Ηθικό πλήγμα για την κυβέρνηση η υπόθεση Σταυρίδη

Ανέδειξε το μείζον - και υπαρκτό- θέμα των σχέσεων, επαφών, διασυνδέσεων και επικοινωνίας κρατικών αξιωματούχων, ακόμα και μελών της κυβέρνησης με επιχειρηματίες που αποτελεί διαχρονικά πληγή για το πολιτικό σύστημα.


Ισχυρό πλήγμα στο ηθικό πεδίο δέχθηκε η δικομματική κυβέρνηση, καθώς η υπόθεση του κ. Στ. Σταυρίδη ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου και δίνει πολλαπλά επιχειρήματα στην αντιπολίτευση για σκληρή κριτική στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και στο τρόπο που αυτές γίνονται.

Η κίνηση του κ. Σταυρίδη - μέχρι χθες το μεσημέρι προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ (ταμείου αποκρατικοποιήσεων)- να χρησιμοποιήσει το ιδιωτικό αεροσκάφος (λιαρ τζετ) του κ. Δ. Μελισσανίδη, του ανθρώπου που συμμετείχε στην εταιρεία που εξαγόρασε το πακέτο του ΟΠΑΠ, δημιούργησε μείζονα κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Παράλληλα ανέδειξε το μείζον - και υπαρκτό- θέμα των σχέσεων, επαφών, διασυνδέσεων και επικοινωνίας κρατικών αξιωματούχων, ακόμα και μελών της κυβέρνησης με επιχειρηματίες που αποτελεί διαχρονικά πληγή για το πολιτικό σύστημα και το καθιστά ευάλωτο στην όποια κριτική.

Η υπόθεση του κ. Σταυρίδη, ο οποίος τη Δευτέρα το πρωί επέμενε ότι δεν έκανε κάτι το μεμπτόν, λέγοντας πως ζούμε σε μια υποκριτική κοινωνία, αναστάτωσε, όπως ήταν φυσικό την κυβέρνηση και σήμανε συναγερμός, αν και η παραίτηση επήλθε σχεδόν με ένα εικοσιτετράωρο καθυστέρηση. Και αυτό, διότι το δημοσιεύμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, ήταν γνωστό από το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά η κυβέρνηση, λόγω και της θερινής ραστώνης επέδειξε αργά αντανακλαστικά.

Το αποτέλεσμα όμως έχει σημασία και αυτό ήταν η εντολή του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος βρισκόταν στην Πύλο, να εγκαταλείψει ο κ. Σταυρίδης το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο - όπως λέγανε και υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές- δεν είχε και καλές επιδόσεις.

Μάλιστα κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρονταν και στην αρνητική άποψη που είχε εκφράσει η τρόικα εδώ και πολλούς μήνες, ζητώντας αλλαγή στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ. Βέβαια και στην τοποθέτηση του κ. Σταυρίδη στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και προηγουμένως του κ. Τ. Αθανασόπουλου στην ίδια θέση, το Μέγαρο Μαξίμου είχε «ανάψει» το πράσινο φως, ενώ και οι δυο τυγχάναν ειδικής μεταχείρισης και προστασίας, παρά τις χαμηλές επιδόσεις τους.

Για το επίμαχο θέμα, ο κ. Αντ. Σαμαράς εξοργίστηκε με την συμπεριφορά του κ. Σταυρίδη και επικοινώνησε με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, με τον οποίο και συμφώνησαν ότι δεν έπρεπε να παραμείνει ούτε λεπτό στη θέση του. Ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε πως ήταν θέμα ηθικής τάξεως η απομάκρυνση του κ.Σταυρίδη, άποψη με την οποία συμφώνησε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Σταυρίδης πληροφορήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα - που είχε συνομιλήσει νωρίτερα με τον πρωθυπουργό - την απόφαση αποπομπής του. Ενδεικτικό του φόβου να μην δοθεί έκταση στο θέμα και να μην υπάρξει συνέχεια στην ιστορία, με αναφορές και στον επιχειρηματία, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ένα λιτό δελτίο τύπου. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι σε αυτό δεν αναφέρονταν καν ο λόγος απομάκρυνσης του κ. Σταυρίδη από την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης είναι καθησυχαστικοί και λένε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και η συζήτηση στρέφεται στο ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του κ. Σταυρίδη, με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ι. Εμίρη να θεωρείται ότι έχει το προβάδισμα, αν και μπορεί να υπάρξει άλλη επιλογή.
PHGH

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...