Αποτελεί τη σημαντικότερη συνέπεια της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, η ανεργία των νέων έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ανεργία στις ηλικίες μέχρι 24 ετών ξεπερνάει το 60%.
Γιατί όμως οι νέοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά και γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιδρούν με καθυστέρηση σε αυτό το επιδεινούμενο πρόβλημα; Η εκπομπή Reporter επισκέπτεται την Αθήνα, αναζητώντας απαντήσεις.
Ένα από τα θύματα της κρίσης είναι η 19χρονη Μαρία Κολονιά. Εργάζεται με πλήρες ωράριο στο τηλεφωνικό κέντρο μιας εταιρείας και αμείβεται με 20 ευρώ την εβδομάδα. Η περίπτωση της παρότι ακραία, αποτυπώνει τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας.
Η νεαρή κοπέλα ζει μαζί με τους γονείς και τον μικρό αδελφό της. Η οικογένεια της κατάγεται από την Βόρεια Ήπειρο. Ήρθαν από την Αλβανία στην Ελλάδα, στα χρόνια που το χρήμα στη χώρα έρεε άφθονο. Σήμερα, η εποχή αυτή μοιάζει πολύ μακρινή. Πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης. Οι περισσότεροι νέοι στη χώρα δεν μπορούν να βρουν μια αξιοπρεπή δουλειά.
Το πρόβλημα της απασχόλησης ωστόσο, δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η νέα γενιά είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο από την οικονομική κρίση. Οι πολιτικές λιτότητας έχουν οδηγήσει τα ποσοστά ανεργίας σε εφιαλτικά ύψη.
Στα 18 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανεργία των νέων ξεπερνάει το 20%. Σε ορισμένες χώρες ωστόσο, τα ποσοστά έχουν χτυπήσει κόκκινο: Στην Ιρλανδία, την Σλοβακία και στον ευρωπαϊκό Νότο, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ένας στους δυο νέους δεν έχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Ο δημοσιογράφος της Καθημερινής Νίκος Μαλκούτζης, ερευνά διεξοδικά ζήτημα της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη. Υποστηρίζει ότι στους δείκτες πρέπει να συμπεριληφθούν όλοι οι άνεργοι μέχρι 30 ετών. Μια νέα γενιά χωρίς μέλλον υπογραμμίζει, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας. Οι νέοι θα αναγκαστούν είτε να μεταναστεύσουν είτε να στραφούν σε ακραίες λύσεις.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου