«Χρυσά» ρουσφέτια Ποιος είναι ο «μεγιστάνας» πίσω από τις μίζες στην Τουρκία (Φωτό+Βίντεο)

Ο Ρεζά Ζαράμπ, η Τουρκάλα τραγουδίστρια, η χλιδή, ο οδηγός του και το «βουνό» εκατομμυρίων δολαρίων

Ζούσε στην απόλυτη χλιδή, είχε στην κατοχή του πολυτελείς κατοικίες, σκάφος, ιδιωτικό τζετ, ακριβά αυτοκίνητα και διατηρούσε στενές επαφές που επιφανείς Τούρκους πολιτικούς και επιχειρηματίες….


Ο λόγος για τον άνθρωπο-κλειδί του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει την Τουρκία, τον Ιρανό,
αζέρικης καταγωγής, επιχειρηματία, Ρεζά Ζαράμπ, του οποίου πλέον η περιουσία κατασχέθηκε.


Ο νεαρός επιχειρηματίας που είναι παντρεμένος με την Τουρκάλα δημοφιλή τραγουδίστρια, Εμπρού Γκιουντές, από την οποία έχει αποκτήσει ένα παιδί, είχε κατορθώσει να απλώσει τα δίχτυα του σε ισχυρές προσωπικότητες της πολιτικής, μέσω των οποίων εξυπηρετούσε τα συμφέροντά του.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει, ο Ζαράμπ δωροδόκησε τους υπουργούς Οικονομίας, Ζαφέρ Τζαγλαγιάν, Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, Περιβάλλοντος, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ και λέγεται πως χρηματοδότησε και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, συντροφιά του οποίου έχει φωτογραφηθεί, ώστε να τον βοηθήσουν να καλύψει τις παράνομες συναλλαγές του και να λάβει την τουρκική υπηκοότητα για τον ίδιο και μέλη της οικογένειάς του, αλλά και την ομάδα που είχε συστήσει.


Μάλιστα, χάρη στις… διευκολύνσεις των υπουργών άλλαξε το όνομά του σε Ρίζα Σαράφ.
Ο Ζαράμπ φέρεται να είναι ο άνθρωπος που μεσολαβούσε ώστε να προμηθεύεται η Τουρκία πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το Ιράν, πληρώνοντας με ράβδους χρυσού, παρακάμπτοντας με αυτόν τον τρόπο το οικονομικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ζαράμπ μετέφερε χρυσό στο Ιράν με χρηματικό αντάλλαγμα το 2012, με τη βοήθεια πολιτικών προσώπων, εκ των οποίων και οι παραπάνω υπουργοί.


Τον Απρίλιο του 2011, δε, ο Τουργκούτ Χαπανί, ο οποίος εργαζόταν ως οδηγός του επιχειρηματία, ήταν ανάμεσα στους 14 ανθρώπους που είχαν κρατηθεί καθώς θεωρήθηκαν ύποπτοι για παράνομη μεταφορά 150 εκατ. δολαρίων σε κουτιά από την Τουρκία στη Ρωσία.


Μάλιστα, ο Χαπανί δε δίστασε να αναρτήσει φωτογραφία στο προφίλ του στο Facebook όπου πόζαρε με περηφάνια δίπλα σε με μία στοίβα δεσμίδων με χαρτονομίσματα. Βέβαια, ο Ζαράμπ τότε είχε αρνηθεί ότι ο Χαπανί είναι ο οδηγός του και διαμαρτυρήθηκε έντονα για την ανάμειξη του ονόματός του στην υπόθεση.


Έκτοτε και για μικρό χρονικό διάστημα προχωρούσε σε νόμιμες διαδικασίες μέσω της κρατικής τράπεζας Halkbank, της οποίας, όμως, ο διοικητής, Σουλεϊμάν Ασλάν, συνελήφθη τις προηγούμενες ημέρες καθώς εντοπίστηκε να έχει στην κατοχή του κουτιά υποδημάτων με 4,5 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία φέρεται να του έδωσε ο Ζαράμπ.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα η Τουρκία το πρώτο εξάμηνο του 2012 προχώρησε στην εκροή χρυσού αξίας 8,8 δισ. δολαρίων, ενώ την ίδια περίοδο του 2011 είχε πραγματοποιήσει εξαγωγή αξίας μόλις 1,8 δισ. δολαρίων. Αντίστοιχα, το Ιράν εισήγαγε χρυσό αξίας 5 δισ. ευρώ. Πιστεύεται, λοιπόν, πως η σημαντική αύξηση προέρχεται από τις εξαγωγές σε ράβδους χρυσού και πολύτιμες πέτρες, πίσω από την οποία φέρεται να κρύβεται ο Ζαράμπ.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...