εκείνος αγνόησε, ενώ πιο πρόσφατα είχε ασκήσει πιέσεις και για επιείκεια απέναντι στις «Pussy Riot», οι οποίες τελικά καταδικάσθηκαν σε τριετή φυλάκιση για την πανκ προσευχή που τραγούδησαν εναντίον του Πούτιν.

«Μπορεί να υπάρχουν διακυμάνσεις (στις σχέσεις τους) -τώρα είμαστε σε χαμηλό σημείο- αλλά τα επιχειρηματικά συμφέροντα πάντα κερδίζουν», σχολίασε ο Ρώσος αναλυτής Φιοντόρ Λουκιάνοφ. Η Γερμανία εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου και, παρά τις επικρίσεις της πρώτης για τις επιδόσεις της τελευταίας σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές ενισχύθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα την οποία επισκέφθηκε ο Πούτιν την 1η Ιουνίου, μετά την ανάληψη της προεδρίας.

ΠΟΥΤΙΝ
Αριστες σχέσεις με τον Σρέντερ

Στο άλλο άκρο κινούνταν ο προκάτοχος της Μέρκελ στην καγκελαρία, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος είχε καλλιεργήσει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα και τον Πούτιν και τον είχε αποκαλέσει χαρακτηριστικά «αψεγάδιαστο δημοκράτη». Ο πρώην καγκελάριος κατέχει τώρα τη θέση του προέδρου της επιτροπής μετοχών του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream της Gazprom -από τη Ρωσία στη Γερμανία- και έχει υιοθετήσει δύο παιδιά από τη Ρωσία.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ


11/11/12 9:50 π.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...