Φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης: Είχαν στόχο τα 500 εκ. ευρώ, εισέπραξαν μόλις 43 εκ.

Τα στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών για τα έσοδα του Δημοσίου από την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης αποτυπώνουν πλήρως την αποτυχία του μέτρου. Η κυβέρνηση προσδοκούσε φέτος ότι θα εισπράξει πρόσθετα ποσά άνω των 500 εκατ. από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο θέρμανσης.


Ωστόσο, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου στα δημόσια ταμεία εισέρρευσαν επιπλέον έσοδα μόλις 43 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η δαπάνη για τη χορήγηση επιδομάτων θέρμανσης. Η μείωση της κατανάλωσης ξεπέρασε το 70%, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά υποχρεώθηκαν να στραφούν σε φθηνότερες μορφές θέρμανσης, οι οποίες όμως δημιούργησαν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα στις μεγάλες πόλεις.

Επιπλέον οι ένοικοι αρκετών πολυκατοικιών έμειναν χωρίς θέρμανση, λόγω της αδυναμίας τους να προμηθευθούν το ακριβότερο πετρέλαιο, ακόμα και εάν ορισμένοι από αυτούς δικαιούνται το επίδομα που θέσπισε η κυβέρνηση.

Είναι σαφές ότι το λάθος πρέπει να διορθωθεί άμεσα, πριν οι περιβόητοι «ελεγκτές» της Τρόικας απαιτήσουν η απόκλιση στα έσοδα να καλυφθεί από άλλα επώδυνα μέτρα σε μισθούς και συντάξεις. Το λαθρεμπόριο καυσίμων μπορεί να αντιμετωπιστεί με την υποχρεωτική εφαρμογή του συστήματος εισροών-εκροών, που αδικαιολόγητα καθυστερεί, αλλά και με την εξίσωση των φόρων σε χαμηλότερα επίπεδα που θα ανεβάσει τη ζήτηση.

Πρόσφατα οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσαν ότι υποεκτίμησαν την ύφεση στην Ελλάδα, επειδή δεν υπολόγισαν σωστά τους «πολλαπλασιαστές» των μέτρων στην οικονομία.

Δεν χρειάζεται να επαναληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών το λάθος από την υπερφορολόγηση της θέρμανσης, που δεν αυξάνει τα δημόσια έσοδα, αλλά υποχρεώνει χιλιάδες νοικοκυριά να καταφεύγουν σε ημίμετρα ή, ακόμη χειρότερα, να μένουν στο κρύο…


Ελεύθερος Τύπος

 Ιρλανδία και Πορτογαλία υπέβαλαν αίτημα για επιμήκυνση των δανείων





Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία υπέβαλαν στο χθεσινό συμβούλιο Eurogroup από κοινού αίτημα για την επιμήκυνση της αποπληρωμής μέρους των δανείων που έλαβαν από την Ευρωζώνη, στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσής τους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι παρουσίασε, μαζί με τον Πορτογάλο ομόλογό του, το αίτημα για την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν θέματα σχετικά με την επέκταση των ωριμάσεων των δανείων της Πορτογαλίας.

Ο κ. Νούναν είπε ότι μία τέτοια επιμήκυνση θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλη εξοικονόμηση στην Ιρλανδία. «Μιλάμε για εξοικονόμηση ποσού κάποιων δις. ευρώ», πρόσθεσε.
Με το πρόγραμμα διάσωσής της, η Ιρλανδία έλαβε την υπόσχεση βοήθειας ύψους 17,7 δις. ευρώ από το ΕΤΧΣ.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας χορήγησε στην Ιρλανδία επιπλέον 22,5 δις. ευρώ και ο κ. Νούναν δήλωσε ότι θα υποβάλει ξεχωριστό αίτημα για επιμήκυνση των δανείων αυτών στο σημερινό συμβούλιο Ecofin.

 Ιταλία: Συνελήφθη ο 29άχρονος μαφιόζος Κάρμινε Σκιαβόνε
Οι καραμπινιέροι συνέλαβαν χθες βράδυ τον Κάρμινε Σκιαβόνε, επικεφαλής της φατρίας των Καζαλέζι, η οποία, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ελέγχει μεγάλο μέρος των παράνομων δραστηριοτήτων του οργανωμένου εγκλήματος στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης.

