Ομπάμα: Ο Ασαντ παραβίασε την «κόκκινη γραμμή» της χρήσης χημικών

"Χειρουργική" και από απόσταση η όποια επέμβαση ξεκαθάρισε ο αμερικανός πρόεδρος-"Βολές" στα Ηνωμένη Έθνη γιατί δεν έδειξαν την ενδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στις αντιδράσεις τους-Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ-Τζον Κέρι: H λύση θα περάσει από τη διπλωματική οδό

Οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή σηματοδότησαν την αντίστροφη μέτρηση για το χτύπημα στη Συρία. Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες της χώρας του ότι δεν ξεκινάει έναν πόλεμο, όπως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και πως η όποια επέμβαση θα γίνει από απόσταση. «Δεν έχω λάβει ακόμα την τελική απόφαση για τη Συρία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Κατέστησε ωστόσο σαφές, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να τιμωρήσουν το καθεστώς Ασαντ επειδή παραβίασε τη λεπτή «κόκκινη γραμμή», γιατί χρησιμοποίησε χημικά όπλα, και μάλιστα κατά αμάχων, προκαλώντας εκατόμβη νεκρών. Η επίθεση με τα χημικά όπλα αποτελεί πρόκληση για όλο τον κόσμο, σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι παράλληλα «απειλεί την αμερικανική εθνική ασφάλεια». «Ο κόσμος δε μπορεί να ανεχθεί τους θανάτους γυναικών και παιδιών από χημικά», υπογράμμισε.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει γιατί οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επέμβαση, παρότι δεν υπάρχει η «νομιμοποίηση» που θα τους παρείχε σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι τα Ηνωμένα Έθνη επέδειξαν ανικανότητα να απαντήσουν αποτελεσματικά «και να δράσουν μπροστά σε σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων στη Συρία».

Ειδικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι δηλώσεις Ομπάμα, έγιναν στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τους ηγέτες της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας. Γεγονός που εκτιμάται ότι έχει συμβολικό χαρακτήρα, με τον πρόεδρο τον ΗΠΑ να «δηλώνει» εμμέσως ότι έχει τη διεθνή στήριξη, και μάλιστα από χώρες πρώην «δορυφόρους» της Ρωσίας, η οποία αντιδρά σθεναρά στο ενδεχόμενο χτυπήματος.

Με την τακτική αυτή, ο αμερικανός πρόεδρος θέλησε να δείξει ότι υπάρχει διεθνής στήριξη στην απόφαση των ΗΠΑ να πλήξει το καθεστώς Άσαντ, μία μόλις ημέρα μετά το «όχι» της βρετανικής Βουλής στην εμπλοκή της Βρετανίας σε νέο πόλεμο, εξέλιξε που πλήγωσε τις παραδοσιακά αγαστές σχέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας.

Διχασμένη η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ

Οι δηλώσεις Ομπάμα γίνονται στη «σκιά» της δημοσκόπησης που διενήργησε το NBC και δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, και η οποία εμφανίζει τους αμερικανούς πολίτες διχασμένους απέναντι στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση, σε δείγμα 700 ατόμων το διήμερο 28-29 Αυγούστου, το 50% των ερωτηθέντων λέει «όχι» σε μια αμερικανική στρατιωτική δράση κατά του συριακού καθεστώτος, ενώ μόλις το 42% τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης.

Την ίδια ώρα σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες (ποσοστό 58%) είπαν ότι εγκρίνουν την άποψη ότι η χρήση χημικών όπλων από μια χώρα αποτελεί μια «κόκκινη γραμμή», η οποία απαιτεί μια σημαντική αμερικανική απάντηση έναντι ποσοστού 35% που εξέφρασε την αντίθεσή του.

Τζον Κέρι: Τα στοιχεία που έχουμε αποτελούν «αποδείξεις»

Οι ΗΠΑ διαθέτουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι το καθεστώς Ασαντ έκανε χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων, ωστόσο, προς το παρόν επιλέγουν να ακολουθήσουν τη διπλωματική οδό και να συνεχίσουν τις συζητήσεις με το Κογκρέσο και τους συμμάχους προτού ο πρόεδρος Ομπάμα λάβει τις τελικές αποφάσεις, τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους.

Ο Κέρι ξεκαθάρισε πως η όποια ενέργεια ενάντια στη Συρία δεν θα αφορά χερσαία επίθεση. «Ο πρόεδρος υπήρξε ξεκάθαρος: σε όποια απόφαση καταλήξει, θα είναι μία περιορισμένη και προσαρμοσμένη απάντηση ώστε να διαβεβαιώσει ότι οι τύραννοι πίσω από τη βάναυση και κατάφωρη χρήση χημικών όπλων θα βρεθούν υπόλογοι», τόνισε. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δευσμεύεται πως «πρωταρχικός στόχος είναι να υπάρξει διπλωματική διαδικασία, που μπορεί να επιλύσει (το ζήτημα) μέσω διαπραγμάτευσης, επειδή γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τελική στρατιωτική λύση. Πρέπει να είναι πολιτική. Πρέπει να δοθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεσμευόμαστε να φτάσουμε εκεί».

Ο Κέρι χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» την επίθεση με χημικά που έγινε στις 21 Αυγούστου, έξω από τη Δαμασκό, παρουσίασε ένα προς ένα τα στοιχεία που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ως «αποδείξεις» για τη χρήση των χημικών από τις δυνάμεις του Ασαντ και υπογράμμισε ότι αυτό το έγκλημα αφορά την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την αξιοπιστία της. Πρόκειται για στοιχεία «καθαρά» και «πειστικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Τζον Κέρι, τα στοιχεία που η αμερικανική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της και θεωρεί αποδείξεις, είναι ότι το καθεστώς Ασαντ διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο με χημικά όπλα και ότι τα χρησιμοποίησε πολλές φορές μέσα στο χρόνο, σε μικρότερη μεν κλίμακα, αλλά ενάντια στους δικούς του πολίτες, ότι οι δράστες της επίθεσης φόρεσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και ότι είχαν σαφείς οδηγίες. Ξέρουμε από πού και πότε εκτοξεύθηκαν οι πύραυλοι και ξέρουμε που έπεσαν, και γνωρίζουμε «ότι ο Άσαντ ήθελε να εξοντώσει τον λαό της Δαμασκού», πρόσθεσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Και υπογράμμισε στη συνέχεια, με νόημα, ότι από το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ θα προκύψει εάν έγινε χρήση χημικών όπλων, όχι ποιος έκανε αυτή την επίθεση.

«Σε έναν κόσμο που αυξάνεται η θρησκευτική βία έχει σημασία τι κάνουμε για τη δική μας ασφάλεια. Πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος είναι ο κίνδυνος αν δεν κάνουμε τίποτα. Έχει να κάνει με τη Χεζμπολάχ, τη Βόρειο Κορέα, το Ιράν και κάθε καθεστώς και δικτάτορα που χρησιμοποίησε τέτοια όπλα. Η ανησυχία μας δεν είναι μόνο για μία μακρινή χώρα, αλλά το πώς θα επηρεαστεί ο κόσμος και τα συμφέροντά μας. Πρέπει να σκεφτούμε ποιοι είμαστε. Είμαστε οι ΗΠΑ», σημείωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Αυτά, λοιπόν είναι όσα ξέρουμε. Αυτά είναι που γνωρίζουν οι επικεφαλής του Κογκρέσου. Και αυτό πρέπει να γνωρίζει ο αμερικανικός λαός. Αυτός είναι ο πυρήνας των αποφάσεων που πρέπει να πάρουμε για την ασφάλεια της χώρας μας, και απέναντι στον πλανήτη, ώστε τα πιο ειδεχθή όπλα να μη χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά κατά των αδυνάμων, κατέληξε ο Τζον Κέρι.

Νωρίτερα, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες των αμερικανών πολιτών για ένα επικείμενο «φιάσκο», όμοιο με εκείνο στο Ιράκ, τόνισε ότι δεν θα επαναληφθεί αυτή η «ιστορία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Κέρι, στην επίθεση της 21ης Αυγούστου σκοτώθηκαν συνολικά 1.429 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους 426 παιδιά.
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...