Μεταγραφή - έκπληξη με μισθό £624.000 Γιατί οι Βρετανοί επέλεξαν για διοικητή τον 47χρονο Μαρκ Κάρνεϊ

Η Βρετανική Αυτοκρατορία αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες παρελθόν. Αλλά οι χώρες της Κοινοπολιτείας των Εθνών (πρώην Βρετανική Κοινοπολιτεία) εξακολουθούν να στελεχώνουν με τα αξιότερα «παιδιά» τους τις κυβερνητικές και διοικητικές υπηρεσίες της Μητρόπολης. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ αποτελεί το τελευταίο «άξιο παιδί» των πάλαι ποτέ υπερπόντιων κτήσεων.. που επιλέγεται για έναν άκρως τιμητικό γι' αυτόν διορισμό στη Βρετανία. Διότι ο ηλικίας μόλις 47 ετών καναδός τραπεζίτης ορίστηκε να διαδεχθεί τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ.
Ο Μαρκ Κάρνεϊ θα αναλάβει την ηγεσία ενός εκ των ιστορικότερων θεσμών της Βρετανίας αλλά και του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος - ιδρύθηκε πριν από 318 χρόνια - την 1η Ιουλίου 2013, που λήγει η δεύτερη θητεία του Μέρβιν Κινγκ - η θητεία του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας είναι επισήμως οκταετής, αλλά ο Κινγκ υπηρέτησε ουσιαστικά δύο πενταετίες και ο ίδιος ο Κάρνεϊ διευκρίνισε ότι μετά την παρέλευση πέντε ετών θα θεωρήσει επίσης τη θητεία του περαιωθείσα.
Η επιλογή του Κάρνεϊ για τη διαδοχή τού ηλικίας 64 ετών Μέρβιν Κινγκ αποτέλεσε έκπληξη στους διεθνείς τραπεζικούς κύκλους και ερμηνεύθηκε ως επιβράβευση της επιτυχούς θωράκισης του νομίσματος και του τραπεζικού συστήματος του Καναδά που πέτυχε τα χρόνια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Διότι ο Κάρνεϊ διορίστηκε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά τον Οκτώβριο του 2007, τη χρονιά δηλαδή που το σκάσιμο της αμερικανικής αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων εξελισσόταν σε κρίση ακινήτων και σε χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, για να λάβει μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008 διαστάσεις οικουμενικές και να βυθίσει τις ανεπτυγμένες οικονομίες στη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων 60 χρόνων.
Χάρη στους χειρισμούς του την περίοδο της κρίσης ο Κάρνεϊ έχει λάβει εύσημα από τον διεθνή Τύπο και συγκεκριμένα από τη βρετανική οικονομική εφημερίδα «Financial Times» και από το αμερικανικό περιοδικό «TIME», που τον κατέταξε προσφάτως ως μία εκ των κορυφαίων και με τη μεγαλύτερη επιρροή μορφών του χώρου της οικονομίας διεθνώς. Σημειωτέον ότι την Κεντρική Τράπεζα του Καναδά ο Κάρνεϊ υπηρετεί από το 2003 ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της. Ο καναδός τραπεζίτης έχει επίσης διοριστεί (στις 4 Νοεμβρίου 2011) πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας του Ομίλου των 20 μεγαλυτέρων οικονομιών του πλανήτη (G20). Το αξίωμα αυτό είναι τριετές.
Προηγουμένως ο Κάρνεϊ εργάστηκε στο υπουργείο Οικονομικών του Καναδά, ενώ για μια δεκαετία παρέσχε τις υπηρεσίες του στην Goldman Sachs και συγκεκριμένα στα γραφεία της επενδυτικής τράπεζας στο Λονδίνο, στο Τόκιο, στη Νέα Υόρκη και στο Τορόντο. Το μοναδικό γεγονός που κατά κάποιον τρόπο «σκιάζει» την καριέρα του αφορά την ανάμειξή του ως στελέχους της Goldman Sachs στη ρωσική κρίση του 1998. Και αυτό διότι η αμερικανική τράπεζα κατηγορήθηκε ότι ενώ παρέσχε συμβουλές στην κυβέρνηση της Μόσχας για να ξεπεράσει την κρίση, ταυτόχρονα στοιχημάτιζε κατά της δυνατότητας της Ρωσίας να αποπληρώσει το χρέος της.
Γιος καθηγητή Γυμνασίου και δασκάλας, ο Μαρκ Κάρνεϊ γεννήθηκε στο Φορτ Σμιθ των Βορειοδυτικών Επαρχιών του Καναδά. Εκανε λαμπρές σπουδές στο Χάρβαρντ και στην Οξφόρδη, όπου γνώρισε τη σύζυγό του Νταϊάνα, με την οποία απέκτησε τέσσερις κόρες. Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων τον διορισμό του Κάρνεϊ, είπε ότι ο καναδός τραπεζίτης θα λάβει τη βρετανική υπηκοότητα αμέσως μόλις αναλάβει τα νέα καθήκοντά του. Είπε επίσης ότι ο μισθός του θα είναι 624.000 στερλίνες ετησίως (100.000 στερλίνες μεγαλύτερος από τον μισθό του Κινγκ).

«Λείπουν» 50 δισ. στερλίνες
Τελεσίγραφο προς τις βρετανικές τράπεζες για αύξηση των αποθεματικών

Αυστηρό τελεσίγραφο προς το Σίτι του Λονδίνου απέστειλε την Παρασκευή η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία φέρεται αποφασισμένη να εφαρμόσει κάποιους ελάχιστους κανόνες λειτουργίας του βρετανικού τραπεζικού συστήματος. Συγκεκριμένα, η νεοσύστατη Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ζήτησε από τις βρετανικές τράπεζες να αυξήσουν κατά 20 ως 50 δισ. στερλίνες (24,7 ως 61,7 δισ. ευρώ) τα αποθεματικά τους ή να προχωρήσουν σε «δραματικές», όπως τις χαρακτηρίζουν οι «Financial Times», κινήσεις αναδιάρθρωσης.

«Οι τράπεζες οφείλουν να διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια σε ποσοστό που να ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία των περιουσιακών τους στοιχείων και σε μια ρεαλιστική αποτίμηση του κόστους των πρόσφατων σκανδάλων, όπως είναι η χειραγώγηση του Libor και οι έκνομες πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων» αναφέρει χαρακτηριστικά η Τράπεζα της Αγγλίας. Ο διοικητής της Τράπεζας σερ Μέρβιν Κινγκ απέφυγε να διευκρινίσει το επίπεδο του κεφαλαίου που απαιτείται για να καλυφθούν οι προϋποθέσεις αυτές.

Οι «FT» επικαλούμενοι εκτιμήσεις στελεχών της Επιτροπής Χρηματοοικονομικής Πολιτικής σημειώνουν ότι οι τράπεζες τις οποίες αφορά η απόφαση θα πρέπει να βάλουν στην άκρη 20 ως 50 δισ. στερλίνες. Σημειωτέον ότι το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Royal Bank of Scotland και της Lloyds, ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συνεισφέρει νέα κεφάλαια στις τράπεζες. Οι δύο αυτές τράπεζες θα δυσκολευθούν να αποφύγουν τη «δραματική αναδιάρθρωση». 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...