Οι προσδοκίες Σαμαρά από τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο

«Η ανάδειξη της γεωστρατηγικής σημαντικότητας της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», ο βασικός στόχος του πρώτου υπερατλαντικού ταξιδιού του πρωθυπουργού-Ισχυρό σήμα για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, περιμένει η Αθήνα
Με βασικό στόχο «την ανάδειξη της γεωστρατηγικής σημαντικότητας της Ελλάδας
ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» και αιχμές τα ζητήματα της οικονομίας και της ενέργειας, ταξιδεύει για τις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρωθυπουργός κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος την Πέμπτη συναντάται με τον Πρόεδρο κ. Μπάρακ Ομπάμα.
Η ελληνική πλευρά προσδοκά το πρώτο αυτό επίσημο υπερατλαντικό του πρωθυπουργού να αποτελέσει αφετηρία για μια νέα ευνοϊκή περίοδο για τη χώρα μας και στο πλαίσιο αυτό η προσδοκία που υπάρχει είναι να δοθεί από τον Λευκό Οίκο ένα ισχυρό σήμα στήριξης και έκφρασης εμπιστοσύνης στην Ελλάδα που θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση για προσέλκυση επενδύσεων που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Έχοντας επίγνωση της διαφορετικής προσέγγισης που έχει η αμερικανική κυβέρνηση στην πολιτική της σκληρής λιτότητας που έχει επιβάλει στην ευρωζώνη το Βερολίνο, η ελληνική αποστολή θα ακούσει επίσης με ικανοποίηση την επανάληψη στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο των όσων για την ανάγκη λήψης μέτρων προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της αύξησης της απασχόλησης υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Τζακ Λιου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Παρά ταύτα, ωστόσο, το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο επίσης θα άκουγε με ενδιαφέρον μια αμερικανική θέση υπέρ της προοπτικής ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, που αποτελεί σημείο σοβαρών τριβών ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ευρωπαϊκή ηγεσία, δεν θέλει να μετατραπεί η επίσκεψη σε βήμα αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Γερμανίας.
Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, και τα ενεργειακά. Ο κ. Σαμαράς θα επισημάνει τη σημασία της συμφωνίας για τον αγωγό TAP, ενώ θα παρουσιάσει στον Πρόεδρο Ομπάμα τα πρώτα στοιχεία των ερευνών για υδρογονάνθρακες που έχουν ξεκινήσει στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ευελπιστώντας στο επενδυτικό ενδιαφέρον αμερικανικών εταιριών. Παράλληλα θα υπογραμμίσει τη στρατηγική σημασία του νέου ενεργειακού χάρτη που διαμορφώνεται στην περιοχή μας με πρωταγωνιστικό ρόλο της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας.

Ο έλληνας πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση στην αστάθεια που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με τα προβλήματα σε χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Συρία, και της Βορείου Αφρικής, όπως η Αίγυπτος και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Ταυτόχρονα θα τονίσει το ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως παράγων σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και ως εμπορευματική πύλη εισόδου για την Ευρώπη.
Τα οικονομικά και τα ενεργειακά ζητήματα, που από την Αθήνα θεωρούνται μέρος της ιδιαίτερης γεωπολιτικής υπόστασης που έχει η χώρα μας, αναμένεται να μονοπωλήσουν το τετ- α – τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Για να αφιερωθεί, μάλιστα, στα κρίσιμα αυτά ζητήματα επαρκής χρόνος στη συνάντηση κορυφής, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προηγηθεί συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον αρχηγό της αμερικανικής διπλωματίας κ. Τζον Κέρι που θα επικεντρωθεί στο κλασσικό τρίπτυχο των λεγόμενων «εθνικών» μας θεμάτων, δηλαδή το Σκοπιανό, τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.
Κλειστές συναντήσεις για επενδύσεις


Αν και η επίσκεψη είναι επικεντρωμένη στο «τετ –α-τετ» με τον κ. Ομπάμα, από το πρόγραμμα του ταξιδιού δεν λείπουν και άλλες σημαντικές συναντήσεις (meetings) που θα έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη. Ο κ. Σαμαράς θα έχει κλειστές συναντήσεις με τα εκδοτικά επιτελεία των σημαντικών αμερικανικών εφημερίδων «Ουάσιγκτον Ποστ» και «Νιου Γιορκ Τάιμς», όπως και με διαμορφωτές πολιτικής, καθώς και εκπροσώπους εταιριών και επενδυτικών οργανισμών για να παρουσιάσει τις αλλαγές που έχουν γίνει στη χώρα και να απευθύνει προσκλήσεις για επενδύσεις.

Επίσης την Παρασκευή ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης κ. Μ. Μπλούμπεργκ, τον επικεφαλής του Αμερικανικοεβραϊκού Συμβουλίου κ. Ντέιβιντ Χάρις, ενώ συμβολικά θα κλείσει το ταξίδι του στις ΗΠΑ, επισκεπτόμενος το «Σημείο Μηδέν» (Ground Zero), όπου ανοικοδομείται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που καταστράφηκε μαζί με τους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου 2001.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...