Νησιά Κουρίλ: Μήλον της έριδος ανάμεσα σε Ιαπωνία και Ρωσία

Αρνείται η Μόσχα ότι αεροσκάφη της παραβίασαν ιαπωνικό εναέριο χώρο. Το Τόκιο ωστόσο, που απογείωσε αεροσκάφη αναχαίτισης, κάνει λόγο για παραβίαση εναέριου χώρου κοντά στο νησί Χοκάιντο και στα διαφιλονικούμενα νησιά Κουρίλ.


Τα νησιά αυτά αποκαλούνται «Βόρεια Εδάφη» από την Ιαπωνία και της ανήκαν ως τα τέλη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, οπότε και καταλήφθηκαν από ρωσικά στρατεύματα.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε κατά τη διάρκεια επίσημης ομιλίας του στους εορτασμούς για την «Ημέρα των Βορείων Εδαφών» σημείωσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και ότι ελπίζει πως θα υπογραφεί μία συνθήκη ειρήνης με τη Ρωσία.

Οι δεξιοί ακτιβιστές διαδήλωσαν στους δρόμους διαφόρων πόλεων στην Ιαπωνία κι έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Τόκιο ζητώντας την επιστροφή της ιαπωνικής κυριαρχίας στα νησιά Κουρίλ.

Η Ρωσία από την πλευρά της δηλώνει ότι η κυριαρχία της στα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη και διεθνώς αναγνωρισμένη, ενώ παράλληλα επιχειρεί να τονίσει την παρουσία της με συνεχείς επισκέψεις αξιωματούχων της στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...