Αλ. Τσίπρας: Καλούμε τους πολίτες της Ε.Ε. να ψηφίσουν αριστερά για την δημοκρατία και την αλληλεγγύη - - Πρώτος στη «μάχη» του Twitter o Αλ. Τσίπρας

Ολοκληρώθηκε η πρώτη τηλεμαχία στην ιστορία της Ε.Ε ανάμεσα στους πέντε βασικούς υποψηφίους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Ελλάδα να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. Ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος συμμετείχε για πρώτη και τελευταία φορά σε πανευρωπαϊκή τηλεμαχία (καθώς θα ακολουθήσουν άλλες δύο σε Παρίσι και Αμβούργο στις 19 και 20 Μαΐου), αποφάσισε να μετατρέψει την ευρωπαϊκή τηλεμαχία σε μια καθαρά εθνική –ελληνική- προεκλογική καμπάνια, μιλώντας σχεδόν αποκλειστικά για τα ελληνική προβλήματα.


Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επέλεξε να μιλήσει στα Ελληνικά –μια από τις 24 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε.-  στην αρχική του τοποθέτηση υπογράμμισε πως η Ελλάδα βρέθηκε στην ανάγκη να δεθχεί μια λύση για τα οικονομικά της προβλήματα από την Ευρώπη η οποία κατέστρεψε την οικονομία της και κάλεσε τους ανθυποψηφίους του να σκεφθούν αν θα επιθυμούσαν να δουν αυτή τη λύση να επαναλαμβάνεται.

Φέρχοφσταντ προς Τσίπρα: «Και το δικό σας κόμμα από τις ίδιες τράπεζες έπαιρνε χρήματα»

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ακόμα πως θα εργαστεί ώστε να η τρόικα να αποχωρήσει από τα ευρωπαϊκά όργανα και επανέλαβε πως θα ζητήσει ένα ευρωπαϊκό συνέδριο για τη διαγραφή του χρέους, στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Λονδίνου το 1953 όταν και διεγράφη περίπου το 60% του γερμανικού χρέους.

Η επιμονή του κ. Τσίπρα να αναφέρεται στην Ελλάδα, είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Φέρχοφσταντ να εκραγεί, υπενθυμίζοντας στον κ. Τσίπρα πως για τα προβλήματα της Ελλάδας δεν φταίει η Ε.Ε. αλλά η ίδια η Ελλάδα. «Κύριε Τσίπρα, η Νέα Δημοκρατία το ΠΑΣΟΚ αλλά και το δικό σας το κόμμα φταίνε για τα προβλήματα της Ελλάδας. Άλλωστε και το δικό σας κόμμα ελάμβανε δάνεια από τις τράπεζες κύριε Τσίπρα. Δεν φταίει η Ε.Ε.» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος με του Φιλελευθέρους και Δημοκράτες.

Υπεκφυγή Γιουνκέρ για το παρασκήνιο στις Κάννες

Στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το δημοσίευμα των Financial Times για το παρασκήνιο στις Κάννες, ο κ. Γιουνκέρ απέφυγε να απαντήσει αμέσως, λέγοντας πως «εργάστηκα νυχθημερόν ώστε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, εκεί όπου είναι δηλαδή η θέση της».

«Η έξοδος από το Ευρώ θα ήταν καταστροφή για Ελλάδα ή Ιταλία»

Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά ζητήματα ο κ. Φέρχοφσταντ δήλωσε πως η έξοδος από το κοινό νόμισμα θα ήταν μια καταστροφή για οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωζώνης καθώς κάποιος, δηλαδή οι φορολογούμενοι, θα εκαλούντο να πληρώσουν το δυσβάσταχτο κόστος της συνεχούς υποτίμησης. «Ποιος θα πλήρωνε το κόστος αν η Ελλάδα επέστρεφε στη δραχμή και η Ιταλία στη λιρέτα» τόνισε ο κ. Φέρχοφσταντ

Από την πλευρά του ο κ. Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ επανέλαβε πως το Ευρώ προστατεύει τους Ευρωπαίους πολίτες από τις συνεχείς διακυμάνσεις στις ισοτιμίες και δήλωσε πως η πρώτη του ασχολία ως πρόεδρος της Κομισιόν θα είναι να ξανακάνει ελκυστική της Ε.Ε. σε όλους του πολίτες.

Η υποψήφια με τους Πράσινους κυρία Σκα (Φραντζέσκα) Κέλλερ τόνισε πως η Ε.Ε. πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσει την ανεργία καθώς δεν γίνεται να καταδικαστεί μια ολόκληρη γενιά εκτός της παραγωγικής εργασίας.

Αναφορικά με την Ουκρανία όλοι οι υποψήφιοι, πλην του κ. Τσίπρα ο οποίος ζήτησε να μην αναγνωριστεί μια κυβέρνηση «ακροδεξιών» στο Κίεβο, τόνισαν πως η Ε.Ε. πρέπει να λάβει μέτρα κατά της Ρωσίας του Πούτιν και να βρει τον τρόπο να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία.

Επίθεση Τσίπρα σε Γιουνκέρ για τις Κάννες

Δύο φορές, στη διάρκεια του ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έθεσε το ερώτημα ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το τι ακριβώς συνέβη στις Κάννες, τον Νοέμβριο του 2011. «Με ποιο δικαίωμα αποφασίζετε εσείς τι δημοψήφισμα θα κάνουν σε ένα κράτος-μέλος» είπε, κάνοντας λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Για την αποχή στις ευρωεκλογές ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα σήμερα στην ΕΕ, είναι το έλλειμμα δημοκρατίας. Οι πολίτες πρόσθεσε, απέχουν γιατί δεν πιστεύουν ότι η ψήφος τους μπορεί να συμβάλλει στην αλλαγή της πολιτικής. Στις Συνόδους Κορυφής, είπε ο κ. Τσίπρας, οι ηγέτες συζητούν και στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η κυρία Μέρκελ.

Απευθυνόμενος στους κυρίους Γιούνκερ και Σουλτς, ο κ. Τσίπρας τους ρώτησε με ποιο δικαίωμα η ΕΕ συζητούσε παρασκηνιακά για την αντικατάσταση δύο πρωθυπουργών (Γ. Παπανδρέου και Σ. Μπερλουσκόνι) για να τοποθετηθούν τεχνοκράτες.

Επίσης ρώτησε για ποιο λόγο η ΕΕ έπρεπε να επιβάλλει στην Ελλάδα, τι είδους δημοψήφισμα θα γίνονταν στη χώρα μας παραβιάζοντας τους συνταγματικούς κανόνες.

Για την λειτουργία των λόμπυ στις Βρυξέλλες και τη διαφθορά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το φαινόμενο της διαφθοράς είναι δομικό, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό νότο και σημείωσε ότι είναι υπόθεση της ΕΕ στο σύνολό της να την αντιμετωπίσει. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει μία ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στην παρατήρηση ότι αρκετοί πιστεύουν ότι κανείς από τους συμμετέχοντες στο ντιμπέιτ δεν θα είναι πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι πολύ ενοχλητικό που η κ. Μέρκελ δημόσια λέει ότι μπορεί κανείς από εμάς να μην είναι πρόεδρος και αδίκως μαζευτήκαμε εδώ. Όλα αυτά, πρόσθεσε ενοχλούν τους πολίτες που γυρίζουν την πλάτη στην ΕΕ. Γι αυτό, σημείωσε , είναι δεδομένο ότι αυτό που φοβούνται είναι η Δημοκρατία. Όλα αυτά συντελούν , είπε ο κ. Τσίπρας στην αρνητική εικόνα της Ευρώπης και κατέληξε επαναλαμβάνοντας την ερώτηση προς τον κ. Γιούνκερ ζητώντας να απαντήσει αν πέτυχε το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Όλα αυτά, είπε συμβάλλουν στο να διαλυθεί το όραμα της ενωμένης Ευρώπης, δυστυχώς για όλους μας.

Στην ερώτηση γιατί να σας ψηφίσουν οι πολίτες, ο κ. Τσίπρας απάντησε:

Πρώτον γιατί θα αυξήσουμε τη δημοκρατία και τη συμμετοχή και οι πολίτες θα αποφασίζουν με δημοψηφίσματα και οι αποφάσεις δεν θα παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Δεύτερον, θα προσπαθήσουμε άμεσα να διώξουμε την Τρόικα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Τρίτον, θα επιδιώξουμε την πραγματοποίηση Διάσκεψης για το χρέος για να βγούμε από την κρίση με κοινωνική συνοχή και δημοκρατία.


Μερικές από τις βασικές επισημάνσεις των ανθυποψηφίων

Γκι Φέρχοφσταντ  (Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες)

«Έχουμε δύο επιλογές. Είτε να επιστρέψουμε στα παλιά εθνικά κράτη, είτε να προχωρήσουμε προς μιας αληθινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως η ανεργία ή τη δημοσιονομική ένωση χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ε.Ε. που να μπορεί να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ινδία».

Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα)

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως επιθυμεί ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, μια ισχυρή ενιαία ψηφιακή αγορά ικανή να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και ζήτησε την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού.

Μάρτιν Σουλτς  (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες)

«Υπό την προεδρία μου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί για να καταπολεμίσει τη φοροδιαφυγή και να δώσει ευκαιρίες στη νέα γενιά».

Αλέξης Τσίπρας (Ευρωπαϊκή Αριστερά)

«Η Ελλάδα ήταν ένα πειραματόζωο της Ε.Ε.»

Σκα (Φραντζέσκα) Κέλλερ (Πράσινοι)

«Θέλω μια Ευρώπη που θα ασχοληθεί με τα προβλήματα του περιβάλλοντος. Το περιβάλλον καθορίζει το μέλλον μας. Θέλω επίσης μια Ευρώπη των λαών».

Στη μνήμη του Ζαν Λικ Ντεάν 

Αξίζει να αναφερθεί πως η τηλεμαχία ξεκίνησε με τους ανθυποψηφίους να μιλούν για τον Ζαν Λικ Ντεάν, τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου, ένα αληθινό Ευρωπαίο που απεβίωσε την Πέμπτη 15 Μαΐου σε ηλικία 73 ετών. Ο Ζαν Λικ Ντεάν είχε εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά το 2004.
Συμμετέχουν οι Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς, Γκι Φέρχοφσταντ, Σκα Κέλλερ

Ολοκληρώθηκε το ντιμπέιτ για την προεδρία της Κομισιόν με Τσίπρα

 

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς, Γκι Φέρχοφσταντ, Σκα Κέλλερ και Αλέξης Τσίπρας διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην αίθουσα της Ολομέλειας της Ευρωβουλής - Δείτε από το protothema.gr η τηλεμαχία - Με τρεις θεματικές ενότητες η συζήτηση

Πέντε υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σαράντα εννέα τηλεοπτικά δίκτυα, τριάντα οκτώ διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και εννέα ραδιοφωνικοί σταθμοί. Τετρακόσια εκατομμύρια Ευρωπαίοι ψηφοφόροι σε 28 κράτη – μέλη της Ένωσης. Μία Ιταλίδα δημοσιογράφος που θα συντονίζει και διάρκεια ενενήντα λεπτών.

Αυτά είναι οι αριθμοί πίσω από την πρώτη τηλεμαχία στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν, ήτοι ο Ζανκ – Κλοντ Γιουνκέρ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Μάρτιν Σουλτς από τους Σοσιαλιστές, ο Γκι Φέρχοφσταντ από τους Φιλελεύθερους και Δημοκράτες, η Σκα Κέλερ από τους Πράσινους και ο Αλέξης Τσίπρας από την Ευρωπαϊκή Αριστερά θα αναπτύξουν τις θέσεις τους για το μέλλον της Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει για πρώτη και τελευταία φορά σε πανευρωπαϊκή τηλεμαχία, καθώς απουσίασε από όλες τις προηγούμενες και θα απουσιάσει και από τις δύο επόμενες που θα λάβουν χώρα στο Παρίσι και το Αμβούργο στις 19 και 20 Μαΐου αντίστοιχα.
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξάφνιασε τους παριστάμενους, αφού η τοποθέτησή του έγινε στα ελληνικά, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που περίμεναν πως θα μιλούσε Αγγλικά.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν, έστω εμμέσως, το λόγο για τον επόμενο πρόεδρο του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Συνθήκη αναγκάζει το Συμβούλιο να «λάβει υπόψη» την θέληση των Ευρωπαίων πολιτών. Παρά ταύτα, το Συμβούλιο είναι ουσιαστικά αυτό που θα προτείνει τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, με σχετική πλειονοψηφία, τον οποίον θα πρέπει να εγκρίνει ή να απορρίψει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με απόλυτη όμως πλειονοψηφία.

Ήδη στις Βρυξέλλες οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν ετοιμάζονται να αναπτύξουν τις θέσεις τους  για το μέλλον της Ε.Ε. με τον Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ και τον Μάρτιν Σουλτς ( οι Spitzenkandidaten – οι κύριοι υποψήφιοι) να επιμένουν για μια περισσότερο κοινωνική Ε.Ε., μετά από τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της, τον Γκι Φέρχοφσταντ να επιμένει πως απαιτείται περισσότερη ενοποίηση και τη Σκα Κέλλερ να ζητεί μια περισσότερο ανοιχτή στους πολίτες Ένωση. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Μαριν Σουλτς και τη Σκα Κέλλερ, αναμένεται να υποστηρίξει πως η πολιτική λιτότητας ήταν μια λάθος πολιτική συνταγή, αν και οι αρκετοί στις Βρυξέλλες, περιμένουν να δουν αν ο κ. Τσίπρας θα χρησιμοποιήσει την «ελληνική» ρητορική και στις Βρυξέλλες.

 Στην αίθουσα της Ολομέλειας στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, θα παρίσταται και κοινό περίπου 400 πολιτών, οι οποίοι όμως δεν έχουν δικαίωμα σε ερωτήσεις.

Οι υποψήφιοι καλούνται να αναπτύξουν τις θέσεις τους έχοντας συνολικά στη διάθεσή τους χρόνο 90 λεπτών, ο οποίος θα μοιραστεί σε τρία ημίωρα που αντιστοιχούν σε ισάριθμες διαφορετικές θεματικές ενότητες.

Κάθε υποψήφιος θα έχει στη διάθεσή του λίγα λεπτά, προκειμένου να παρουσιάσει την υποψηφιότητά του και μόλις ένα λεπτό για να απαντήσει στις ερωτήσεις που θα ακολουθήσουν ή να σχολιάσει τις απαντήσεις των αντιπάλων του.

Τον συντονισμό της συζήτησης έχει η Ιταλίδα δημοσιογράφος Μόνικα Ματζόνι, παρουσιάστρια  και διευθύντρια του ιταλικού δημόσιου σταθμού RAI News24.

Η κύρια γλώσσα των συμμετεχόντων θα είναι τα αγγλικά, αλλά θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Οι πολίτες απ” όλη την Ευρώπη θα μπορούν να σχολιάζουν τη συζήτηση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τον κωδικό #tellEUROPE.

Η συζήτηση (συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Eurovision) μεταδίδεται από τηλεοπτικούς σταθμούς όλων των χωρών της ΕΕ.Στην Ελλάδα το debate ματαδίδεται ζωντανά από το Κανάλι της Βουλής, από το protothema.gr, από το ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο», από το ertopen και την τηλεόραση της ΝΕΡΙΤ.










Πρώτος στη «μάχη» του Twitter o Αλ. Τσίπρας

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 17.803 αναφορές ένταντι 16.187 του  Μάρτιν Σουλτς και 13.711 του  Ζανκ – Κλοντ Γιούνκερ

Παράλληλα με τη «μάχη» που έδιναν οι πέντε υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσα στο στούντιο όπου διεξάγονταν το τηλεοπτικό ντιμπέιτ, μια ακόμα «μάχη» διεξάγονταν στους τόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπου είχαν ενεργό ρόλο στην διεξαγωγή της αναμέτρησης.

Στη «μάχη» του  Twitter, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στους χρήστες του, νικητής σε αναφορές αναδείχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνοντας 17.803 αναφορές. Ακολουθούν ο  Μάρτιν Σουλτς από τους Σοσιαλιστές με 16.187 αναφορές, στην τρίτη θέση βρίσκεται ο  Ζανκ – Κλοντ Γιούνκερ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με 13.711 αναφορές και τέλος ο  ο Γκι Φέρχοφσταντ από τους Φιλελεύθερους και Δημοκράτες, η Σκα Κέλερ από τους Πράσινους, με 13.634 και 10.107 αναφορές αντίστοιχα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...