Οι δρόμοι της ουκρανικής πρωτεύουσας γέμισαν ξανά με χιλιάδες διαδηλωτές Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Κίεβο (Φωτό+Βίντεο)

Ρωσική ιστοσελίδα κάνει λόγο για έναν νεκρό - Δεκάδες οι τραυματίες - Θύματα της έντασης στην Ουκρανία και οι δημοσιογράφοι - Τι καταγγέλλουν - Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης τίθεται σε ισχύ ο αμφιλεγόμενος νόμος - Επί ποδός 7.500 αστυνομικοί και στρατιώτες για την αποκατάσταση της τάξης
Συνεχίζονται οι ταραχές που έχουν ξεσπάσει στην ουκρανική πρωτεύουσα.


Η πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο γέμισε και το βράδυ της Τρίτης με χιλιάδες οργισμένους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τον αυστηρό νόμο που πέρασε η κυβέρνηση Γιανουκόβιτς αναφορικά με τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις.

Σταθεροί στον αγώνα τους για ελεύθερη έκφραση επιτέθηκαν ξανά στις αστυνομικές δυνάμεις που προστατεύουν τα κυβερνητικά κτίρια, ενώ όλα δείχνουν πως τίποτα δε θα τους σταματήσει, εάν δεν ανοίξει άμεσα διάλογος.

Το τελευταίο σχέδιο των αρχών ασφαλείας για να αποκαταστήσουν την τάξη στο κέντρο του Κιέβου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο περιορισμός των διαδηλωτών στη λεωφόρο Χρουσεφσκογιο.

Στην επιχείρηση σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα λάβουν μέρος 7.500 αστυνομικοί και στρατιώτες.

Τελικός στόχος παραμένει, πάντως, η εκκαθάριση της πλατείας Ανεξαρτησίας που τα τελευταία 24ωρα αποτελεί θέρετρο των συγκρούσεων.

Όπως ανακοίνωσε λίγο πριν τις 6 το πρωί (ώρα Ελλάδος) ρωσική ιστοσελίδα επικαλούμενη διαδηλωτές, ένας 22χρονος έχασε τη ζωή του στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος μετά την πτώση του από ύψος 13 μέτρων στο στάδιο της Ντιναμό.



Δεκάδες οι τραυματίες

Ο αριθμός των διαδηλωτών που τραυματίστηκαν στις πρόσφατες συγκρούσεις στο Κίεβο έχει φτάσει τους 122, οι 50 από τους οποίους παραμένουν νοσηλευόμενοι.

Από τις επιθέσεις του τριημέρου, επίσης, τουλάχιστον 163 αστυνομικοί ζήτησαν ιατρική βοήθεια, ενώ από αυτούς οι 80 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Οι αστυνομικοί υπέστησαν τραύματα στο κεφάλι, κατάγματα , εγκαύματα, πληγές από μαχαιριά, καθώς και δηλητηρίαση από «άγνωστες ουσίες», αναφέρει σε μία δήλωσή του το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Θύματα της έντασης στην Ουκρανία και οι δημοσιογράφοι – Τι καταγγέλλουν



Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση μίας κυβερνητικής οργάνωσης προάσπισης των μέσων ενημέρωσης, τουλάχιστον 35 δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί στις συμπλοκές ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις της τάξης στο κέντρο του Κιέβου από την Κυριακή.

Οι περισσότεροι από αυτούς που τραυματίστηκαν είναι Ουκρανοί δημοσιογράφοι, με βάση το Ινστιτούτο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ωστόσο και ένας ανταποκριτής του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου REN TV τραυματίστηκε στο πόδι από μια χειροβομβίδα κρότου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο αυτό.



Παράλληλα, δύο δημοσιογράφοι του Radio Svoboda, που είναι η ουκρανική υπηρεσία του αμερικανικού ραδιοσταθμού Radio Free Europe/Radio Liberty, οι οποίοι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν για πολλές ώρες την Κυριακή, κατήγγειλαν ότι ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

«Με πέταξαν στο έδαφος βίαια, άρπαξαν το κράνος στο οποίο αναγραφόταν 'Τύπος', με χτύπησαν τουλάχιστον δύο φορές με ρόπαλο στο κεφάλι, μου έδεσαν τα χέρια στην πλάτη και με έβαλαν μέσα σε ένα όχημα της αστυνομίας», διηγείται ο δημοσιογράφος Ντμίτρο Μπάρκαρ σε βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ραδιοσταθμού.



«Είπα πολλές φορές ότι δεν μετείχα στις συμπλοκές», προσθέτει ο δημοσιογράφος. Ο εικονολήπτης Ιγκόρ Ισκάνοφ διηγείται από την πλευρά του ότι ξυλοκοπήθηκε από πολλούς αστυνομικούς, ένας εκ των οποίων τον κλώτσησε στο πρόσωπο.

