Για κάθε μέρα στη χώρα μας οι τροϊκανοί παίρνουν πρόσθετες αμοιβές από 300 έως και 500 ευρώ
Είναι οι δανειστές της «διπλανής πόρτας». Οι 200 και πλέον τεχνοκράτες που εδώ και καιρό διαφεντεύουν την πατρίδα μας με τρόπο απόλυτο, που κατέχουν τη μοναδική αλήθεια και που ανεβάζουν και κατεβάζουν με τα καπρίτσια, τις τακτικές και τις στρατηγικές τους κυβερνήσεις.
Στα υπουργεία θα τους ακούσεις να τους φωνάζουν με διάφορα παρατσούκλια. Εξάλλου, όταν δεν έχεις λεφτά, καλό είναι να διατηρείς τουλάχιστον χιούμορ σου. Οι μεν είναι οι «ΔουΝουΤούδες». Οι άλλοι, οι «Κομισιονάριοι» και πού και πού θα δεις και κανέναν «Ευρωμπανκέρη». Πρόκειται για τα «τρία κακά της μοίρας μας» ή, όπως μας ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, το «τρίγωνο του διαβόλου», για τους ανθρώπους εκείνους που μέχρι στιγμής βρίσκονται στο απυρόβλητο, που δύσκολα τους προσεγγίζει κανείς και που λόγω ντιρεκτίβας αποφεύγουν, όπως ο διάολος το λιβάνι, τους «ιθαγενείς» Ελληνες, την έκθεση στη δημοσιότητα και τις συναντήσεις με τα εγχώρια ΜΜΕ. Το «ΘΕΜΑ» φέρνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα άγνωστα περιστατικά που αφορούν τα έργα, τις ημέρες αλλά και... τις νύχτες των τροϊκανών στην Ελλάδα. Μέσα από συζητήσεις με Ελληνες διαπραγματευτές, υπηρεσιακούς παράγοντες που τους γνωρίζουν πλέον ύστερα από τόσο μεγάλο διάστημα στενής συνεργασίας καλά και κατόπιν στενής παρακολούθησης των κινήσεων και των συνηθειών τους, διαπιστώνει κανείς ότι οι τροϊκανοί ούτε τόσο τυπικοί όσο θέλουν να φαίνονται είναι, ούτε έχουν το αλάθητο, ενώ ταυτόχρονα είναι επιρρεπείς στις απολαύσεις της ζωής, στα πάθη, στις παράξενες συμπεριφορές και τις υπερβολές. Ταυτοχρόνως, πολλοί εξ αυτών έχουν ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στον ελληνικό τρόπο ζωής, με αποτέλεσμα να διαγκωνίζονται μέσα στο καλοκαίρι ποιος
θα πρωτοφέρει την οικογένειά του για να κάνει διακοπές στην όμορφη Ελλάδα.
Η «πριμαντόνα» Πολ Τόμσεν
Οπως σε κάθε σωστή ταινία, οι τίτλοι ξεκινούν από τον σκηνοθέτη ή, αν θέλετε, στην περίπτωσή μας από τον πρωταγωνιστή. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον «κακό» Πολ Τόμσεν, τον άνθρωπο που θεωρεί εαυτόν «πρωθυπουργεύοντα» και, δίχως άλλο, αποτελεί το πλέον μισητό πρόσωπο στην Ελλάδα. Ζητήσαμε από άνθρωπο με τον οποίο διατηρεί αναγκαστικά σχεδόν καθημερινές επαφές και που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα να μας τον σκιαγραφήσει. «Ο Τόμσεν είναι κρυψίνους. Συνωμότης από κούνια. Σ’ αυτό έμοιαζε πολύ με τον Μπομπ Τράα και από την αρχή οι δυο τους και μέχρι να φύγει από την Ελλάδα ο τελευταίος είχαν αναπτύξει μια ιδιαίτερη φιλία. Του αρέσει η καλή ζωή, είναι λάτρης των γυναικών, όμως επειδή στο παρελθόν τού είχαν τραβήξει το αφτί κι επειδή και στην Ελλάδα πήγε να κάνει “γκάφα”, σύντομα έκοψε τις πολλές εξόδους. Κάπου-κάπου παρέα με συναδέλφους του έβγαινε στο "Villa Mercedes", αλλά μια ξαφνική εντολή του ΔΝΤ από τη Νέα Υόρκη τον ταρακούνησε και φοβήθηκε ότι θα αποτελούσε διπλό στόχο: τόσο των τρομοκρατών όσο και της ΕΥΠ». Κάπως έτσι, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα περιόρισε τα νυχτοπερπατήματά του, όχι όμως και τις αξιώσεις του από τους Ελληνες υπουργούς που μέρα με τη μέρα γίνονταν σφοδρότερες.
Χαρακτηριστικά, πηγή από το υπουργείο Ανάπτυξης θυμάται τις φωνές που ο κ. Τόμσεν έβαλε μπροστά στον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όταν στελέχη του υπουργείου τού είχαν φέρει λανθασμένα, κατά την άποψή του, στοιχεία για τους αυτοκινητόδρομους. «Ηταν πολύ προσβλητικός, σε βαθμό που έφερε σε δύσκολη θέση τον υπουργό. Κάνοντας μορφασμούς -κάτι που γενικά συνηθίζει - άρχιζε να φωνάζει και να λέει πως όλα όσα του παρουσίαζαν είναι bullshit, δηλαδή... σκατά... Με μούτες, αποδοκιμασίες, έφτανε στα όρια της παντομίμας. Είναι άνθρωπος πολύ νευρικός κι εκφραστικός. Αν θεωρήσει ότι στις τεχνικές συζητήσεις πας απροετοίμαστος, είναι έτοιμος να σε κατασπαράξει. Πρόκειται για αιματοκύλισμα. Πολύ επιθετικός υπήρξε ιδιαίτερα επί υπουργίας Βενιζέλου. Η χημεία τους ήταν πολύ κακή. Ιδιαίτερα του άναβαν τα λαμπάκια όταν ο Βενιζέλος επιδίωκε να πολιτικοποιήσει οικονομικά ζητήματα. Επίσης, ειρωνεύεται όσους ως αντίδοτο στην κρίση αναφέρουν γενικόλογα την ανάπτυξη, καθώς είναι υπέρμαχος της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Πάντως, τίποτα για τον ίδιο δεν είναι προσωπικό. Σε χαλαρές του στιγμές αναφέρει πως δεν παίρνει στα σοβαρά τις βρισιές των Ελλήνων, καθώς για τον ίδιο είναι απλώς "matter of business", δηλαδή μέρος της δουλειάς του. Οταν όμως του δίνουν ψεύτικα στοιχεία, θεωρεί ότι τον προσβάλλουν σε προσωπικό επίπεδο, ότι τον ειρωνεύονται και τον περνάνε για ηλίθιο», μας λέει η ίδια καλά ενημερωμένη πηγή, και συμπληρώνει: «Με τον Γιάννη Στουρνάρα τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Δεν πρόκειται όμως για συμφωνία. Αντιθέτως. Οι διαφωνίες τους είναι συχνότατες. Απλώς ο Στουρνάρας ξέρει να τον χειριστεί ως προς την παράθεση αριθμών. Κι αυτό είναι που ζητάει ως τεχνοκράτης ο Τόμσεν: αριθμούς». Πάντως, και στην τελευταία περίπτωση ο ζόρικος Τόμσεν, που τόσο ζήλεψε τον μετρ της παντομίμας Μαρσέλ Μαρσό, έδειξε τα δόντια του.
Εγώ μιλώ με το δημόσιο
Ηταν η περίοδος που συζητούνταν η τοποθέτηση γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και ο Τόμσεν φαινόταν πολύ εκνευρισμένος επειδή υπήρχε εξάμηνη καθυστέρηση στην ανακοίνωση της θέσης και του ονόματος. Ακόμα το πρόσωπο δεν είχε προσδιοριστεί, αλλά ο Πολ Τόμσεν ενδιαφερόταν να μάθει πόσα χρήματα θα έδινε η κυβέρνηση για τη θέση αυτή καθώς και το «job description», δηλαδή την περιγραφή των αρμοδιοτήτων και του στάτους του προσώπου που θα αναλάμβανε. Και, ω του θαύματος, συνέβη το απίστευτο. (Οι διάλογοι που ακολουθούν μας μεταφέρθηκαν ως αυθεντικοί, με την πηγή να είναι και υψηλόβαθμη και αξιόπιστη:)
«Γιάννης Στουρνάρας: Ξέρεις, εμείς δεν φταίμε για τις καθυστερήσεις. Μόλις αναλάβαμε (σ.σ.: ήταν Σεπτέμβρης του 2012).
Πολ Τόμσεν: Σταματήστε να παίζετε αυτό το παιχνίδι εσείς οι Ελληνες. Εγώ μιλώ με το Ελληνικό Δημόσιο. Δεν με νοιάζουν οι αλλαγές. Θέλω αποτέλεσμα. Τι σκέφτεστε να πληρώσετε γι’ αυτή τη θέση λοιπόν;
Γιάννης Στουρνάρας (με δισταγμό): Περίπου 3.500 ευρώ τον μήνα».
Στο σημείο αυτό ο Πολ Τόμσεν τρελαίνεται. Θεωρώντας πως επρόκειτο για υψηλή θέση, εκμυστηρεύτηκε αργότερα ότι νόμιζε πως ο Γιάννης Στουρνάρας θα του έλεγε ένα ποσό της τάξης των 300.000 ευρώ τον χρόνο και με μπόνους περίπου 1 εκατ. ευρώ με την επίτευξη των εσόδων που θα του έθεταν. Από την άλλη μεριά, ο υπουργός Οικονομικών υπό το βάρος των λαϊκίστικων φωνών -εντός κι εκτός Ελλάδας- ήξερε πως τέτοιες αμοιβές θα ξεσήκωναν επανάσταση.
«Ηταν η πρώτη και μοναδική φορά που ο Τόμσεν μίλησε για αύξηση μισθού και όχι για μείωση στη χώρα μας. Και αυτό διότι ήθελε να επιτύχει το αδιάβλητο του νέου θεσμού. Πάντως με την επιλογή Θεοχάρη διαφώνησε έντονα, διότι ήθελε ένα άτομο με κύρος στην ελληνική κοινωνία, αλλά και με πολύ υψηλή αμοιβή ώστε να μην είναι ευάλωτο σε πιέσεις», αναφέρει η πηγή. «Leadership, management, knowledge and integrity must be paid», έλεγε σε Ελληνα συνεργάτη του, δηλαδή ότι «η ηγεσία, η διοίκηση, η γνώση και η ακεραιότητα θα πρέπει να πληρώνονται». Ανθρωπος δύσκολος, ο Πολ Τόμσεν δεν διατηρεί καλές σχέσεις με τον έτερο πόλο εξουσίας της τρόικας, τον Γερμανό εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ματίας Μορς. Τον θεωρεί ενοχλητικά «βαρύ», δίχως ταμπεραμέντο, και σε μεγάλο βαθμό αυτή η αντιπάθεια είναι αμοιβαία κι έχει δημιουργήσει μια σχέση καχυποψίας. Το γεγονός έχει μεταφερθεί βέβαια και στους κεντρικούς φορείς, δηλαδή στο ΔΝΤ και την Ε.Ε. - Γερμανία, αν και η κόντρα αυτή περισσότερο έχει βάση πολιτική παρά προσωπική.
Πάντως οι δύο άνδρες σπάνια θα διαφωνήσουν δημοσίως. Αυτό συμβαίνει όταν βρίσκονται μόνοι τους, ενώ «χαμός» γίνεται στις επαφές μεταξύ των δεύτερης κλάσης στελεχών του ΔΝΤ και της Ε.Ε. με συχνό το φαινόμενο των εκατέρωθεν προσβολών και απειλών. Καβγάς είχε υπάρξει στις προτελευταίες διαπραγματεύσεις για το θέμα των πλειστηριασμών, στο οποίο οι της Ε.Ε. δεν επέμεναν γνωρίζοντας πως στην Ευρώπη αυτά τα θέματα είναι ευαίσθητα. Το ίδιο μας λένε από το υπουργείο Ανάπτυξης πως συνέβη και με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, όπου οι Ευρωπαίοι έχουν ελαστικότερη αντιμετώπιση σε σχέση με τις ΗΠΑ. «Η γραμμή των “Κομισιονάριων” (σ.σ.: των εκπροσώπων της Κομισιόν, της Ε.Ε.) είναι πιο ευρωπαϊκή, διατηρεί δηλαδή μια αίσθηση συνέχισης του κράτους πρόνοιας και των στοιχειωδών δομών. Οι “ΔουΝουΤούδες” είναι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι. Για να λέμε και την απόλυτη αλήθεια, το ΔΝΤ και ο Τόμσεν είναι σαν θρησκευτική οργάνωση - σαν τους Ευαγγελιστές στην αμερικανική τηλεόραση ένα πράγμα».
Ο ευαίσθητος μα αδιάβαστος Μαζούχ
Ο τρίτος -και καταϊδρωμένος, όπως μας μεταφέρουν- της παρέας των ισχυρών της τρόικας είναι ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ, ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τη χώρα μας και διαφέρει από τα δύο παραπάνω «γεράκια». Θεωρείται ο πιο ευαίσθητος από τους τρεις, αλλά και ο λιγότερο καταρτισμένος στα οικονομικά. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών συνολικά προσδιορίζουν τα στελέχη της ΕΚΤ ως τα λιγότερο έμπειρα, με συχνά λάθη σε εκτιμήσεις, εισηγήσεις και ιδέες, ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Μαζούχ είναι ο μοναδικός από τους τρεις φορείς οικονομικής εξουσίας που μπορεί να ζητήσει ακόμα και συγγνώμη αν του αποδείξει κάποιος ότι έκανε λάθος.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που μας διηγήθηκε εκπρόσωπος του υπουργείου Ανάπτυξης από τις επίπονες διαπραγματεύσεις που κατέληξαν θετικά για την ελληνική πλευρά αναφορικά με τις εμπορικές-επαγγελματικές μισθώσεις. Ο κ. Μαζούχ επέμενε στην πλήρη απελευθέρωση με σφοδρότητα όταν ξαφνικά ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, εκνευρισμένος, του επιτέθηκε λέγοντάς του ότι παίρνει σε υπερβολικό βαθμό το μέρος των ιδιοκτητών και δεν σέβεται τους ευρισκόμενους σε αδυναμία ενοικιαστές-επιχειρηματίες. Ο κ. Μαζούχ, αν και δεν απάντησε ευθέως, την επόμενη μέρα εμφανίστηκε αλλαγμένος και θέλησε με ευαισθησία να αποδείξει ότι δεν λειτουργεί τόσο σκληρά όσο τον κατηγόρησαν.
Ο οδηγός ταξί και ο πρατηριούχος
Ωστόσο, συνολικά οι άνθρωποι της ΕΚΤ αλλά και πολλοί από το ΔΝΤ συμπεριφέρονται στη χώρα μας δίχως αίσθηση του μέτρου. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς ανέλαβαν για πρώτη φορά δουλειά ελέγχου εκτός των συνόρων τους και για πρώτη φορά, επίσης, μιλάνε με υπουργούς. Ολοι τους χρησιμοποιούν, ελλείψει εμπειρίας, παραστάσεις και κριτήρια από τις πατρίδες τους, αδιαφορώντας για την ελληνική ιδιαιτερότητα. Επίσης, το πιο επικίνδυνο είναι ότι μετατρέπουν σε μέτρα και πολιτικές την ελληνική καθημερινότητά τους. Συγκεκριμένα, Ρουμάνα εκπρόσωπος του Ταμείου, επειδή ένας οδηγός ταξί είχε αρνηθεί να της κόψει απόδειξη, είχε ζητήσει αυστηροποίηση των νόμων σε βαθμό μέχρι και φυλάκισης για όσους δεν κόβουν αποδείξεις στις μεταφορές. Ενας άλλος υπάλληλος του ΔΝΤ θέλησε να πάρει πληροφορίες για τη ΔΕΗ, έπειτα από διακοπή ρεύματος στο σπίτι όπου διέμενε, και κατέθεσε πρόταση αποζημιώσεων ανά ώρα διακοπής από την εταιρεία προς τους καταναλωτές, χωρίς φυσικά να υπολογίζει το κόστος για την ήδη προβληματική επιχείρηση κοινής ωφέλειας.
Το πιο αστείο όμως όλων ήταν η επίθεση που ο Μπομπ Τράα επιφύλαξε στον κλάδο πετρελαιοειδών εξαιτίας της γνωριμίας του με έναν απλό πρατηριούχο, από τους γνωστούς θαμώνες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου που διά πάσαν νόσο και αφορμή έχουν και μια καταγγελία έτοιμη.
Επρόκειτο για τον γνωστό στο υπουργείο Ανάπτυξης «καταγγελιάκια» κ. Θεόδωρο Δελαγραμμάτικα. Ο τελευταίος με πείσμα και απίστευτη επιμονή κατάφερε να γνωρίσει τον κ. Τράα και να πετύχει το ακατόρθωτο. Εκεί όπου οι Ελληνες εκπρόσωποι του υπουργείου τον θεωρούσαν έως και φαιδρό ή αναξιόπιστο, έπεισε τον Ολλανδό επιτετραμμένο για το δίκιο των θέσεών του ως προς την πολιτική των διυλιστηρίων, με αποτέλεσμα στα σοβαρά ο κ. Τράα να ζητάει ανατροπές σε μια βαριά βιομηχανική δραστηριότητα έχοντας ως σύμβουλο τον μικροπρατηριούχο κ. Δελαγραμμάτικα!
Ερωτες στην Αθήνα
Πάντως, αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που ο κ. Τράα «κατέβηκε στον λαό». Πηγές αναφέρονται σε ιδιαίτερη συμπάθεια που ο συγκεκριμένος τροϊκανός είχε σε γυναίκα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα να έχει ξεσπάσει σούσουρο, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που έβλεπαν επανάληψη των περιπετειών του Ολλανδού σκληρού στο Εκουαδόρ. Businessman πάντως ο τελευταίος, συχνά συναντιόνταν με επιχειρηματίες, καθώς πολλοί εξ αυτών έβλεπαν στην τρόικα ένα αποκούμπι και συχνά επισκέπτονταν τα γραφεία της για να προβάλλουν θέσεις, αιτήματα και απόψεις και φυσικά για να βρουν το «δίκιο» τους, όπως τουλάχιστον οι ίδιοι το όριζαν. Από την παρέα των τροϊκανών έχουν περάσει επιχειρηματίες όπως οι κύριοι Ευάγγελος Βουλγαράκης της υαλουργείας ΓΙΟΥΛΑ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, τραπεζίτες κ.ά.
Ομως και πολλοί ανώνυμοι πολίτες έχουν απασχολήσει τα στελέχη του φορέα, καθώς, είτε το πιστεύουμε είτε όχι, οι ξένοι δανειστές μιλούν με όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αφού αναφερθήκαμε πάντως στους έρωτες, να τονίσουμε ότι ο κ. Τράα δεν ήταν ο μόνος που ενεπλάκη σε συναισθηματική περιπέτεια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο διάστημα μετά το 2011 δύο στελέχη του ΔΝΤ ήρθαν πολύ κοντά, παρότι ο άνδρας είναι παντρεμένος. Πρόκειται για ένα από τα μικρά καθημερινά μυστικά των τροϊκανών «επισκεπτών» και «φίλων» μας που κρατιέται καλά κρυμμένο. Μάλιστα, το ζευγάρι, αν και προσπαθεί να κρυφτεί, είναι ήδη γνωστό στα μεσαία κλιμάκια του οργανισμού στην Αθήνα.
Οπως μας αναφέρει έμπειρος Ελληνας διαπραγματευτής, οι τροϊκανοί χωρίζονται σε τρεις βασικές ομάδες. Οι πρώτοι είναι οι επονομαζόμενοι «principals», που είναι η τριάδα Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς. Είναι οι βασικοί διαπραγματευτές που αναλαμβάνουν τις ειδικές πολιτικές κυρίως αποστολές και χαράσσουν στρατηγική σε συνεννόηση με τα διεθνή κέντρα. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει μια σειρά «directors» (διευθυντών) διαφόρων εθνικοτήτων που θεωρούνται «head of units» (επικεφαλής επιχειρησιακών τομέων), οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Ευρωπαίοι, ενώ η τρίτη κατηγορία είναι οι «deputy head of units» σε ρόλο «λάντζας». Ολοι οι παραπάνω χωρίζονται επίσης σε δύο μεγάλες ομάδες: τους «fiscal» (δημοσιονομικούς) και τους «structural» (διαρθρωτικούς). Ομως κανένας από τους παραπάνω διαχωρισμούς δεν αποδίδει καλύτερα το τι σκέφτονται όλοι οι παραπάνω όσο ο εθνικός. Το τελευταίο διάστημα οι Γερμανοί λύνουν και δένουν στα τρία όργανα που συλλειτουργούν στην Ελλάδα, αν και δεν είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει. Για την ακρίβεια, οι Γερμανοί από την ώρα που θα συζητήσεις μαζί τους το γερμανικό σύστημα και θα τους δώσεις έγκυρα οικονομικά στοιχεία, δεν προχωρούν σε μεγάλες συγκρούσεις.
Τα σκυλιά του πολέμου
«Μαύρα σκυλιά του πολέμου», όπως μας τους ανέφερε εξέχουσα πηγή του υπουργείου Οικονομικών, είναι το παρατσούκλι εκπροσώπων από τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες στο ΔΝΤ ή την Ε.Ε. Εμπειρος διαπραγματευτής αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ότι «πρόκειται για οικονομικούς “γενίτσαρους”, που με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, ως νεοφώτιστοι, έχουν γίνει βασιλικότεροι του βασιλέως». Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα μας αυτή τη στιγμή το δημιουργεί η Βουλγάρα Εύα Πέτροβα: σκληροπυρηνική διαπραγματεύτρια του ΔΝΤ, η οποία με τις θέσεις της κατά της Ελλάδας έχει δημιουργήσει μεγάλες αντιπάθειες, ενώ συχνά ο Ιταλός συνάδελφός της σε θέματα φόρων Ζαν Σιμαντόνε της ΕΚΤ επιχειρεί να σβήνει τις φωτιές που αυτή ανάβει. «Είναι άσχετη και εμπαθής με τους Ελληνες. Σύντομα πιστεύω πως θα θέσουμε ζήτημα αντικατάστασής της, καθώς όχι μόνο λειτουργεί με άσχημο τρόπο, αλλά ταυτόχρονα δεν καταλαβαίνει και βασικά πράγματα», αναφέρει η ελληνική πλευρά. Βέβαια, η Βουλγάρα διαπραγματεύτρια δεν είναι η μόνη Ανατολική που λειτουργεί λες και θέλει να πάρει ρεβάνς για όλες τις καθαρίστριες που οι Ελληνες προσέλαβαν και ενδεχομένως προσέβαλαν στα χρόνια της ευμάρειας. Προκλητική και εμπαθής με τη χώρα μας ήταν και η Ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσκου ή, επί το χιουμοριστικότερο, «Δρακουλέσκου».
Η 39χρονη Ρουμάνα, της οποίας η φήμη έφτασε μέχρι την Κύπρο, υπήρξε κακότροπη, απαιτητική και παράλογη και έτσι οδηγήθηκε εκτός Ελλάδας ως «μη αποδεκτή». Η εμπάθεια μάλιστα των Ανατολικοευρωπαίων έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε σε συσκέψεις με Ελληνες διαπραγματευτές ζητούν εξηγήσεις μέχρι και για το πώς είναι δυνατό, ενώ οι Ελληνες λένε ότι υποφέρουν, το καλοκαίρι να πηγαίνουν για μπάνιο στη θάλασσα. «Τους τρελαίνει το ελληνικό lifestyle. Δεν μπορούν να χωνέψουν με τίποτα πως εδώ ο κόσμος, έστω και με τόσα προβλήματα, θα πάει για έναν καφέ. Η κουλτούρα τους είναι πολύ διαφορετική και -δυστυχώς- δεν ενδιαφέρονται να μας κατανοήσουν. Είτε βρίσκονται στη Μογγολία, είτε στην Τουρκία, είτε στο Εκουαδόρ, η συνταγή τους είναι μία», μας λέει πηγή του υπουργείου Οικονομικών.
Από τις αναπάντεχα φιλελληνικές φωνές, με γνώση στα θέματα φορολογικής νομοθεσίας, είναι ο Ολλανδός καθηγητής της Ουτρέχτης Γκερτ Μίκελσεν. Σε πολλές περιπτώσεις ο εξελληνισμένος Ολλανδός έβαλε πλάτη για τη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις τελικές του προθέσεις, ενώ μια μερίδα μιλάει για «διπρόσωπο στέλεχος με προσωπική ατζέντα».
Ο κ. Μίκελσεν όταν είχε πρωτοέρθει στην Ελλάδα ήταν υπόδειγμα ολλανδικής τάξης. Δύο μήνες μετά την παραμονή του, το γραφείο του μετατράπηκε σε τυπικό ελληνικό γραφείο, με στοίβες φακέλων, πεταμένα χαρτιά και -ω του θαύματος- ένα μπουκάλι ουίσκι πίσω από τις ντάνες. Πολύ συχνά ο τελευταίος μαζί με Ισπανούς συναδέλφους του βρίσκεται σε μπαράκια κοντά στην Ερμού ή στην πλατεία Καρύτση, ενώ μια άλλη αυτονομημένη ομάδα τροϊκανών μεσαίων στελεχών πηγαίνουν συχνά στο «Galaxy» του «Χίλτον», καθώς και στα μπαρ του Κολωνακίου. Σημείο αναφοράς όλων είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και παλιότερα η οικία του Μπομπ Τράα στο Ψυχικό, όπου πραγματοποιούνταν οι πιο κρίσιμες συσκέψεις.
Η διευθύντρια στο σκέλος της φορολογίας Βικτόρια Πέρι θεωρείται άριστη γνώστρια των θεμάτων της, ενώ από τα πολύ καλά παιδιά θεωρούνται ο Ισπανός Γκαμπριέλ Γκαντίς και ο Βρετανός Κρις Αλεν, ο οποίος υπήρξε και μαθητής του Ελληνα συνεργάτη του Γιάννη Στουρνάρα, Απόστολου Ρεφενέ, τη δεκαετία του ’90 στο London School of Economics. Από τις τραγικές στιγμές ήταν αυτή του 38χρονου Ιταλού Τζιοβάνι Καλεγκάρι, ο οποίος στη διάρκεια διαπραγματεύσεων στο υπουργείο Οικονομικών υπέστη εγκεφαλικό, αν και τελικά επέζησε. Το σοκ των παρευρισκομένων Εύας Πέτροβα και Ρικάρντο Ερκόλ ήταν μεγάλο. Αγνωστο όμως ισχαιμικό επεισόδιο είχε στη χώρα μας το 2011 και ο Μπομπ Τράα. Ποιος είπε λοιπόν πως οι διαπραγματεύσεις υπήρξαν εύκολες για τους δανειστές μας; Τέλος, σχέσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης κυρίως έχει ο επίσης Ιταλός Κάρλο Βιβιάνι που επίσης κινείται σε μια πιο μεσογειακή γραμμή.
Διακοπές, μεθύσια και έξτρα μπόνους
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι πολλές φορές οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θέτουν νέα ζητήματα, σαν να επιδιώκουν να τραβούν οι διαπραγματεύσεις σε μάκρος. Αυτό είχαν κάνει πρόσφατα με το αίτημα ανοίγματος εκτός των εμπορικών μισθώσεων και των μισθώσεων κατοικίας, παλιότερα με το αίτημα για επανέλεγχο όλων των αγοραπωλησιών ακινήτων από το 2004 και μετά ή με τις προτάσεις για κάθε λογής φόρο που μπορεί να βάλει ανθρώπου νους. Ποιος ο λόγος όμως αυτού του διαρκούς αλισβερισιού που τέλος δεν έχει; «Ξεκάθαρα στους τροϊκανούς αρέσει η χώρα μας. Είναι μια πολύ ευχάριστη ανάπαυλα από το γκρίζο της Νέας Υόρκης, της Ευρώπης ή των άλλων προορισμών που η υπηρεσία τους μπορεί να τους στείλει. Τα καλοκαίρια, τα στελέχη του ΔΝΤ διαγκωνίζονταν ποιος θα πρωτοφέρει την οικογένειά του στην Ελλάδα για διακοπές.
Ολοι τους περάσανε από τη Μύκονο ή τη Σαντορίνη, ενώ έχουμε και κάμποσες ιστορίες που μιλάνε για μεθύσια, ποτά και κραιπάλη. Επίσης, έχουν κι ένα... μυστικό. Για κάθε μέρα παραμονής στη χώρα μας λαμβάνουν πρόσθετες αμοιβές από 300-500 ευρώ, με αποτέλεσμα να σέρνουν τις διαπραγματεύσεις όσο μπορούν. Τι καλύτερο από το να διαμένουν σε μια τόσο ωραία χώρα και να αμείβονται επιπλέον», αναφέρουν έγκυροι συνομιλητές των δανειστών. Οι ίδιοι μάλιστα φωτίζουν μια επίσης άγνωστη πτυχή της εν Ελλάδι δράσης των εκπροσώπων του ΔΝΤ. Οπως ορίζει ο κανονισμός του Ταμείου, οι οικογένειες των μελών του έχουν δικαίωμα σε εισιτήρια business class για να έρχονται στις χώρες εργασίας των δικών τους, δωρεάν οικιακή βοήθεια, ειδικές ιδιωτικές ασφάλειες, ενώ έχουν φτάσει να έχουν μέχρι και το IMF Family Association, έναν φορέα οικογενειακών σχέσεων μεταξύ τους.
Δεν τους ενδιαφέρει η πολιτική κατάσταση της ελλαδας
Κατά πόσο άραγε οι τροϊκανοί ενδιαφέρονται για τα πολιτικά προβλήματα της χώρας; Πολλοί πιστεύουν ότι οι απειλές της δικομματικής κυβέρνησης, του τύπου «αν εμείς πέσουμε τότε να πάτε να μιλήσετε με τον Τσίπρα», τους φοβίζουν. Επίσης, υπάρχει μια πεποίθηση ότι ενδιαφέρονται για τις κοινωνικές αντιδράσεις στα μέτρα τους. «Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Η λογική των εδώ τεχνοκρατών είναι take it or leave it». Μια λογική του τύπου «αν θέλεις λεφτά έχουμε αλλά με τον δικό μας τρόπο. Αν πάλι θέλεις περιπέτειες, το πρόβλημα για μας λύνεται με μια απλή πτήση προς την πατρίδα μας. Εσείς θα έχετε πρόβλημα με την εξέγερση στη χώρα σας. Τόσο απλά, τόσο κυνικά», λέει γνώστης της κατάστασης.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου