Ισραήλ: Το Ιράν είναι κοντά στην κατασκευή ατομικής βόμβας

Το Ιράν βρίσκεται "πιο κοντά από ποτέ" στην κατασκευή ατομικής βόμβας, υποστηρίζει το Ισραήλ μετά την ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ότι η Τεχεράνη ξεκίνησε να εγκαθιστά πιο σύγχρονες συσκευές φυγοκέντρισης στη μονάδα του Νατάνζ.

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε "σοβαρή" την έκθεση της διεθνούς υπηρεσίας ΙΑΕΑ, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν είναι σήμερα "πιο κοντά από ποτέ στο να αποκτήσει εμπλουτισμένο υλικό για ατομική βόμβα".
Η έκθεση "αποδεικνύει ότι το Ιράν συνεχίζει να προχωρά γρήγορα προς την κόκκινη γραμμή που είχε σχεδιάσει ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Στην ομιλία εκείνη, τον Σεπτέμβριο του 2012, ο Νετανιάχου είχε ζητήσει να καθοριστεί μια "σαφής κόκκινη γραμμή" που θα ορίζει μέχρι πού μπορεί να φτάσει το Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμά του. Ζωγραφίζοντας μια κόκκινη γραμμή στο σκίτσο μιας ατομικής βόμβας έτοιμης να εκραγεί, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι η Τεχεράνη διέθετε το 70% του απαραίτητου εξοπλισμού για τον εμπλουτισμό ουρανίου σε στρατιωτικό επίπεδο.
Το θέμα αυτό θα είναι το πρώτο που ο Νετανιάχου θα θέσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ τον Μάρτιο, καταλήγει η ανακοίνωση.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την πλευρά του, έκανε λόγο για «ένα ακόμα προκλητικό βήμα» της Τεχεράνης. «Η εγκατάσταση των νέων προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης θα αποτελέσει μια περαιτέρω κλιμάκωση και μια συνεχιζόμενη παραβίαση των υποχρεώσεων του Ιράν προς τον ΟΗΕ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ όταν ρωτήθηκε για την έκθεση της ΙΑΕΑ.
Ομως και ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε το Ιράν ότι θα αντιμετωπίσει περαιτέρω πίεση και απομόνωση, εάν δεν μπορέσει να καθησυχάσει τις διεθνείς ανησυχίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα στις συνομιλίες με τις παγκόσμιες δυνάμεις την επόμενη εβδομάδα.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την έκθεση της ΙΑΕΑ δήλωσε ότι το παράθυρο για διπλωματία με το Ιράν παραμένει ανοικτό, "όμως αυτό το παράθυρο δεν θα παραμείνει ανοιχτό επ' αόριστον", και έθεσε το βάρος της απόδειξης στην Τεχεράνη για να έλθει στις συνομιλίες της 26ης Φεβρουαρίου στο Καζακστάν προετοιμασμένη για "ουσιαστικές" συνομιλίες.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...