Ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα αποτελεί την αιχμή του δόρατος του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αφού θα «καλύψει» όλα τα κτίσματα, τα οικόπεδα, ακόμη και τα ακαλλιέργητα αγροτεμάχια, τις εκτάσεις με τα φωτοβολταϊκά και τους βοσκότοπους…
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται επίσης απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σύνταξη Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και θέσπιση πρόσθετων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών συστήνεται ειδική επιτροπή –υπό τον ίδιο– στην οποία θα συμμετέχουν επίσης οι Ν. Καραβίτης, Απ. Ρεφένες, Γ. Κριτσέλης, Χ. Κυριαζής, Θ. Βάρδας, Γρ. Ταπεινός, Γ. Φασούλας, Γ. Σταυρόπουλος, Στ. Πέτσας, Σ. Ρίτσου, Γ. Μπέη και Στ. Κουτνατζής. Σκοπός της επιτροπής είναι να προχωρήσει σε διαβούλευση με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς και να καταλήξει στους βασικούς άξονες της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης.
Ήδη η κυβέρνηση και η τρόικα έχουν καταλήξει στην επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων, που θα περιλαμβάνει ακόμη και χωράφια ακαλλιέργητα, θεσπίζοντας και το νέο περιουσιολόγιο, στην πλήρη κατάργηση των απαλλαγών από τον ΦΠΑ, στην κατάργηση των απαλλαγών που ισχύουν στη φορολογία μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών ακινήτων.
Επίσης αναμένονται η πλήρης αλλαγή στο μέτωπο των αποδείξεων, άμεσες κατασχέσεις σε ποσά που εισέρχονται στις τραπεζικές καταθέσεις των φορολογουμένων που οφείλουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, και επιβολή χρήσης ηλεκτρονικών μέσων στις συναλλαγές, όπως κάρτες και τιμολόγια, προκειμένου να περιοριστούν τα μετρητά.
Διπλά άτυχοι οι κάτοχοι αγροτεμαχίων
Οι περίπου έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένουν τις τελικές ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι στην καλύτερη περίπτωση το αφορολόγητο θα είναι 100.000 ευρώ, όταν ο ΦΑΠ υπολογίζεται με αφορολόγητο 200.000 ευρώ! Στο… ακουστικό τους αναμένουν και όσοι έχουν την ατυχία να διαθέτουν αγροτεμάχιο, αφού το φορο-σοκ που θα υποστούν θα είναι διπλό, καθώς σε πρώτη φάση θα ενταχθούν (οι περισσότεροι τουλάχιστον) στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού και σε δεύτερη φάση θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο κατοχής, από τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά περίπου 600 εκατ. ευρώ! Ο στόχος του νέου φόρου που θα αντικαταστήσει τον ΦΑΠ και το ΕΕΤΗΔΕ είναι κατ’ αρχήν να διευρύνει τη φορολογική βάση μέσω της επέκτασης της φορολογίας στα αγροτεμάχια, να καταστήσει όσο πιο προοδευτική την επιβάρυνση για τα φυσικά πρόσωπα και να εξορθολογίσει τη φορολογία των ακινήτων που έχουν οι επιχειρήσεις.
Tα δύο σενάρια
Δύο είναι αυτή τη στιγμή τα βασικά σενάρια εργασίας για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, με κοινό παρονομαστή την ύπαρξη αφορολογήτου ποσού, πολύ χαμηλότερου όμως από αυτό που προβλέπει ο ΦΑΠ. Το πρώτο σενάριο προβλέπει αφορολόγητο 50.000 ευρώ και το δεύτερο σενάριο προβλέπει αφορολόγητο 100.000 ευρώ. Και στα δύο σενάρια εργασίας η κλίμακα του Ενιαίου Τέλους διαθέτει 8 κλιμάκια, με πρώτο συντελεστή 0,5% και ανώτατο συντελεστή 2%. Εκεί που διαφοροποιούνται είναι η κλιμάκωση των κλιμακίων (ανά 100 ή 200 χιλιάδες ευρώ), όπως επίσης ότι στο πρώτο σενάριο ο ανώτατος συντελεστής εφαρμόζεται από τα 3,5 εκατ. ευρώ και άνω, ενώ στο δεύτερο σενάριο από τα 4 εκατ. ευρώ και πάνω.
Το «κλειδί» των μέτρων
Στην πραγματικότητα ο εντοπισμός, η καταγραφή και η φορολόγηση των αγροτεμαχίων θα κρίνουν την επιτυχία του εγχειρήματος του Ενιαίου Τέλους και εξ αυτού του λόγου υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήσεις και σκέψεις για ένταξή τους στο Ενιαίο Τέλος το 2014, προκειμένου να μην τιναχθεί στον αέρα όλος ο σχεδιασμός, λόγω του ελλιπέστατου μητρώου δεδομένων για τα εκτός σχεδίου ακίνητα. Σε κάθε περίπτωση, «κλειδί» των εξελίξεων και των στόχων μπορεί να αποδειχθεί η επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού σε εκείνες τις περιοχές όπου σήμερα οι τιμές εκκίνησης, που χρησιμοποιεί η εφορία για να υπολογίσει τους φόρους κατοχής και μεταβιβάσεων, είναι τουλάχιστον εξευτελιστικές. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι εκτός σχεδίου ακίνητα σε ακριβές περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά κυρίως των Κυκλάδων, που σήμερα φορολογούνται σχεδόν με ψίχουλα, θα νιώσουν τη «καυτή» ανάσα της εφορίας.
Παράδειγμα:
Ας δούμε τι μπορεί να συμβεί με την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος, χρησιμοποιώντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από την επέκταση του συστήματος που έγινε το 2011. Ο γνωστός οικισμός Ακρωτήρι στη Σαντορίνη είχε Αρχική Βασική Αξία 4,40 ευρώ ανά τετραγωνικό, Ειδική Βασική Αξία 8 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα ακίνητα που έχουν πρόσωπο σε οδό και έως 35 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα παραθαλάσσια ακίνητα. Με την ένταξη του οικισμού στο αντικειμενικό σύστημα, η τιμή ζώνης στην επαρχιακή οδό Ακρωτηρίου- Φηρών, στο κομμάτι που περνάει μέσα από τον οικισμό, διαμορφώθηκε στα 1.400 ευρώ ανά τετραγωνικό και σε όλη την υπόλοιπη έκταση του οικισμού στα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό!
πηγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου