Νέες παραιτήσεις βουλευτών από το κόμμα του Ερντογάν-Ρελάνς με κυβέρνηση πραιτοριανών - Πτώση στο Χρηματιστήριο

Μετά τις απομακρύνσεις δικαστών και αστυνομικών, στην πειθαρχική επιτροπή του με αίτημα την αποπομπή τους παραπέμπονται και τρεις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργου Ερντογάν για το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει προκαλέσει θύελλα και κλυδωνισμούς στην τουρκική κυβέρνηση. Δεν θα αναμειχθούμε σε πολιτικές διαμάχες, λέει ο στρατός. Ηχηρά ονόματα στις προσαγωγές που δεν έγιναν.

Οπως αναφέρει η Hurriyet, στη χθεσινή συνεδρίαση του κεντρικού συμβουλίου του ΑΚΡ αποφασίστηκε να παρουσιαστούν ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής του κόμματος ο βουελυτής και πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, ο βουλευτής Ερντάλ Καλκάν και ο Χαλούκ Οζνταλγκά με την κατηγορία ότι «με τις προφορικές και τις γραπτές δηλώσεις τους στιγματίζουν το κόμμα και την κυβέρνηση».

Σήμερα το πρωί ο Ερντάλ Καλκάν ανακοίνωσε την παραίτησή του από το κυβερνών κόμμα πριν από την τελική απόφαση της Επιτροπής. Με μήνυμά του στο Twitter στοχεύει το κόμμα του λέγοντας ότι δείχνει ανοχή απέναντι στις κατηγορίες για διαφθορά. «Παραιτούμαι από το ΑΚΡ γνωστοποιώντας σας ότι η γη γυρίζει και ο λαός μας δεν είναι ηλίθιος. Δεν θα παραμείνω εκεί που είμαι ανεπιθύμητος επειδή αντιτίθεμαι στη διαφθορά», πρόσθεσε», είπε ο Καλκάν, κατηγορώντας τον Ερντογάν ότι δεν αποδέχεται την οποιαδήποτε κριτική εντός του ΑΚΡ.

«Τα πολιτικά κόμματα δεν είναι οντότητες που μπορεί κανείς να διαχειρίζεται κανείς σαν να είναι ο προσωπικός χώρος του. Ειδικά ο κ.Ταγίπ Ερντογάν. Είναι κοινωνικές οντότητες που αποτελούνται από εκατομμύρια πολιτών», είπε ο Καλκάν.

Ο Καλκάν είναι ο πέμπτος βουλευτής που παραιτείται από το κυβερνών κόμμα από τη στιγμή που άρχισε να εξελίσσεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ηγέτη του θρησκευτικού τάγματος Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στις 16 Νοεμβρίου είχε παραιτηθεί ο Ιντρίς Μπαλ, στις 16 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν από τις προσαγωγές στο πλαίσιο της υπόθεσης διαφθοράς, ο Χακάν Σουκούρ, πρώην αστέρας του τουρκικού ποδοσφαίρου, στις 25 Δεκεμβρίου ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ που παραιτήθηκε από το βουλευτικό και ο υπουργικό αξίωμα και επίσης στις 25 Δεκεμβρίου ο Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν, πρώην υπουργός Εσωτερικών.

Παραίτηση υπέβαλε στη 1 το μεσημέρι και ο Γκιουνάι, ανώτατος αξιωματούχος τράβηξε τη δημόσια προσοχή για την κριτική που άσκησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Γκεζί, αναμένεται και αυτός να παραιτηθεί εντός της ημέρας.

Από το κόμμα αποχώρησε και ο τρίτος παραπεμφθείς στην Επιτροπή, ο Οζνταλγκά, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Περιβάλλοντος της τουρκικής βουλής είχε κάνει εκστρατεία για την Τουρκία ώστε να καταστεί συμβαλλόμενο μέρος του Πρωτοκόλλου του Κιότο το 2009 και θεωρείτο ένας από τα πιο φιλελεύθερα στελέχη του κόμματος του Ερντογάν.

Χθες ο Χασάν Χαμί Γιλντιρίμ, επίσης βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε πως συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη η απομάκρυνση ενός εισαγγελέα από την υπόθεση διαφθοράς.

Εικοσιτέσσερα άτομα έχουν επισήμως συλληφθεί για το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει προκαλέσει αναταραχή στη γειτονική χώρα. Στους συλληφθέντες συγκαταλέγονται οι γιοι των πρώην υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος, οι οποίοι παρέδωσαν τα χαρτοφυλάκιά τους χθες, αφότου παραιτήθηκαν.

Ο Εγκεμέν Μπαγίς παύθηκε επίσης από υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων καθώς το όνομά του συνδέθηκε με τον ιρανικής καταγωγής επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ, που θεωρείται ύποπτος κλειδί για τις έρευνες, κυρίως για τη συμβολή του στη μεταφορά χρυσού και χρημάτων στο Ιράν μέσω της κρατικής τουρκικής τράπεζας Halkbank.

Ενοπλες Δυνάμεις: Δεν θα εμπλακούμε σε πολιτικές διαμάχες
Την πρόθεσή τους να μην εμπλακεί σε καμία πολιτική διαμάχη εξέφρασαν σε ανακοίνωσή τους οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε πολιτικές διαμάχες. Από την άλλη θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις που αφορούν την ταυτότητα και τις νομικές θέσεις των μελών τους», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ο τουρκικός στρατός θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με το σύνταγμα και το νόμο μένοντας εκτός από οποιαδήποτε πολιτική γνώνμη η κίνηση. Από αυτή τη σκοπιά οι Ενοπλες Δυνάμεις δρουν προσεκτικά σύμφωνα με το νόμο και με σεβασμό στην ανεξαρτησία του νόμου κατά τη διάρκεια των ερευνών και τις εισαγγελικής διαδικασίας στα αποστρατευμένα και τα ενεργά μέλη του», προσθέτει η ανακοίνωση.

Η λίστα με τις προσαγωγές που δεν έγιναν
Γνωστά ονόματα μεταξύ των οποίων ο σαουδάραβας επιχειρηματίας Γιασίν Αλ Καντί ο οποίος είχε κατηγορηθεί στις ΗΠΑ ως χρηματοδότης της Αλ Κάιντα και τούρκοι επιχειρηματίες περιλαμβάνει ο κατάλογος των 41 ατόμων που επρόκειτο να προσαχθούν στις 25 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της υπόθεσης διαφθοράς.

Οι προσαγωγές δεν έγιναν επειδή απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του ο εισαγγελέας.

Τον κατάλογο αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» στην ιστοσελίδα της. Ο εισαγγελέας Μουαμάρ Ακάς χτες είχε καταγγείλει ότι οι αστυνομικές αρχές αρνήθηκαν να προβούν στις προσαγωγές, παρά τη σχετική δικαστική απόφαση, ενώ είχε τονίσει ότι ο αρχιεισαγγελέας Κωνσταντινούπολης τον απομάκρυνε από την υπόθεση.

Σημειώνεται ότι χτες το βράδυ το τηλεοπτικό κανάλι «ulusalkanal» στην ιστοσελίδα του αποκάλυψε την κλήση του εισαγγελέα Μουαμέρ Ακάς προς τον Μπιλάλ Ερντογάν, γιο του πρωθυπουργού, να καταθέσει στις 2 Ιανουαρίου 2014 ως ύποπτος για σύσταση συμμορίας και συμμετοχή σε αυτήν. Η κλήση έχει ημερομηνία 25 Δεκεμβρίου.

Στον κατάλογο που αποκαλύπτει η «Χουριέτ» εκτός από τον Γιασίν Αλ Καντί περιλαμβάνεται ο συνέταιρος του τελευταίου Οσάμα Κουτούμπ και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Τζινέρ» Μεχμέτ Φατίχ Σαράτς.

Ο Τουργκάϊ Τζινέρ, ιδρυτής του ομίλου, είναι γνωστός για τις στενές του σχέσεις με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε τομείς όπως η βιομηχανία, το εμπόριο και η ενέργεια, ενώ διαθέτει μέσα ενημέρωσης και έχει τη διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομάδας «Κασίμπασα».

Οι προσαγωγές των 41 ατόμων επρόκειτο να γίνουν με τις κατηγορίες της σύστασης συμμορίας, της δωροδοκίας, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και των παρατυπιών σε δημόσιους διαγωνισμούς.

Ασφαλιστικά μέτρα για τον κανονισμό περί δικαστικής αστυνομίας
Ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της ρύθμισης στην οποία προχώρησε πριν από μερικές μέρες η τουρκική κυβέρνηση στον κανονισμό περί δικαστικής αστυνομίας επέβαλε με απόφασή του το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με τη ρύθμιση είχε επιβληθεί στους αστυνομικούς οι οποίοι εκτελούν καθήκοντα δικαστικής αστυνομίας να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους στην ασφάλεια. Στην προηγούμενή του μορφή ο κανονισμός ανέφερε ότι οι εν λόγω αστυνομικοί, σε περιπτώσεις μυστικών εισαγγελικών ερευνών, τελούν αποκλειστικά υπό τις εντολές του εισαγγελέα ο οποίος διενεργεί την έρευνα. Το Συμβούλιο επέβαλε ασφαλιστικά μέτρα με το επιχείρημα ότι «μπορεί να ανακύψει ανεπανόρθωτη ζημιά».

Η απόφαση του Συμβουλίου σημαίνει ότι δεν θα εφαρμόζεται στο εξής η νέα ρύθμιση, μέχρι το ίδιο το Συμβούλιο να λάβει την τελική του απόφαση.

Στο Συμβούλιο είχε προσφύγει η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας με το επιχείρημα ότι ο νέος κανονισμός είναι αντίθετος προς το Σύνταγμα και το νόμο περί ποινικής δικονομίας.

Η άρνηση των αστυνομικών να προχωρήσουν σε προσαγωγές όπως τις είχε ζητήσει ο εισαγγελέας στις 25 Δεκεμβρίου, είχε στηριχθεί στο νέο αυτό κανονισμό.

ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ρελάνς με κυβέρνηση πραιτοριανών

Βαρύτατα τραυματισμένος από τα σκάνδαλα διαφθοράς που συγκλονίζουν την Τουρκία με εμπλοκή κορυφαίων στελεχών του κόμματός του, ο Ταγίπ Ερντογάν με έναν καθυστερημένο και προβληματικό ανασχηματισμό και με οργίλες δηλώσεις κατά πάντων επιχειρεί να ξεπεράσει τη διογκούμενη αμφισβήτηση στο πρόσωπό του και να περάσει στην αντεπίθεση.

Η ηρεμία στην Τουρκία δεν αποκαταστάθηκε από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, στον οποίο προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται. Οι τοποθετήσεις «ημετέρων» υπουργών προκαλούν αντιδράσει
Η ηρεμία στην Τουρκία δεν αποκαταστάθηκε από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, στον οποίο προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται. Οι τοποθετήσεις «ημετέρων» υπουργών προκαλούν αντιδράσεις.
Διορίζοντας πλέον στενούς συνεργάτες και στελέχη της απολύτου προσωπικής επιρροής του σε καίριες θέσεις, ο Τ. Ερντογάν δέχεται ήδη κριτική από την αντιπολίτευση ότι οργανώνει το δικό του «βαθύ κράτος» για να επιχειρήσει τη συγκάλυψη των σκανδάλων αλλά και την αντιμετώπιση των αντιπάλων του, όχι μόνο των Γκιουλενιστών, αλλά και εκείνων που προέρχονται από το ίδιο το ΑΚΡ. Κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού είναι ο Εφκάν Αλά, πρώην κυβερνήτης της περιοχής του Ντιγιαρμπακίρ, που αναλαμβάνει την κρίσιμη θέση του υπουργού Εσωτερικών.
Ο ανασχηματισμός όμως καθόλου δεν έπεισε για την πρόθεση του Ερντογάν να διευκολύνει την κάθαρση και τη διερεύνηση των σκανδάλων, καθώς ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός επιμένει στην αρχική γραμμή ότι πρόκειται περί «διεθνούς συνωμοσίας», περί συνωμοσίας των Αμερικανών ή των Ισραηλινών, του λόμπι των επιτοκίων κ.λπ.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός βρέθηκε να δηλώνει χθες ότι οι βαλίτσες που φαίνεται σε βίντεο να μεταφέρει ο Ιρανο-αζέρος επιχειρηματίας που έχει βρεθεί στο επίκεντρο του σκανδάλου, στο γραφείο του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ε. Μπαγίς, μπορεί να περιείχαν... βιβλία και όχι το 1,5 εκατ. δολάρια που φέρεται να έχει δοθεί ως μίζα στον κ. Μπαγίς...
Μαζικές διαδηλώσεις στην Τουρκία ενάντια στην κυβέρνηση μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις. Ο ανασχηματισμός, ωστόσο, καθόλου δεν έπεισε για την πρόθεση του Ερντογάν να διευκολύνει την κάθαρση και τη διερ
Μαζικές διαδηλώσεις στην Τουρκία ενάντια στην κυβέρνηση μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις. Ο ανασχηματισμός, ωστόσο, καθόλου δεν έπεισε για την πρόθεση του Ερντογάν να διευκολύνει την κάθαρση και τη διερεύνηση των σκανδάλων
Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν είναι τυχαίες οι διαφοροποιήσεις αρκετών στελεχών του ΑΚΡ, αλλά κυρίως η θεσμική μεν, αλλά με σαφή μηνύματα δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της Τουρκίας Α. Γκιουλ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι στην Τουρκία και με δεδομένη την πρόοδο που έχει υπάρξει τα τελευταία δέκα χρόνια δεν θα υπάρξει συγκάλυψη καμίας υπόθεσης.
Ο κ. Γκιουλ, συνιδρυτής του ΑΚΡ, έχει διαφοροποιηθεί σε μια σειρά ζητημάτων από την ατζέντα του Τ. Ερντογάν, με κορυφαία τη διαφωνία του για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών την περασμένη άνοιξη στο πάρκο Γκεζί.
Τα σκάνδαλα έρχονται όμως σαν τελευταίος κρίκος σε μια αλυσίδα επιλογών και πρακτικών που έχουν υπονομεύσει τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας, θέτουν νέα εμπόδια στην προοπτική των ευρωτουρκικών σχέσεων, αποδυναμώνουν την εμπιστοσύνη στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και κλονίζουν τη μέχρι τώρα ισχυρή τουρκική οικονομία.
Στην αφετηρία μιας εκλογικής χρονιάς που εκτός των δημοτικών εκλογών ο Τ. Ερντογάν θέλει να είναι ο πρώτος εκλεγμένος με καθολική ψηφοφορία πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, το σκάνδαλο αφήνει βαθιές χαρακιές στο προφίλ του πιο δημοφιλούς Τούρκου ηγέτη μετά τον Κεμάλ Ατατούρκ, καθώς κινδυνεύει να χάσει πλέον το «ηθικό πλεονέκτημα», αφού η σημαία του ήταν ο αγώνας εναντίον της διαφθοράς του κεμαλικού συστήματος.
Ρήγμα στο εσωτερικό
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδειχθεί πολλές φορές ιδιαίτερα σκληρός και δυνατός παίκτης, αλλά αυτήν τη φορά φαίνεται ότι πλέον υπάρχει σοβαρό ρήγμα και στο εσωτερικό του κόμματός του. Ηδη το «σύστημα Ερντογάν» επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση και η απομάκρυνση εκατοντάδων στελεχών της αστυνομίας και η προσπάθεια αντικατάστασης του εισαγγελέα, που χειρίζεται μία από τις υποθέσεις των σκανδάλων, δείχνουν το πώς θα κινηθεί τις επόμενες εβδομάδες η τουρκική κυβέρνηση.
Το ερώτημα όμως είναι αν ο Τ. Ερντογάν μπορεί να εξουδετερώσει την «Κοινότητα» του Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει ριζώσει βαθιά τόσο στην αστυνομία όσο και στη Δικαιοσύνη και να κουκουλώσει τα σκάνδαλα, χωρίς αυτή η προσπάθεια να οδηγήσει τελικά σε αποσταθεροποίηση την ίδια την Τουρκία...
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΝΕΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ

Το σκάνδαλο στην Τουρκία βυθίζει το Χρηματιστήριο

Σημαντικές απώλειες εξακολουθεί να καταγράφει το Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης και η τιμή του συναλλάγματος, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς που κλυδωνίζει την Τουρκία.

Το σκάνδαλο στην Τουρκία βυθίζει το Χρηματιστήριο
Από τις 17 Δεκεμβρίου που έγιναν οι προσαγωγές στην υπόθεση μέχρι χτες, η πτώση στο Χρηματιστήριο ήταν της τάξης του 13,74%.
Στις 10.30 σήμερα το πρωί ο γενικός δείκτης παρουσίαζε πτώση 2,75%, ενώ χθες έκλεισε με πτώση 2,33% και προχτές με πτώση 4,21%.
Παράλληλα, αυξάνονται συνεχώς και οι τιμές του συναλλάγματος. Η ισοτιμία του ευρώ είχε διαμορφωθεί στις 10.30 το πρωί στις 2,94 λίρες και αυτή του δολαρίου στις 2,13 λίρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...