Ο Σκιαβόνε, 29 ετών, βρισκόταν σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, το οποίο περικυκλώθηκε από τους καραμπινιέρους. Ο καταζητούμενος βγήκε από μια μικρή πόρτα στο πίσω μέρος του μαγαζιού και αμέσως μετά στους στενούς δρόμους του ιστορικού κέντρου της κωμόπολης Καζέρτα άρχισε ένα ανθρωποκυνηγητό που διήρκεσε περίπου μισή ώρα.

Όταν οι καραμπινιέροι κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν, ο Σκιαβόνε, ο οποίος είχε μαζί του 8.000 ευρώ σε μετρητά, συνεχάρη τα όργανα της τάξης λέγοντάς «μπράβο σας, κάνατε όντως πολύ καλά την δουλειά σας».

Η βασική κατηγορία που τον βαρύνει είναι προσπάθεια απόσπασης χρημάτων με εκβιασμό.

Οι υπεύθυνοι των καραμπινιέρων απευθύνουν έκκληση στους ιδιοκτήτες εμπορικών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής της Νάπολης να σταματήσουν να πληρώνουν «προστασία» στην τοπική μαφία, την Καμόρα, και να καταγγείλουν όσους προσπαθούν να οικειοποιηθούν με συνεχείς εκβιασμούς μέρος των εσόδων τους.

Επτά συμβουλές από την Greenpeace για να μειώσετε τον λογαριασμό του ρεύματος
Η πρώτη από τις τρεις αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για 2013, είναι γεγονός και η Greenpeace με άρθρο συνεργάτη της, στη διαδικτυακή της σελίδα, υπενθυμίζει στους καταναλωτές επτά τρόπους για να μειώσουν την άσκοπη κατανάλωση ρεύματος και να εξοικονομήσουν χρήματα αλλάζοντας τις καθημερινές τους συνήθειες.

Οι συστάσεις της οργάνωσης έχουν ως εξής:

1. Ζεστούλα με… τον ανεμιστήρα οροφής: Οι περισσότεροι ανεμιστήρες έχουν και δεύτερη λειτουργία για το χειμώνα όπου αντιστρέφεται η φορά των φτερών και στέλνουν αέρα προς το ταβάνι. Αναζητείστε ένα μικρό διακόπτη στη βάση του ανεμιστήρα πάνω ακριβώς από τα φτερά. Χρησιμοποιήσε τον ανεμιστήρα στη χειμερινή του λειτουργία και στη χαμηλή ταχύτητα μαζί με το σύστημα θέρμανσης που έχεις. Προσαρμόζοντας ανάλογα τη θέρμανση, μπορείς να επιτύχεις εξοικονόμηση μέχρι και 10%.

2. Ο ήλιος ζεσταίνει καλύτερα: Αφήστε ανοιχτά τα παραθυρόφυλλα και τις κουρτίνες που κοιτούν στη νότια πλευρά για να επιτρέψετε στην ηλιακή ακτινοβολία να περάσει στους εσωτερικούς χώρους. Αντιθέτως, κλείστε καλά τα παραθυρόφυλλα το βράδυ (ιδιαίτερα αυτά που κοιτούν βόρεια) για να ελαχιστοποιήσετε τις διαρροές θερμότητας.
Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, προσπαθήστε να αγοράσετε ηλιακό θερμοσίφωνα για ζεστό νερό. Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας και τα κλιματιστικά είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνετε. Ένας ηλιακός μπορεί να σας εξοικονομήσει 150-180 ευρώ ετησίως.

3. Πλύνετε ρούχα με τα μισά λεφτά: Περίπου το 90% του ρεύματος που καταναλώνει ένα πλυντήριο σε μία πλύση είναι για να ζεστάνει το νερό. Πλένοντας σε χαμηλές θερμοκρασίες, 30°C ή και κρύο νερό, γίνεται εξοικονόμηση έως 50% και πλέον ηλεκτρικού ρεύματος ανά πλύση, σε σχέση με υψηλές θερμοκρασίες. Αν ψάχνετε να αγοράσετε πλυντήριο, προτιμήστε το κλασικό πλυντήριο με την πόρτα μπροστά και όχι με την πόρτα από πάνω, αφού αυτά τα μοντέλα συνήθως καταναλώνουν τη διπλάσια ενέργεια και νερό και ψάξτε για μοντέλο με την υψηλότερη ενεργειακή κλάση (στα πλυντήρια είναι η Α+++).

4. Μαγειρέψτε έξυπνα: Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρεύει κανείς είναι σε χαμηλή φωτιά.. Μόλις το φαγητό βράσει, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράζει έως ότου ετοιμαστεί.
Επίσης, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε βραστήρα για να βράσετε το νερό για το μαγείρεμα (π.χ. στα μακαρόνια), αντί να περιμένετε να ζεσταθεί στο μάτι της κουζίνας. Ο βραστήρας θα βράσει το νερό σχεδόν 2½ φορές πιο αποδοτικά από το μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας εξοικονομώντας χρήματα.
Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε σκεύη που εφαρμόζουν ακριβώς στην επιφάνεια του ματιού. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη, τότε σπαταλάμε ακόμα και 30% περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειαζόμαστε.
Δεν χρειάζεται να προθερμάνετε τον φούρνο για να τον χρησιμοποιήσετε, αφού λίγο πολύ η χρησιμότητα της προθέρμανσης είναι υπερεκτιμημένη. Αγνοήστε τις συνταγές, βάλτε κατευθείαν το φαγητό σε κρύο φούρνο και ανάψτε τον εκείνη τη στιγμή. Επίσης, είναι πολύ καλή ιδέα να σβήσετε τον φούρνο μισή ώρα πριν το τέλος. Ο φούρνος θα κρατήσει αρκετή θερμότητα για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο του φαγητού, αρκεί βέβαια να μην ανοιγοκλείνετε την πόρτα, αφού κάθε φορά που το κάνετε, χάνεται το 20% της θερμότητας.

5. Η ενεργειακή κλάση Α: Αν πρόκειται να αγοράσουμε μία νέα ηλεκτρική συσκευή, όπως ψυγείο, φούρνο, πλυντήριο, κλιματιστικό, επιλέγουμε ένα μοντέλο που ανήκει στην υψηλότερη ενεργειακή κλάση. Προσοχή όμως, το σύστημα βαθμολόγησης μπορεί να είναι παραπλανητικό καθώς στις περισσότερες κατηγορίες συσκευών, όπως π.χ. στα ψυγεία κα, εκτός από την ενεργειακή κλάση Α υπάρχουν ακόμα Α+, Α++ και Α+++.
Δείτε πόσες κατηγορίες ενεργειακής κλάσης υπάρχουν για τα προϊόντα που υπάγονται σε ταξινόμηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα ψυγείο Α+++ σε σύγκριση με ένα ψυγείο Α καταναλώνει τη μισή ενέργεια. Αυτό μπορεί να σημαίνει διαφορά 25-30 ευρώ το χρόνο σε ένα ψυγείο μεσαίου μεγέθους.
Αν χρειαστεί να αγοράσετε κλιματιστικό, αγνοήστε την ενεργειακή κλάση, αφού πλέον σχεδόν όλα τα μοντέλα ανήκουν στην κλάση Α και ρωτήστε για την απόδοση, όπως αυτή εκφράζεται σε COP για θέρμανση και EER για ψύξη. Η απόδοση λέει για κάθε kw ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται πόσα kw θέρμανσης ή ψύξης παράγονται. Το όριο που απαιτείται για την ενεργειακή κλάση Α είναι 3,21, ωστόσο πολλά μοντέλα επιτυγχάνουν απόδοση 4,5 ή και 5, δηλαδή περισσότερο από 50% πιο αποδοτικά στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τα απλά μοντέλα κλάσης Α. Επίσης, προτιμήστε κλιματιστικό inverter. Η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας (για παράδειγμα το καλοκαίρι στους 29 βαθμούς) θα επιτρέψει στο inverter να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα.

6. Έξυπνος φωτισμός: Για κάθε παλιά λάμπα πυρακτώσεως 100W που αντικαθιστάτε με μία εξοικονόμησης ενέργειας αντίστοιχης φωτεινότητας, γλυτώνετε περίπου 30-40 ευρώ το χρόνο. Ακόμα καλύτερα, προτιμήστε μία λάμπα LED. Η διαφορά στην εξοικονόμηση είναι ακόμα μεγαλύτερη, ενώ η διάρκεια ζωής τους πιθανότατα μπορεί να ξεπεράσει και τα δέκα χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, σβήνουμε τα φώτα, όταν δεν είμαστε στο δωμάτιο και γενικότερα αποφεύγουμε τον υπερβολικό φωτισμό.

7. Εξαφανίστε τα ενεργειακά βαμπίρ: Μην ξεχνάτε να κλείνετε την τηλεόραση, τον αποκωδικοποιητή, το ρούτερ, το desktop ή το laptop και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (ούτε σε stand by), ή ακόμα καλύτερα βγάλτε τις από την πρίζα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πολύμπριζο με διακόπτη).
Για την επιλογή υπολογιστή θυμηθείτε ότι τα laptops καταναλώνουν έως και 90% λιγότερη ενέργεια από ένα μέσο desktop.


Link: http://www.greenpeace.org/greece/el/blog/blog_takis_grigoriou/blog/43705/

Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προστατεύει και από άλλες μορφές καρκίνου
Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προστατεύει και από άλλες μορφές καρκίνου, όπως της στοματικής και στοματοφαρυγγικής κοιλότητας, του πρωκτού, του αιδοίου και του πέους. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, που ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ευθύνεται και για το 30-90% των καρκίνων του αιδοίου, του πέους, του στόματος και του στοματοφάρυγγα, Επομένως ένα κορίτσι που θα εμβολιαστεί κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα είναι προστατευμένο και από άλλες μορφές καρκίνου, ενώ ανάλογη προστασία θα έχει και το αγόρι που θα εμβολιαστεί.

«Σημαντική εξέλιξη κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών αποτελεί η ανεύρεση της αιτιολογικής σχέσης των πλέον καρκινογόνων τύπων του HPV, δηλαδή των τύπων 16 και 18, με την εμφάνιση καρκίνου και σε άλλα όργανα του σώματος π.χ. πρωκτό, στοματοφαρυγγική κοιλότητα, τα οποία αφορούν και άνδρες και γυναίκες. Λόγω του ότι ο HPV εμβολιασμός προφυλάσσει από αυτούς τους δύο τύπους του ιού, εξετάζεται πλέον σήμερα σοβαρά η προοπτική εμβολιασμού όχι μόνον των γυναικών, αλλά και των αγοριών και των ανδρών. Και ενώ από επιστημονικής άποψης τα στοιχεία είναι ήδη πολύ ενθαρρυντικά, απομένει να υπολογισθούν και τα οικονομικά μεγέθη σε εθνικές κλίμακες αν και ορισμένες χώρες, π.χ. η Αυστραλία, έχουν ήδη λάβει θετικές σχετικές αποφάσεις και αρχίζουν τον μαζικό εμβολιασμό και αγοριών 11-13 ετών στα σχολεία» εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Α.Π.Θ., πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην European Cervical Cancer Association Θεόδωρος Αγοραστός.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ που μόλις δημοσιεύθηκε (JNCI, Ιανουάριος 2013) κατά τη διάρκεια των ετών 2000-2009, ενώ παρατηρήθηκε ελάττωση της εμφάνισης των καρκίνων μαστού, παχέος εντέρου, πνευμόνων και προστάτη αυξήθηκε η συχνότητα εμφάνισης των καρκίνων, που σχετίζονται με τον ιό HPV, δηλαδή του καρκίνου του πρωκτού και κυρίως της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας και σε άνδρες και σε γυναίκες, με αποτέλεσμα κατά το έτος 2009 τα περιστατικά στοματοφαρυγγικού καρκίνου σε απόλυτους αριθμούς (12.989) να υπερβαίνουν αυτά του τραχηλικού καρκίνου (11.388) η συχνότητα του οποίου δείχνει τάση ελάττωσης, προφανώς λόγω του προληπτικού ελέγχου με το τεστ Παπανικολάου. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, ο στοματοφαρυγγικός καρκίνος εμφανίζεται τελευταία με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες απ' ότι στις γυναίκες, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Επομένως ο κίνδυνος δημιουργίας καρκίνου ως αποτέλεσμα μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων αφορά περισσότερο τους άνδρες (στοματοφάρυγγας πρωκτός, πέος) απ' ό,τι τις γυναίκες (τράχηλος, κόλπος, αιδοίο, πρωκτός, στοματοφάρυγγας).

«Είναι λοιπόν προφανές ότι κατά το προσεχές χρονικό διάστημα η διεθνής κοινότητα θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει υπό νέο πρίσμα τη σημασία του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων και τις επιπτώσεις από την παρουσία του στον οργανισμό και των δύο φύλων. Ως μοναδική λύση με πιθανότητες επιτυχίας προβάλλει ο έγκαιρος εμβολιασμός, στην μικρότερη δυνατή ηλικία και αγοριών και κοριτσιών, αυτή δε η προοπτική θα αποκτήσει πολύ περισσότερες πιθανότητες αποδοχής και αποτελεσματικότητας εάν υπάρξουν εξελίξεις και στην παρασκευή, στον τρόπο χορήγησης και στη διαθεσιμότητα των HPV εμβολίων" πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός.

Η παιδίατρος, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής ενδοκρινολογίας στο ΑΠΘ Ασημίνα Γαλλή Τσινοπούλου επισήμανε ότι η καλύτερη ηλικία για τον εμβολιασμό κατά του HPV είναι η πρώιμη εφηβεία δηλαδή στις ηλικίες 11-14 ετών, αφενός γιατί τα παιδιά βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο των γονιών και αφετέρου επειδή δεν έχουν ακόμη αρχίσει τη σεξουαλική δραστηριότητα. Παράλληλα εξήγησε ότι στις ηλικίες 15-17 ετών, που το 48% των εφήβων στη χώρα μας αρχίζει τη σεξουαλική δραστηριότητα, τα παιδιά αρχίζουν να αμφισβητούν τους γονείς, και αυτό μαζί με τη έλλειψη επίσημης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και ενημέρωσης ευθύνεται για την ανάπτυξη συμπεριφορών υψηλού κινδύνου με σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις. Οι ηλικίες αυτές είναι οι πιο δύσκολες στη διαχείριση των εφήβων ενώ τα πράγματα είναι καλύτερα στην όψιμη εφηβεία, δηλαδή μετά τα 18 διότι τότε συνειδητοποιούν πλέον τι επιπτώσεις μπορεί αν έχει η σεξουαλική συμπεριφορά τους.

Σύμφωνα με την κ. Γαλλή σε όλο τον κόσμο έχουν γίνει μέχρι σήμερα 140 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου ενώ στην Ελλάδα έγιναν 140.000 δόσεις που καλύπτουν το 30% των ηλικιακών ομάδων στις οποίες εφαρμόζεται. Τέλος εξήγησε πως δεν ισχύει ο ισχυρισμός ότι κάποιος που κάνει το εμβόλιο μπορεί να νοσήσει από καρκίνο , διότι το εμβόλιο δεν περιέχει καρκινικά κύτταρα αλλά είναι μία ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη η οποία προκαλεί την δημιουργία αντισωμάτων.

Να σημειωθεί ότι ο Ιανουάριος έχει θεσπιστεί από διεθνείς οργανισμούς ως μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ενώ η εβδομάδα από 20 έως και 27 Ιανουαρίου 2013 έχει αφιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Καρκίνο του Τραχήλου στην υπενθύμιση όλων των δυνατοτήτων, που υπάρχουν σήμερα για την πρόληψη αυτής της σοβαρότατης και πολύ συχνά εμφανιζόμενης νόσου σε παγκόσμια κλίμακα.


(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...