«ΕΦΙΑΛΤΗΣ» ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ Έκρηξη 50% της ανεργίας στον ΟΟΣΑ

Αύξηση 50% του αριθμού των ανέργων την πενταετία που μεσολάβησε από την αρχή της κρίσης καταγράφουν τα νεώτερα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Στα 34 κράτη-μέλη του Οργανισμού υπάρχουν σήμερα πάνω από 48 εκατομμύρια άνεργοι – περίπου 16 εκατομμύρια περισσότεροι από ότι πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης. Το μέσο ποσοστό ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσει ελάχιστα τους επόμενους 18 μήνες (από 8% τον Μάιο σε 7,8% στο τέλος του 2014), κυρίως χάρη στην υποχώρηση (από 7,6% σε 6,7%) που προκαλεί στις ΗΠΑ η αθρόα εκτύπωση χρήματος.

Ποσοστό ανεργίας κατώτερο του 5% καταγράφεται σε μόλις 5 κράτη: την Αυστρία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Στην Ευρωζώνη η ανεργία θα αυξηθεί οριακά (από 12,2% σε 12,3%, που πάντως είναι επίπεδο-ρεκόρ), καθώς η αύξηση στις οικονομίες του Νότου αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη βελτίωση της κατάστασης στη Γερμανία (από 5,3% σε 4,7%). Μικρή αύξηση θα καταγραφεί, αντίθετα, στις τρεις άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, τη Γαλλία (από 10,9% σε 11,2%), την Ιταλία (από 12,2% σε 12,6%) και την Ολλανδία (από 6,6% σε 7,1%). Στα δε κράτη υπό τον έλεγχο της Τρόικας, τα ποσοστά θα συνεχίσουν να αυξάνονται παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας και νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Στην Ελλάδα το ποσοστό θα αυξηθεί από 26,8% σε 28,2%, στην Πορτογαλία από 17,6% σε 18,5%, στην Ιρλανδία από 13,6% σε 14,1% και στην Ισπανία από 26,9% σε 27,8%.
«Τα τραύματα που προκάλεσε η κρίση στις κοινωνίες απέχουν πολύ από το να έχουν θεραπευτεί» σχολίασε ο Ανχελ Γκουρία, γ.γ. του ΟΟΣΑ, από το Παρίσι όπου παρουσιάστηκαν τα στοιχεία. «Πολλά από τα κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν υψηλή και επίμονη ανεργία, ειδικά μεταξύ των νέων». Τα ποσοστά ξεπερνούν το 60% στην Ελλάδα, το 55% στην Ισπανία και είναι γύρω στο 40% σε Ιταλία και Πορτογαλία.
Έκρηξη 50% της ανεργίας στον ΟΟΣΑ
Στην έκθεση σημειώνεται ότι «σε πολλές χώρες, οι δυσχερείς συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν ενταθεί από την άνιση κατανομή των δυσκολιών που δημιουργεί η κρίση». Οι απολύσεις και η έλλειψη θέσεων εργασίας «εστιάστηκαν στους χαμηλά αμειβόμενους, υπερ-αντισταθμίζοντας την υποχώρηση των εισοδημάτων στους υψηλότερα αμειβόμενους, που συχνά είναι και προσωρινή». Ως αποτέλεσμα, «η ανισότητα στην κατανομή του εισοδήματος των νοικοκυριών αυξήθηκε την περίοδο 2007-10 περισσότερο από ότι τα προηγούμενα 12 χρόνια σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...