Θα απολαμβάνουν πλέον τα ίδια δικαιώματα με αυτά των Σκωτσέζων, των
Ουαλών και των Βορειοϊρλανδών, εκτός από τη λήψη επιπλέον κονδυλίων
Την
απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει ως «εθνική μειονότητα»
τους κατοίκους της Κορνουάλης, στα πρότυπα όσων ισχύουν για τους
Σκωτσέζους, τους Ουαλούς και τους Βορειοϊρλανδούς, ανακοίνωσε την Πέμπτη
ο υφυπουργός Οικονομικών Ντάνι Αλεξάντερ.Οι περίπου 536.000 κάτοικοι της κομητείας στα νοτιοδυτικά της χώρας (σ.σ. Δούκας της Κορνουάλης είναι ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος) θα τεθούν έτσι υπό την προστασία της Σύμβασης-πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων. Παράλληλα το Λονδίνο θα πρέπει να ζητά τη γνώμη τους για ορισμένες αποφάσεις που τους αφορούν.
Αυτό, όμως, που δεν θα λάβουν είναι επιπρόσθετα κονδύλια.
Οι κάτοικοι της Κορνουάλης «έχουν μακρά ιστορία και ξεχωριστή ταυτότητα», τόνισε ο Αλεξάντερ.
«Αυτή είναι μια μεγάλη ημέρα για το λαό της Κορνουάλης που επί μακρόν αγωνιζόταν για να αναγνωριστούν οι ιδιαιτερότητές του και η ταυτότητά του», σχολίασε ο Στίβεν Ουίλιαμς, υπουργός υπεύθυνος για τις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων.
Η κορνουαλική γλώσσα έχει ήδη αναγνωριστεί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι αποδεσμεύεται το ποσό των 120.000 λιρών (περίπου 146.000 ευρώ) που θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της γλώσσας αυτής.
Το ζήτημα των εθνικών μειονοτήτων είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στη Βρετανία καθώς στις 18 Σεπτεμβρίου οι Σκωτσέζοι θα κληθούν να αποφασίσουν σε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
Βρετανία προς Σκωτία: «Ξεχάστε τη λίρα, αν ανεξαρτητοποιηθείτε»
O Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν, σε ομιλία του στο Εδιμβούργο τόνισε πως η Βρετανία δεν δεσμεύεται να επιτρέψει στη Σκωτία την ελεύθερη χρήση της στερλίνας, σε περίπτωση που το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου, οδηγήσει τη χώρα σε πλήρη ανεξαρτησία Η κυβέρνηση της Βρετανίας προειδοποιεί ανοιχτά πλέον τη Σκωτία, πως πιθανή ανεξαρτητοποίηση της μετά το δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου,θα της κοστίσει ''ακριβά'', καθώς δε θα μπορεί να έχει και να χρησιμοποιεί ως εθνικό νόμισμα τη λίρα. Σήμερα (13/2) ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν, σε ομιλία που πραγματοποίησε στην πρωτεύουσα της Σκωτίας, Εδιμβούργο,πήγε ένα βήμα παραπέρα,
τονίζοντας πως η Βρετανία δεν δεσμεύεται να επιτρέψει στη Σκωτία την ελεύθερη χρήση της στερλίνας, σε περίπτωση που το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου, οδηγήσει τη χώρα σε πλήρη ανεξάρτησία. Προσέθεσε επίσης ότι οι οικονομικοι σύμβουλοι του Υπουργείου Οικονομικών της Αγγλίας, τον συμβουλεύουν να ταχθεί πρακτικά εναντίον της νομισματικής ένωσης με την Σκωτία, σε περίπτωση που εκείνη αποσχιστεί, καθώςκάτι τέτοι θα είναι επιζήμιο και για τις δύο οικονομίες.
«Δεν μπορώ ως υπουργός Οικονομικών να στηρίξω τη δυνατότητα της διατήρησης κοινού νομίσματος με μια ανεξάρτητη Σκωτία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Θα κοστίσει θέσεις εργασίας και χρήματα. Δεν θα προσφέρει οικονομική ασφάλεια ούτε στη Σκωτία ούτε στο υπόλοιπο Ηνωμένο Bασίλειο.
Η στερλίνα δεν είναι ένα περιουσιακό στοιχείο να χωριστεί ανάμεσα σε δύο χώρες ύστερα από ένα χωρισμό, σαν να είναι συλλογή από CD Δεν υπάρχει κανένας νομικός λόγος για να μας επιβάλλει να μοιραζόμαστε το νόμισμά μας με την Σκωτία, και καλό θα είναι οι οικονομικοί σύμβουλοι του κ. Σάλμοντ να σκεφτούν τις συνέπειες που θα δημιουργηθούν από το χρέος των υψηλών επιτοκίων.
Αν η Σκωτία φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο, φεύγει και από τη λίρα Αγγλίας» ήταν τα τελευταία λόγια του κ. Όζμπορν, στο τέλος της ομιλίας του. Στην παρέμβαση αυτή, την πιο ισχυρή της βρετανικής κυβέρνησης από την έναρξη της συζήτησης για την ανεξαρτησία, ο Όζμπορν κατηγόρησε το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) ότι "δεν προτείνει τίποτε εκτός από σύγχυση, αβάσιμες διαβεβαιώσεις και μάταιες απειλές".
Ο Όζμπορν αντέκρουσε έτσι το εθνικιστή ηγέτη της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ που δήλωσε ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα έχει το δικαίωμα να διατηρήσει τη στερλίνα ως νόμισμά της. Πάντως, το Εθνικό Κόμμα έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι σημαντικό γι' αυτήν σε μια ενδεχόμενη απόσχιση της Σκοτίας η νομισματική ένωση με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Άλλες εναλλακτικές προτάσεις, όπως ένταξη στη ζώνη του ευρώ ή δημιουργία νέου νομίσματος θεωρούνται πολύ ακριβές και σαφώς έχουν περισσότερο ρίσκο. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διεξάγονται για το συγκεκριμένο ζήτημα, το μεγαλύτερο θέμα που απασχολεί του σκοτσέζους ψηφοφόρους είναι η οικονομία και ο πιθανός αντίκτυπος που θα υπήρχε σε αυτήν από την απόσχιση.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου