«Στην Ευρώπη υπάρχει η αίσθηση ότι οι προτάσεις της Τρόικας δεν οδήγησαν πουθενά» δήλωσε ο γάλλος ευρωβουλευτής Χόαγκ Γκοτς
Μια «βόμβα» επιφύλασσε στη δευτερολογία του ο Γάλλος ευρωβουλευτής και εκ των «ελεγκτών» των πεπραγμένων της Τρόικας καθώς χαρακτήρισε το «κούρεμα» του χρέους ως μόνη λύση προσθέτοντας πως «εμείς (οι ευρωβουλευτές) πρέπει να συμβάλουμε ώστε να έρθει αυτή η πρόταση στο τραπέζι».
Ο ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι «είναι σημαντικό θέμα γιατί η κατάσταση δεν είναι ίδια. Αν υπάρξει αναδιάρθρωση είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους. Το πρόγραμμα είναι στην ημερήσια διάταξη. Η κυρία Λαγκάρντ θέλει να μιλήσει γι' αυτό στην Τρόικα. Όμως όλοι φοβούνται την Γερμανία και το Συμβούλιο» και πρόσθεσε: «εμείς πρέπει να φέρουμε αυτή την συζήτηση στο τραπέζι. Αν δεν γίνει αναδιάρθρωση τότε επι δεκαετίες η Ελλάδα θα ταλαιπωρείται».
Ο κ. Γκοτς εμφανίστηκε «καταπέλτης» κατά της Τρόικας και στην πρωτολογία του κατά την συνεδρίαση που πραγματοποιείται στην ελληνική Βουλή, προκειμένου να ενημερωθούν από μέλη της εθνικής μας αντιπροσωπίας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ελήφθησαν οι αποφάσεις για τα προγράμματα προσαρμογής λέγοντας πως «στην Ευρώπη υπάρχει η αίσθηση ότι οι προτάσεις της Τρόικας δεν οδήγησαν πουθενά».
Ο κ. Γκoτς είπε πως «ήρθαμε για να σας ακούσουμε. Θέλουμε να βελτιώσουμε την Δημοκρατία και γνωρίζουμε ότι η αίσθηση στην Ελλάδα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έδρασε με το πιστόλι στο κρόταφο. Και στην Ευρώπη η αίσθηση είναι ότι δεν οδήγησαν πουθενά οι προτάσεις της τρόικας και ελήφθησαν αποφάσεις που οδήγησαν όχι σε περισσότερο δημοκρατικό έλεγχο. Γι' αυτό και διενεργούμε έρευνα για την δράση της Τρόικας».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της έρευνας κ. Οτμάρ Κάρας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση σημείωσε ότι «στόχος μας είναι η διερεύνηση της Δημοκρατικής νομιμοποίησης στην εντολή – έργο και υλοποίηση των προτάσεων της Τρόικας. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να μάθουμε αν υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση. Είναι σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε πώς οι επιτροπές σας και το Κοινοβούλιο συμμετείχαν στην υλοποίηση των προγραμμάτων και πώς διαμορφώθηκε η εντολή της Τρόικας. Η εντολή μας δεν περιορίζεται στην Ελλάδα, αλλά εν γένει στην παρουσία της Tρόικας».
Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Το Κοινοβούλιο με απάθεια παρακολουθούσε την ελληνική τραγωδία»
Από τις τοποθετήσεις των βουλευτών ξεχωρίζει αυτή του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική σε Τρόικα και Ευρωκοινοβούλιο που επέτρεψαν να εφαρμοστούν στην χώρα τα μνημόνια. Παράλληλα τους προέτρεψε να «μην πιστεύετε τις μυθοπλασίες για πλεονάσματα. Και αυτή η χρονιά θα είναι χρονιά εξαθλίωσης και όχι πλεονασμάτων».
Ειδικότερα μίλησε για «μαρτύριο και εξευτελισμό» που υφίστανται οι Έλληνες βουλευτές τα τελευταία τέσσερα χρόνια καθώς «έχει καταργηθεί ο ρόλος της Βουλής».
Απευθυνόμενος προς τους αντιπροσώπους του Ευρωκοινωβουλίου είπε: «Εκφράζω θλίψη που μας ξεχάσατε τέσσερα χρόνια μνημονιακής τραγωδίας κατά την οποία η Ελλάδα έχει υποστεί τεράστια καταστροφή που δεν υπάρχει προηγούμενο. Το ευρωκοινοβούλιο με απάθεια παρακολουθούσε την τραγωδία σε ειρηνική περίοδο. Αυτό που έγινε στην Ελλάδα δεν ήταν διάσωση αλλά η απόλυτη καταστροφή».
«Ήρθατε από το Plaza Hotel στην Βουλή με αυτοκίνητο θα ήταν καλό να περπατήσετε τους δρόμους της Αθήνας. Να δείτε την πραγματική Αθήνα όπου υπάρχουν άστεγοι και εξαθλιωμένοι και νέοι που μεταναστεύουν. Αυτά ήταν σωτήρια μέτρα που επεβλήθησαν από την «δικτατορία» της Ε.Ε. και ΔΝΤ», πρόσθεσε.
«Τα προγράμματα δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση επεβλήθησαν με το πιστόλι στον κρόταφο. Μας έλεγαν «Αν δεν υπογράψετε θα πάτε στη χρεοκοπία». Επεβλήθησαν με εκβιασμό που δεν έπρεπε να εκφράζεται από την ΕΕ. Η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωζώνη για να προοδεύσει και όχι για να εκβιάζεται και να εξαθλιώνεται», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι τα μνημόνια δεν έχουν λαϊκή νομιμοποίηση.
«Μην πιστεύετε τις μυθοπλασίες και τα πλεονάσματα. Και αυτή η χρονιά είναι εξαθλίωσης και όχι πλεονασμάτων. Δεν υπάρχει φως στο τούνελ με τρόικα και λιτότητα», συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι οι πολίτες δεν αντέχουν νέα μέτρα.
Να σημειωθεί ότι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που βρίσκεται στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και εισηγητές οι ευρωβουλευτές Χόαγκ Γκοτς (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), Νιλς Τόρβαλντς (Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών), Φίλιπ Λάμπερτς (Πράσινοι), Γιούργκεν Κλούτε (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά). Από ελληνικής πλευράς θα μετέχουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές Ρόδη Κράτσα (ΝΔ) και Νίκος Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ).
Φιλιπ Λάμπερτς (πράσινος): «Θεωρούμε ότι ήταν ανεύθυνος ο δανειστής και όχι ο δανειζόμενος»
Ο Βέλγος ευρωβουλευτής από την συμμαχία των Πράσινων, Φιλίπ Λάμπερτς, παραδέχθηκε ότι «υποστηρίζαμε ανέκαθεν το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας αλλά είχαμε επιφυλάξεις» και εξήγησε ότι οι επιφυλάξεις είχαν να κάνουν με:
« 1. Γιατί ήταν ανεύθυνη η αντιμετώπιση του χρέους. Υπάρχουν ανεύθυνοι οφειλέτες αλλά θεωρούμε ότι στην προκειμένη περίπτωση ήταν ανεύθυνος ο δανειστής και θα έπρεπε το βάρος να το επωμιστούν και οι δανειστές.
2. Θα πρέπει όσοι ήταν λιγότερο υπεύθυνοι να πληρώσουν λιγότερα. Ο Τρισε και άλλοι όποτε τους ρωτούμε μας λένε ότι τα Μνημόνια είναι νόμιμα καθώς τα ψήφισαν τα κοινοβούλια. Συμμερίζομαι την άποψή σας ότι δεν υπήρξε σωστή δημοκρατική νομιμοποίηση. Ρωτώ όμως ήταν ταχύρρυθμη η διαδικασία επειδή άργησε η κυβέρνησή σας ή γιατί δεν υπήρξε άλλη επιλογή; Πολλά μέτρα πέρασαν χωρίς την έγκριση ευρωκοινοβουλίου και Βουλής. Ισχύει;» ενώ ως 3 παρατήρηση ανέφερε την εξής: «Από ότι φαίνεται δεν υπήρξε ισότιμη κατανομή βαρών. Η τρόικα απαντά: α)καμία απάντηση, β) ναι υπάρχει πρόβλημα στην κατανομή βαρών αλλά δεν είναι δική μας δουλειά. Εμείς δείχνουμε κατεύθυνση αλλά τα μέτρα είναι επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. Αν επιλέξει να κάνει περικοπές στην πρόνοια είναι θέμα δικό τους. Γ) μας ενδιαφέρει η δικαιοσύνη και κάνουμε συστάσεις για να βελτιώσουμε την δικαιοσύνη των μέτρων. Τι έχετε δει; Έχετε δει την τρόικα να παροτρύνει τις ελληνικές αρχές να φέρει δικαιοσύνη;».
Νιλς Τόρβαλντς (Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών)
«Οι Φιλανδοί προσεγγίσαμε λάθος το θέμα της Ελλάδας… δεν πρέπει να αναζητάμε αποδιοπομπαίους τράγους»
Ο Φιλανδός ευρωβουλευτής Νίλς Τόρβαλντς παραδέχθηκε ότι η χώρα του προσέγγισε το θέμα της Ελλάδας «εσφαλμένα» και σημείωσε ότι «θα έπρεπε να είχαμε άλλη προσέγγιση. Σε θέματα κρίσης πρέπει να είμαστε πιο μετριοπαθείς. Θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τα πράγματα να βρούμε ποιος "κατέστρεψε τα πράγματα"». Πρόσθεσε «Φιλανδοί και Έλληνες ζούσαμε με δανεικά θεωρώντας ότι θα πάνε καλύτερα τα πράγματα και θα αποπληρώναμε και φορτωθήκαμε δάνεια. Πρέπει να δούμε πως αντιμετωπίζεται και τι λάθος κάναμε. Δεν είμαι υπερ της λαϊκίστικής νοοτροπίας. Ολοι πρέπει νηφάλια να κατανοήσουν την σοβαρότητα της κατάστασης και όχι να αναζητούμε αποδιοπομπαίους τράγους γιατί θα κληθούμε να το πληρώσουμε όλο»
Γιούργκεν Κλούτε (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά)
Ο Γερμανός Γιούργκεν Κλούτε εξήγησε ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρξε συνάντηση με εκπροσώπους της γερμανικής Βουλής και πρόσθεσε «όταν έγινε γνωστό ότι συντάσσουμε την έκθεση για πιθανό έλλειμμα δημοκρατικού ελέγχου από την παρουσία της Τρόικας είχαμε αντιδράσεις. Μας είπαν ότι δεν υπάρχει έλλειμμα δημοκρατικού ελέγχου. Γι' αυτό και πρέπει να λάβουμε σαφείς πληροφορίες να ανατρέψουμε αυτή την άποψη. Πιστεύω ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατικού ελέγχου και θεωρώ ότι πρέπει να πείσουμε και τους άλλους». Επισήμανε, δε, ότι μεταξύ Τρόικας και χώρας που καλείται να εφαρμόσει τα Μνημόνια πρέπει να παρεμβάλλεται το κοινοβούλιο.
πηγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου