Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει λόγο για «τραυματικό εθνικό βίωμα που δεν ξεχνιέται και δεν εξωραΐζεται»
«Η Δημοκρατία δεν χαρίστηκε στους Έλληνες αλλά την κατέκτησαν».Τα παραπάνω αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μήνυμά του με αφορμή τη συμπλήρωση 47 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.
Σύμφωνα με τον κ. Παπούλια, «προκαλεί πάντα δέος ο αγώνας όσων αντιστάθηκαν στη χούντα χάνοντας άλλοι τη ζωή τους, άλλοι την ελευθερία και την υγεία τους, όλοι τους τη βολική ησυχία που προσφέρει η απάθεια και η σιωπή».
Όπως αναφέρει, σε μέρες όπως η σημερινή, «θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία δεν μας χαρίστηκε, αλλά κατακτήθηκε και δεν υπάρχει χωρίς δουλειά πολλή», ενώ αναφερόμενος στην κατάλυση της Δημοκρατίας πριν από 47 χρόνια κάνει λόγο για «τραυματικό εθνικό βίωμα που δεν ξεχνιέται και δεν εξωραΐζεται στην πορεία του χρόνου».
«Η χούντα της 7ετίας δεν είχε ως μόνον ως κατάληξη “την τραγωδία της Κύπρου” αλλά “η πατρίδα μας έχασε πολύτιμο χρόνο πηγαίνοντας πίσω, αντί για μπροστά», καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου
«47 χρόνια από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα μας,
βρισκόμαστε αντιμέτωποι-ες με μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα
δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, αλλά και την ίδια τη
δημοκρατία» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του για τη συμπλήρωση 47 χρόνων
από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.
«Το σημερινό μήνυμα αντίστασης είναι ενάντια στη μνημονιακή πολιτική της
κυβέρνησης, τον αυταρχισμό, την καταστολή των αγώνων και τον περιορισμό
της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είναι
ένα μήνυμα αλληλεγγύης, ένα μήνυμα αξιοπρέπειας, μια υπενθύμιση των
αγώνων του ελληνικού λαού για δημοκρατία και ανεξαρτησία. Τη δημοκρατία
που πολέμησαν και πολεμούν και σήμερα οι νοσταλγοί του φασισμού και του
ναζισμού» τονίζει η Κουμουνδούρου.
«Τιμούμε τα μέλη και στελέχη της Αριστεράς που πρωταγωνίστησαν στον
επτάχρονο αντιδικτατορικό αγώνα καθώς και όλους τους αγωνιστές της
δημοκρατίας, που υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία
και την ελευθερία απέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα. Οι αγώνες τους
μάς δίνουν δύναμη και σήμερα. Ο αγώνας για τη δημοκρατία και την
ελευθερία είναι πάντα επίκαιρος και άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αγώνα
για τον σοσιαλισμό» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής
αντιπολίτευσης.
Η ΔΗΜΑΡ για την επέτειο της 21ης Απριλίου
Στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η δημοκρατική περιουσία του αγώνα υπέρ του
κοινοβουλευτισμού αναφέρεται η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή
την επέτειο της 21ης Απριλίου.
«Η μαύρη επέτειος της 21ης Απριλίου επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη
να αποδοθεί στη μεταπολίτευση η σημασία που της αξίζει και να
διαφυλαχθεί η δημοκρατική περιουσία του αγώνα υπέρ του
κοινοβουλευτισμού» σημειώνει η Δημοκρατική Αριστερά και προσθέτει:
«Ειδικά σήμερα που τα νεοναζιστικά μορφώματα προκαλούν τη δημοκρατική
κοινή γνώμη, οι μαύρες μνήμες της χούντας μπορούν και πρέπει να
μεταφερθούν στη νέα γενιά ως η ανάμνηση μιας εποχής που δεν πρέπει να
ξαναζήσει ποτέ ο ελληνικός λαός».
Πηγη
Για την μαύρη επέτειο της Χούντας
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Η Δημοκρατία σήμερα δοκιμάζεται από την τρόικα
Η αντίσταση ενάντια στην χούντα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα στον αγώνα του ελληνικού λαού κατά των μνημονίων, που οδήγησαν τον Έλληνα πολίτη στη φτώχεια και την εξαθλίωση, τονίζει ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΕΛ, Τέρενς Κουΐκ
Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ από την Ξάνθη όπου περιοδεύει ως υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης έκανε την εξής δήλωση:«Στις 21 Απριλίου 1967 η Δημοκρατία καταλύθηκε από τους συνταγματάρχες.
Στις 21 Απριλίου 2014 η Δημοκρατία δοκιμάζεται από την τρόικα και τους ντόπιους συνεργούς της, με κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας, με ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας, με την Άγκυρα και τον πρόξενό της να μεθοδεύουν ασύδοτα τη μετατροπή της Θράκης σε νέο Κόσσοβο, με την Κύπρο που μετατρέπεται σε μόρφωμα, με κατάργηση του νομοθετικού έργου της Βουλής και αντικατάστασή του με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με την απουσία του πρωθυπουργού και των υπουργών από την Βουλή, με τον εφιάλτη του νεοναζισμού να βρίσκεται προς των πυλών.
Η αντίσταση ενάντια στην χούντα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα στον αγώνα του ελληνικού λαού κατά των μνημονίων, που οδήγησαν τον Έλληνα πολίτη στη φτώχεια και την εξαθλίωση».
Το μήνυμα του ΚΚΕ
για τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου
Σαράντα επτά χρόνια μετά την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, διδασκόμαστε, θυμόμαστε, είμαστε περήφανοι για τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τους αγωνιστές που πήραν μέρος στην αντιδικτατορική πάλη, που έμειναν όρθιοι και αλύγιστοι στα κρατητήρια, στα βασανιστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, στις φυλακές και τις εξορίες. Τιμάμε τους αγωνιστές, τα θύματα της δικτατορίας.Δυναμώνουμε σήμερα τον αγώνα για να γίνει ο λαός ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει, για την ζωή που αξίζει στους εργαζόμενους και τη νεολαία, για το σοσιαλισμό. Για να αποτελέσει παρελθόν το σύστημα που γεννά την καταπίεση, την φτώχεια, την εκμετάλλευση.
Η δικτατορία στη χώρα μας, επιβλήθηκε έχοντας τη στήριξη τμημάτων της πλουτοκρατίας, κέντρων της αστικής εξουσίας, των ΗΠΑ. Η επιλογή της αστικής τάξης, να αξιοποιήσει ως διαχειριστή της εξουσίας της τους συνταγματάρχες, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πως η δικτατορία του κεφαλαίου μπορεί να παίρνει διάφορες μορφές. Η στρατιωτική δικτατορία αποτελεί «λύση» για την πλουτοκρατία, όταν δεν μπορεί με κοινοβουλευτικά μέσα να προωθήσει τα αντιλαϊκά της σχέδια, όταν έχει δυσκολίες λόγω και εσωτερικών αντιθέσεων.
Το σύστημα της εκμετάλλευσης για την εξυπηρέτηση των σκοπών του, μπορεί να αξιοποιεί και φασιστικές ομάδες, να τους αμολά και να τους μαζεύει κατά πως βολεύει, όπως σήμερα γίνεται με τους νοσταλγούς της Χούντας, τους ναζιστές της «Χρυσής Αυγής».
Το πραξικόπημα μπόρεσε να επιβληθεί και επειδή δεν βρήκε απέναντι του έναν λαό οργανωμένο, αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του, αξιοποιώντας και τις οξυμμένες αντιθέσεις του αστικού πολιτικού συστήματος. Αντίθετα κυριαρχούσαν οι αυταπάτες, η αναμονή των εκλογών, ο εγκλωβισμός του αγώνα του λαού στις στοχεύσεις των αστικών κομμάτων.
Αποδεικνύεται ότι σε κάθε εποχή και ιστορική περίοδο είναι κρίσιμος παράγοντας η ισχυροποίηση και ετοιμότητα του λαϊκού κινήματος, της πρωτοπορίας του, για να μπορεί ο λαός να καθορίζει τις εξελίξεις προς όφελός του.
Απ’ τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η Χούντα για να βάλει το λαό στο «γύψο» ήταν ο λεγόμενος «κομμουνιστικός κίνδυνος». Αποδείχθηκε έτσι ότι ο αντικομμουνισμός -που και σήμερα καλλιεργείται από το σύστημα, τους μηχανισμούς του, κυβερνητικούς παράγοντες, την ΕΕ- οι διώξεις των κομμουνιστών και των πρωτοπόρων αγωνιστών, είναι πάντα ο προπομπός γενικότερων αντιλαϊκών μέτρων, που θίγουν τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων, του λαού.
Η εξέλιξη του αντιδικτατορικού αγώνα στη συνέχεια, έδειξε πως παρά το αρχικό «μούδιασμα» του λαού, η αταλάντευτη στάση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στις φυλακές, τις εξορίες, η παράνομη πρωτοπόρα δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ, που ιδρύθηκε μέσα στη δικτατορία, έδωσε κουράγιο, ενέπνευσε τον αγώνα του λαού.
Όσο δυνάμωνε το ΚΚΕ, τόσο δυνάμωνε και ο αντιδικτατορικός αγώνας, έπαιρνε πιο ανεβασμένες μορφές πάλης. Η ανάπτυξη του αγώνα προέκυψε και από την ήττα των απόψεων -που εξέφραζε και ο οπορτουνισμός- που ήθελαν συμβιβασμό με τη χούντα και τις μεταμφιέσεις της, στη λογική του μικρότερου κακού, του ρεαλισμού της υποταγής.
Ισχυρό – Δυνατό ΚΚΕ πάντα και παντού, είναι εγγύηση και δύναμη για τον αγώνα του λαού.
Τέλος, αποδείχθηκε ότι κανένας αντιδραστικός μηχανισμός, όσο δυνατός και ακατανίκητος και αν εμφανίζεται, δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την υπεροχή του οργανωμένου εργατικού – λαϊκού κινήματος.
Έτσι και σήμερα, όσο και αν η λυκοσυμμαχία της ΕΕ, τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ, προπαγανδίζουν πως «δεν αλλάζει τίποτα», την υποταγή στον «ρεαλισμό» και το «εφικτό» για τον λαό, ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, έξω απ’ τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων, και έχει τη δύναμη να τον επιβάλει.
Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους και τις νέες, να βαδίσουν σ’ αυτό το δρόμο. Να δυναμώσει ο αγώνας του λαού για τα σύγχρονα δικαιώματα, για την ικανοποίηση των αναγκών του. Να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία, να οργανωθεί παντού στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές.
Να δυναμώσει το ΚΚΕ παντού - και στις εκλογές, για να ανοίξουμε το δρόμο στη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση, για να μην ανακάμψει το κεφάλαιο πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων του λαού. Για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, με το λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.πηγη
...
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Η μαύρη επέτειος της 21ης Απριλίου μέρα μνήμης και αγώνα για ψωμί, παιδεία, ελευθερία
Σε σχολιασμό της αποφράδας επετείου του πραξικοπήματος του 1967 και σε
επικαιροποίηση των μηνυμάτων εκείνης της περιόδου, προχωράει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ
με ανακοίνωσή της. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
"Σαρανταεπτά χρόνια πέρασαν από την επιβολή της δικτατορίας της 21ης
Απριλίου 1967 που σχεδίασαν οι ΗΠΑ και η ελληνική αστική τάξη, με όργανο
τα «στρατιωτάκια» τους, τους συνταγματάρχες. Η Χούντα κατάργησε κάθε
ελευθερία και δημοκρατικό δικαίωμα δοκιμάζοντας να μετατρέψει τον
ελληνικό σε άβουλα ανθρωπάκια.Έβαλε στην καθημερινότητα τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, τις εξορίες και τις δολοφονίες όσων αγωνίζονταν ενάντια στη νύχτα της δικτατορίας. Υπηρέτησε με προκλητικό τρόπο τα συμφέροντα του διεθνούς και ελληνικού κεφαλαίου, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων. Η χουντική κλίκα χρησιμοποίησε το δημόσιο σαν τσιφλίκι της για διορισμούς, βολέματα, λαμογιές, προσωπικό και οικογενειακό πλουτισμό. Επέτρεψε στον εαυτό της κάθε ανομία. Επέβαλλε λογοκρισία στην έκφραση της γνώμης και του πολιτισμού και γέμισε τον τόπο με πολιτιστικά σκουπίδια, με στόχο να φιμώσει και να χειραγωγήσει την κοινωνία.
Ο εθνικισμός της Χούντας, την ώρα που επέβαλλε κλίμα εμφυλίου σε κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο που τον βάφτιζε «εσωτερικό εχθρό», στήριξε με κάθε τρόπο και κόστος των σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα.
Αποκορύφωμα το προδοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο που άνοιξε το δρόμο στην τουρκική εισβολή και κατοχή στο νησί, μια τραγωδία που στάθηκε το τέλος της τον Ιούλη του 1974, όταν κατέρρευσε κάτω από το βάρος των εγκλημάτων της. Αρχή του τέλους της Χούντας στάθηκε η ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου που ακόμα και σήμερα είναι καρφί στο μάτι των νοσταλγών της Χούντας, αλλά και όσων φοβούνται την παρακαταθήκη του Νοέμβρη: ο λαός που αποφασίζει να παλέψει, μπορεί να νικήσει την τυραννία.
Σήμερα θα ακούσουμε πάλι τις φανφάρες που θα ξορκίζουν δήθεν τους χουντικούς και θα υμνούν την αξία της δημοκρατίας που γνωρίσαμε. Θα τα ακούσουμε χωρίς ντροπή και με ατελείωτο θράσος, από το στόμα του Σαμαρά και του Βενιζέλου. Αυτών που σε μία νύχτα έριξαν στο σκοτάδι την ΕΡΤ και την ανακατέλαβαν από τους εργαζόμενους για να ιδρύσουν τη «ΔΤ», μια χουντική ΥΕΝΕΔ με πολιτικά.
Οι ίδιοι που έχουν καθιερώσει σε κάθε ευκαιρία και με το πρόσχημα της «εσωτερικής ασφάλειας», την απαγόρευση των διαδηλώσεων και την επιβολή απαγορευμένων ζωνών, πνίγουν στα δακρυγόνα τις λαϊκές αντιστάσεις, απαγορεύουν με τα δικαστήριά τους απεργίες, διώκουν απεργούς και αγωνιστές, θέτουν στην υπηρεσία εταιριών και συμφερόντων τις δυνάμεις καταστολής για να επιβάλλουν την πολιτική τους και να προστατεύσουν επενδυτές.
Η ανελέητη και ατελείωτη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες που εδραιώνεται στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης, επιβάλλουν να πέσει σε ολόκληρη την κοινωνία το μαύρο πέπλο του φόβου και της καταστολής. Πότε ανοιχτά και απροκάλυπτα με τα ΜΑΤ και πότε της καλυμμένα μέσα από τα κανάλια και τους πληρωμένους δημοσιογράφους.
Στα χέρια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, του σάπιου πολιτικού συστήματος που κυβέρνησε μετά τη μεταπολίτευση ακυρώθηκαν οι δημοκρατικές κατακτήσεις και υπηρετήθηκαν τα ίδια συμφέροντα που επέβαλλαν τη δικτατορία της 21ης Απριλίου. Σαραντεπτά χρόνια μετά την επιβολή της δικτατορίας, τα πολιτικά και ιδεολογικά κατακάθια των δοσίλογων της κατοχής, των ευνοημένων του μετεμφυλιακού κράτους της δεξιάς και των βασανιστών της χούντας, διεκδικούν λόγο και ρόλο στην πολιτική ζωή.
Οι θαυμαστές του Χίτλερ, του Μεταξά και του Παπαδόπουλου, επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία για να επιβάλλουν για άλλη μια φορά το διχασμό και το σκοτάδι, για να εξυπηρετήσουν τα αφεντικά και τους χρηματοδότες τους. Και όλα αυτά στο πλαίσιο της “πολιτισμένης και ενωμένης Ευρώπης”.
Η πορεία από την επιβολή της χούντας μέχρι σήμερα μας διδάσκει ότι ακόμη και τα πιο αυταρχικά και φασιστικά καθεστώτα μπορούν να καταρρεύσουν, όταν οι αντιστάσεις, οι αγώνες και τα οράματα γίνονται συλλογική δράση και δύναμη ανατροπής, σαν τις εξεγέρσεις του Πολυτεχνείου και της Νομικής.
Μάθαμε όμως ακόμη ότι οι κατακτήσεις μπορούν να αποσπαστούν για την κοινωνική πλειοψηφία, είναι μερικές και προσωρινές, όταν δεν διεκδικούν και δεν εμπνέονται από συνολικότερες ανατροπές και κατακτήσεις που αμφισβητούν την αστική κυριαρχία και στο πεδίο της πολιτικής και στο πεδίο της οικονομίας.
Για να προχωράει μπροστά ένας λαός χρειάζεται μαζί με άλλα στις αποσκευές του να έχει και μνήμες. Χρειάζεται να μην ξεχνά ποιοι, πώς και πόσο τον έκαναν να υποφέρει. Χρειάζεται να διατηρεί ζωντανή και επίκαιρη τη συλλογική δυνατότητα που έχει να αλλάζει τη ρότα που του έχουν ορίσει και να γίνεται πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Η «αποκοτιά» αυτών που αγωνίστηκαν ενάντια στη Χούντας, δε μας εμπνέει σαν φιγούρα του παρελθόντος, αλλά ως δυνατότητα του παρόντος.
Αυτήν την παντοδυναμία που έχει τη σφραγίδα της Ε.Ε και του ΔΝΤ μπορεί η λαϊκή πάλη να την αποτινάξει. Μπορούμε να «αποδράσουμε» από τη φυλακή της Ε.Ε. των τοκογλύφων και των τραπεζιτών, έχοντας αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό και επαναστατικό ορίζοντα. Για μια κοινωνία που όλα κοινωνικά αγαθά θα μπορούν να εξασφαλίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια για όλους και για όλες".
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου