Η «μάχη» για την απόκτηση της ΔΕΠΑ μπαίνει στην τελική της ευθεία, μέσα από έντονο παρασκήνιο και ισχυρές πιέσεις προς την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ από πολιτικά και οικονομικά ξένα συμφέροντα. Οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν πιθανότατα έως και τις 19 Απριλίου. Η ρωσική Sintez ,
παραμένει τελικά στη διεκδίκηση της ελληνικής εταιρείας, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά καρποφόρησαν οι συζητήσεις που έγιναν στο παρασκήνιο και δεν έγινε πράξη η απειλή που είχε διατυπωθεί.
Την ίδια ώρα παραμένουν σε ισχύ οι πιέσεις που ασκούνται από Αμερικανούς κυρίως, αλλά και Ευρωπαίους, προκειμένου να μην καταλήξει ο όμιλος ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ σε Ρώσους. Για να συμβεί ωστόσο αυτό, θα πρέπει να συμπράξουν με τους υφιστάμενους πέντε «μνηστήρες» ευρωπαϊκές ή αμερικάνικες εταιρείες, που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Στα τεύχη δημοπράτησης δίνεται αυτή η δυνατότητα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένο ενδιαφέρον από κάποια εταιρεία. Σε ό,τι αφορά την Sintez σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι προχωρεί στην εξέταση των οικονομικών στοιχείων της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Η εταιρεία, όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις όμιλοι που συμμετέχουν, ειδοποιήθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ ότι από τις 6 Φεβρουαρίου άνοιξε το data room της ΔΕΠΑ και ότι έχουν στη διάθεσή τους μία εβδομάδα για να υποβάλουν συμπληρωματικές ερωτήσεις στο πλαίσιο του due diligence (ενδελεχής εξέταση των οικονομικών στοιχείων). «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία του διαγωνισμού. Περιμέναμε με ανυπομονησία να ανοίξει το data room, καθώς θα επιτρέψει στην Sintez και της άλλες εταιρείες να εξετάσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και στοιχεία, προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους σχετικά με την υποβολή της δεσμευτικής προσφοράς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αντρέι Κορόλεφ.
Προσφορές
Τέλος να σημειωθεί ότι για τη ΔΕΠΑ ? ΔΕΣΦΑ ενδιαφέρεται μόνο η Sintez, προσφέροντας, σύμφωνα με πληροφορίες, 1,9 δισ. ευρώ (μη δεσμευτική προσφορά). Για τη ΔΕΠΑ ενδιαφέρεται η Gazprom (προσφέροντας περίπου ένα δισ. ευρώ), η Socar από το Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρεται για τον ΔΕΣΦΑ, η Μ&M GasCo (Motor Oil - Μυτιληναίος) για τη ΔΕΠΑ, η τσέχικη PPF με την ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ για τον ΔΕΣΦΑ.
Η θετική έκβαση του διαγωνισμού θα στείλει σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας στο εξωτερικό και τις αγορές. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών στον Bloomberg τονίζοντας την αισιοδοξία του ότι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς έως τον Ιούνιο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου