Την ώρα που η νότια Ευρώπη βυθίζεται στην κρίση... Die Zeit: «Οι Γερμανοί ποτέ δεν περνούσαν καλύτερα»

Στα γερμανικά οφέλη από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Die Zeit με τίτλο «Οι κρυφοί κερδισμένοι της κρίσης».
«Λέγεται ότι η Γερμανία πληρώνει για τους άλλους, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι κάπως πιο πολύπλοκη», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη μείωση του κόστους δανεισμού στη Γερμανία εξαιτίας της κρίσης που πλήττει τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και εξηγεί ότι «η Γερμανία έλκει ως ένας τεράστιος μαγνήτης κεφάλαια από όλο τον κόσμο».
«Η Γερμανία είναι για τους επενδυτές μία από τις λίγες περιοχές, όπου οι αποταμιεύσεις είναι ασφαλείς. Και αυτό το κεφάλαιο γεμίζει τα κρατικά ταμεία, αναθερμαίνει την οικονομία και δίνει τη δυνατότητα στους Γερμανούς να αγοράζουν ακίνητα. Την ώρα που η νότια Ευρώπη βυθίζεται στην κρίση, οι Γερμανοί ποτέ δεν περνούσαν καλύτερα όσο σήμερα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ.

Πώς η εικόνα της γερμανίδας καγκελαρίου στην Ευρώπη συνδέθηκε με τον ναζισμό;

Deutsche Welle: Μέρκελ, όπως Χίτλερ;

Με τίτλο «Μέρκελ, όπως Χίτλερ;», η γερμανική εφημερίδα «Deutsche Welle», αναλύει πώς η εικόνα της γερμανίδας καγκελαρίου συνδέθηκε στην Ευρώπη με τον ηγέτη του Εργατικού Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (NSDAP) και δικτάτορα της Ναζιστικής Γερμανίας, Αδόλφο Χίτλερ.
«Η κρίση του ευρώ ξύπνησε παλιές μνησικακίες. Όλο και περισσότερο η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζεται στο εξωτερικό ως Ναζί, ακόμα και ως ένας νέος Χίτλερ», γράφει χαρακτηριστικά η Deutsche Welle και αναρωτιέται: «Μήπως η πολιτική κουλτούρα στην Ευρώπη απέτυχε;».
«Όλο αυτό ξεκίνησε στην Ελλάδα», συνεχίζει το δημοσίευμα και σημειώνει πως «πριν από περίπου τρία χρόνια, εξοργισμένοι Αθηναίοι βγήκαν στους δρόμους, κρατώντας πανό που απεικόνιζε την Μέρκελ να φορά στολή των Ες-Ες».
«Από τότε, η γερμανίδα καγκελάριος δεν αποφεύγει τις ναζιστικές συγκρίσεις στο πρόσωπό της. Τα αυστηρά μέτρα λιτότητας της Μέρκελ για την αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ έκαναν πολλούς διαδηλωτές στην Ευρώπη να τίθενται κατά της Γερμανίας, αφού την βλέπουν ως τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου», σχολιάζει η Deutsche Welle και προσθέτει: «Εκείνη την περίοδο εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς, όπως το 1944 στο χωριό του Διστόμου, όπου στρατιώτες της Βέρμαχτ βίασαν πολλές γυναίκες και κορίτσια και σκότωσαν το σύνολο του πληθυσμού του χωριού».
«Σχεδόν εβδομήντα χρόνια μετά, πολλοί Έλληνες για ακόμη μια φορά είναι τα θύματα: Το ποσοστό των αυτοκτονιών στη χώρα έχει αυξηθεί κατά το ένα τρίτο, ενώ λιγότεροι από ένας στους δύο νέους στην Ελλάδα έχουν δουλειά. Υπάρχει πρόβλημα καθημερινής επιβίωσης, καθώς η κρίση επηρεάζει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού», συνεχίζει το δημοσίευμα.
«Είναι μετά να απορεί κανείς για τις μεγάλες διαδηλώσεις και τις άγριες επιθέσεις κατά των Γερμανών από ελληνικά μέσα;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα.
«Τηλεοπτικές εκπομπές που υιοθετούν τη ναζιστική πολεμική σημειώνουν σήμερα τις καλύτερες αποδόσεις στην Ελλάδα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Deutsche Welle.

Ιταλία: «Μαύρος καπνός» και στη δεύτερη ψηφοφορία

Με απόλυτα διχασμένη την κεντροαριστερά ξεκίνησαν οι πρώτες δύο ψηφοφορίες για την εκλογή νέου Ιταλού προέδρου, καθώς η θητεία του Τζόρτζο Ναπολιτάνο λήγει σύντομα.

Μετά την πρώτη ψηφοφορία από την οποία προέκυψε «μαύρος καπνός», κατά την οποία ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συμφώνησαν στο πρόσωπο του Φράνκο Μαρίνι για τον διάδοχο του Ναπολιτάνο, το Δημοκρατικό Κόμμα έκανε ένα βήμα πίσω επιλέγοντας λευκό, που θριάμβευσε στον δεύτερο γύρο.

Άλλωστε, από νωρίς είχε διαφανεί το ρήγμα στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς οι βουλευτές του εταίρου Sel στηρίζουν τον Στέφανο Ροντοτά, ενώ και πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές αντιδρούν έντονα στην επιλογή Μαρίνι.

Πάντως, ο εκλεκτός των Μπερσάνι-Μπερλουσκόνι κατά την πρώτη ψηφοφορία έμεινε πολύ μακριά από τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων που είναι οι 672, καθώς συγκέντρωσε 521.

Ο Στέφανο Ροντοτά, από την άλλη, ο οποίος υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων και από το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, άγγιξε τις 240 ψήφους.

Ακολούθησαν ο Σέρτζο Κιαμπαρίνο, με 41 ψήφους και ο Ρομάνο Πρόντι με 14 ψήφους. Δεν είναι τυχαίο πάντως που το όνομα του τελευταίου επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως πιθανός πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς ακόμα και ο Γκρίλο δείχνει θετικός απέναντι στην πιθανότητα αυτή.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι Μπερσάνι-Μπερλουσκόνι κατευθύνουν τα κόμματά τους να ψηφίσουν λευκό μέχρι την τέταρτη ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία, γεγονός που σημαίνει ότι επιθυμούν να επαναφέρουν την υποψηφιότητα του Μαρίνι το απόγευμα της Παρασκευής, όταν θα είναι αρκετές 504 ψήφοι για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Την ίδια ώρα, ο Ματέο Ρέντζι, ο εσωκομματικός «εχθρός» του Μπερσάνι, δείχνει τα δόντια του στον γραμματέα του Pd. «Για το ρήγμα του κόμματος ευθύνεται ο Μπερσάνι», δήλωσε ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, ο οποίος απολαμβάνει υποστήριξης από πολλούς ψηφοφόρους του κόμματος, που τον θέλουν να αναλάβει την ηγεσία.

Εξάλλου, αυτό που διερωτώνται οι περισσότεροι είναι: «έχουμε ακόμα γραμματέα; Μοιάζει σαν να βρισκόμαστε με χαλασμένο αυτοκίνητο στη μέση της ερήμου».

Πολλοί από αυτούς, λοιπόν, έχουν συγκεντρωθεί έξω από το ιταλικό Κοινοβουλιο φωνάζοντας συνθήματα, όπως «όχι στην θανατηφόρα αγκαλιά με τον Αλιγάτορα», που παραπέμπει στη γνωστή ταινία του Νάνι Μορέτι «Ο Αλιγάτορας», με θέμα τον Μπερλουσκόνι.

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συγκεντρωθούν ακόμα περισσότεροι, ζητώντας να σταματήσει η συμφωνία του Μπερσάνι με τον Καβαλιέρε και καλώντας τους βουλευτές να ψηφίσουν τον Ροντοτά, καθώς «οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι αυτοκτονία».

Μπροστά σε ένα ακόμα αδιέξοδο, ο Μπερσάνι, μετά την δεύτερη ατελέσφορη ψηφοφορία, δήλωσε έτοιμος για μια «καινούρια φάση», αναφέροντας πως θα παρουσιάσει μια πρόταση, η οποία «θα παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο και θα αποφασιστεί, όπως συνηθίζουμε, με δημοκρατική μέθοδο από τους ψηφοφόρους μας».  

phgh




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...