Μια κόλλα που θεραπεύει κατάγματα


Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτή η κόλλα θα αλλάξει τον τρόπο, με τον οποίο θεραπεύουμε τα σπασμένα κόκαλα. Η ερευνητική ομάδα του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Στοκχολμης χρειάστηκε δεκατέσσερα χρόνια για να αναπτύξει τη νέα φόρμουλα. Πιστεύει ότι θα δημιουργήσει επανάσταση στον τρόπο που.
οι χειρουργοί και οι γιατροί θα θεραπεύουν συντριπτικά κατάγματα στο μέλλον. Η κόλλα μπορεί να λειτουργήσει ως γύψος στα σπασμένα κόκαλα, επιταχύνοντας θεαματικά την ανάρρωση του ασθενή. Η σταδιακή χρήση της θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη των μεταλλικών στοιχείων που τοποθετούνται σήμερα.
«Όταν χρησιμοποιούμε κόλλα, δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε ολική αναισθησία στους ασθενείς. Αντίθετα, κάνουμε τοπική αναισθησία. Αυτό σημαίνει ότι η εγχείρηση θα είναι συντομότερη και θα υπάρχουν λιγότερες επιπλοκές, όταν χρειάζεται να κάνουμε αντίστοιχες επεμβάσεις σε ηλικιωμένους ανθρώπους», δηλώνει ο Χανς φον Χολστ, καθηγητής νευροχειρουργικής στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης.
Τα μεταλλικά μοσχεύματα μένουν στο σώμα των ασθενών σε όλη τους τη ζωή. Αυτή η λύση δεν είναι τόσο εύκολη, ειδικά όταν οι ασθενείς είναι ηλικιωμένοι. Κι αυτό αφορά κυρίως τον κίνδυνο που υπάρχει από την ολική αναισθησία, να μην ξυπνήσει ο ασθενής. Στην περίπτωση όμως της κόλλας, το καλό είναι ότι μετά την ίαση του κόκαλου, η κόλλα απορροφάται από το σώμα και δεν αφήνει κανένα ίχνος.
«Μέχρι σήμερα, ένας ενήλικος που υποβάλλεται στην κλασική χειρουργική μέθοδο, πρέπει να απουσιάζει από τη δουλειά του περίπου τρεις μήνες και να παραμείνει στο νοσοκομείο για μια εβδομάδα. Στο μέλλον, με τη νέα κόλλα, αναμένουμε ότι οι ασθενείς θα φεύγουν από το νοσοκομείο την ίδια βραδιά ή την επόμενη μέρα και θα επιστρέφουν στη δουλειά τους μετά από δυο ή τρεις μέρες» αναφέρει ο Χανς φον Χολστ, καθηγητής νευροχειρουργικής στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης.
Υπάρχουν βέβαια αρκετά ζητήματα σχετικά με τη νέα μέθοδο. Για παράδειγμα, πρέπει να γίνει ενδελεχής τοξικολογικός έλεγχος της κόλλας, ώστε να διασφαλιστεί ότι όντως είναι αβλαβής για τον άνθρωπο. Η επιστημονική ομάδα είναι αισιόδοξη ότι ίσως ξεκινήσει να εφαρμόζει τη νέα φόρμουλα φέτος.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...