Ένα χρόνο στον Άρη συμπληρώνει το «Curiosity»-Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το πρώτο ρομπότ που... μιλάει

Δώδεκα μήνες συμπληρώθηκαν από την προσεδάφιση του διαστημικού σκάφους Curiosity στον Άρη.

Τα πρώτα δείγματα των ερευνών είναι ελπιδοφόρα.

Το Curiosity προσεδαφίστηκε στον Κόκκινο πλανήτη στις 6 Αυγούστου 2012. Ένα χρόνο μετά οι επιστήμονες της ΝΑSA έχουν στα χέρια τους 548 φωτογραφίες από τον Άρη. Μέσα σε 120 δευτερόλεπτα ξετυλίγονται τα στοιχεία που συνέλεξε το διαστημικό σκάφος.


Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχει ζωή. Ωστόσο, αναζητούν στοιχεία που να το αποδεικνύουν.

Η μπροστινή κάμερα του Curiosity δείχνει το διαστημικό σκάφος να τρυπά έναν βράχο. Τα δείγματα αποδεικνύουν ότι στον Άρη υπάρχει νερό. Οι έρευνες θα συνεχιστούν για να αποκαλύψουν άγνωστες πτυχές του Κόκκινου πλανήτη.

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το πρώτο ρομπότ που... μιλάει
Με επιτυχία εκτοξεύθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, τοπική ώρα , ο ιαπωνικός πύραυλος H-2B, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η Ιαπωνική Υπηρεσία Διαστήματος (JAXA).
Όπως ανακοινώθηκε, όλα πήγαν βάσει σχεδίου. Η εκτόξευση έγινε στις 4.48 το πρωί τοπική ώρα από την βάση Τανεγκασίμα στη νότια Ιαπωνία.
Ο πύραυλος μεταφέρει τ στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) περίπου πεντέμισι τόνους εξοπλισμό, προμήθειες αλλά και ένα μικρό ρομπότ. Ο λόγος για το Κιρόμπο, το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που έχει την ικανότητα να ακούει και να μιλάει (αν και για την ώρα μόνο ιαπωνικά).
Το όνομά του προέρχεται από συνδυασμό των ιαπωνικών λέξεων ελπίδα και ρομπότ. Χρειάστηκαν εννιά μήνες προετοιμασίας για να γίνουν δοκιμές ότι θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε συνθήκες διαστήματος και να κρατήσει συντροφιά στον ιάπωνα αστροναύτη Κοϊτσι Γουακάτα. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός της αποστολής του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Με την εκτόξευση και την παρουσία του Κιρόμπο εκεί ανοίγεται ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στην ρομποτική επιστήμη αλλά και στην επιστήμη της επικοινωνίας…
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...