H Ελλάδα είναι πολύ πιθανό του χρόνου να μπορέσει να πουλήσει, τμηματικά, δικαιώματα εκμετάλλευσης οικοπέδων με υδρογονάνθρακες σε πετρελαϊκές εταιρίες.
Αυτό τόνισε ο καθηγητής του Γεωλογικού Τμήματος του ΑΠΘ Γρηγόρης Τσόκας σε επιστημονικό συνέδριο που έγινε στη θεσσαλονίκη για τα πετρελαϊκά
συστήματα σε συνεργασία με την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ και τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Γεωεπιστημόνων και Μηχανικών.
Ο κ Τσόκας που ήταν μέλος των επιτροπών για τους διαγωνισμούς των σεισμικών δεδομένων καθώς και την παραχώρηση των οικοπέδων για έρευνες στο Κατάκωλο, τον Πατραϊκό και τα Ιωάννινα, είπε ότι η Ελλάδα έχει ουσιαστικά κηρύξει ΑΟΖ στην περιοχή που εκτείνεται νότια της Κρήτης, της Πελοποννήσου αλλά και κατά μήκους του Ιονίου Πελάγους, μετά την πανευρωπαϊκή προκήρυξη για έρευνα υδρογονανθράκων που έκανε στην περιοχή το 2009.
Οπως εξήγησε από τη στιγμή που δεν υπήρξε όλα τα προηγούμενα χρόνια κάποια ενόχληση προς την ελληνική κυβέρνηση έχουμε κατοχυρώσει την συγκεκριμένη ΑΟΖ σε μια έκτασή 224.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που καλύπτει μιάμιση φορά την χερσαία επιφάνεια της χώρας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ το νερό έχει μπει στο αυλάκι και η Ελλάδα στον τομέα των υδρογονανθράκων βαδίζει στο σωστό δρόμο, ενώ κάνει ό,τι πράττουν και όλα τα προηγμένα κράτη του κόσμου.
Το πετρέλαιο και το αέριο θέλουν υπομονή, είπε ο κ.Τσιόκας, προσθέτοντας ότι η διαδικασία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων είναι αργή και επίπονη και απαιτεί πολλή υπομονή. Στην Κύπρο, η πρώτη σύμβαση για σεισμικά δεδομένα μη αποκλειστικής χρήσης υπεγράφη το 2005 και η πρώτη ερευνητική γεώτρηση έγινε το 2011.
«Οι Κύπριοι-είπε- ήταν τυχεροί, γιατί χτύπησαν κοίτασμα με την πρώτη, κάτι που γίνεται μόνο σε μία στις πέντε γεωτρήσεις. Είτε λοιπόν είμαστε πιο τυχεροί είτε λιγότερο τυχεροί από τους Κύπριους, τα απτά αποτελέσματα αργούν ακόμη. Οι μέσοι χρόνοι είναι επτά έτη μέχρι να γίνει η πρώτη γεώτρηση, συν άλλα τέσσερα περίπου για να έρθουν τα πρώτα έσοδα»
Στο συνέδριο μίλησε και ο παγκόσμιας φήμης καθηγητής Μπγιόρν Βιγκράλα παρουσιάζοντας αναλυτικά τη μεθοδολογία που ακολουθείται στο στάδιο της αναζήτησης των υδρογονανθράκων, τους κινδύνους που υπάρχουν στη εκτίμηση των αποθεμάτων καθώς και στην μοντελοποίηση των παραμέτρων. Tην τελευταία 25ετία, ο Μπ. Βιγκράλα έχει ασχοληθεί με τα πετρελαϊκά συστήματα και την εφαρμογή τεχνολογιών προσομοίωσης για το ερευνητικό ρίσκο και την εκτίμηση αποθεμάτων υδρογονανθράκων σε περισσότερες από 40 χώρες. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το 81,2% της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης εξακολουθεί σήμερα να καλύπτεται από ορυκτά καύσιμα, ενώ η εξάρτηση από αυτά δεν αναμένεται να μειωθεί σημαντικά συντόμως, δεδομένου ιδίως ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξακολουθεί να στοιχίζει ακριβά, δεδομένου ότι αυτές επιδοτούνται από τις κυβερνήσεις.
Πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου