Ισοπαλία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Απόλυτη... ισοπαλία για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου καταγράφει νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για το MEGA. Από τα ευρήματα της ίδιας δημοσκόπησης προκύπτει ότι οι Ελληνες κρίνουν πιθανό η χώρα μας να υποστεί επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο,
ενώ θεωρούν, κατά πλειοψηφία, την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα ως επιλογή που εξυπηρετεί καλύτερα τις προοπτικές της Μεγαλονήσου.
Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή, η οποία ωστόσο χάνει μια ποσοστιαία μονάδα, από το 10% στο 9%, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής:







  • ΝΔ: 20,3%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 20,3%
  • ΠΑΣΟΚ: 7,5%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες: 6,3%
  • Χρυσή Αυγή: 9%
  • ΔΗΜΑΡ: 5%
  • ΚΚΕ: 5,8%.
«Άλλο Κόμμα» επιλέγει το 4,1% των ερωτηθέντων, ενώ η επιλογή άκυρο/λευκό/ αποχή και η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχονται στο 21,7%.
Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με μεγάλη διαφορά του Αλέξη Τσίπρα, καθώς λαμβάνει ποσοστό 46%, έναντι 29,3% που συγκεντρώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κανένας από τους δύο απαντά το 23,5% των ερωτηθέντων.
Φοβούνται επιπτώσεις στην Ελλάδα
Αναφορικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο, το 90,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη έναντι του 6,8% που θεωρεί ότι θα επηρεάσουν μόνο τη Μεγαλόνησο.
Σε άλλη ερώτηση, το 82,4% διαφωνεί με τα μέτρα που πάρθηκαν για την Κύπρο έναντι του 14,6% που συμφωνεί ενώ το 78,1% πιστεύει ότι η απόφαση πάρθηκε για να υποστεί πλήγμα η κυπριακή οικονομία και μόνο το 17,8% ότι πάρθηκε για να διασωθεί.
Στην ερώτηση για το ποιος ευθύνεται για τις δυσμενείς εξελίξεις στην Κύπρο, το 34,9% απάντησε ότι ευθύνεται το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, το 31,6% το Eurogroup και η Ευρωζώνη, το 24,5% το κυπριακό πολιτικό σύστημα και το 5,1% οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Αναφορικά με το εάν πιστεύουν ότι η απόφαση που πάρθηκε για "κούρεμα" των κυπριακών καταθέσεων μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες, το 88,8% απαντά θετικά και το 9,9% αρνητικά.
Σχετικά με το εάν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει κάτι για να βοηθήσει την Κύπρο, το 69,9% απαντάει αρνητικά σε σχέση με το 28,9% που απαντάει θετικά.
Σε ποσοστό 51,5% οι ερωτηθέντες κρίνουν αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην κυπριακής κρίσης και το 43,6% την κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά.
Σε αντίστοιχη ερώτηση για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, το 63,7% κρίνει την στάση του αρνητικά ή μάλλον αρνητικά και το 25,3% θετικά ή μάλλον θετικά.
Στην ερώτηση για το πώς κρίνουν την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την αντιμετώπιση των εξελίξεων στην Κύπρο, το 57,9% την βλέπουν αρνητικά ή μάλλον αρνητικά ενώ το 34% θετικά ή μάλλον θετικά.
Το 51,6% των ερωτηθέντων πιστεύει πάντως ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση για την Κύπρο από την συμφωνία με την τρόικα, ενώ το 46,4% ότι υπήρχε.
Αναφορικά με το εάν είναι καλύτερο για την Κύπρο να επιστρέψει στο δικό της νόμισμα ή όχι, το 46,5% τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής ενώ το 44,9% τάσσεται κατά και το 8,6% δεν ξέρει/δεν απαντά.
Το 42,1% πιστεύει ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο δικαίωσαν την τρικομματική κυβέρνηση εν αντιθέση με το 40,5% που θεωρεί ότι δικαίωσε την αντιμνημονιακή αντιπολίτευση.
Από την άλλη, το 91,2% θεωρεί ότι η Ευρώπη εξελίσσεται σε μια ένωση κρατών από την κυριαρχία της Γερμανίας, άποψη με την οποία διαφωνεί ωστόσο το 8%.
Στο ίδιο μήκος κύματος, το 90,1% διαφωνεί με την άποψη ότι η Ευρώπη με την σημερινή της μορφή λειτουργεί προς όφελος των λαών, κάτι που πιστεύει το 9,1%.
Σε ερώτηση για το εάν πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη, το 59,4% απαντάει θετικά ή μάλλον θετικά ενώ το 38,5% αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.
Σχετικά με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ χωρίς μνημόνιο και το εάν αυτή είναι εφικτή, το 75,6% πιστεύει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό ενώ το 21,8% ότι είναι.
Το 50, 3% θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, άποψη με την οποία ωστόσο διαφωνεί το 48,3% των ερωτηθέντων.
Η έρευνα έγινε σε πανελλαδική κλίμακα, σε δείγμα 1.200 ατόμων, στο διάστημα από τις 28 Μαρτίου έως και την 1η Απριλίου 2013.
πηγη


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...