Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις Μίζες στην αυλή του Ερντογάν (Φωτό)

Επιχειρεί να θολώσει τα νερά ο Τούρκος πρωθυπουργός που επιτίθεται σε όσους προχώρησαν σε έρευνες μιλώντας για "συμμορίες" - Συνάντηση με Γκιουλ χωρίς δηλώσεις - "Ξηλώθηκαν" ήδη 38 αστυνομικοί διευθυντές και 43 διοικητές - Παρέμβαση Κομισιόν που ζητά "ηθικά ανεξέρτητη έρευνα"
Την ώρα που οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι ραγδαίες, προκαλώντας ισχυρές δονήσεις στην κυβέρνηση Ερντογάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός επιχειρεί να θολώσει τα νερά.


Αφού επιτέθηκε σε όσους αποκάλυψαν το σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο εμπλέκονται υπουργοί, γιοι υπουργών και πιθανώς ο ίδιος ο γιος του, ο Ερντογάν εξαπέλυσε δριμεία κριτική σε όσους προχώρησαν τις έρευνες, χαρακτηρίζοντας «κράτος εν κράτει» και «συμμορία», η οποία μάλιστα, όπως τόνισε, «θα αποκαλυφθεί και θα αντιμετωπιστεί».
Στο μεταξύ, σε μία επίδειξη ισχύος «καρατόμησε» τον διοικητή της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, Χουσεΐν Τσαπκίν, ενώ προηγουμένως είχε «ξηλώσει» 38 αστυνομικούς διευθυντές σε σημαντικές πόλεις της Τουρκίας, καθώς και δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του Τσαπκίν.

Ο «καρατομημένος» διοικητής της Αστυνομίας, Χουσείν Τσαπκίν

Παράλληλα, έχουν ήδη αντικατασταθεί περίπου 43 διοικητές από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο διαφθοράς, δωροδοκίας και λαθρεμπορίου.

Την ίδια στιγμή, εφημερίδες προσκείμενες στο ισλαμικό κίνημα του πανίσχυρου Φετουλάχ Γκιουλέν, αναφέρονται στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν ώστε να παρεμποδιστεί η εισαγγελική έρευνα, καθώς και η απόκρυψη στοιχείων.

Παρότι, ωστόσο οι υπουργοί βαρύνονται με σοβαρές κατηγορίες, ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Τζεμίλ Τσιτσέκ είπε ότι δεν υπάρχει κανένα αίτημα άρσης της ασυλίας.

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ, με τη συμμετοχή της πολιτικής και της δικαστικής εξουσίας, χωρίς ωστόσο οι δύο άνδρες να προχωρήσουν σε δηλώσεις.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ζαφέρ Τζαγλαγιάν, του οποίου ο γιος κρατείται ανάμεσα στους υπόπτους της υπόθεσης διαφοράς.

Η «χλιδάτη» ζωή του Αζέρου επιχειρηματία, Ρεζά Ζαράμπ

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, ο υπουργός φέρεται να δωροδοκήθηκε με το ποσό των 37,5 εκατ. ευρώ, αλλά και με κοσμήματα από τον ιρανικής καταγωγής επιχειρηματία, Ρεζά Ζαράμπ, ώστε να τον διευκολύνει να καλύψει τις παράνομες συναλλαγές του και να αποκτήσει τουρκική υπηκοότητα για τον ίδιο και μέλη της οικογένειάς του. Τα χρήματα, ώστε να μη κινήσουν υποψίες, τα παρέδιδε ο επιχειρηματίας στον γιο του υπουργού, Σαλίχ Κααν Τσαγλαγιάν.


Ποιος ο ρόλος του «αινιγματικού» Γκιουλέν

Ο... μυστήριος ρόλος του Φετουλάχ Γκιουλέν

Δεν είναι λίγοι όσοι συνδέουν το σκάνδαλο μεγατόνων που ξέσπασε στην Τουρκία και τρομοκρατεί την κυβέρνηση Ερντογάν, με τον «αινιγματικό» Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μάχης έδωσε το δικό του αγώνα υπέρ του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Φαίνεται, ωστόσο, πως οι δύο άνδρες διανύουν μια επώδυνη περίοδο… διαζυγίου. Αφορμή, στάθηκε η απόφαση του πρωθυπουργού της Τουρκίας να καταργήσει ιδιωτικά προπαρασκευαστικά σχολεία, τα οποία χρηματοδοτούνται κυρίως από το διεθνές ισλαμιστικό κίνημα, Χιζμέτ, του Γκιουλέν, πυροδότησε την κρίση ανάμεσα στους δύο άνδρες.

Την ίδια ώρα, ο Γκιουλέν, ο οποίος εδρεύει στις ΗΠΑ και ασκεί επιρροή στην στην αστυνομία, τις μυστικές υπηρεσίες και το δικαστικό σώμα της Τουρκίας, αρνείται την εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Όπως αναφέρει η Hurriyet, ο δικηγόρος του πρώην ιμάμη από το Ερζερούμ της Τουρκίας, υποστήριξε ότι «ισχυρισμοί όπως ότι ξεκινήσαμε πόλεμο κατά της κυβέρνησης, ότι παίζουμε βρώμικα παιχνίδια και βάζουμε παγίδες, είναι κακόβουλοι και αποκυήματα της φαντασίας».

Ο Ορχάν Ερντεμλί, στην ανακοίνωσή του συμπλήρωσε ότι επιχειρείται να σχηματιστεί αρνητική εικόνα για τον πελάτη του, γεγονός που τον ανησυχεί, όπως τόνισε.

Επισήμανε πως αυτές οι εικασίες έχουν σκοπό να διασπαστεί η προσοχή του λαού, καθώς και να υπάρξει εμπλοκή στη δικαστική διαδικασία.

«Επιχειρηματίες, γραφειοκράτες και συγγενείς πολιτικών συνελήφθησαν τις περασμένες ημέρες. Καταγγελίες για διαφθορά, δωροδοκία και λαθρεμπόριο παρατηρούνται σε κάθε χώρα. Για αυτό το λόγο υπάρχει ανεξάρτητες δικαστικές αρχές για να ερευνήσουν αυτού του είδους τις καταγγελίες», συμπλήρωσε ο Ερντεμλί.

Διαμαρτυρία έξω από την Halkbank


«Έρανος» έξω από την Halkbank για τους «φτωχούς» μιζαδόρους τραπεζίτες

Στο μεταξύ, έξω από κτίρια της κρατικής τράπεζας Halkbank, ο διοικητής της οποίας, Σουλεϊμάν Ασλάν, εντοπίστηκε να έχει στην κατοχή του κουτιά υποδημάτων με 4,5 εκατομμύρια δολάρια, κόσμος συγκεντρώθηκε για να διαμαρτυρηθεί με τον δικό του τρόπο.

Έτσι, λοιπόν, τοποθέτησαν στο έδαφος άδεια κουτιά υποδημάτων στα οποία οι διαδηλωτές και οι περαστικοί έριχναν νομίσματα, ενώ φώναζαν το σύνθημα «Υπάρχει ένας κλέφτης εδώ».

Οι υπάλληλοι, μάλιστα, της τράπεζας αφού ασφάλισαν την είσοδο, στάθηκαν πίσω από τη γυάλινη πρόσοψη και παρατηρούσαν την ιδιαίτερη διαμαρτυρία.

Κομισιόν: Ηθικά ανεξάρτητη έρευνα

Με τις ραγδαίες εξελίξεις να συγκλονίζουν την Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι «ηθικές αξίες» κατά τη διάρκεια της «δικαστικής διαδικασίας» στο πλαίσιο των ερευνών.

«Η Επιτροπή υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και η αμεροληψία της δικαστικής διαδικασίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πίτερ Στάνο, εκπροσώπου του επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, Στέφαν Φούλε.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...