Η ελευθερία του Τύπου στην Ουκρανία θεωρείτο εδώ και καιρό ως ένα από τα επιτεύγματα της Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004.

Ωστόσο από την εκλογή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς το 2010 η κατάσταση στο θέμα της ελευθεροτυπίας δεν έχει πάψει να επιδεινώνεται, με επιθέσεις και τον εκφοβισμό δημοσιογράφων.



Την Τετάρτη θα τεθεί σε ισχύ ο αμφιλεγόμενος νόμος

Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε την Τρίτη ότι δεν θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Κίεβο, για να σταματήσουν οι ταραχές που προκλήθηκαν από τις βίαιες συμπλοκές ανάμεσα στους διαδηλωτές και στην αστυνομία στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η προεδρία εξετάζει τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου, ο Αντρέι Κλιούγεφ, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας, απάντησε: «Δεν θα κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης».


Εντούτοις, ο αμφιλεγόμενος νόμος που περιορίζει τις μαζικές διαδηλώσεις και προβλέπει βαριές κυρώσεις για τη συμμετοχή σε ταραχές θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, σύμφωνα με την Ουκρανή υπουργό Δικαιοσύνης, κυρία Έλενα Λούκας.

Ουκρανική κυβέρνηση: Η αντιπολίτευση και οι ξένες δυνάμεις ευθύνονται για τις ταραχές

Την ευθύνη, τέλος, και για τα αποψινά επεισόδια, ένας βοηθός του Ουκρανού προέδρου, την επέρριψε στην ουκρανική αντιπολίτευση, αλλά και σε «εκπροσώπους διάφορων ξένων κρατών».



Παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν απευθύνει έκκληση για ειρηνική διαμαρτυρία, τώρα ταυτίζονται με τους υπεύθυνους για τον αποκλεισμό των κυβερνητικών κτιρίων και των συγκρούσεων με τους αστυνομικούς, είπε ο Αντρέι Πορτνόβ.



Οι διεθνείς ομάδες και οι ξένοι αξιωματούχοι που «δικαιολογούν τις παράνομες ενέργειες των εξεγερμένων» φέρουν, επίσης, την ευθύνη για την κατάσταση στην Ουκρανία, πρόσθεσε.
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player video platformvideo managementvideo solutionsvideo player video platformvideo managementvideo solutionsvideo player video platformvideo managementvideo solutionsvideo player Ουκρανία: Τραυματίες «εξαφανίζονται» από τα νοσοκομεία 
Η δημοσιογράφος του euronews Μαρία Ιεστσένκο συζήτησε για τις εξελίξεις στην Ουκρανία με την ανταποκρίτρια του euronews στο Κίεβο, Ανχελίνα Καριάκινα. Ανχελίνα, τις τελευταίες 3 ημέρες, περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές ζήτησαν ιατρική βοήθεια. Πως πιστεύεις ότι νιώθουν οι διαμαρτυρόμενοι; Ρισκάρουν την ζωή τους για το αγώνα ή μήπως «η φλόγα πεθαίνει» ; Ανχελίνα Καριάκινα: Το σχέδιο είναι να μείνουν στον δρόμο και να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική νίκη. Όσο όμως συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις, ο αριθμός των τραυματιών αυξάνεται συνεχώς. Εθελοντές βοηθούν τους ανθρώπους στο πεδίο της μάχης. Πολλοί τραυματίες καταφεύγουν σε νοσοκομεία και ζητούν την βοήθεια των γιατρών. Οι διαδηλωτές έχουν τραύματα από χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και από σφαίρες καουτσούκ. Στον απόηχο των πρόσφατων συγκρούσεων κάποιοι χτυπήθηκαν στα μάτια και έπρεπε να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για ανθρώπους που εξαφανίζονται από τα νοσοκομεία. Φίλοι και συγγενείς τους, ψάχνουν και δεν μπορούν να τους βρουν. euronews: Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν εστιάσει στην περιοχή γύρω από κοινοβούλιο. Ποιος είναι όμως ο ρόλος της πλατείας της Ανεξαρτησίας όπου και ξεκίνησε η διαμαρτυρία; Ανχελίνα Καριάκινα: Η πλατεία Ανεξαρτησίας έχει μετατραπεί σε σταθμό βοηθειών και ξεκούρασης των διαδηλωτών. Έχουν στηθεί ιατρικές σκηνές, όπου κάποιος μπορεί να βρει ζεστό φαγητό, στεγνά ρούχα και οτιδήποτε χρειάζεται. Οι ακτιβιστές όμως ανησυχούν για την αυξανόμενη παρουσία νέων, γυμνασμένων ανδρών που κυκλοφορούν με ρόπαλα του μπέιζμπολ. Οι διαδηλωτές οργανώνουν περιπολίες για να ελέγχουν την κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας. euronews: Ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται στο κέντρο του Κιέβου, υπάρχει κάποια εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις; Ανχελίνα Καριάκινα: euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...