Στη δεύτερη θέση εξελέγη η Σίσσυ Βωβού με 157 ψήφους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 4,69% και στη τρίτη θέση ο Πάνος Ηλιόπουλος με 22 ψήφους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,6%- Αποφασίστηκε παράταση χρόνου για τη διάλυση συνιστωσών
"Το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα, έναν ιστορικό σταθμό για την Aριστερά και τη δημοκρατία. Τρεισήμισι χιλιάδες σύνεδροι από όλη την Ελλάδα έβαλαν τη σφραγίδα τους στη γέννηση του καινούργιου. Με ανοιχτό και ζωντανό δημοκρατικό διάλογο. Με καθαρές αποφάσεις. Κάναμε το ιστορικό βήμα. Από αύριο, με το νέο μας Κόμμα, όλες και όλοι μαζί, πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί από ποτέ, ξεκινάμε τη μεγάλη και νικηφόρα πορεία. Για να σταματήσουμε την κοινωνική καταστροφή και να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα" δήλωσε αμέσως μετά την εκλογή του Αλέξης Τσίπρας.Με την εκλογή των 200 μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος.
Σε σύνολο εγγεγραμμένων 3.430 , ψήφισαν 3.412, τα έγκυρα ήταν 3.344 τα λευκά 688 και τα άκυρα 68. Στη δεύτερη θέση εξελέγη η Σίσσυ Βωβού με 157 ψήφους που αντιστοιχούν σε 4,69% και στη τρίτη θέση ο Πάνος Ηλιόπουλος με 22 ψήφους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,6%
Η διαδικασία για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής ξεκίνησε στις 11.30 το πρωί και σύμφωνα με πληροφορίες, κατήλθαν τουλάχιστον τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια: το ένα με την ενιαία λίστα της πλειοψηφίας, με άλλο της Αριστερής Πλατφόρμας ενώ ενδέχεται να υπάρξει και ένα τρίτο ψηφοδέλτιο.
Στο πλαίσιο της συζήτησης επί του καταστατικού η πλειοψηφία του Συνεδρίου υπερψήφισε την πρόταση να δοθεί στις συνιστώσες (που δεν έχουν αυτοδιαλυθεί) εύλογος χρόνος για την αυτοδιάλυση τους μετά από διαβούλευση αντικαθιστώντας την αρχική πρόταση που προέβλεπε δύο με τρεις μήνες.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του κ. Αλέξη Τσίπρα, υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, θα θέσουν επίσης, η υπεύθυνη φεμινιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Σίσσυ Βωβού και ο σύνεδρος Πάνος Ηλιόπουλος.
Πάντως, εκ μέρους της συνιστώσας «Ενεργοί Πολίτες» ανακοινώθηκε ότι η υποψηφιότητα του Πάνου Ηλιόπουλου για την προεδρία του κόμματος, δεν προέρχεται από αυτήν. Διευκρινίστηκε επίσης ότι οι υποψήφιοι εκ μέρους της συνιστώσας «Ενεργοί Πολίτες» συμμετέχουν στο ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Το Σάββατο, 4η ημέρα του συνεδρίου, ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το καταστατικό του ενιαίου φορέα και η ψήφιση των άρθρων του.
Μεταξύ άλλων, υπερψηφίστηκε η πρόταση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να εκλεγεί από το Σώμα του ιδρυτικού Συνεδρίου, έναντι της πρότασης για εκλογή από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, καθώς και η πρόταση σχετικά με την ενιαία λίστα στην ψηφοφορία της Κυριακής για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε εκφράσει την άποψη ότι με την επιλογή αυτή θα κυκλοφορούν στο Συνέδριο διάφορα «χαρτάκια» με λίστες.
Προτροπή υπέρ μιας ενιαίας λίστας είχε απευθύνει νωρίτερα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
«Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι όλοι μαζί κάνουμε το βήμα, ειδικά τώρα, που όλη η κοινωνία είναι στα κάγκελα» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι προβλέπει το άρθρο 14 του σχεδίου καταστατικού
Μετά τη συζήτηση για το καταστατικό του ενιαίου φορέα και την ψήφιση των άρθρων του, ας δούμε τι ορίζει πλέον το άρθρο 14 που αφορά στο τακτικό συνέδριο:
1. Το τακτικό Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος. Συγκαλείται κάθε 3 χρόνια. Ψηφίζει αποφάσεις που ισχύουν για όλο το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μέχρι το επόμενο Συνέδριο.
2. Το τακτικό Συνέδριο εκλέγει την Κεντρική Επιτροπή και την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.
3. Το τακτικό συνέδριο αποφασίζει το αντιπροσωπευτικό σώμα που εκλέγει τον/την Πρόεδρο του κόμματος
Πρόταση προσθήκης
Η Κεντρική Επιτροπή εκλέγει τον/την Πρόεδρο του Κόμματος
Πρόταση Προσθήκης
Θέση προέδρου του κόμματος δεν προβλέπεται. Μόνο εκπρόσωπος της ΚΕ, εκλεγμένος από την ΚΕ και όχι από το συνέδριο. Στην ίδια θέση να υπάρχει συνεκπρόσωπος ή αναπληρωτής εκπρόσωπος, με βάση τη δημοκρατία φύλου, ώστε η ηγεσία να συμβολίζει και τα δύο φύλα. Θέση προέδρου να υπάρχει μόνο στην κοινοβουλευτική ομάδα, διακριτή, με βάση τον κανονισμό της Βουλής.
Ο/Η Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής. Σε περίπτωση που ο/η Πρόεδρος του Κόμματος δεν είναι Βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την Πρόεδρό της. Η απόφαση της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η Πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον Πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο Συνέδριο.
Η προκήρυξη του Συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής.
Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα με την αριστερή πτέρυγα για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής
Πάντως, στα άκρα οδηγείται η διαμάχη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με την αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση του κόμματος, με αφορμή τον τρόπο εκλογής των συλλογικών οργάνων και την ύπαρξη των εσωκομματικών τάσεων.
Το πρόβλημα προέκυψε όταν τέθηκε το ζήτημα, αν θα υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ή αν στο ίδιο ψηφοδέλτιο υπάρχουν διαφορετικές λίστες με συνέδρους που θα προτείνονται από τις διάφορες τάσεις για μέλη της ΚΕ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να εκλεγεί από το συνέδριο η νέα Κεντρική Επιτροπή με ενιαία λίστα και να μην υπάρξουν χωριστές τάσεις. Όποιος δεν θέλει την ενιαία λίστα, είπε ο κ. Τσίπρας, ας κατεβάσει χωριστό ψηφοδέλτιο.
Η πρόταση του εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του συνεδρίου, όμως η αριστερή πτέρυγα επέμεινε να μην αλλάξει ο τρόπος εκλογής των οργάνων, αλλά να ισχύει ό,τι ίσχυε έως σήμερα και απείλησε να μην θέσουν τα στελέχη της υποψηφιότητα για τα νέα όργανα.
«Να μη γίνουμε πάλι “παιδική χαρά”!»
Έντονες αντιδράσεις, αλλά και επιδοκιμασίες προκάλεσε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μια αποστροφή του κ. Ρούντι Ρινάλντι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, όταν υποστηρίζοντας ένθερμα την άποψη να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ο κ. Ρινάλντι υπενθύμισε πως πριν από χρόνια, όταν σε αυτόν λειτουργούσαν στην πλήρη έκτασή τους οι συνιστώσες, τότε «η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν “παιδική χαρά” στην οδό Βαλτετσίου».
Η συγκεκριμένη φράση ξεσήκωσε αντιδράσεις αναγκάζοντας τον προεδρεύοντα της διαδικασίας κ. Βούτση να τον εγκαλέσει για τον χαρακτηρισμό του. Όταν τελείωσε την ομιλία του ο κ. Ρινάλντι, η κα Μαρία Φραγκιαδάκη, ανέβηκε στο βήμα εκτός διαδικασίας και εμφανώς φορτισμένη δήλωσε πως η γραμματεία «δεν ήταν παιδική χαρά» και δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίζει έτσι την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ.
«Όχι» στη διαγραφή του χρέους
Το σώμα των συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε επίσης να απορρίψει την τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας για μονομερείς ενέργειες και διαγραφή του χρέους. Ωστόσο, η Αριστερή Πλατφόρμα κατέγραψε σημαντική παρουσία κατά την ψηφοφορία, μετά την κατάθεση στο συνέδριο της τροπολογίας.
Κατά τη διαδικασία, τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο κ. Στάθης Κουβελάκης, ο οποίος υποστήριξε τη συγκεκριμένη πρόταση και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ζήτησε να απορριφθεί.
Ειδικότερα, ο κ. Κουβελάκης υποστηρίζοντας την τροπολογία είπε πως είναι αναγκαίες οι μονομερείς ενέργειες, η στάση πληρωμών και η συνολική διαγραφή του χρέους, εφόσον οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν αποδώσουν, όταν θα τις αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσακαλώτος αντίθετα υποστήριξε πως το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν θα λύσει η διαγραφή του χρέους, αλλά η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου.
Επίσης, πρότεινε το χρέος να το πληρώσουν οι πλούσιοι και κατέληξε λέγοντας πως «δεν μας κάνει αριστερούς το ποσοστό του χρέους που θα διαγραφεί». Τελικά, η τροπολογία δεν πέρασε όμως εντύπωση προκάλεσε ο μεγάλος αριθμός των συνέδρων που μειοψήφησαν.
«Όχι» στην έξοδο από το ευρώ
Επιπροσθέτως, απορρίφθηκαν άλλες δύο τροπολογίες και μία προσθήκη της Αριστερής Πλατφόρμας. Πρόκειται για την τροπολογία που σχετίζεται με τις εθνικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, την τροπολογία που σχετίζεται με τις συνεργασίες και την προσθήκη που προβλέπει την έξοδο από το ευρώ, στο πλαίσιο των αντιδράσεων στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ευοδώσουν.
Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις εθνικοποιήσεις, η Αριστερή Πλατφόρμα στο κείμενο της τροπολογίας υποστηρίζει την επανακρατικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιούνται και την υπαγωγή του τραπεζικού τομέα σε κρατικό έλεγχο.
Οι σύνεδροι που μίλησαν και διαφώνησαν με τη συγκεκριμένη τροπολογία είπαν πως το κείμενο ήδη συμπεριλαμβάνεται στο πολιτικό κείμενο της πλειοψηφίας.
Και ειδικότερα, ο σύμβουλος του προέδρου του κόμματος κ. Μηλιός είπε πως το κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας στην καλύτερη περίπτωση πλατειάζει και στην χειρότερη κάνει τα πράγματα να φαίνονται αντιστατικά και συγκεχυμένα.
Σε σχέση με την τροπολογία για τις συνεργασίες η Αριστερή Πλατφόρμα ζήτησε να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικούς χώρους που εκφράζονται τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ αντίθετα από την πλευρά της πλειοψηφίας ζητήθηκε να μην υποδειχθεί συγκεκριμένα ποια κόμματα πρέπει να απορριφθούν.
Τέλος, αναφορικά με την προσθήκη για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οι ομιλητές από την πλευρά της πλατφόρμας υποστήριξαν την άποψή τους λέγοντας πως το ευρώ δεν είναι μόνο νόμισμα, είναι οικονομικές σχέσεις, και πως εντός της ευρωζώνης δεν υπάρχει λύση, όπως έγινε στην Κύπρο. Οι διαφωνούντες υποστήριξαν πως πρέπει να αποσυνδεθεί η απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια με την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.
Όλες οι παραπάνω τροπολογίες απορρίφθηκαν από το σώμα των συνέδρων, όμως καταγράφηκε η σημαντική παρουσία της Αριστερής Πλατφόρμας μέσω των συμμετεχόντων στο συνέδριο που στήριξαν τις προτάσεις της.
Γλέζος: Ξεγελιούνται όσοι νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί-Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ
Οι σύνεδροι θα ψηφίσουν με τουλάχιστον τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια τα 200 μέλη της κεντρικής επιτροπής - Αποφασίστηκε παράταση χρόνου για τη διάλυση συνιστωσών
Με την εκλογή των 200 μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος.Η διαδικασία για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής ξεκίνησε στις 11.30 το πρωί και σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατέλθουν τουλάχιστον τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια: το ένα θα περιλαμβάνει την ενιαία λίστα της πλειοψηφίας, με άλλο θα κατέβει η Αριστερή Πλατφόρμα ενώ ενδέχεται να υπάρξει και ένα τρίτο ψηφοδέλτιο.
Στο πλαίσιο της συζήτησης επί του καταστατικού η πλειοψηφία του Συνεδρίου υπερψήφισε την πρόταση να δοθεί στις συνιστώσες (που δεν έχουν αυτοδιαλυθεί) εύλογος χρόνος για την αυτοδιάλυση τους μετά από διαβούλευση αντικαθιστώντας την αρχική πρόταση που προέβλεπε δύο με τρεις μήνες.
Το Σάββατο, 4η ημέρα του συνεδρίου, ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το καταστατικό του ενιαίου φορέα και η ψήφιση των άρθρων του.
Μεταξύ άλλων, υπερψηφίστηκε η πρόταση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να εκλεγεί από το Σώμα του ιδρυτικού Συνεδρίου, έναντι της πρότασης για εκλογή από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, καθώς και η πρόταση σχετικά με την ενιαία λίστα στην ψηφοφορία της Κυριακής για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε εκφράσει την άποψη ότι με την επιλογή αυτή θα κυκλοφορούν στο Συνέδριο διάφορα «χαρτάκια» με λίστες.
Προτροπή υπέρ μιας ενιαίας λίστας είχε απευθύνει νωρίτερα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
«Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι όλοι μαζί κάνουμε το βήμα, ειδικά τώρα, που όλη η κοινωνία είναι στα κάγκελα» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Το Συνέδριο ενέκρινε παράλληλα κατά πλειοψηφία την προγραμματική θέση για διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας, από κυβέρνηση της Αριστεράς, μετά από διαπραγμάτευση και λογιστικό έλεγχο.
Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα με την αριστερή πτέρυγα για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής
Πάντως, στα άκρα οδηγείται η διαμάχη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με την αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση του κόμματος, με αφορμή τον τρόπο εκλογής των συλλογικών οργάνων και την ύπαρξη των εσωκομματικών τάσεων.
Το πρόβλημα προέκυψε όταν τέθηκε το ζήτημα, αν θα υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ή αν στο ίδιο ψηφοδέλτιο υπάρχουν διαφορετικές λίστες με συνέδρους που θα προτείνονται από τις διάφορες τάσεις για μέλη της ΚΕ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να εκλεγεί από το συνέδριο η νέα Κεντρική Επιτροπή με ενιαία λίστα και να μην υπάρξουν χωριστές τάσεις. Όποιος δεν θέλει την ενιαία λίστα, είπε ο κ. Τσίπρας, ας κατεβάσει χωριστό ψηφοδέλτιο.
Η πρόταση του εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του συνεδρίου, όμως η αριστερή πτέρυγα επέμεινε να μην αλλάξει ο τρόπος εκλογής των οργάνων, αλλά να ισχύει ό,τι ίσχυε έως σήμερα και απείλησε να μην θέσουν τα στελέχη της υποψηφιότητα για τα νέα όργανα. Την πρόταση αυτή στήριξε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ άλλα στελέχη της αριστερής πτέρυγας εκτιμούσαν ότι η ηγετική ομάδα επιδιώκει συνολική ρήξη με την εσωκομματική αντιπολίτευση, την οποία θέλει να εξωθήσει σε έξοδο από το κόμμα!
«Να μη γίνουμε πάλι “παιδική χαρά”!»
Έντονες αντιδράσεις, αλλά και επιδοκιμασίες προκάλεσε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μια αποστροφή του κ. Ρούντι Ρινάλντι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, όταν υποστηρίζοντας ένθερμα την άποψη να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ο κ. Ρινάλντι υπενθύμισε πως πριν από χρόνια, όταν σε αυτόν λειτουργούσαν στην πλήρη έκτασή τους οι συνιστώσες, τότε «η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν “παιδική χαρά” στην οδό Βαλτετσίου».
Η συγκεκριμένη φράση ξεσήκωσε αντιδράσεις αναγκάζοντας τον προεδρεύων της διαδικασίας κ. Βούτση να τον εγκαλέσει για τον χαρακτηρισμό του. Όταν τελείωσε την ομιλία του ο κ. Ρινάλντι, η κα Μαρία Φραγκιαδάκη, ανέβηκε στο βήμα εκτός διαδικασίας και εμφανώς φορτισμένη δήλωσε πως η γραμματεία «δεν ήταν παιδική χαρά» και δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίζει έτσι την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ.
Το θέμα της διάλυσης των συνιστωσών απασχόλησε από νωρίς το απόγευμα τις εργασίες του συνεδρίου και επ’ αυτό τοποθετήθηκε επίσης ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος ζήτησε να μην τεθεί συγκεκριμένο χρονικό όριο διάλυσης των συνιστωσών που δεν θέλουν να διαλυθούν, αλλά οι διαδικασίες να μπουν σε μια φάση ωρίμανσης, κάτι που εγκρίθηκε από το σώμα των συνέδρων. Έτσι τελικά αφαιρέθηκε από το καταστατικό ο περιορισμός των δύο ή τριών μηνών κι προστέθηκε να διαλυθούν «σε εύλογο χρονικό διάστημα».
Πριν την έγκριση ο κ. Βίτσας είχε προτείνει να ορίσουν οι συνιστώσες το χρονικό όριο, κάτι που αρνήθηκε ο κ. Νταβανέλος, εκπροσωπώντας την ΔΕΑ και αντιπρότεινε να προηγηθεί διαβούλευση. Στην ίδια γραμμή ήταν και ο κ. Θεωνάς, ο εκπροσωπώντας την ΚΕΔΑ, αλλά και ο κ. Γλέζος από τους Ενεργούς Πολίτες. Οι τρεις εκπρόσωποι των συνιστωσών που αρνούνται την αυτοδιάλυσή τους, βεβαίωσαν πως θα συνεχίσουν να συμμετέχουν ενωτικά στις δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκαναν ήδη, ιδίως τον τελευταίο χρόνο.
«Όχι» στη διαγραφή του χρέους
Το σώμα των συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να απορρίψει την τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας για μονομερείς ενέργειες και διαγραφή του χρέους. Ωστόσο, η Αριστερή Πλατφόρμα κατέγραψε σημαντική παρουσία κατά την ψηφοφορία, μετά την κατάθεση στο συνέδριο της τροπολογίας.
Κατά τη διαδικασία, τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο κ. Στάθης Κουβελάκης, ο οποίος υποστήριξε τη συγκεκριμένη πρόταση και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ζήτησε να απορριφθεί.
Ειδικότερα, ο κ. Κουβελάκης υποστηρίζοντας την τροπολογία είπε πως είναι αναγκαίες οι μονομερείς ενέργειες, η στάση πληρωμών και η συνολική διαγραφή του χρέους, εφόσον οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν αποδώσουν, όταν θα τις αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσακαλώτος αντίθετα υποστήριξε πως το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν θα λύσει η διαγραφή του χρέους, αλλά η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου.
Επίσης, πρότεινε το χρέος να το πληρώσουν οι πλούσιοι και κατέληξε λέγοντας πως «δεν μας κάνει αριστερούς το ποσοστό του χρέους που θα διαγραφεί». Τελικά, η τροπολογία δεν πέρασε όμως εντύπωση προκάλεσε ο μεγάλος αριθμός των συνέδρων που μειοψήφησαν.
«Όχι» στην έξοδο από το ευρώ
Επιπροσθέτως, απορρίφθηκαν άλλες δύο τροπολογίες και μία προσθήκη της Αριστερής Πλατφόρμας. Πρόκειται για την τροπολογία που σχετίζεται με τις εθνικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, την τροπολογία που σχετίζεται με τις συνεργασίες και την προσθήκη που προβλέπει την έξοδο από το ευρώ, στο πλαίσιο των αντιδράσεων στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ευοδώσουν.
Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις εθνικοποιήσεις, η Αριστερή Πλατφόρμα στο κείμενο της τροπολογίας υποστηρίζει την επανακρατικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιούνται και την υπαγωγή του τραπεζικού τομέα σε κρατικό έλεγχο.
Οι σύνεδροι που μίλησαν και διαφώνησαν με τη συγκεκριμένη τροπολογία είπαν πως το κείμενο ήδη συμπεριλαμβάνεται στο πολιτικό κείμενο της πλειοψηφίας.
Και ειδικότερα, ο σύμβουλος του προέδρου του κόμματος κ. Μηλιός είπε πως το κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας στην καλύτερη περίπτωση πλατειάζει και στην χειρότερη κάνει τα πράγματα να φαίνονται αντιστατικά και συγκεχυμένα.
Σε σχέση με την τροπολογία για τις συνεργασίες η Αριστερή Πλατφόρμα ζήτησε να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικούς χώρους που εκφράζονται τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ αντίθετα από την πλευρά της πλειοψηφίας ζητήθηκε να μην υποδειχθεί συγκεκριμένα ποια κόμματα πρέπει να απορριφθούν.
Τέλος, αναφορικά με την προσθήκη για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οι ομιλητές από την πλευρά της πλατφόρμας υποστήριξαν την άποψή τους λέγοντας πως το ευρώ δεν είναι μόνο νόμισμα, είναι οικονομικές σχέσεις, και πως εντός της ευρωζώνης δεν υπάρχει λύση, όπως έγινε στην Κύπρο. Οι διαφωνούντες υποστήριξαν πως πρέπει να αποσυνδεθεί η απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια με την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.
Όλες οι παραπάνω τροπολογίες απορρίφθηκαν από το σώμα των συνέδρων, όμως καταγράφηκε η σημαντική παρουσία της Αριστερής Πλατφόρμας μέσω των συμμετεχόντων στο συνέδριο που στήριξαν τις προτάσεις της.www.protothema.gr
Μνημόνιo ή ΣΥΡΙΖΑ, με άνοιγμα σε ΚΚΕ και Παπανδρεϊκούς-
Το νέο κόμμα είναι το "σπίτι" του κάθε εργαζόμενου, άνεργου, φτωχού- Έρχομαστε από μακρυά και πάμε μακρυά - Δεν έχουμε την πολιτική επάγγελμα και την εξουσία λάφυρο - Το κόμμα δεν θα είναι σημαία ευκαιρίας για προσωπικές στρατηγικές ή στρατηγικές μικρο-ομάδων - Όλα για όλους και τίποτα για εμάς
Σε ένα σώμα 3500 συνέδρων, πρωτοφανές για κόμμα της αριστεράς απευθύνθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου, ενιαίου κόμματος, στο στάδιο του Τάε Κβο Ντο. Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε προσκλητήριο σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών και κοινωνιών δυνάμεων, για την ανατροπή του μνημονίου και την προστασία της δημοκρατίας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σα κόμματα της συγκυβέρνησης, δεσμεύτηκε για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και τη σύγκρουση με τους δανειστές, ενώ ήταν και αυστηρός προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας ότι είναι αυτονόητη η διάλυση των συνιστωσών και η μετατροπή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε κόμμα των μελών.Με συνθήματα Ανδρέα
Εντυπωσιακό ήταν το άνοιγμα που επιχείρησε ο κ. Τσίπρας στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για παλλαϊκό προσκλητήριο, προς όσους πίστεψαν το αίτημα της Αλλαγής και εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στο τότε ΠΑΣΟΚ.Χρησιμοποίησε μάλιστα το τρίπτυχο του Ανδρέα Παπανδρέου "λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη", τονίζοντας ότι η αριστερά μπορεί να έκανε λάθη, αλλά ποτέ δεν πρόδωσε την πιστη της στις αξίες αυτές.
Αντικατέστησε μάλιστα το περίφημο κοινωνικό συμβόλαιο με το σύνθημα Μεγάλη Πολιτική Δέσμευση!
Απηύθυνε προσκλητήριο για την προστασία της δημοκρατίας και στους πολίτες που εμφορούνται από τον πολιτικό φιλελευθερισμό και αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα είναι το απροκάλυπτο φλερτ της ΝΔ με την ακροδεξιά και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.
Κάλεσε πάντως και το ΚΚΕ σε κοινή δράση και συνεργασία, αν και χαρακτήρισε ανιστόρητη τη στάση του Περισσού, που εξισώνει τον ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις το μνημονίου.
Το δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή μνημόνια
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς θα θέσει τέλος στα μνημόνια, τα οποία όπως είχε, δεν είναι απλά μια τεχνική διαδικασία, αλλά ο απόλυτος οδικός χάρτης της νεοφιλελεύθερης θεραπείας σοκ, που προχωρά στην κατεδάφιση όλων των δικαιωμάτων και υλοποιείται με την πολιτική και συνταγματική εκτροπή."Η Ελλάδα τόνο μνημονίου και της υποταγής στα νεύματα της Μέρκελ και στα πνεύματα της εθνικοφροσύνης" είναι απέναντι μας, τόνισε και διαμήνυσε ότι πλανώνται οικτρά όσοι πιστεύουν ότι θα υποχωρήσει από το δίλημμα "μνημόνια ή ΣΥΡΙΖΑ".
Προανήγγειλε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο διαγραφή μεγάλου μέρους του, με όπλο μια τη συμμαχία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, κόντρα στην πολιτική της Μέρκελ.
Επίθεση στην κυβέρνηση
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ώριμες συνθήκες για την πολιτική ανατροπή. Οι μέρες τους ένα μετρημένες είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά έχει συγκροτηθεί ένα μέτωπο των γερασμένων δυνάμεων της χώρας: "Τα κόμματα του χθες, οι ακροδεξιοί του Σαμαρά και του Βορίδη, οι καιροσκόποι του Βενιζέλου, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, διαπλοκή, οι φοροφυγάδες και οι πλιατσικολόγοι της δημόσιας περιουσίας και οι δανειστές της διεθνούς τοκογλυφίας".Κατά τον κ. Τσίπρα ωριμάζει η ανάγκη της μεγάλης πολιτικής ανατροπής από μια κυβέρνηση της αριστεράς και τόνισε το πάρτι των μεσαζόντων, που μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου θα τελειώσει.
Επιτιθέμενος ιδιαίτερα στη ΝΔ του κ. Σαμαρά είπε ότι έχει εγκαταλείψει τις καραμανλικές παραδόσεις του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού και έχει μεταβληθεί σε υβρίδιο ακροδεξιού νεοφιλελευθερισμό, που στηρίζεται στο μεγάλο κεφάλαιο και τη διαπλοκή. Μίλησε δε "μαύρο μέτωπο".
Τέλος οι Συνιστώσες
Προαναγγέλλοντας μια μεγάλη εσωκομματική σύγκρουση στο συνέδριο, ο κ. Τσίπρας ζήτησε σχεδόν ευθέως την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, που συγκροτούσαν έως τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ ως συμμαχικό σχήμα, ώστε αυτός να μετατραπεί πραγματικά σε ενιαίο φορέα των μελών του. "Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι μέλη με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και όχι διχασμένοι προσωπικότητες" τόνισε, απορρίπτοντας το αίτημα να λειτουργούν παράλληλα με το κόμμα και όσες συνιστώσες θέλουν με τα μέλη τους να έχουν διπλή ιδιότητα.Σημείωσε δε ότι ο ώριμος μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό δημοκρατικό κόμμα αποτελεί μείζονα ανάγκη για τα λαϊκά στρώματα.
Διαβάστε εδώ όλη την ομιλία Τσίπρα
Τσίπρας: Πώς θα πούμε στον κόσμο ελάτε να οργανωθείτε όταν θα έχουμε 14 συνιστώσες;
«Με στενοχώρησε ο Μανώλης Γλέζος, εγώ όμως θα του πω να κάνει αυτό που πιστεύει»- Καυτό παρασκήνιο για να αποφευχθεί η σύγκρουση με τις συνιστώσες- Απορρίφθηκε η τροπολογία της αριστερής πλατφόρμας για διαγραφή του χρέους - Αύριο η εκλογή για τον πρόεδρο
Στο θέμα της διάλυσης των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώθηκε στη δευτερολογία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.Ο κ. Τσίπρας επανάλαβε το κάλεσμά του για αυτοδιάλυση όλων των συνιστωσών με το επιχείρημα ότι δεν είναι εφικτή η οργάνωση του κόσμου μέσα σε έναν μηχανισμό 14 συνιστωσών.
«Δεν μπορούμε να ζητάμε από τον κόσμο να αλλάξει και εμείς να μένουμε ίδιοι. Τι θα πούμε σε αυτό τον κόσμο; Ότι ο νέος φορέας είναι ένα κόμμα με 14 καταστατικά και 14 προγράμματα; Ότι σε καλούμε να εμπιστευθείς ένα κόμμα, του οποίου τα όργανα δεν είναι δημοκρατικά εκλεγμένα;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι η κάθε συνιστώσα θα μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργιά της μέσα στο πλαίσιο του ενιαίου κόμματος τηρώντας το καταστατικό. Μάλιστα πρόσθεσε πως αν υπάρχουν περιπτώσεις συνιστωσών που δεν τους καλύπτει πλήρως σε όλες τις θέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούν να διαφωνούν εντός του κομματικού πλαισίου, όπως θα τους δεσμεύει το καταστατικό.
Παράλληλα, επανέλαβε επιγραμματικά την πρότασή του, «ένα μέλος, μια ψήφος, όχι προνόμια όχι αποκλεισμοί».
Ζήτησε επίσης από τους συνέδρους να εκλέξουν εκπροσώπους από όλες τις συνιστώσες και όλες τις τάσεις στην κεντρική επιτροπή.
Για όσες συνιστώσες δεν αυτοδιαλυθούν άμεσα έκανε λόγο για ένα εύλογο χρονικό διάστημα λίγων μηνών όπου θα τους δοθεί η άνεση να προχωρήσουν στην αυτοδιάλυση λύνοντας κάποια δικά τους τεχνικά θέματα.
Επίσης επικαλέστηκε τις αποφάσεις του συνεδρίου και είπε ότι είναι μια συλλογική απόφαση το ενιαίο κόμμα και ότι όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζουν από κοινού.
Απευθυνόμενος προσωπικά στον Μανώλη Γλέζο και απαντώντας στην ερώτηση που έθεσε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς (αν δεν αυτοδιαλυθούμε τι θα κάνετε) ο κ. Τσίπρας είπε πως ο κ. Γλέζος έχει το δικαίωμα να κάνει αυτό που έκανε πάντα στη ζωή του και θεωρούσε το σωστό όμως, πρόσθεσε ο ίδιος, θα τηρήσει τις συλλογικές αποφάσεις και από τη Δευτέρα το πρωί θα καλέσει τον κ. Γλέζο να πάνε μαζί στους απολυμένους, στο Ραδιομέγαρο, στη Χαλκιδική.
«Δεν εξεπλάγην από τον πυρήνα των απόψεων του Μανώλη, ενδεχομένως με τους υψηλούς του τόνους. Δεν θέλω να παριστάνω τον ανήξερο. Με στενοχώρησε η ομιλία του Μανώλη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Στους ανθρώπους που αγαπάς δεν κρατάς κακία μόνο στενοχωριέσαι. Δεν στενοχωρήθηκα για τις απόψεις, αλλά γιατί από αυτό το ιστορικό βήμα επέλεξε να μιλήσει ως εκπρόσωπος μιας συνιστώσας και όχι ως εκπρόσωπος μιας ιστορικής γενιάς αγώνων, αντίστασης, θυσιών».
Στη συνέχεια, κάλεσε τον κ. Γλέζο να δώσουν μαζί τη μάχη αφού έχουν ένα κοινό στόχο και ένα σκοπό: να σταματήσουν το Μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πώς μετά από δεκαετίες είναι ευκαιρία να γίνει πραγματικότητα μιας κυβέρνηση της Αριστεράς.
Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίσης σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε συμμορία της καταστροφής.
«Την ώρα που η γη χάνεται κάτω από τα πόδια μας, όλη αυτή η συμμορία της καταστροφής είναι στο δικό της κόσμο», ανέφερε, ενώ κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι «περνά με την άνεση γκάνκστερ στην εξόντωση κοινωνικών ομάδων γιατί αυτό απαιτεί η τρόικα» και δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει έναν «ανένδοτο αγώνα μέχρι να ανατραπεί αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση».
«Απέναντι μας είναι ένας αντίπαλος που θα δώσει τη μάχη μέχρις εσχάτων γιατί θα χάσει τα πάντα, διαπλοκή, προνόμια και πρόσβαση στην εξουσία», είπε και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στο προσκήνιο όχι ως δύναμη εναλλαγής, αλλά ως δύναμη τεράστιων αλλαγών και ανατροπών.
Τέλος παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που είχε ανοίξει τις προηγούμενες ημέρες στο συνέδριο σχετικά με το σε ποιον οφείλεται η μεγάλη εκλογική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ από το 4% στο 27%, ο κ. Τσίπρας είπε πώς, «οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες. Ας πιστεύει ο καθένας ότι σε αυτόν οφείλεται η επιτυχία» και συμπλήρωσε σε πανηγυρικό τόνο πώς «ακόμα έχουμε πολλά τραγούδια να τραγουδήσουμε».
Mετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, τον λόγο πήρε ο κ. Γλέζος ο οποίος είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «ένα μέλος, μία ψήφος» στο ενιαίο κόμμα και πρόσθεσε πως «η διαφορετικότητα των απόψεών μας είναι για μας πηγή δύναμης για τη συνέχεια»
«Όσοι καραδοκούν και νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί, ξεγελιώνται», διεμήνυσε ο Μανώλης Γλέζος και σημείωσε ότι η αγωνία του είναι να μην μετατραπεί κανένα κόμμα της αριστεράς, «σε μονολιθικό κόμμα, όπου σ' ότι λέει ο αρχηγός θα λέει ''ναι''»
Διευκρίνισε ότι η πρότασή του για παραμονή των συνιστωσών είχε χρονικό όριο «έως ότου τα μέλη του ενιαίου φορέα να είναι πραγματικά η θέληση του ενιαίου φορέα».
«Όχι» στη διαγραφή του χρέους
Το σώμα των συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να απορρίψει την τροπολογία της αριστερής πλατφόρμας για μονομερείς ενέργειες και διαγραφή του χρέους. Ωστόσο, η αριστερή πλατφόρμα κατέγραψε σημαντική παρουσία κατά την ψηφοφορία, μετά την κατάθεση στο συνέδριο της τροπολογίας.
Κατά τη διαδικασία, τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο κ. Στάθης Κουβελάκης, ο οποίος υποστήριξε τη συγκεκριμένη πρόταση και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ζήτησε να απορριφθεί.
Ειδικότερα, ο κ. Κουβελάκης υποστηρίζοντας την τροπολογία είπε πως είναι αναγκαίες οι μονομερείς ενέργειες, η στάση πληρωμών και η συνολική διαγραφή του χρέους, εφόσον οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν αποδώσουν, όταν θα τις αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσακαλώτος αντίθετα υποστήριξε πως το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν θα λύσει η διαγραφή του χρέους, αλλά η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου.
Επίσης, πρότεινε το χρέος να το πληρώσουν οι πλούσιοι και κατέληξε λέγοντας πως «δεν μας κάνει αριστερούς το ποσοστό του χρέους που θα διαγραφεί». Τελικά, η τροπολογία δεν πέρασε όμως εντύπωση προκάλεσε ο μεγάλος αριθμός των συνέδρων που μειοψήφησαν.
Υπερψηφίστηκε η ιδρυτική ιδεολογική διακήρυξη
Λίγο μετά τις 16:00, ξεκίνησαν οι ψηφοφορίες για τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί από τις τάσεις και τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτές τις ψηφοφορίες αναμένεται να καταγραφεί, σε πρώτη φάση, η δυναμική της αριστερής πλατφόρμας του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη σε σχέση με τις δυνάμεις του Αλέξη Τσίπρα.
Νωρίτερα, αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η ομιλία του προέδρου του κόμματος υπερψηφίστηκε η ιδρυτική ιδεολογική διακήρυξη.
Νωρίτερα, αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η ομιλία του προέδρου του κόμματος υπερψηφίστηκε η ιδρυτική ιδεολογική διακήρυξη.
Αύριο η εκλογή για τον πρόεδρο
Σήμερα και αύριο διεξάγονται οι κρίσιμες ψηφοφορίες στο ιδρυτικό του συνέδριο, με τις διαφωνίες για σημαντικά θέματα να εκδηλώνονται πλέον έντονα.
Η ψηφοφορία για το πώς θα εκλέγεται ο πρόεδρος θα γίνει το Σάββατο και εάν εγκριθεί η άποψη της ηγετικής ομάδας να αναδεικνύεται αυτός από το συνέδριο, τότε το σώμα θα κληθεί την Κυριακή να ψηφίσει σχετικά.
Ενδιαφέρον έχουν και οι ψηφοφορίες για τις πολιτικές αποφάσεις. Η αριστερή πτέρυγα επιμένει σε τροπολογίες επί του σχεδίου, που παρουσίασε η ηγεσία και ειδικά σε τρία κεντρικά θέματα: Προτείνει μονομερή διαγραφή χρέους, εάν δεν συναινέσουν οι δανειστές σε μια νέα συμφωνία, με ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, εάν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος μίας κυβέρνησης της αριστεράς, εντός της ευρωζώνης.
Προτείνει επίσης τη συγκρότηση αριστερής κυβέρνησης, απορρίπτοντας σκέψεις για ευρύτερες συμμαχίες με δυνάμεις της κεντροαριστεράς ή και του κέντρου. Και τρίτο ζητά όχι μόνο την επαναφορά στο δημόσιο επιχειρήσεων, που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, αλλά και τον δημόσιο έλεγχο σε τομείς, που έχουν απελευθερωθεί.
Ενδιαφέρον έχει όμως και το μέτωπο της σύγκρουσης με τις συνιστώσες, που αρνούνται να αυτοδιαλυθούν. Οι Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου, η τροτσκιστική ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλου, το ΔΗΚΚΙ και η ΚΕΔΑ του Γιάννη Θεωνά έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στο σχέδιο της ηγεσίας και είναι τώρα στην ευθύνη της τελευταίας εάν θα θέσει θέμα επιλογής και ψηφοφορίας, ή θα βρεθεί μία ενδιάμεση συμβιβαστική λύση.πηγη
Μ. Γλέζος: Ξεγελιούνται όσοι νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί
Ο κ. Γλέζος συμφώνησε με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα «ένα μέλος, μία ψήφος» στο ενιαίο κόμμα, προσθέτοντας, ότι «η διαφορετικότητα των απόψεών μας είναι για μας πηγή δύναμης για τη συνέχεια»
«Όσοι καραδοκούν και νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί, ξεγελιώνται», διεμήνυσε ο Μανώλης Γλέζος, λαμβάνοντας τον λόγο στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Γλέζο.
Ο κ. Γλέζος συμφώνησε με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα «ένα μέλος, μία ψήφος» στο ενιαίο κόμμα, προσθέτοντας, ότι «η διαφορετικότητα των απόψεών μας είναι για μας πηγή δύναμης για τη συνέχεια».
«Η αγωνία μου είναι να μην μετατραπεί κανένα κόμμα της αριστεράς, πόσο μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ σε μονολιθικό κόμμα, όπου σ' ότι λέει ο αρχηγός θα λέει ''ναι''», πρόσθεσε.
Διευκρίνισε ότι η πρότασή του για παραμονή των συνιστωσών είχε χρονικό όριο «έως ότου τα μέλη του ενιαίου φορέα να είναι πραγματικά η θέληση του ενιαίου φορέα».
«Δεν είναι προνόμιο το ''έως ότου''» είπε ο κ. Γλέζος, τασσόμενος ταυτόχρονα υπέρ της «μιας σημαίας» και κατά των «ειδικών χειροκροτημάτων» (συγκεκριμένων ομιλητών) που «παρά τα 91 μου χρόνια δεν μου ξεφεύγει το ότι πάνε να αντικαταστήσουν άλλες καταστάσεις».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Έξοδο από το ευρώ και διαγραφή χρέους προτείνει ο Λαφαζάνης
Η Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη θέτει επίσης ζήτημα ακύρωσης των ιδιωτικοποιήσεων και απορρίπτει με κάθε τρόπο την κυβερνητική συνεργασία με την Δημοκρατική Αριστερά
Θέμα διαγραφή χρέους και εξόδου από το ευρώ θέτει η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη με τροποποιήσεις που κατέθεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής. Ο κ. Λαφαζάνης επίσης θέτει ζήτημα ακύρωσης των ιδιωτικοποιήσεων στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση Σαμαρά και απορρίπτει με κάθε τρόπο την κυβερνητική συνεργασία με την Δημοκρατική Αριστερά.Συγκεκριμένα η Αριστερή Πλατφόρμα σημειώνει ότι:
"Μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα προσπαθήσει καταρχήν να διαγράψει το χρέος ή τουλάχιστον το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του- μέσα από διαπραγματεύσεις. Στο βαθμό που η προσπάθεια αυτή δεν θα αποφέρει γρήγορα θετικά αποτελέσματα, η κυβέρνηση της Αριστεράς θα προχωρήσει άμεσα στη διακοπή αποπληρωμής του χρέους (τόκων και χρεολυσίων) και στη διαγραφή του, επικαλούμενη νόμιμους λόγους επιβίωσης του ελληνικού λαού και τις αρχές του ΟΗΕ",
Επίσης στο σημείο που αναφέρεται στις ιδιωτικοποιήσεις προτείνει να ψηφιστεί τροποποίηση στην οποία θα περιλαμβάνεται πως μια κυβέρνηση της Αριστεράς «Αγωνίζεται για να ματαιωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για το αμέσως επόμενο διάστημα: του Ταχυδρομικού ταμιευτηρίου, του «Ελ. Βενιζέλος», και των άλλων αερολιμένων της χώρας, της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ , της ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ κ.λπ.»
Στην τροποποίησης για τις ιδιωτικοποιήσεις καταθέτει, επιπλέον, την εξής πρόταση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται, ότι από τη θέση της κυβέρνησης της Αριστεράς θα επιβάλει με όλα τα διαθέσιμα μέσα την εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση του συνόλου του πιστωτικού συστήματος μαζί με την εθνικοποίηση και κοινωνικοποίηση υπό εργατικό και κοινωνικό έλεγχο των στρατηγικής σημασίας τομέων και κλάδων της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας».
Σε άλλη τροποποίηση καλεί να γίνει αποδεκτό πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι του σημείου εξόδου της χώρας από το ευρώ:
«Η κυβέρνηση της Αριστεράς, έχοντας ως στόχο να υλοποιήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα ρήξης και ανατροπής, πρέπει να προετοιμαστεί από κάθε άποψη για όλες τις συνέπειες και τα ενδεχόμενα της αναπόφευκτης σύγκρουσης με την Ευρωζώνη του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, περιλαμβανομένης και της εξόδου από την Ευρωζώνη».
Τέλος, για την διαφωνία με την κυβερνητική συνεργασία με την Δημοκρατική Αριστερά, η Αριστερή Πλατφόρμα σημειώνει:
«Με τη ΔΗΜΑΡ και την πολιτική που εκπέμπει η ηγεσία της δεν υπάρχουν περιθώρια πολιτικής συνεργασίας. Η κυβερνητική της θητεία σε ένα αντιλαϊκό πρόγραμμα, η επιμονή της σε μια λογική ευθύνης απέναντι στο μνημονιακό πλαίσιο ακόμη και μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση , ο προσανατολισμός της στο πλαίσιο του μεσαίου χώρου και η διάθεση υποκατάστασης της μεταλλαγμένης σοσιαλδημοκρατίας, επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου