Τα Μπαλέτα Γκριγκορόβιτς σε δύο κλασσικά αριστουργήματα «Η λίμνη των κύκνων» και ο «Δον Κιχώτης» στο θέατρο Badminton

«Η Ελλάδα για μένα είναι πάντα πηγή έμπνευσης. Το άκουσμα και μόνο της λέξης "Ελλάδα" με ταξιδεύει σε όλη την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, η οποία έγινε η αφετηρία για όλες τις τέχνες πολιτισμού και καλλιτεχνίας. Είναι σπουδαίο, λοιπόν, για μένα σαν δημιουργό, να παρουσιάζω τα έργα μου στη χώρα αυτή, που θαυμάζω και αγαπώ».


Με αυτά τα λόγια και μετά από δύο χρόνια επισκέψεων στην Αθήνα, με την αποθέωσή του από 30.000 θεατές, ο σπουδαιότερος εν ζωή ρώσος χορογράφος και για 30 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπολσόι, όπου συνεχίζει να χορογραφεί μέχρι και σήμερα, Γιούρι Νικολάεβιτς Γκριγκορόβιτς, έρχεται και πάλι στην Ελλάδα.

Με τους 70 συντελεστές του Γκριγκορόβιτς Μπαλέ, ο κορυφαίος δημιουργός, ο οποίος έχει τιμηθεί με περισσότερους από 40 κρατικούς τιμητικούς τίτλους και διακρίσεις, θα παρουσιάσει στο θέατρο Badminton τη δική του τρυφερή διασκευή του αριστουργήματος του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, «Η λίμνη των κύκνων», την Τρίτη 15 και από την Παρασκευή 18 έως και την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, και την, επίσης, δική του εκδοχή του εκπληκτικού μπαλέτου του Λούντβιχ Μίνκους, «Δον Κιχώτης», την Τετάρτη 16 και την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Αφιερωμένα στον Μαριούς Πετιπά

Με αυτό τον τρόπο, ο Γιούρι Νικολάεβιτς Γκριγκορόβιτς και το μπαλέτο του πραγματοποιούν ένα μοναδικό αφιέρωμα στον μεγάλο γάλλο χορογράφο και χορευτή, που έζησε και δημιούργησε στη Ρωσία, Μαριούς Πετιπά, αφού και τα δύο αυτά έργα είναι βασισμένα σε δικές του κλασικές χορογραφίες, που αποτελούν δείγματα της διαφορετικότητας του σπουδαίου έργου του, καθώς στη «Λίμνη των Κύκνων», επιλέγει υπερφυσικά στοιχεία, πρίγκιπες και πριγκίπισσες του ρομαντικού μπαλέτου, ενώ στον «Δον Κιχώτη», επιλέγει για ήρωες πραγματικούς ανθρώπους της καθημερινότητας.
«Η λίμνη των κύκνων»


«Η λίμνη των κύκνων».
Το «Μπαλέτο των μπαλέτων!» όπως έχει χαρακτηριστεί, είναι μια συγκινητική ιστορία, που βασίζεται σε ρωσικά λαϊκά παραμύθια και σε έναν αρχαίο γερμανικό μύθο και τη μουσική της έγραψε ο ρώσος συνθέτης Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, τη διετία 1875 - 1876, κάνοντάς την αθάνατη. Η πρώτη παρουσίασή της, το 1877, ήταν αποτυχία. Η αποθέωση ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα, το 1895, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Τσαϊκόφσκι, με τη χορογραφία των  Μαριούς Πετιπά και Λεβ Ιβάνωφ.

Ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς παρουσίασε για πρώτη φορά το 1969, στα μπαλέτα Μπολσόι, την κλασική χορογραφία της, σε μία τολμηρή για την εποχή της εκδοχή, στην οποία το τέλος ήταν αίσιο, γράφοντας ιστορία για 30 και πλέον χρόνια, με ρεκόρ παραστάσεων ανά τον κόσμο. Το 2001, ο δημιουργός τη χορογράφησε εκ νέου για το μπαλέτο του, επαναφέροντας το τραγικό της τέλος, διατηρώντας, όμως, πάντα τα σκηνικά και τα κοστούμια του αξέχαστου ζωγράφου, σκηνογράφου και ενδυματολόγου των Μπολσόι, Σιμόν Βιρσαλάντζε.

«Η λίμνη των κύκνων».
Ενσαρκώνοντας όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα, από την ελπίδα μέχρι την απόγνωση, από τον τρόμο μέχρι την τρυφερότητα και από τη μελαγχολία μέχρι την έκσταση, η «Λίμνη των κύκνων» αφηγείται τις αισθηματικές περιπέτειες ενός νέου πρίγκιπα και μιας όμορφης πριγκίπισσας, η οποία έχει μεταμορφωθεί σε λευκό κύκνο από έναν κακό μάγο. Ο μόνος που μπορεί να λύσει τα μάγια, είναι ο έρωτας.
Ταυτότητα παράστασης: Μπαλέτο σε δύο πράξεις και τέσσερις σκηνές: λιμπρέτο: Γιούρι Γκριγκορόβιτς, βασισμένο σε μοτίβα σεναρίου των Βλαντιμίρ Μπεκίσεφ και Βασίλι Γκέλτσερ, παραγωγή - χορογραφία: Γιούρι Γκριγκορόβιτς, σκηνικά - κοστούμια: Σιμόν Βιρσαλάτζε. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη 15, Παρασκευή 18, Δευτέρα 21 και Τρίτη 22 Οκτωβρίου: 20.30, Σάββατο 19 Οκτωβρίου: 16.00 και 20.30, Κυριακή 20 Οκτωβρίου: 12.30 και 17.30. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες και 20 λεπτά (με ένα διάλειμμα).
«Δον Κιχώτης»

ΤATYANA ZUBKOV
«Δον Κιχώτης».
Το έργο για μπαλέτο του Λούντβιχ Μίνκους, που βασίζεται στο περίφημο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Μαριούς Πετιπά και τα Μπολσόι, το 1869, και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα κλασικά έργα παγκοσμίως και χαρακτηριστικό δείγμα της ρωσικής τέχνης του μπαλέτου. Ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς τον χορογράφησε το 1994 για τα Μπολσόι, τονίζοντας μερικά ιδιαίτερα σημεία της χορογραφίας του Πετιπά, ενώ το 2005, προχώρησε σε μία νέα εκδοχή για το δικό του μπαλέτο. Η παράσταση στηρίζεται σε μία από τις περιπέτειες του Δον Κιχώτη, στην οποία περιγράφεται το ειδύλλιο του φτωχού κουρέα Μπαζίλιο και της πανέμορφης Κίτρι, που δε γίνεται αποδεκτό από τον πατέρα της κοπέλας.

Ταυτότητα παράστασης: Μπαλέτο σε τρεις πράξεις, με πρόλογο και επίλογο: παραγωγή - χορογραφία: Γιούρι Γκριγκορόβιτς, σκηνικά – κοστούμια: Ντιμίτρι Τσερμπάτζι. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες και 20 λεπτά (με δύο διαλείμματα).


Πληροφορίες
Θέατρο Badminton: Άλσος Στρατού, Γουδή - Αθήνα, τηλ: 210 8840600. Τιμές εισιτηρίων: Α΄ ζώνη: 58 ευρώ, παιδικό – φοιτητικό: 29 ευρώ, Β΄ ζώνη: 48 ευρώ, παιδικό – φοιτητικό: 24 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 38 ευρώ, παιδικό – φοιτητικό: 19 ευρώ, Δ΄ ζώνη: 28 ευρώ, παιδικό – φοιτητικό: 14 ευρώ, Ε΄ ζώνη: 18 ευρώ, παιδικό – φοιτητικό: 9 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Badminton, καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, τηλεφωνικά: 210 8840600, ηλεκτρονικά: www.abcd.gr. naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...