Παρασκήνιο με Μέρκελ - Ολάντ για να αναλάβει η Λαγκάρντ την προεδρία της Κομισιόν;............

Διαψεύδει η Γερμανία το δημοσίευμα του Reuters πως η Μέρκελ προτείνει την επικεφαλής του ΔΝΤ
Με τη γαλλική κυβέρνηση συζητά η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για το ενδεχόμενο να αποσύρει την Κριστίν Λαγκάρντ από τη γενική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και να την προτείνουν από κοινού για την προεδρία της Κομισιόν.

Η εν λόγω πρόταση έγινε κατά τη διάρκεια ιδιωτικής επικοινωνίας που είχε η Μέρκελ με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, έπειτα από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών που έδειξαν μεγάλη αντιευρωπαϊκή τάση, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο δύο πηγές που διατήρησαν την ανωνυμία τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Φρανσουά Ολάντ δεν πήρε κάποια απόφαση, ωστόσο φέρεται να δήλωσε πως πιστεύει ότι δεν είναι καλή ιδέα για την Ευρώπη να χάσει αυτή τη θέση στο ΔΝΤ.

Παράλληλα, άλλη πήγη, αναφέρει ότι δεν υπήρχε περίπτωση ο Σοσιαλιστής πρόεδρος, ο οποίος δέχεται πιέσεις από την ακροδεξιά αλλά και από την αριστερή πτέρυγα της δικής του παράταξης, να υποστηρίξει ένα μέλος της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης για την προεδρία της Κομισιόν.

Το Reuters στο ρεπορτάζ του επικαλείται Γερμανούς αξιωματούχους αλλά και αξιωματούχους του ΔΝΤ, σύμφωνα με τους οποίους η Γερμανίδα καγκελάριος είχε μια ιδιωτική συνάντηση με την Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ουάσιγκτον στις αρχές Μαΐου. Ενώ αντίστοιχη συνάντηση είχαν ξανά στο Βερολίνο έπειτα από δύο εβδομάδες.

Επίσης το Reuters υπογραμμίζει ότι στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που αφορούν στην ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν, Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι η Λαγκάρντ είναι μια αποδεκτή εναλλακτική λύση, ενώ σημειώνει ότι το Παρίσι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προτείνει τον πρώην πρωθυπουργό, το σοσιαλιστή, Ζαν Μαρκ Ερό, ο οποίος μιλά άπταιστα γερμανικά και έχει εξαιρετικές σχέσεις με το Βερολίνο.

Διαψεύδει η Γερμανία πως η Μέρκελ προτείνει τη Λαγκάρντ

Η γερμανική κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, διαψεύδει το δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο η καγκελάριος της Γερμανίας βολιδοσκόπησε τη γαλλική κυβέρνηση για το ενδεχόμενο να αποσύρει την Κριστίν Λαγκάρντ από τη γενική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και να την προτείνουν από κοινού για την προεδρία της Κομισιόν.πηγη

Τσίπρας: Ο Γιούνκερ έχει το δικαίωμα να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν

 

Θερμό κλίμα και χαριεντισμοι στις συναντήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με Σουλτς, Κέλερ και Φέρχοφστατ, αλλά... προέχει «ο σεβασμός στη δημοκρατική διαδικασία», όπως είπε ο κ. Τσίπρας

Την κοινή αντίληψη με τους λοιπούς υποψηφίους για την προεδρία της Κομισιόν, ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η δημοκρατική διαδικασία και να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τους Μάρτιν Σουλτς, Σκα Κέλερ και Γκι Φέρχοφστατ.

Παρά το εξαιρετικό κλίμα που επικράτησε στις συναντήσεις αυτές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι, αν και παραμένει κάθετα αντίθετος με τις θέσεις του υποψηφίου του ΕΛΚ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε μια σειρά από σημαντικά θέματα, όπως η λιτότητα και η οικονομική πολιτική, «θα πρέπει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών».

«Ο κ. Γιούνκερ είναι ο επικεφαλής της ομάδας που εξέλεξε τους περισσότερους ευρωβουλευτές. Έχει το δικαίωμα να πάρει τη διερευνητική εντολή και να διεκδικήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφιστεί, να δημιουργήσει την πλειοψηφία, για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής» πρόσθεσε.





«Αυτό ορίζει ο σεβασμός στη δημοκρατική διαδικασία. Ζήτησα από τους άλλους υποψηφίους, σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ορίσει άλλον για τη θέση του υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν, πέραν από τους πέντε που πήραμε το χρίσμα από τα κόμματά μας, για να διεκδικήσουμε την ψήφο των πολιτών, τότε να αρνηθούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου να ψηφίσουμε οποιονδήποτε άλλο, εκτός από τους πέντε, ορίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» υπογράμμισε.

Ο ίδιος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη γίνεται μία σύγκρουση στρατηγικών. «Η μία στρατηγική θέλει έστω και μικρά βήματα προς την εκδημοκρατικοποίηση της Ευρώπης. Δεν τα θεωρούμε αρκετά, πιστεύουμε ότι μαζί με αυτά τα βήματα είναι απαραίτητο να υπάρξει και αλλαγή πολιτικής, εντούτοις η άλλη στρατηγική είναι η στρατηγική της ολοκληρωτικής διάλυσης της ευρωπαϊκής διαδικασίας. Είναι η επιλογή που ο κ. Κάμερον προκρίνει. Μία επιλογή, που θέλει την Ευρώπη απλά ένα πεδίο εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών, χωρίς διαδικασίες πολιτικές, χωρίς διαδικασίες δημοκρατικές» σχολίασε.





«Οφείλουμε να σταθούμε εμπόδιο στη δεύτερη επιλογή και να προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε ένα ευρύ μέτωπο δυνάμεων, για να αντιμετωπίσουμε και την πολιτική της λιτότητας που διαλύει την Ευρώπη» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...