«Μπλόκο» στους ένστολους που θέλουν να παραιτηθούν για να σώσουν το εφάπαξ

Πώς ερμηνεύεται η επισήμανση στο πολυνομοσχέδιο πως οι «αλλαγές θα ισχύσουν από την κατάθεσή του στη Βουλή» - «Θέλει ο κ. Βρούτσης να κλείσει έστω για λίγες μέρες την πόρτα εξόδου στους συναδέλφους που θέλουν να αποχωρήσουν;» διερωτώνται οι ένστολοι
Ανήσυχοι για το ποσοστό του «ψαλιδίσματος» που θα υποσεί το εφάπαξ τους είναι οι ένστολοι, μετά τη χθεσινή κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή και τις διατάξεις του υπουργείου Εργασίας για τα Ταμεία, που περιλαμβάνονται σε αυτό.


Ανήσυχη όμως είναι και η κυβέρνηση, η οποία, βλέποντας πως είναι πιθανό οι ένστολοι να οδηγηθούν μαζικά στην πόρτα της εξόδου, οικειοθελώς, προκειμένου να «σώσουν» το εφάπαξ τους μέχρι τις 8 Αυγούστου, όταν και αναμένεται η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, φαίνεται πως επιδιώκει τώρα να... κλείσει την πόρτα αυτή.

Πώς; Με την επισήμανση στο πολυνομοσχέδιο ότι «η διάταξη ισχύει για αιτήσεις καταβολής εφάπαξ, που υποβάλλονται από την κατάθεση του παρόντος στη Βουλή».

Ταυτόχρονα, αίσθηση προκαλεί όχι μόνο η ασάφεια που συνοδεύει τη «ρήτρα διασφάλισης του αξιόμαχου», η οποία θα εφαρμοστεί για τον υπολογισμό των εφάπαξ των ενστόλων.

Η πανελλήνια ομοσπονδία αξιωματικών κάνει λόγο για «χρησμό της Πυθίας» και εξαπάτηση, εκφράζοντας τις εξής απορίες:

- Οι νόμοι ισχύουν από την ψήφιση και τη δημοσίευσή τους και όχι από την καταθεσή τους. Έχει κάποιο λόγο που αλλάζει τη συνήθη πρακτική ο κ. Βρούτσης ή θέλει να κλείσει έστω για λίγες μέρες την πόρτα εξόδου στους συναδέλφους που θέλουν να αποχωρήσουν, για να γλιτώσουν το εφάπαξ τους;

- Τι σημαίνει «ενσωμάτωση ρήτρας διασφάλισης του αξιόμαχου των σωμάτων μετά από πρόταση του κατά περίπτωση αρμοδίου υπουργού;». Δηλαδή, αν ο κ. Κικίλιας προτείνει να μην υπάρξουν μειώσεις, θα το δεχθεί ο κ. Βρούτσης;

Οι εκπρόσωποι των αστυνομικών ζητούν ακόμη να επεκταθεί η δυνατότητα μετατροπής σε ΝΠΙΔ και για τα επικουρικά τους ταμεία, που εντάσσονται υποχρεωτικά στο ΕΤΕΑ.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι το υπουργείο Εργασίας θέλει να χρησιμοποιήσει το αποθεματικό τους, ύψους 250 εκατ. ευρώ, για να καλύψει το έλλειμμα του ενιαίου επικουρικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται ο κ. Βρούτσης να ανοίξει «παράθυρο» επιλογής στα επικουρικά ταμεία που αρνούνται να ενταχθούν στο ΕΤΕΑ, καθώς η συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση υποστηρίζεται και από το ΠΑΣΟΚ.

Φόβοι για μαζικές παραιτήσεις σε ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας

 

Το άρθρο 221 του πολυνομοσχεδίου οδηγεί σε μειώσεις των εφάπαξ σε ποσοστό άνω του 50%, κάτι που όπως φαίνεται θα οδηγήσει αρκετούς στην έξοδο

Η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου από το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας. Το άρθρο 221 φέρνει καινούρια δεδομένα στα ασφαλιστικά των ενστόλων, καθώς προβλέπει τη συγχώνευση όλων των επικουρικών Ταμείων τους στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, οδηγώντας σε αναπόφευκτες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, ενώ παράλληλα εισάγει τη ρήτρα βιωσιμότητας και μηδενικών ελλειμμάτων για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και τους ειδικούς Κλάδους και Λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων εκτιμούν ότι η ρήτρα αυτή οδηγεί σε μειώσεις των εφάπαξ σε ποσοστό άνω του 50%, κάτι που όπως φαίνεται θα οδηγήσει αρκετούς στην έξοδο ώστε να εξασφαλίσουν το εφάπαξ με τα σημερινά δεδομένα.

Από τους ενόπλους επιδιώκονται η μη εμπλοκή του υπουργού Εργασίας, η διατήρηση της εποπτείας από τα κατά περίπτωση αρμόδια υπουργεία αλλά και η αποτροπή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που πάντως συνιστά μνημονιακή υποχρέωση. Από πλευράς αστυνομίας και πυροσβεστικού σώματος ζητείται, επίσης, η εξαίρεση των επικουρικών τους από το ΕΤΕΑ και η δυνατότητα μετατροπής τους σε επαγγελματικά Ταμεία.πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...