Δημοσίευμα-ΦΩΤΙΑ από Financial Times: Η Ελλάδα θα χρειαστεί και άλλα…. μνημόνια!

Την ώρα που οι ηγέτες της ευρωζώνης μιλούν για πολιτικές ανάπτυξης και για έξοδο από την οικονομική κρίση, ένα δημοσίευμα των Financial Times έρχεται να τσακίσει στην κυριολεξία τα …. φιλόδοξα όνειρα τους.


Το ευρώ απειλείται είτε από μαζική τραπεζική έξοδο των καταθετών που πιστεύουν ότι τα ευρώ τους θα μετατραπούν σε δραχμές, εσκούδα ή πεσέτες, είτε από το να χάσει η Ιταλία την πρόσβασή της στην αγορά ομολόγων, αδυνατώντας να χρηματοδοτήσει το ογκώδες δανειακό της βάρος των 2 τρισ. Ευρώ, τονίζουν οι Financial Times, εκτιμώντας ότι η οικονομική κρίση όχι μόνο δεν τελειώνει αλλά μπαίνει σε νέα φάση με το πολιτικό καζάνι της ευρωζώνης να κοχλάζει!!!

Εάν κάποιος κοιτάξει την πολιτική σταθερότητα της περιφέρειας της ευρωζώνης, θα αντιληφθεί ότι ποτέ τα πράγματα δεν ήταν χειρότερα, από τότε που ξέσπασε η κρίση χρεών στην Ευρώπη.

Ειδικότερα για τη χώρα μας το δημοσίευμα επισημαίνει πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μετά βίας διατηρούν την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ οι ακραίες παρατάξεις της αριστεράς και της δεξιάς συγκεντρώνουν μαζί 40%.

Σκληρή κριτική όμως γίνεται και στις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που πλήττονται από την κρίση.

Η τεχνοκρατική κυβέρνηση της Ιταλίας από την άλλη έχει ξοδέψει όλη την σύντομη ζωή της σε πυροσβεστικές προσπάθειες, αλλά παραμένει συνέχεια ένα βήμα πριν το «κάψιμο», ενώ η Ισπανία δονείται από ένα σκάνδαλο δωροδοκιών που δείχνει τόσο μεγάλο, που θα έριχνε οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν διέθετε την σιδηρά κομματική πειθαρχία της Μαδρίτης. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κατάφερε να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές μόνο επειδή παρέδωσε την εξουσία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, στον επικεφαλής του εταίρου στην κυβέρνηση συνασπισμού, που τάσσεται κατά της λιτότητας.

Οι Financial Times εκτιμούν πως τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ελλάδα θα χρειαστούν νέα προγράμματα διάσωσης σύντομα, αφού καμία χώρα δεν αναμένεται να μπορέσει να αντλήσει αρκετό ρευστό από μόνη της, όταν τελειώσουν τα κεφάλαια από τα τρέχοντα προγράμματα, στα μέσα του επόμενου έτους.

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρεται και στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στην πρόταση του να τεθεί το μνημόνιο σε δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας πως «οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν δημοσίως ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι εθελοντική, επιμένοντας ότι το ελληνικό δημοψήφισμα θα ήταν ψήφος για το ''μέσα ή έξω'' από το ευρώ».

Τέλος, οι Financial Times μιλώντας για την αντιπολίτευση στον ευρωπαϊκό Νότο, υποστηρίζουν πως εάν αντικαθιστούσαν μια από τις τωρινές κυβερνήσεις του Νότου οι «αντι-μνημονιακοί λαϊκιστές, οι αγορές πολύ γρήγορα θα θυμούνταν ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ δεν είναι σαν τις αγορές ομολόγων από την Bank of England ή την αμερικανική Federal Reserve. Είναι στην διακριτική πολιτική ευχέρεια βουλευτών, που έχουν ήδη απηυδήσει, στην Γερμανία και άλλες πιστώτριες χώρες. Ετσι, η επικρατούσα ηρεμία, θα μπορούσε να σηματοδοτεί το τέλος της αρχής. Η θα μπορούσε να είναι η νηνεμία πριν την καταιγίδα», υποστηρίζει το άρθρο.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...