Ο Δικαστής Desmond Nair ανακοίνωσε την απόφασή του...Ελεύθερος μέχρι τη δίκη ο Πιστόριους

Ελεύθερος με εγγύηση έως την ημερομηνία της διεξαγωγής της κύριας δίκης του αφέθηκε ο Όσκαρ Πιστόριους ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία της φίλης του, μέσα στο σπίτι του, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου.


Ο Δικαστής Desmond Nair ανακοίνωσε την απόφασή του, δηλώνοντας πως την έλαβε κατόπιν ενδελεχούς μελέτης των αποδεικτικών στοιχείων και των καταθέσεων που τέθηκαν υπόψιν του Δικαστηρίου του τις προηγούμενες ημέρες.

Νωρίτερα είχε επιρρίψει ευθύνες στους χειρισμούς του επικεφαλής αστυνομικού επιθεωρητή Χίλτον Μπόθα, ο οποίος είχε αρχικώς αναλάβει την υπόθεση -και ο οποίος αποσύρθηκε μόλις χθες, όταν επιβεβαιώθηκε πως και ο ίδιος αντιμετωπίζει κατηγορίες ανθρωποκτονίας- λέγοντας πως από την πρώτη στιγμή υπέπεσε σε σοβαρά λάθη, μεταξύ των οποίων και η «μόλυνση» της σκηνής του εγκλήματος, αφού εισήλθε σε αυτήν χωρίς να φορά ειδικά καλύμματα στα παπούτσια του!

Η πρώτη αντίδραση του Όσκαρ Πιστόριους στο άκουσμα της απόφασης του Δικαστηρίου καταγράφηκε από τον δημοσιογράφο Barry Bateman ο οποίος έγραψε στο twitter του: "#OscarPistorius shouts of YES! From the back of the court. Conditions of bail to come."

Ο ρεπόρτερ της ITV reporter Rohit Kachroo έγραψε στο Twitter ότι οι συγγενείς του Πιστόριους αγκαλιάζονται, κλαίνε και ξεσπούν στην αίθουσα
 
O Πιστόριους στο δικαστήριο σήμερα

Με βάση την απόφαση αυτή ο Πιστόριους θα πρέπει να καταβάλει χρηματική εγγύηση ύψους 1 εκατομμυρίου ραντ (περίπου 85.000 ευρώ).

Υποχρεώνεται επίσης να παραδώσει το διαβατήριό του, να αποφύγει τις επαφές με μάρτυρες της υπόθεσης και να μην επιστρέψει στο σπίτι του, τον τόπο του εγκλήματος. Θα πρέπει να εμφανίζεται δύο φορές την εβδομάδα σε αστυνομικό τμήμα -κάθε Δευτέρα και Παρασκευή- να παραδώσει όλα τα όπλα που έχει στην κατοχή του και να μην καταναλώνει αλκοόλ.

Ο δικαστής πάντως έκρινε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής του Πιστόριους στο εξωτερικό, δεδομένου ότι είναι πολύ γνωστό πρόσωπο και επιπλέον δεν θα μπορούσε να ζήσει ως φυγάς.

Ο Ντέσμοντ Νάιρ τόνισε επίσης ιδιαίτερα τις «βίαιες τάσεις» που έχει επιδείξει ο Πιστόριους στο παρελθόν και εξέφρασε τη λύπη του που η κατηγορούσα αρχή δεν παρουσίασε "επαρκή τεκμήρια για να αποδείξει τα γεγονότα".

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές ο 26χρονος Παραολυμπιονίκης διέπραξε φόνο εκ προμελέτης όταν πυροβόλησε τέσσερις φορές τη φίλη του, Ρίβα Στέενκαμπ, 29 ετών, η οποία είχε κρυφτεί στο λουτρό της πολυτελούς κατοικίας του.

Οι συνήγοροί του από την άλλη υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για «τραγικό λάθος» γιατί ο αθλητής δεν είχε καταλάβει ότι μέσα στο μπάνιο βρισκόταν η φίλη του αλλά νόμιζε ότι ήταν κάποιος διαρρήκτης.

Ο δικαστής ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 4 Ιουνίου. Εάν ο Πιστόριους κριθεί ένοχος για το φόνο της Στέενκαμπ ενδέχεται να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ένας εκπρόσωπος της οικογένειας του Πιστόριους, ο Μάλιγκαν Πιρς, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι eNCA, είπε μετά την ανακοίνωση της απόφασης ότι οι οικείοι του αισθάνονται «ανακούφιση» για την αποφυλάκισή του.

«Μολονότι είμαστε σαφώς ανακουφισμένοι για την αποφυλάκιση του Όσκαρ με εγγύηση, είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για την οικογένεια της Ρίβα και για όλους μας», πρόσθεσε.


Πηγή: Twitter/@ Aki Anastasiou

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...