Ο Franki στα καλύτερά του !! Video


O Φρανκ Σινάτρα είχε πει: Σε όλη μου την καριέρα -αν μπορεί κάποιος να πει ότι κατάφερα κάτι- έδινα πολύ προσοχή σε κάθε λέξη που τραγουδούσα. Σεβόμουν το τραγούδι. Εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον ακροατή…τότε έχω αποτύχει…Ημέρα…Φρανκ Σινάτρα η σημερινή στο blog. Για τη «Φωνή», δεν αρκεί το αφιέρωμα.
στη ζωή και στην καριέρα του. Επιβάλλεται να ακούσουμε και μερικά από τα τραγούδια του.
Στην ανάρτηση αυτή, μπορείτε να απολαύσετε τα οκτώ τραγούδια του Σινάτρα που έφτασαν στo Νο.1 των charts (διαβάζοντας και μερικές πληροφορίες για κάποια από αυτά), αλλά και τέσσερα ακόμη τραγούδια, που τον έχουν «σημαδέψει» -ίσως- περισσότερο από όλα τα άλλα!

01. «I’ll Never Smile Again»-1940
Είναι ένα τραγούδι του 1939, που γράφτηκε από τον Ρουθ Λόου. Η πιο επιτυχημένη και γνωστή έκδοση του τραγουδιού, ηχογραφήθηκε από τον Τόμι Ντόρσεϊ και την ορχήστρα του, με φωνητικά από τον Φρανκ Σινάτρα και τους The Pied Pipers. Έμεινε στο Νο.1 του Billboard για 12 εβδομάδες, από τις 27 Ιουλίου έως τις 12 Οκτωβρίου του 1940 και συμπεριελήφθη στο Grammy Hall of Fame, το 1982.

02. «There Are Such Things»-1942
Είναι ένα τραγούδι του 1942, από τους Στάνλεϊ Άνταμς, Άμπελ Μπάερ και Τζορτζ Γ. Μέγερ. Η πιο δημοφιλής διασκευή του τραγουδιού, από την ορχήστρα του Τόμι Ντόρσεϊ με τον Σινάτρα στα φωνητικά, έφτασε στο Νο.1 των charts, ενώ πολλές άλλες διασκευές έχουν ηχογραφηθεί από τότε.


03. «In The Blue Of The Evening»-1943



04. «All Or Nothing At All»-1944
Ένα τραγούδι του 1939, σε σύνθεση του Άρθουρ Άλτμαν και στίχους του Τζακ Λόρενς.
Η ηχογράφηση του τραγουδιού από τον Σινάτρα, το 1939, έγινε τεράστια επιτυχία το 1943, όταν επανεκδόθηκε από την Columbia Records κατά τη διάρκεια της απεργίας των μουσικών (1942-1943)
Σε μια συνέντευξη του 1944, ο Σινάτρα δήλωσε για την καθυστερημένη επιτυχία του τραγουδιού: «Αυτό ήταν το τραγούδι, όπου μερικές ημέρες μετά από όταν ο Χάρι Τζέιμς και εγώ το ηχογραφήσαμε, μας έδωσε το διαβατήριο από το παλιό Victor Hugo Cafe (ένα σημαντικό χώρο της ψυχαγωγίας, στη δεκαετία του 1930), για το Sunset Strip του Χόλιγουντ. Ο μάνατζερ ήρθε και κουνούσε τα χέρια του για να σταματήσουμε. Είπε ότι η τρομπέτα του Χάρι έπαιζε πάρα πολύ δυνατά και το τραγούδι μου ήταν απλά άθλιο, απολύοντας επί τόπου τον Χάρι, εμένα και όλη την μπάντα. Είπε ότι οι δυο μας δεν θα μπορούσε κάνουμε οτιδήποτε που να τραβήξει την προσοχή και υποθέτω ότι είχε δίκιο…η αίθουσα ήταν άδεια! Κάτι αστείο σχετικά με αυτό το τραγούδι? Η ηχογράφηση που κάναμε πριν από 5 χρόνια, βρίσκεται σήμερα στις κορυφαίες θέσεις των best sellers. Αλλά είναι η ίδια παλιά ηχογράφηση! Είναι, επίσης, το τραγούδι με το οποίο πέρασα από οντισιόν για τον Τόμι Ντόρσεϊ και υπέγραψα».




05. «Oh, What It Seemed To Be»-1945



06. «Five Minutes More»-1946



07. «Strangers In The Night»-1966
Το τραγούδι στην αρχική του μορφή, είχε τον τίτλο «Broken Guitar» και συνθέτης του ήταν ο Άβο Ουβετζιάν. Έγινε διάσημο το 1966, από τον Σινάτρα.
Φτάνοντας στο Νο.1 τόσο του Billboard Hot 100 chart, όσο και του Easy Listening chart (που τώρα ονομάζεται Adult Contemporary), έδωσε το όνομά του στο άλμπουμ που ηχογράφησε ο Σινάτρα το 1966, το οποίο έγινε και το πιο εμπορικά επιτυχημένο άλμπουμ του.
Η ηχογράφηση του Σινάτρα, μέσα στο 1967 κέρδισε τρία βραβεία Grammy, στις κατηγορίες: «Grammy Award for Best Male Pop Vocal Performance», «Grammy Award for Record of the Year» και «Grammy Award for Best Arrangement Accompanying a Vocalist or Instrumentalist».



08. «Something Stupid»-1967
Το τραγούδι του Κλάρενς Κάρσον Παρκς, ηχογραφήθηκε αρχικά το 1966 από τον ίδιο και τη σύζυγό του Γκέιλ Φουτ, γνωστοί ως «Carson and Gaile».
Η πιο επιτυχημένη και πιο γνωστή διασκευή του τραγουδιού, είναι από τον Φρανκ και τη Νάνσι Σινάτρα, στο άλμπουμ «The World We Knew». Ο Σινάτρα έβαλε στον παραγωγό της κόρης του Νάνσι, Λι Χέιζελγουντ, να ακούσει την ηχογράφηση του Παρκς. Ο Χέιζελγουντ θυμάται τον Σινάτρα να του λέει: «Σου αρέσει?» και εγώ του είπα «Μου αρέσει και αν δεν το τραγουδήσεις εσύ με τη Νάνσι, θα το κάνω εγώ». Μου είπε: «Ωραία, θα το κάνω. Κλείσε ένα στούντιο». Η ηχογράφηση έγινε την 1η Φεβρουαρίου 1967.
Το τραγούδι παρέμεινε τέσσερις εβδομάδες στο Νο.1 του Billboard Hot 100 chart και εννέα εβδομάδες στην κορυφή του Easy Listening chart. Ήταν η πρώτη και μοναδική περίπτωση τραγουδιού πατέρα-κόρης, που έγινε νούμερο ένα στην Αμερική. Λόγω της συγγενικής σχέσης του Σινάτρα με την κόρη του, το τραγούδι αυτό μερικές φορές αναφέρεται και ως…«Τραγούδι της Αιμομιξίας»!



«I've Got You Under My Skin»-1956
Ένα τραγούδι του Κάρολ Πόρτερ. Γράφτηκε το 1936 και ερμηνεύτηκε από την Βιρτζίνια Μπρους, στο μιούζικαλ «Born To Dance». Προτάθηκε για βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού την ίδια χρονιά!
Έγινε ευρέως γνωστό το 1956 από τον Σινάτρα, αποτελώντας ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του τραγούδια.




** «The Best Is Yet To Come»-1964
Ένα τραγούδι του 1959, με συνθέτη τον Σάι Κόλεμαν και στιχουργό την Κάρολιν Λέι. Ηχογραφήθηκε το 1964 από τον Σινάτρα, για το άλμπουμ «It Might as Well Be Swing».
Αποτελεί ξεχωριστό τραγούδι για τον Σινάτρα, αφού ήταν το τελευταίο που τραγούδησε μπροστά σε κοινό, στις 25 Φεβρουαρίου του 1995, ενώ και ο τίτλος του τραγουδιού, έχει χαραχθεί στον τάφο του.



*** «New York, New York»-1980
Το τραγούδι της ταινίας του Μάρτιν Σκορτσέζε, «New York, New York» (1977), με συνθέτη τον Τζον Κάντερ και στιχουργό τον Φρεντ Εμπ. Στην ταινία, το ερμήνευσε η Λίζα Μινέλι.
Το 1979, ηχογραφήθηκε από τον Σινάτρα, για το άλμπουμ του «Trilogy: Past Present Future», που κυκλοφόρησε τον επόμενο χρόνο και από τότε έχει ταυτιστεί με αυτόν. Κατά καιρούς, οι δύο καλλιτέχνες το έχουν ερμηνεύσει μαζί ως ντουέτο. Ο Σινάτρα το ηχογράφησε για δεύτερη φορά, σε ντουέτο με τον Τόνι Μπένετ, για το άλμπουμ του «Duets», το 1993.

Οι πρώτοι στίχοι του τραγουδιού είναι:
Start spreadin' the news, I'm leaving today
I want to be a part of it: New York, New York.

Το τραγούδι τελειώνει με τους στίχους:
If I can make it there, I'll make it anywhere,
It's up to you, New York, New York.

Η αρχική ηχογράφηση με τη Μινέλι (που χρησιμοποιείται και στο ντουέτο του Σινάτρα με τον Μπένετ), τελειώνει με τους εξής στίχους:
If I can make it there, I'll make it anywhere,
Come on come through, New York, New York.



**** «My way»-1969
Είναι ένα τραγούδι που διαδόθηκε από τον Σινάτρα, αλλά έχει πιο παλιά ιστορία! Οι στίχοι του γράφτηκαν από τον Πολ Άνκα και η μουσική του βασίστηκε στο γαλλικό τραγούδι «Comme d'habitude», που συνέθεσαν το 1967 οι Κλοντ Φρανσουά και Ζακ Ρεβό, σε στίχους των Κλοντ Φρανσουά και Ζιλ Τιμπό. Το «Comme d'habitude», είχε αρχικά γραφτεί στα αγγλικά, με τίτλο «For Me». Οι αγγλικοί στίχοι του Άνκα είναι άσχετοι με το γαλλικό πρωτότυπο τραγούδι ή την προηγούμενη αγγλική έκδοση. Το τραγούδι «My Way», συχνά αναφέρεται ως το τραγούδι με τι περισσότερες διασκευές στην ιστορία.
Οι στίχοι του τραγουδιού, διηγούνται την ιστορία ενός ανθρώπου που, αφού γέρασε, συλλογίζεται τη ζωή του, καθώς ο θάνατος πλησιάζει. Δεν φοβάται το θάνατο και αναλαμβάνει την ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε όλες τις προκλήσεις της ζωής, διατηρώντας παράλληλα, ένα σεβαστό βαθμό ακεραιότητας.
Η ιστορία που συνοδεύει το τραγούδι, είναι ιδιαίτερη και αξίζει να την διαβάσετε.
Ο Πολ Άνκα άκουσε την αρχική γαλλική έκδοση το 1967, ενώ βρισκόταν σε διακοπές στη νότια Γαλλία. Πέταξε στο Παρίσι για να διαπραγματευτεί την αγορά των δικαιωμάτων του τραγουδιού. Σε μια συνέντευξή του, το 2007, είπε: «Δεν μου άρεσε τόσο, αλλά υπήρχε κάτι σε αυτό». Απέκτησε τα δικαιώματα κυκλοφορίας χωρίς κόστος, εκτός από τα δικαιώματα της μελωδίας, τα οποία κράτησαν οι συνθέτες της. Δύο χρόνια αργότερα, σε ένα δείπνο στη Φλόριντα με τον Σινάτρα (και κάποιους μαφιόζους στην παρέα!), ο Σινάτρα έλεγε: «Σκέφτομαι να εγκαταλείψω τη δουλειά. Έχω κουραστεί και δεν το απολαμβάνω».
Πίσω στη Νέα Υόρκη, ο Άνκα έγραψε εκ νέου το πρωτότυπο γαλλικό τραγούδι για τον Σινάτρα, αλλάζοντας τη μελωδία (όχι σημαντικά) και τους στίχους: «Στη μία το πρωί, κάθισα σε μια παλιά γραφομηχανή και σκέφτηκα: Αν ο Φρανκ έγραφε τους στίχους, τι θα έλεγε? Και άρχισα, μεταφορικά: Και τώρα το τέλος είναι κοντά. Διάβασα πολλά περιοδικά και παρατήρησα ότι κατέληγαν στο «εγώ αυτό» και «εγώ εκείνο». Ήμασταν στη γενιά του «εγώ» και ο Φρανκ ήταν για μένα ο άνθρωπος, που συνήθιζε να λέει αυτή τη φράση. Έβαλα λέξεις που ποτέ δεν θα έλεγα: «I ate it up and spit it out». Αλλά αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μιλούσε ο Φρανκ με τους φίλους του. Σαν μαφιόζοι δηλαδή, ακόμη και αν φοβούνταν την ίδια τους τη σκιά».
Ο Άνκα τελείωσε το τραγούδι στις 5 το πρωί. «Τηλεφώνησα στον Φρανκ, στη Νεβάδα και του είπα: έχω κάτι πραγματικά ξεχωριστό για εσένα. Όταν η δισκογραφική μου εταιρεία το έμαθε, ήταν πολύ εκνευρισμένοι που δεν το κράτησα για τον εαυτό μου. Κι εγώ είπα: Μπορώ να το γράψω, αλλά δεν είμαι αυτός που θα το τραγουδήσει. Ήταν για τον Φρανκ, για κανέναν άλλο». Παρά το γεγονός αυτό, ο Άνκα ηχογράφησε και αυτός το τραγούδι (το 1969), πολύ σύντομα μετά την κυκλοφορία της ηχογράφησης του Σινάτρα.
Το τραγούδι με τον Σινάτρα, έφθασε –μόλις- μέχρι το Νο.27 στο Billboard Hot 100 chart και στο Νο.2 για το Easy Listening chart στις Η.Π.Α.. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει πετύχει ένα άπιαστο ρεκόρ, να γίνει το τραγούδι με τις περισσότερες εβδομάδες μέσα στο Top 40, συνολικά 75 εβδομάδες, από τον Απρίλιο του 1969 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1971. Αργότερα, παρέμεινε άλλες 49 εβδομάδες στο Top 75!



O Φρανκ Σινάτρα είχε πει:

Σε όλη μου την καριέρα -αν μπορεί κάποιος να πει ότι κατάφερα κάτι- έδινα πολύ προσοχή σε κάθε λέξη που τραγουδούσα. Σεβόμουν το τραγούδι. Εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον ακροατή…τότε έχω αποτύχει…

Απ' ότι φαίνεται, το κατάφερε!

phgh
Πηγές:
Ιστοσελίδες
- http://en.wikipedia.org
- http://www.brainyquote.com
Κανάλι YouTube: SinatraFan64
- http://www.youtube.com/user/SinatraFan64?feature=watch

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...