Η άνοδος και η πτώση του 'φτερωτού γιατρού'

Το κατώφλι των φυλακών στα Διαβατά Θεσσαλονίκης πέρασε αργά χθες το μεσημέρι ο πρώην δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος. Ο «φτερωτός γιατρός», ο μεγαλύτερος Ελληνας ρέκορντμαν της δεκαετίας του '70, ο άνθρωπος που διακρινόταν για τις εξαιρετικές σχέσεις με το σύνολο των πολιτικών που ηγήθηκαν της ΝΔ, βρέθηκε ένοχος για υπεξαίρεση 17,5 εκατομμυρίων ευρώ και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.


Με αυτό τον δραματικό τρόπο ισοπέδωσε την εικόνα ενός αθλητή που αποτέλεσε ίνδαλμα για πολλούς συνομηλίκους του και όχι μόνον, τη δεκαετία του '70, και εξέθεσε ανεπανόρθωτα μια παράταξη που τον εμπιστεύθηκε, τον ανέδειξε και τον τίμησε μέχρι τέλους. Τους κορόιδεψε όλους; Πολιτικούς και πολίτες; Πιθανώς, γιατί πράγματι πολύ δύσκολα πίστευε κάποιος ότι ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου του '76, το πρόσωπο που δόξασε τη χώρα στους στίβους, όταν οι Ελληνες πρωταθλητές στον αθλητισμό ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, θα δικαίωνε με τις πράξεις του -μερικές δεκαετίες αργότερα- τα πρόσωπα που ασκούν τις χειρότερες κριτικές για την Ελλάδα και το πολιτικό της σύστημα...

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος επέλεξε να κάνει το βήμα στην πολιτική το 1978. Ηταν ένα λαμπερό πρόσωπο από τον χώρο της αθλητιατρικής, με εξαιρετική δημοφιλία, ειδικά στο γυναικείο φύλο. Είχε κατακτήσει τρία ευρωπαϊκά μετάλλια (Ελσίνκι '71, Γκρενόμπλ '72 και Μόναχο '76) στο αγώνισμα των 100 μέτρων και ο τίτλος «ο φτερωτός γιατρός» (σπούδαζε παράλληλα οδοντιατρική) τον ακολουθούσε παντού.
Πανηγυρισμοί το 1998 μετά την πρώτη νίκη στις εκλογές για τον δήμο Θεσσαλονίκης
Πανηγυρισμοί το 1998 μετά την πρώτη νίκη στις εκλογές για τον δήμο Θεσσαλονίκης
Οπως ήταν φυσικό, δεν του ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να προσελκύσει ψήφους κι έτσι εκείνη τη χρονιά βγήκε πρώτος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Το 1981 μετακινείται στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ποιος θα του έλεγε «όχι». Κανείς, ούτε ο Γ. Ράλλης που συγκρότησε σε εκείνη την αναμέτρηση τους συνδυασμούς του κόμματος του οποίου ηγούνταν. Από τη θητεία του στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας εκείνη την περίοδο κράτησε μια «ισχυρή» πολιτική σχέση. Εκείνη με τον Κ. Καραμανλή, τον οποίο και ο Παπαγεωργόπουλος «υποδέχθηκε» στις λίστες του κόμματος το '89. Αθόρυβος πολιτικά, εκείνη την περίοδο, ο «φτερωτός γιατρός» απολάμβανε τον μύθο του.
Ουσιαστικά όμως περιμένει μια ευκαιρία για να κάνει το επόμενο βήμα Θεωρεί άλλωστε ότι έχει την... κεκτημένη ταχύτητα ως κορυφαίος Ελληνα ρέκορντμαν... Αυτή την ευκαιρία τού τη δίνει ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος το 1991 τον επιλέγει για υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού. Τα πολιτικά γεγονότα εκείνη την ταραγμένη περίοδο δεν του αφήνουν πολλά περιθώρια. Χρησιμοποιεί τις επικοινωνιακές του δυνατότητες και ανεβάζει τις μετοχές του στο κόμμα. Επιβιώνει πολιτικά και περιμένει... Το 1998 πρόεδρος της ΝΔ ήταν πλέον ο πολιτικός του φίλος και συνυποψήφιός του στη Θεσσαλονίκη Κ. Καραμανλής. Ο τότε ηγέτης της συντηρητικής παράταξης αναζητεί εναγωνίως μια εκλογική νίκη. Η Αυτοδιοίκηση είναι το πρώτο πεδίο στο οποίο δοκιμάζεται, απέναντι στην παντοδυναμία του Κ. Σημίτη και του ΠΑΣΟΚ. Στρέφεται στον Β. Παπαγεωργόπουλο και του προτείνει να διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ο Παπαγεωργόπουλος αποδέχεται και κερδίζει σχετικά εύκολα τον αντίπαλό του, τότε δήμαρχο Καλαμαριάς, Θρ. Λαζαρίδη. Νικητής αναδεικνύεται και στις δύο επόμενες αναμετρήσεις. Το 2002 έχοντας «απέναντι» τον κ. Σπ. Βούγια και το 2006 με αντίπαλο την κυρία Χρ. Αράπογλου.
Διακρίθηκε με τις επιδόσεις του στον στίβο. Σπούδαζε παράλληλα οδοντιατρική και ο τίτλος «φτερωτός γιατρός» τον ακολουθούσε παντού
Διακρίθηκε με τις επιδόσεις του στον στίβο. Σπούδαζε παράλληλα οδοντιατρική και ο τίτλος «φτερωτός γιατρός» τον ακολουθούσε παντού
Η τρίτη θητεία του στον δήμο έμελλε να γίνει ο πολιτικός του τάφος... Ηταν η περίοδος (καλοκαίρι του '09) που το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης αγγίζει για πρώτη φορά τον ίδιο. Με ερώτησή τους προς τον πρωθυπουργό επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν μάλιστα τον τότε υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Αντ. Μπέζα, ότι του προσφέρει σανίδα σωτηρίας. Με υπουργική απόφαση επέτρεπε ουσιαστικά στον δήμο να πάρει φορολογική ενημερότητα, η οποία -μέχρι τότε- δεν εγκρινόταν λόγω υπέρογκων οφειλών στην Εφορία και στο ΙΚΑ. Είναι η ίδια περίοδος που ο δήμος ψάχνει ρευστό μέσω δανεισμού, προκειμένου να καλύψει τις «μαύρες τρύπες» εκατομμυρίων ευρώ και να απαντήσει -σε έναν βαθμό- στις καταγγελίες που είχε αρχίσει από τότε να εκτοξεύει προσωπικά κατά του Β. Παπαγεωργόπουλου ο Γ. Μπουτάρης.
Οι σχέσεις του με την ηγεσία της ΝΔ υφίστανται σοβαρούς κλυδωνισμούς.
Ο Κ. Καραμανλής έχει ήδη αποχωρήσει από την ηγεσία μετά τη βαριά εκλογική ήττα (Σεπτέμβρης του '09) και ο Β. Παπαγεωργόπουλος αναζητά νέες ισορροπίες. Συναντάται με τον Α. Σαμαρά, ο οποίος «κομψά» τον αποκλείει από τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση. Ο ίδιος ο τότε δήμαρχος την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος ανακοινώνει ότι ήταν δική του η απόφαση να μη διεκδικήσει για τέταρτη φορά το αξίωμα του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Από εκείνη τη στιγμή οι εξελίξεις παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Ο Β. Παπαγεωργόπουλος από «φτερωτός γιατρός» και αθλητής-ίνδαλμα καθίσταται αρχικά ύποπτος για υπεξαίρεση, στη συνέχεια κατηγορούμενος και εντέλει ένοχος.
Η ΝΔ δεν θέλησε να είναι εκείνη η πρώτη που θα τον καταδικάσει, γι' αυτό και τα σχόλια όλων των στελεχών, με πρώτα εκείνα του Α. Σαμαρά, είναι προσεκτικά. Τα στοιχεία όμως είναι αμείλικτα. Ούτε η ρητορική, ούτε το αθώο ύφος του κατηγορουμένου, ούτε οι καταγγελίες για σκευωρία μπόρεσαν να τον διασώσουν. Η εικόνα του «τσαλακώθηκε» στις αίθουσες των δικαστηρίων και τελικώς συνετρίβη μετά τη χθεσινή απόφαση.
Γιάννης Σαραντάκος

ΝΔ
Διαγραφή και βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ
Στη διαγραφή του κ. Βασ. Παπαγεωργόπουλου από τη ΝΔ προχώρησε χθες -μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης- ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.
Σε ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα, αφού επεσήμανε ότι «η ΝΔ και ο πρόεδρός της σέβονται όλες τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», υπογράμμισε: «Είναι αυτονόητο ότι μετά την καταδίκη του κ. Παπαγεωργόπουλου αναστέλλεται σύμφωνα με το καταστατικό και κατά πάγια τακτική η κομματική του ιδιότητα μέχρι την τελεσιδικία της σχετικής απόφασης».
Η ΝΔ, με την ίδια ανακοίνωση, επετέθη στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή ανακοινώσεις του κόμματος του κ. Τσίπρα για παλαιότερες δηλώσεις του κ. Σαμαρά υπέρ του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ποιοι μιλάνε; Εκείνοι που υπερασπίζονται δημοσίως ληστές, βιαστές, τρομοκράτες και βαρυποινίτες;». «Είναι εξοργιστικό και προκλητικό», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «να προσάπτει μομφές ο ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις που έγιναν πολύ καιρό πριν εκδικαστεί η υπόθεση στο δικαστήριο. Αλλωστε, μήπως πριν από ενάμιση χρόνο είχαν σχηματίσει γνώμη περί της ενοχής ή όχι οι ίδιοι οι δικαστές που αποφάνθηκαν σήμερα; Ή μήπως γνώριζε από τότε, μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ, τη σημερινή απόφαση;». «Μακάρι τον ίδιο σεβασμό που δείχνει η Νέα Δημοκρατία απέναντι στη Δικαιοσύνη να μάθει να δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του», καταλήγει η ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...