Σε... διαθεσιμότητα από το Μαξίμου ο Μανιτάκης

Με την πρόθεση να «κλειδώσει» τη συμφωνία με την τρόικα πάνω στα μείζονα θέματα που αφορούν τόσο το Δημόσιο όσο και τις ρυθμίσεις οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια», προσέρχεται σήμερα το απόγευμα στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας ο κ. Α. Σαμαράς.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, που αποτέλεσε και αποτελεί το βασικό «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, είναι σαφές ότι το ζήτημα το χειρίζονται πλέον ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί από τον περασμένο χρόνο με τους δανειστές της χώρας.
Κυβερνητικές πηγές επέμεναν και χθες ότι υπάρχει δυσφορία για τους χειρισμούς που είχε κάνει μέχρι σήμερα ο κ. Αντ. Μανιτάκης και δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές της ΝΔ που συνέδεαν το «βαρύ κλίμα» που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την επιλογή να μην κληθεί στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη που έγινε χθες στο υπουργείο Οικονομικών.
Μέσω... διαρροών, ωστόσο, υπήρξε αργά χθες το απόγευμα η διευκρίνιση ότι η σύσκεψη δεν αφορούσε την κινητικότητα στο Δημόσιο, αλλά μάλλον αυτό το επιχείρημα δεν έπεισε κανέναν...
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σαμαράς θέλει σήμερα να «κλείσει» και αυτό το θέμα, έτσι ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ.
Αλλωστε, όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη μιλώντας στο «Εθνος», η Αθήνα έχει συμφωνήσει από πέρυσι για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, για την προώθηση σε καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του '13, καθώς επίσης και για την αποπομπή των λεγόμενων επίορκων.
Κατά συνέπεια -προσέθεταν τα ίδια πρόσωπα- δεν υπάρχει κανένας λόγος για νέα κωλυσιεργία, το πρόγραμμα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και μέχρι τον Ιούνιο να έχουν υπάρξει ήδη τα πρώτα αποτελέσματα.
Για το θέμα που ανέκυψε τα τελευταία 24ωρα, μετά το αίτημα της τρόικας να διατηρηθεί για ακόμη έναν χρόνο το «χαράτσι» της ΔΕΗ και να μην ισχύσει το ενιαίο τέλος, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία ότι τα επιχειρήματα που έχουν ήδη διατυπωθεί θα μεταπείσουν τους δανειστές και το «χαράτσι» θα καταργηθεί, όπως ακριβώς έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση.
Με Κουβέλη
Χθες, μάλιστα, υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, και τηλεφωνική επικοινωνία των κ. Σαμαρά και Κουβέλη (ύστερα από πρωτοβουλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ), κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το θέμα και συμφωνήθηκε να υπάρξει σταθερή επιμονή της ελληνικής πλευράς περί αλλαγής του καθεστώτος που σήμερα ισχύει στη φορολογία των ακινήτων.
Ο κ. Κουβέλης, μάλιστα, είπε ότι το ενιαίο τέλος είναι πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, αφού διευρύνει τη βάση και πως αυτό αυτό θα πρέπει να είναι και το βασικό «όπλο» στα χέρια του οικονομικού επιτελείου απέναντι στην τρόικα. Τέλος, για τις ρυθμίσεις των οφειλών στην Εφορία και στα Ταμεία φαίνεται ότι από χθες έχει βρεθεί μια λύση, η οποία και θα επικυρωθεί σήμερα στη συνάντηση στο Μαξίμου.
Η «W.S.J.»
Βλέπει έξοδο Μανιτάκη
Την απομάκρυνση του κ. Αντ. Μανιτάκη από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φαίνεται ότι προβλέπουν και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Χθες, σε δημοσίευμά της η «Wall Street Journal», εκτίμησε σε άρθρο της ότι ο κ. Μανιτάκης θα μετακινηθεί από το συγκεκριμένο υπουργείο. Οπως αναφέρει η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα, ο πρωθυπουργός προετοιμάζει ανασχηματισμό μέσα στο επόμενο διάστημα και μέσα στους υπουργούς που πρόκειται να μετακινηθούν φαίνεται ότι είναι και ο στηριζόμενος από τη ΔΗΜΑΡ, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης.
Γιάννης Σαραντάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...