BBC: Καθυστερούν τις μεταρρυθμίσεις, αλλά κλείνουν εν μία νυκτί την ΕΡΤ- -η ΕΡΤ LIVE ΕΔΩ..

Πολιτική κρίση διέρχεται η Ελλάδα μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ εν μία νυκτί, την ώρα που οι υπόλοιπες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα βαδίζουν με πολύ αργούς ρυθμούς,
αναφέρει σε σχόλιό του ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου BBC στην Αθήνα, Μαρκ Λόουεν.
«Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι η ΕΡΤ είναι σπάταλη και αδιαφανής. Η κακοδιαχείρισή της είναι γνωστή, αλλά οι εργαζόμενοί της λένε ότι το λάθος έγκειται στις εκάστοτε κυερνήσεις που έκαναν πολιτικούς διορισμούς και πλούτισαν με διεφθαρμένες πολιτικές», σημειώνει ο ανταποκριτής.

Σχολιάζει δε, ότι σε μία χώρα που καθυστερεί εμφανώς στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το γεγονός ότι έκλεισε εν μία νυκτί τη δημόσια ραδιοτηλεόραση προκάλεσε μαζική οργή. Η ΕΡΤ ήταν συνυφασμένη με την ταυτότητα της Ελλάδας κατά τα 75 χρόνια λειτουργίας της και οι υπηρεσίες της είχαν ανακοινώσει τις πιο ταραχώδεις στιγμές της ιστορίας της: την εισβολή των Ναζί το 1941, το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967 και τώρα την βύθιση στην οικονομική κρίση.

Ακόμη, ο Λόουεν αναφέρει ότι η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει πολιτική κρίση στην Ελλάδα με τα δύο άλλα κόμματα της συγκυβέρνησης να αντιτείνονται στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Υπάρχουν ψίθυροι για πρόωρες εκλογές, αν και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπολογίζει στο γεγονός ότι οι κυβερνητικοί εταίροι του έχουν μικρά ποσοστά (στην προτίμηση του εκλογικού σώματος) και οι νέες κάλπες θα ήταν αυτοκτονία για αυτούς.

«Η πρόσφατη ηρεμία που είχε επέλθει στην Ελλάδα έσπασε από την αιφθνιδιαστική αυτή κίνηση να σιγήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση», καταλήγει ο Λόουεν

Spiegel: Πιο σπάταλη από την ΕΡΤ η γερμανική ραδιοτηλεόραση

Ως λιγότερο δαπανηρή από την γερμανική ραδιοφωνία και τηλεόραση αλλά με πολύ χαμηλότερη τηλεθέαση και ακροαματικότητα από αυτές, περιγράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel την ΕΡΤ, επιχειρώντας μία σύγκριση του ελληνικού οργανισμού με ανάλογους γερμανικούς.
«Η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε τη λειτουργία της κρατικής ραδιοφωνίας, με την πρόθεση να ανοίξει ένας νέος φορέας που υποτίθεται θα έχει δώσει τέλος στη δήθεν σπατάλη. Θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο το γερμανικό σύστημα. Δεν είναι ομως μία καλή ιδέα», αναφέρει στην εισαγωγή του άρθρο του Spiegel.

«Η κίνηση αυτή ήταν τόσο δραστική, όσο και περίεργη: Εχοντας προηγηθεί λίγες μόνο ώρες συνεννόησης των τριών αρχηγών, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Tρίτη ότι κλείνει την κρατική ραδιοτηλεόραση. Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη τα τρία τηλεοπτικά κανάλια και περισσότεροι από 20 ραδιοφωνικοί σταθμοί έπαυσαν να λειτουργούν. Περισσότεροι από 2.600 εργαζόμενοι απολύθηκαν από τη μία μέρα στην άλλη», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο αρθρογράφος παραθέτει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα ΕΡΤ με 1.200 άτομα προσωπικό και μειωμένο τον προϋπολογισμό σχεδόν στο ένα τρίτο.

«Ως πρότυπο για τη νέα αυτή ραδιοφωνία η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε τα σύγχρονα συστήματα δημόσιας ραδιοφωνίας της Γερμανίας. Δεδομένης λοιπόν της σύγκρισης αυτής: πόσο ακριβά κοστίζει η δημόσια ραδιοτηλεόραση στην Ελλάδα και τη Γερμανία και τί προσφέρουν στους πολίτες;», διερωτάται ο αρθρογράφος και προχωρά στη σύγκριση των δύο δημοσίων φορέων.

«Συγκρίνοντας σε μία πρώτη φάση το συνολικό κόστος των δύο φορέων, το αποτέλεσμα για τη Γερμανία δεν είναι και πολύ κολακευτικό: ο προϋπολογισμός για τα τηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF, καθώς και το δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό για φέτος θα ανέλθει στα 8,7 δισ. ευρώ, που σημαίνει 109 ευρώ ανά πολίτη. Στην Ελλάδα αντιστοίχως η κατά κεφαλήν επιβάρυνση από την ΕΡΤ ανέρχεται μόλις στα 26 ευρώ.Επίσης, αν κανείς υπολογίσει και το μέσο εισόδημα στην Ελλάδα είναι το μισό σε σχέση με τη Γερμανία, τα γερμανικά δημόσια μέσα ενημέρωσης κοστίζουν το διπλάσιο αναλογικά με τα ελληνικά», σημειώνει ο Ντίκμαν.

Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος, κάνει σύγκριση με τη ραδιοφωνία της Βαυαρίας, η οποία όπως επισημαίνει περιλαμβάνει 12,4 εκατ. κατοίκους, ενώ η Ελλάδα έχει 11,4 εκατομμύρια. Ωστόσο, φέτος θα κοστίσει 1.045.000 ευρώ.

Επίσης, το προσωπικό της ΕΡΤ φαίνεται πολύ λιγότερο: στη βαυαρική Ραδιοφωνία απασχολούνται 3.350 μόνιμοι υπάλληλοι και γύρω στους 1.500 συνεργάτες, δηλαδή ένα σύνολο περίπου 5.000 εργαζομένων έναντι 2.600 της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης, συνεχίζει το άρθρο.

«Ακόμη πιο συντριπτικά είναι τα στοιχεία σύγκρισης της ΕΡΤ με τις μικρότερες περιφερειακές μονάδες του ARD. Η ραδιοφωνία του Ζάαρ (Saarländische Rundfunk) παράγει πρόγραμμα για ένα εκατομμύριο ανθρώπους, πολύ λιγότερους από το 10% των 11,3 εκατομμυρίων Ελλήνων στους οποίους απευθύνεται η ΕΡΤ. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 111,3 ευρώ και αναλογεί σχεδόν στο 40% του προϋπολογισμού της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Απασχολεί δε περίπου 559 υπαλλήλους και περίπου 150 εξωτερικούς συνεργάτηες, δυόμισι δηλαδή φορές περισσότερους από την ΕΡΤ συγκριτικά με τους πληθυσμούς του Ζάαρλαντ και της Ελλάδας», επισημαίνει ο αρθρογράφος.

Παράλληλα, το ZDF -το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ως πρότυπο ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος- σε κόστος είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με την ΕΡΤ. Τα κατά κεφαλή κόστη ανέρχονται στα 26 ευρώ για την ΕΡΤ και στα 25 για το ZDF, το οποίο όμως απασχολεί περίπου 8.000 άτομα συνολικά και δεν διαθέτει ραδιοφωνία, παρά μόνον τηλεόραση.

Ωστόσο, παραδέχεται ότι από πλευράς τηλεθέασης η ΕΡΤ όντως βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα δύο γερμανικά, καθώς συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξης του 6%. Και τα ιδιωτικά κυριαρχούν σαφώς στην ελληνική αγορά. Αντιθέτως, στη Γερμανία το ZDF και το ARD βρίσκονται στην πρώτη τριάδα καναλιών ως προς τον αριθμό των τηλεθεατών, ενώ και οι ραδιοφωνικοί τους σταθμοί περιλαμβάνονται στους υψηλής ακροαματικότητας.

Πηγή: Der Spiegel

«Παρέλυσε η Ελλάδα για τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ»

Στη χθεσινή μεγαλειώδη διαδήλωση ενάντια στο ξαφνικό λουκέτο στην ΕΡΤ αναφέρθηκαν εκτενώς τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Παρέλυσε η Ελλάδα για τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ»
Σε γενική απεργία προχώρησαν τα ελληνικά συνδικάτα ενάντια στην αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και να χαθούν περίπου 2.700 θέσεις εργασίας, ανέφερε το βρετανικό δίκτυο BBC.
Οπως σχολίασε ο ανταποκριτής του δικτύου στην Αθήνα, Μαρκ Λόουεν, σε μία χώρα που καθυστερεί εμφανώς στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το γεγονός ότι έκλεισε εν μία νυκτί τη δημόσια ραδιοτηλεόραση προκάλεσε μαζική οργή. Η ΕΡΤ ήταν συνυφασμένη με την ταυτότητα της Ελλάδας κατά τα 75 χρόνια λειτουργίας της και οι υπηρεσίες της είχαν ανακοινώσει τις πιο ταραχώδεις στιγμές της ιστορίας της: την εισβολή των Ναζί το 1941, το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967 και τώρα την βύθιση στην οικονομική κρίση.
«Χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν χθες σε ένδειξη συμπαράστασης για την ΕΡΤ στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των δύο μεγάλων εργατικών συνδικάτων για 24ωρη απεργία, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση», τόνισαν οι Irish Times.
Το αμερικανικό CNN, εκτός από την αναφορά του στη μαζική συγκέντρωση στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ την Πέμπτη, σημειώνει και το άλλο κακό μαντάτο που έφτασε στην Ελλάδα: ρην ανεργία που σκαρφάλωσε στο 27,4%.
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση εκλαμβάνει την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ ως απαραίτητη περικοπή για τον αγώνα που δίνει η χώρα με το χρέος, την ύφεση και την ανεργία, τα στοιχεία έδειξαν ότι η τελευταία ανέβηκε ακόμη υψηλότερα, σημειώνει το δίκτυο.
Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι «σταμάτησαν τα πάντα στην Ελλάδα μετά την απόφαση των συνδικάτων να προχωρήσουν σε απεργία μετά τον "ξαφνικό θάνατο" της ΕΡΤ, περιγράφοντας ως πραξικόπημα την κίνηση του Αντώνη Σαμαρά. Σε άλλο δημοσίευμά του το πρακτορείο από το εσωτερικό του ραδιομεγάρου δίνει έμφαση στο κολλημένο χαρτί στην πόρτα ενός από τα στούντιο που γράφει: Την επανάσταση δεν θα τη δείξει η τηλεόραση.
«Μαύρες οθόνες στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της γαλλικής Le Monde, η οποία παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στη χώρα μας έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η ιστοσελίδα αναφέρθηκε και στην μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής.
«Με μία μαζικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες χιλιάδες Ελληνες διαδήλωσαν ενάντια στο αναπάντεχο λουκέτο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», γράφει η γερμανική Frakfurter Allgemeine Zeitung.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά της ΕΡΤ στα βόρεια προάστια της Αθήνας απαιτώντας από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ, σημειώνει η FAZ παραθέτοντας μάλιστα και δηλώσεις από διαδηλωτές, ενώ δίνει έμφαση και στην ανακοίνωση για την αύξηση της ανεργίας στο 27,4%.
«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ παρέλυσαν την Πέμπτη την βουτηγμένη στην κρίση χώρα του ευρώ. Οι δημοσιογράφοι απήργησαν για δεύτερη ημέρα, ενώ οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία εκτελούσαν μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν έξω από το ραδιομέγαρο, φωνάζοντας συνθήματα: Κάτω τα χέρια από την ΕΡΤ. Άλλοι ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης», αναφέρει η Welt.
«Απεργίες στην Ελλάδα: Κάτω η χούντα». Κάπως έτσι διαδηλώνουν, κρατώντας πλακάτ με ηχηρά μηνύματα, χιλιάδες Έλληνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel. «Τα συνδικάτα κήρυξαν απεργίες με αφορμή την ΕΡΤ, οι οποίες στη συνέχεια πήραν μαζικό χαρακτήρα και εξελίχθηκαν σε πορείες κατά της λιτότητας Τα πάντα στη χώρα έχουν παραλύσει. Κάτω η χούντα γράφουν στα πλακάτ οι διαδηλωτές, ενώ οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αγνοώντας τις υποδείξεις της κυβέρνησης εξέπεμπαν το σήμα μέσω του ίντερνετ», σημειώνει το περιοδικό.
Η 24ωρη γενική απεργία με αφορμή το λουκέτο στην ΕΡΤ ήταν ανάμεσα στα βασικά θέματα και του Al Jazeera, το οποίο τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισαν την απόφαση αυτή απαράδεκτη, ενώ αναφέρθηκε και στη σύσκεψη των αρχηγών που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

«ΡΕΚΟΡ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΚΛΥΔΩΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»

Welt: Λουκέτο στην ΕΡΤ - Η Ελλάδα μπροστά στην επόμενη κρίση

Κυβερνητική κρίση, απεργίες, φημολογία για πρόωρες εκλογές και ένα νέο ρεκόρ ανεργίας: μετά το κλείσιμο της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε νέους μπελάδες, τονίζει άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, αναφερόμενη στα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας μετά την ανακοίνωση του λουκέτου στην ΕΡΤ.

Welt: Λουκέτο στην ΕΡΤ - Η Ελλάδα μπροστά στην επόμενη κρίση
«Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, έκλεισε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, οι κυβερνητικοί εταίροι δυσθυμούν. Τα εργατικά συνδικάτα απεργούν, η ανεργία φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ και οι φήμες (περί εκλογών) οργιάζουν», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις παρέλυσαν την Πέμπτη την βουτηγμένη στην κρίση χώρα του ευρώ. Οι δημοσιογράφοι απήργησαν για δεύτερη ημέρα, ενώ οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία εκτελούσαν μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ φωνάζοντας συνθήματα: Κάτω τα χέρια από την ΕΡΤ. Άλλοι ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης», συνεχίζει το άρθρο.
Η Welt δεν παραλείπει να σημειώσει και το νέο ρεκόρ που κατέγραψε η ανεργία φτάνοντας το 27,4% το πρώτο τετράμηνο του έτους, ενώ την προηγούμενη χρονιά ήταν στο 22,6%. «Χθες ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας παρέλυσαν λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο κλείσιμο της ΕΡΤ, που αφήνει χωρίς δουλειά περίπου 2.700 ανθρώπους ακόμη», τονίζει.
«Ο Σαμαράς υπερέβη τα όρια δικαιοδοσίας του»
Η εφημερίδα επισημαίνει, ακόμη, και τους κλυδωνισμούς που έχουν προκληθεί από την απόφαση αυτή στον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι αρχηγοί των δύο μικρότερων κομμάτων της συγκυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης ζήτησαν σύσκεψη, η οποία προγραμματίστηκε για το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας.
Οι κυβερνητικοί εταίροι κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό για υπέρβαση των δικαιοδοσιών του, τονίζοντας ότι τέτοιες αποφάσεις δεν θα πρέπει να λαμβάνονται μεμονωμένα.
Στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ήδη οργιάζουν οι φήμες για διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. Κάποιοι σχολιαστές μάλιστα δεν αποκλείουν και πρόωρες εκλογές. Άλλοι θεωρούν ότι τα μικρότερα κόμματα του συνασπισμού θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και να αφήσουν το Σαμαρά να κυβερνήσει μόνος με μία κυβέρνηση μειοψηφίας. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι οι δύο εταίροι δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά παρά να ακολουθήσουν τον πρωθυπουργό.
Πηγή: Die Welt










Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...