Στουρνάρας: Τρέχουμε γιατί στις 17 Απριλίου θα εκταμιευθεί η δόση -
Για ιστορική συνεδρίαση μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
που θα βγάλει την χώρα από τα μνημόνια
Απρόβλεπτες εξελίξεις
πυροδοτεί η παραίτηση του κ. Μαξιμου Χαρακόπουλου από τα υπουργικά του
καθήκοντα λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση των
κοινοβουλευτικών επιτροπών για το πολυνομοσχέδιο. Ο κ. Χαρακόπουλος αν και επισημαίνει ότι δεν θα θέσει σε δοκιμασία την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας -δήλωση που ερμηνεύεται ως προαναγγελία υπερψήφισης των προωθούμενων διατάξεων- ανοίγει και πάλι νέο γύρο αμφισβήτησης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή. Ιδιαίτερα την στιγμή που επισημαίνει ότι το τελικό κατατεθέν στην Βουλή κείμενο δεν περιλαμβάνει την διόρθωση για το γάλα που είχαν συμφωνήσει βουλευτές της ΝΔ και υπουργός Ανάπτυξης την περασμένη Πέμπτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίς το πρωί στην τηλεοπτική εκπομπή του Mega ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής επέμεινε στην πρόθεσή του να καταψηφίσει. Πλέον αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των κ.κ. Θανου Μωραϊτη, Γιώργου Βλάχου, Νίκου Σηφουνάκη κ.ά.
Πάντως, η συνεδρίαση της επιτροπής έχει ήδη ξεκινήσει επεισοδιακά με τους εισηγητές όλων των κομμάτων να απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει όλες τις διατάξεις που δεν είναι προαπαιτούμενα και αυτούς της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν τους υπουργούς για την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Στουρνάρας εξήγησε ότι το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει προαπαιτούμενα μέτρα και πως πρέπει να ακολουθήσει την διαδικασία του κατεπείγοντος «καθώς πρέπει να αξιολογηθούμε από το Eurogroup και να γίνει η χρηματοδότηση την 17η Απριλίου»
Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει επιβάλλει δικτατορία. «λέτε στους βουλευτές ότι θα έρθουν εδώ χωρίς να έχουν διαβάσει το νομοσχέδιο και ως άβουλα πιόνια θα ψηφίσουν» είπε και πρόσθεσε: «Αυτό εξευτελίζει την Δημοκρατία. Διασύρει κάθε ίχνος Δημοκρατικού Θεσμού. Το πολυνομοσχέδιο διαλύει την κοινωνία και την οικονομία. Εχετε επιβάλλει μια δικτατορία στον τόπο. Δικτατορία της Tρόικας. Της παραδεδομένης κυβέρνησης που χρησιμοποιεί την Βουλή ως διάτρητο φύλλο συκής. Αντιστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και δεν θα επιτρέψουμε να επιβληθεί μια δικτατορία . Δεν είμαστε ντεκόρ. Να αποσύρετε το νομοσχέδιο που δεν έχει καμία νομιμότητα και να το επαναφέρετε με κανονικές διαδικασίες και με άρθρα».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος απάντησε ότι αύριο στην Ολομέλεια θα γίνει μια ιστορική συνεδρίαση «που θα βγάλει την χώρα από τα μνημόνια και αυτό ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε τους βουλευτές της συμπολίτευσης «πιόνια». Ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) είπε πως πρέπει να αποσυρθούν όλες οι διατάξεις που δεν είναι προαπαιτούμενα. Ο κ. Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛΛ) είπε ότι «το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία» ενώ η κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη μίλησε για διαδικασίες που προκαλούν ντροπή.
Από το ΚΚΕ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «απαράδεκτη διαδικασία» και «μεθόδευση» για να πληγεί ο εργαζόμενος κόσμος. «Μετατρέπετε σε λάστιχο την νομιμότητα… η πολίτική σας πάει χέρι χέρι με τον αυταρχισμό». Τέλος ο κ. Πάρις Μουτσινάς εκ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών βουλευτών είπε ότι η διαδικασία «προσβάλει τον κάθε βουλευτή» και κάλεσε τους συναδέλφους τους να μην δεχθούν «αυτό το επαίσχυντο νομοσχέδιο».
Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση ο Μάξιμος Χαρακόπουλος
Αιτία η διαφωνία του για τις ρυθμίσεις με το γάλα - Θα υπερψηφίσει, όμως, το πολυνομοσχέδιο το βράδυ της Κυριακής - Διαβάστε όλη την επιστολή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
Το πρώτο μεγάλο πλήγμα στη μάχη για να περάσει τη συμφωνία με την Τρόικα, δέχθηκε η κυβέρνηση σήμερα, με την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος δεν έμεινε ικανοποιημένος ούτε από τη νέα ρύθμιση για τα γάλα.Ωστόσο ο κ. Χαρακόπουλος αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να καταψηφίσει συνολικά τη συμφωνία με την Τρόικα, για να μην θέσει σε κίνδυνο την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας.
Σε μία εκτενή ανακοίνωσή του, ο κ. Χαρακόπουλος γνωστοποιεί ότι έχει καταθέσει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό ήδη από τις 18 Μαρτίου, αλλά τότε του ζητήθηκε να μην δημοσιοποιήσει αμέσως την απόφασή του. Όπως τονίζει τα όσα μεσολάβησαν στο μεταξύ και ιδίως η άνευ σημασίας προσθήκη που έκανε για το γάλα στο πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, δεν του επιτρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές που φαίνεται να γίνονται για το πολυνομοσχέδιο, μετά την παρέμβαση και του υπουργού Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη, δεν πείθουν όλους τους αντιδρώντες βουλευτές, ιδίως εκείνους του ΠΑΣΟΚ και είναι πιθανόν να υπάρξουν διαφοροποιήσεις παρά την προσπάθεια των Σαμαρά και Βενιζέλου να βγει αρραγής η κυβερνητική πλειοψηφία από τη δοκιμασία της Βουλής το βράδυ της Κυριακής.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή Χαρακόπουλου:
Αθήνα, 29 Μαρτίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος υπέβαλε την Τρίτη 18 Μαρτίου 2014 την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Από την πρώτη στιγμή που ηγέρθη, το φθινόπωρο του 2012, από το υπουργείο Ανάπτυξης, το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου ζωής του «φρέσκου γάλακτος», διατύπωσα δημοσίως τις σοβαρές αντιρρήσεις μου.
Το αυτό έπραξα και όταν το ίδιο ζήτημα, έπειτα από σιωπή ενός έτους, προέκυψε πλέον ως πρόταση του ΟΟΣΑ, σε έκθεση που συντάχθηκε μετά από παραγγελία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Με στέρεα επιχειρήματα αποδείξαμε ότι η πρόταση θα είναι αρνητική για την ελληνική κτηνοτροφία και με αμφίβολα οφέλη για τον Έλληνα καταναλωτή. Απαντήσεις πειστικές δεν πήραμε.
Αντ’ αυτού, η εφαρμογή της έκθεσης του ΟΟΣΑ και ο χρόνος διάρκειας του φρέσκου γάλακτος εμφανίστηκαν ξαφνικά ως προαπαιτούμενο εκ μέρους της Τρόικας για την καταβολή της επόμενης δόσης!
Και στη συνέχεια, σε μια διαδικασία κατά την οποία ουδέποτε ερωτηθήκαμε και ουδέποτε ενημερωθήκαμε, πληροφορούμασταν από τα ΜΜΕ για εναλλακτικές προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, που όλες, όμως, ως αποτέλεσμα θα είχαν τη διευκόλυνση αθρόων εισαγωγών γάλακτος. Εις βάρος, εννοείται, της εγχώριας παραγωγής. Κι αυτό, δυστυχώς, ισχύει και για την τελική «πρόταση Καχριμάνη» που συμφωνήθηκε με την τρόικα, όπως με πληροφόρησε ο πρωθυπουργός.
Καθώς, λοιπόν, η διαφωνία μου για την προτεινόμενη ρύθμιση στο γάλα συνέχιζε να υφίσταται, θεώρησα ότι δεν ήταν έντιμο εκ μέρους μου να παραμείνω στη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
1. Για το λόγο αυτό, ήδη από την Τρίτη 18 Μαρτίου, έθεσα την παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο οποίος μου ζήτησε να μην τη δημοσιοποιήσω πριν τη Σύνοδο Κορυφής, κάτι το οποίο και σεβάστηκα.
2. Ενόσω ο πρωθυπουργός βρισκόταν στις Βρυξέλλες, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου με πληροφόρησε ότι η τελική συμφωνία δεν είχε ακόμη καθαρογραφεί και επιδεχόταν αλλαγών. Ταυτόχρονα, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δημοσίως, έκανε λόγο για βελτιώσεις προκειμένου να μην καταστραφεί η κτηνοτροφία. Ενόψει των επικείμενων αλλαγών δήλωσα ότι θα τοποθετηθώ αφού κατατεθεί στη Βουλή ως νομοσχέδιο το τελικό κείμενο της συμφωνίας.
3. Τη Δευτέρα 24 Μαρτίου, οι εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφων κατέθεσαν συγκεκριμένη συμβιβαστική πρόταση, η οποία θεώρησα ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την άρση του αδιεξόδου. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε.
4. Την Πέμπτη 27 Μαρτίου, στη σύσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης με βουλευτές της ΝΔ ζήτησα τόσο εγώ όσο και άλλοι συνάδελφοι να οριστεί, από τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, Επιστημονική Επιτροπή που θα ορίσει τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος. Ανάλογη πρόταση, άλλωστε, είχε προτείνει και ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης. Ο Υπουργός Ανάπτυξης αρνήθηκε την υιοθέτηση της πρότασης επικαλούμενος την Τρόικα και ανακοίνωσε, ενώπιον 30 βουλευτών, ρύθμιση σύμφωνα με την οποία «η διάρκεια συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος θα γίνεται με ευθύνη του παρασκευαστή μετά από έγκριση των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων κατά τις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου». Μετά από αυτή την ουσιαστική διόρθωση, εξερχόμενος της σύσκεψης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικών συντακτών, δήλωσα ότι «απετράπησαν τα χειρότερα».
6. Ωστόσο, στο νομοσχέδιο, όπως κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 28 Μαρτίου, η προηγούμενη διατύπωση αντικαταστάθηκε με την άνευ ουσίας φράση «και υπόκειται σε ελέγχους των αρμοδίων αρχών».
Μετά την υπαναχώρηση του Υπουργού Ανάπτυξης είμαι αναγκασμένος να εμμείνω στην αρχική μου απόφαση και να δημοσιοποιήσω την παραίτησή μου από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στη ζωή μου έχω μάθει να βαδίζω «την οδόν την στενήν». Ξεκαθαρίζω, λοιπόν, όπως άλλωστε είπα και στον πρωθυπουργό, ότι εφόσον η διάταξη για το γάλα δεν είναι ξεχωριστό άρθρο -που θα ήταν και το ορθό- η πολιτική μου ηθική δεν μου επιτρέπει, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, να θέσω σε δοκιμασία την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας.
Εύχομαι να αποδειχθεί ότι έχω εγώ άδικο στο θέμα του γάλακτος…
Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για τη δυνατότητα που μου έδωσε να εργαστώ, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, κάτι που ασφαλώς, θα συνεχίσω να κάνω με όλες μου τις δυνάμεις».
Αύξηση του «τέλους ΑΠΕ» κατά 5 ευρώ ανά μεγαβατώρα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο
Η δέσμευση προς την τρόικα για μηδενισμό του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ στο τέλος του 2014, οδήγησαν στην αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ
Αύξηση του τέλους χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 5 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το 2014 προκύπτει από τις διατάξεις για την εξάλειψη του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.Το τέλος ΕΤΜΕΑΡ, που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, καθορίζεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και για τους οικιακούς καταναλωτές αυξάνεται κατά 114 % (από 20,8 σε 44,42 ευρώ ανά μεγαβατώρα) ενώ για τις αγροτικές χρήσεις 150 % (από 7,33 σε 18,36 ευρώ ανά μεγαβατώρα).
Η δέσμευση προς την τρόικα για μηδενισμό του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ στο τέλος του 2014, οδήγησαν στην αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ.
Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις από το Newmoney.gr
Βενιζέλος: Ενωμένο και υπεύθυνο το ΠΑΣΟΚ στην αυριανή ψηφοφορία
Μπαίνουμε στην οριστική στροφή προς την έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένη και υπεύθυνη για την αυριανή ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σημείωσε ότι η χώρα μπαίνει στην οριστική στροφή προς την έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο, η ελληνική κοινωνία γίνεται πιο αισιόδοξη και η πραγματική οικονομία αντιδρά θετικά.Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές, με προστατευμένο και σταδιακό τρόπο και μετά το πρωτογενές πλεόνασμα αρχίζει η αποκατάσταση αδικιών και η προστασία των ευπαθών ομάδων.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή και τι σηματοδοτεί αυτή ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Το νομοσχέδιο αυτό, στην πραγματικότητα, είναι η συμφωνία που μετά από πολύμηνη και δύσκολη διαπραγμάτευση έγινε με τους πιστωτές και εταίρους μας, δηλαδή με χώρες και οργανισμούς που εκπροσωπεί η Τρόϊκα. Είναι, όμως, η τελική συμφωνία αυτή. Μπαίνουμε στην οριστική στροφή προς την έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο. Αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Αυτό οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού, το χρωστάμε στους Έλληνες και είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι αλλάζει το οικονομικό κλίμα. Η ελληνική κοινωνία γίνεται πιο αισιόδοξη, έτσι λένε οι έρευνες, η πραγματική οικονομία αντιδρά θετικά κι έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι τώρα, μετά το πρωτογενές πλεόνασμα, αρχίζει η αποκατάσταση αδικιών και η προστασία των ευπαθών ομάδων, αρχίζει η κατανομή των κόπων μας και το κυριότερο επιβεβαιώνεται η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, μετά το εντυπωσιακό κούρεμα που έγινε το 2012. Κι έτσι ξαναβγαίνουμε στις αγορές, με ένα προστατευμένο και σταδιακό τρόπο, αποκτάμε ξανά, στην πραγματικότητα, την αυτονομία μας, την αυτοδυναμία μας, την ισοτιμία μας μέσα στην Ευρώπη. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τουλάχιστον σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, είναι ενωμένη, υπεύθυνη, σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, αξίζει μεγάλη τιμή στους βουλευτές που σηκώνουν το βάρος αυτό και τώρα σχεδιάζουμε την επόμενη φάση γιατί όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες και γιατί στην τελική ευθεία πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο και το χαμένο έδαφος».
pηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου