WORLD-ECONOMY- ΙΝΔΙΑ: Στο δρόμο Βραζιλίας και Κίνας

Μέτρα περιορισμού της ρευστότητας ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας η κεντρική τράπεζα της Ινδίας, ελπίζοντας να βάλει φρένο στην υποχώρηση της ρουπίας, που την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραψε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου. Η προοπτική σταδιακής εγκατάλειψης της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής διεθνώς (κυρίως στις ΗΠΑ) και η επιβράδυνση στην Ινδία (το α' τρίμηνο αναπτύχθηκε με 5% - τον χαμηλότερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας)
οδήγησαν τις τελευταίες εβδομάδας πολλούς ξένους επενδυτές να εγκαταλείψουν την ινδική οικονομία. Από τις αρχές Μαΐου η ρουπία έχει εξασθενίσει πάνω από 10% και έχει καταγραφεί εκροή κεφαλαίων πάνω από 8.5 δισ. ευρώ.

Η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε αύξηση του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού, προκειμένου να αποθαρρύνει τους επενδυτές να «ποντάρουν» με θέσεις short στην υποχώρηση της ρουπίας. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα πουλήσει κρατικά ομόλογα που κατέχει προκειμένου να αντλήσει 120 δισ. ρουπίες από την αγορά, ώστε να περιοριστεί η ρευστότητα. Ήδη σε αντίστοιχα μέτρα έχουν προχωρήσει οι κεντρικές τράπεζες σε 2 από τις 3 άλλες οικονομίες των BRIC, τη Βραζιλία και την Κίνα, ενώ αύξηση επιτοκίων ανακοίνωσε πρόσφατα η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας. Εφόσον τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θεωρείται πιθανή η αύξηση και των ινδικών επιτοκίων, που το τελευταίο 15μηνο έχουν μειωθεί κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες. Την Τρίτηη ρουπία κατέγραψε ενίσχυση σχεδόν 1% ενώ αντίστοιχου εύρους ήταν η υποχώρηση του δείκτη Sensex στο χρηματιστήριο της Βομβάης.
ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΕΙ ΕΠΙΤΟΚΙΑ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Μέτρα στήριξης της ρουπίας

Μέτρα περιορισμού της ρευστότητας ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας, ελπίζοντας να βάλει φρένο στην υποχώρηση της ρουπίας, που την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραψε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.
Η προοπτική σταδιακής εγκατάλειψης της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής διεθνώς (κυρίως στις ΗΠΑ) και η επιβράδυνση στην Ινδία (το πρώτο τρίμηνο αναπτύχθηκε με 5% - τον χαμηλότερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας) οδήγησαν τις τελευταίες εβδομάδας πολλούς ξένους επενδυτές να εγκαταλείψουν την ινδική οικονομία. Από τις αρχές Μαΐου η ρουπία έχει εξασθενίσει πάνω από 10% και έχει καταγραφεί εκροή κεφαλαίων πάνω από 8,5 δισ. ευρώ.
Αύξηση
Η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε αύξηση του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού, προκειμένου να αποθαρρύνει τους επενδυτές να «ποντάρουν» με θέσεις short στην υποχώρηση της ρουπίας. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα πουλήσει κρατικά ομόλογα που κατέχει προκειμένου να αντλήσει 120 δισ. ρουπίες από την αγορά, ώστε να περιοριστεί η ρευστότητα.
Ήδη σε αντίστοιχα μέτρα έχουν προχωρήσει οι κεντρικές τράπεζες σε δύο από τις τρεις άλλες οικονομίες των BRIC, τη Βραζιλία και την Κίνα, ενώ αύξηση επιτοκίων ανακοίνωσε πρόσφατα η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας. Εφόσον τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θεωρείται πιθανή η αύξηση και των ινδικών επιτοκίων, που το τελευταίο 15μηνο έχουν μειωθεί κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες. Χθες η ρουπία κατέγραψε ενίσχυση σχεδόν 1%, ενώ αντίστοιχου εύρους ήταν η υποχώρηση του δείκτη Sensex στο Χρηματιστήριο της Βομβάης.
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΛΙΡΑ

Προαναγγελία αύξησης επιτοκίων στην Τουρκία

Προαναγγελία αύξησης επιτοκίων στην Τουρκία
Σήμα για επερχόμενη αύξηση επιτοκίων προκειμένου να σταθεροποιηθεί η λίρα που το τελευταίο διάστημα διολισθαίνει εντόνως, εξέπεμψε τη Δευτέρα προς τις αγορές η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.
Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, ο διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, Ερντέμ Μπαστζί, ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στη διεθνή πολιτική αβεβαιότητα και αστάθεια να βλάψουν τη σταθερότητα των τιμών και του χρηματοοικονομικού κλάδου στην Τουρκία.
Όπως επισήμαναν αναλυτές, η ανακοίνωση αυτή αποτελεί προάγγελο αύξησης επιτοκίων παρά το γεγονός ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν βολεύει πολιτικά καθόλου τον πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα προτιμούσε να αποφευχθεί οποιαδήποτε κίνηση περιορίζει εξ ορισμού την οικονομική ανάπτυξη.
Πηγή: Reuters

ΗΠΑ

Πληθωρισμός στον ορίζοντα

Πληθωρισμός στον ορίζοντα
Σημαντική άνοδο κατέγραψε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, δημιουργώντας προβληματισμό για τα περιθώρια συνέχισης της πολιτικής αθρόας εκτύπωσης δολαρίων. Οι τιμές ενισχύθηκαν 0,5% σε μηνιαία βάση, μετά από άνοδο 0,1% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 0,3%. Σε 12μηνη βάση ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε από το 1,4% στο 1,8%, καταγράφοντας το μεγαλύτερο άλμα από τις αρχές του έτους.
Τα στοιχεία προκάλεσαν προβληματισμό στους επενδυτές, καθώς ενδέχεται να ενισχύσουν τα επιχειρήματα των μελών στη διοίκηση της Fed που επιθυμούν άμεση επιβράδυνση της εκτύπωσης δολαρίων. Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την Τετάρτη νέα ομιλία του Προέδρου Μπερνάνκι, από την οποία μπορεί να προκύψουν ενδείξεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.
400 ΕΚΑΤ. ΔΟΛ.

Επένδυση-μαμούθ από Ρώσο μεγιστάνα στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Επένδυση-μαμούθ από Ρώσο μεγιστάνα στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια επένδυσε η Access Industries, του Ρώσου δισεκατομμυριούχου των media Len Blavatnik στην γερμανική Rocket Internet, που ασχολείται με το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Η κίνηση αυτή είναι μέρος της στροφής που επιχειρεί κ. Blavatnik προς τις νέες τεχνολογίες, αφού πρόσφατα αποκόμισε $7 δισ. πουλώντας τις μετοχές πετρελαϊκής TNK-BP που είχε στα χέρια του.
Τον τελευταίο μήνα η Access επένδυσε $130 εκατ. στην Ρωσική εταιρία ρουχισμού Lamoda, μία από τις εταιρείες χαρτοφυλακίου της Rocket.
"Τα πρόσθετα κεφάλαια υποστηρίζουν το στόχο μας να είμαστε η μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη δημιουργός εταιρειών με ισχυρό αντίκτυπο στο χώρο του internet,", δήλωσε ο Oliver Samwer, ένα από τα τρία αδέλφια που ίδρυσαν τη Rocket το 2007.
Αρκετοί κριτικοί χαρακτηρίζουν την Rocket, μιμητή και κλέφτη ιδεών που γνωρίζουν επιτυχία στην Αμερική.
«Η καινοτομία μπορεί επίσης να αφορά στην εκτέλεση, και πιστεύουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι στον εν λόγω τομέα στον κόσμο", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Rocket.
Σημειώνεται ότι η εταιρία απασχολεί 20.000 άτομα σε 50 χώρες
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...